Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Algarve
#141 PostWysłany: 03 Cze 2023 23:09 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Po kilku latach wracam do Algarve, a dokładnie do Lagos. Post @xionc dał dużo informacji. Zastanawiamy się nad wykupieniem jakiejś morskiej wycieczki - jak szukałem w ofercie są kajaki, rejs łodzią i obserwacja delfinów czy rejs katamaranem wzdłuż wybrzeża?
Która jednak z tych wycieczek jest najlepsza jeśli chodzi o stosunek jakość/widoki/sens/cena? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Jakoś mnie nie przekonują kajaki na otwartym oceanie ;) ale raczej jakaś większa łajba, gdzie można nawet coś zjeść i wypić, to chętniej.
 Profil Relacje PM off
xionc lubi ten post.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#142 PostWysłany: 30 Gru 2023 18:03 

srebrny
Ponta da Piedade - nocując w Lagos polecam wybrać się tutaj na zachód słońca. Na klifach został wybudowany drewniany podest (miejscami jeszcze w trakcie budowy), którym można dojść w okolice Praia do Pinhão - w listopadzie widać było, że korzystając z dość niskiego sezonu trwa tam modernizacja infrastruktury dla turystów.

Praia da Bordeira - nigdy nie widziałem tak wielkiej plaży. Jest dość wietrznie, ale morze piasku po horyzont robi wrażenie (zwłaszcza po sezonie, kiedy nie ma tam praktycznie nikogo). Obok całkiem fajny punkt widokowy.

Praia do Telheiro - można spotkać się z opiniami na temat trudnego dojazdu, ale Seat Ibiza nie miał z tym żadnego problemu ;) Na plaży na pewno nie będzie tłoku - położona na odludziu, do tego ścieżka w dół powoduje, że część osób poprzestaje na zrobieniu fotek z parkingu. A zejść warto i wcale to nic skomplikowanego. Dla mnie jedna z najbardziej klimatycznych miejscówek w tym rejonie.

Byłem dość sceptyczny co do pogody, jaka może czekać pod koniec listopada. Finalnie codziennie słońce, zero deszczu, głównie pogoda na bluzę, ale jak mocno przygrzało, to można było się nawet wykąpać w oceanie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rmk uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 14 Sie 2024 10:23 

Loty: 152
Kilometry: 390 894
niebieski
Surfing w jaskiniach Benagil | nowe zasady
.
Znane są już nowe zasady dla jaskiń Benagil, które mają na celu uregulowanie ruchu morsko-turystycznych łodzi, prywatnych i plażowych w tym ruchliwym rejonie Lagoa. Poznajcie niektóre z zasad, które wejdą w życie w sierpniu 👇
.
☑ Zakaz wysiadania lub użytkowania terenu we wnętrzu Algar de Benagil osobom fizycznym i firmom;
☑ Zakaz wypożyczania kajaków bez przewodnika w rejonie jaskiń Benagil;
☑ Zakaz dostępu do jaskiń pływaniem lub pomocniczymi środkami pływania;
☑ Ograniczona liczba łodzi i kajaków wewnątrz jaskini Benagil;
☑ Maksymalne czasy na zwiedzanie jaskiń;
☑ Tworzenie współczynnika kajakowego przewodnika na co sześć kajaków z odwiedzającymi wycieczki kajakowe w okolicy.

+INFO: https://bit.ly/edital-019-2024

Byłem w jaskini tłumy ludzi....
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#144 PostWysłany: 25 Sty 2026 00:08 

srebrny
Druga połowa lutego to sensowny wybór na Algavre? Nigdy tam nie byłem a w planach mam od dawna i tak łącząc kropki łaskawie zaczynam patrzeć na ten kawałek Portugalii na 7-10 dni leniwego pobytu. Pogoda jaka będzie tego nikt nie wie ale ktoś był w podobnym terminie i pochwali się wrażeniami?

#145 PostWysłany: 25 Sty 2026 00:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Na pewno nie do plażowania/imprezowania, ale do zwiedzanie totalnie pustych, pięknych miejsc, jak najbardziej. Takie ~18 stopni
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#146 PostWysłany: 25 Sty 2026 20:14 

srebrny
Z dziećmi lecę więc brak imprezowni jest plusem.

#147 PostWysłany: 26 Sty 2026 00:30 

złoty
Byłem dość dawno - pierwszy raz 20 lat temu, drugi 15, ale oba razy w lutym. Nie pamiętam już krok po kroku, ale na pewno fajne były miasteczka w głębi lądu i klify w regionie Lagos/ Cabo de Sao Vicente. Pogodowo bardzo przyjemnie, trochę cieplej niż w Lizbonie, bliżej 20 niż 15, spore szanse na słońce, ale wiać i padać może jak to w zimie.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#148 PostWysłany: 27 Sty 2026 12:21 

srebrny
Dzięki za odpowiedź. Kupiłem bilety, teraz czas na jakiś wstępny plan i pierwsze co wpadło mi do głowy to Faro 2 dni, Tavira 3 dni, Lagos/Aljezur 4 dni, 3 dni gdzieś w okolicach Monsaraz i powrót do Faro. Natura, kuchnia i lokalny klimat to priorytet więc powinno być dobrze.

#149 PostWysłany: 27 Sty 2026 12:31 
Awatar użytkownika

platynowy
orientacyjnie luty 2025
Załącznik:
faro.jpg
faro.jpg [ 64.71 KiB | Obejrzany 663 razy ]
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#150 PostWysłany: 27 Sty 2026 12:43 

srebrny
Na pogodę nie mamy wpływu, co ma być to będzie :)

#151 PostWysłany: 27 Sty 2026 23:11 

złoty
Jeżeli planujesz też Alentejo (a Monsaraz jest dość głęboko w tę stronę), to w głębi lądu pewnie będzie chłodniej niż w Algarve, zwłaszcza wieczorami. Będziecie mieć auto? Z tego plus minus kierunku dobrze wspominam Mertolę. Na miłe mieściny wyglądają też Serpa i Moura, chociaż w tych nie byłem, ale mam na widoku do odwiedzenia na kiedyś. Wszystkie dają się ułożyć w miłą trasę właśnie na plus minus 3 dni. Rozległe krajobrazy, gaje oliwne, trochę zapyziałe, ale malownicze miasteczka, jak dobrze traficie, to świetne jedzenie i wino za nieduże pieniądze.
Tylko przy założeniu przemieszczania się autem, bo transportem publicznym to może się zrobić mocno trudne.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#152 PostWysłany: 27 Sty 2026 23:34 

srebrny
Tak, auto będziemy mieć na cały pobyt, właśnie szukam gdzie wynająć, pytałem o to w innym wątku. Generalnie Monsaraz to taki wstępny pomysł, nie znam Portugalii kontynentalnej zupełnie i przeglądam wstępnie co i jak. Alentejo chcemy zobaczyć, lubimy takie klimaty i wiemy, że w takich regionach można dobrze zjeść a na tym nam mocno zależy. To ma być leniwy pobyt w zgodzie z naturą, dzieciaki się wybiegają, posłuchają oceanu i będzie dobrze. Wszędzie tylko piszą, że większość noclegów nieogrzewanych ale do tego jeszcze nie doszedłem, bo nie wiem gdzie je jeszcze planować :mrgreen:
meczko lubi ten post.

#153 PostWysłany: 28 Sty 2026 18:13 

złoty
Z nieogrzewanymi noclegami nie ma aż takiej tragedii. Tam gdzie jest klima, da się nią dogrzać. Warto unikać miejsc na parterze, a tym bardziej na niskim parterze w starych budynkach, bo może być wilgoć i piwniczny klimat. Lepiej na piętrze albo wyżej, obejrzeć zdjęcia (im jaśniej, tym lepiej), poczytać opinie (w Bookingu i chyba też Airbnb da się przefiltrować tak, żeby wybrać opinie z zimy).
Co do auta, to dla mnie standardową metodą na Europę są agregaty jak Douyouspain albo Economy Car Rentals. Z wyników odrzucasz wypożyczalnie z najgorszą reputacją (Goldcar czy Carwiz) i bierzesz jedną z tańszych opcji z innych wypożyczalni. Koniecznie z zewnętrznym ubezpieczeniem udziału własnego (jak Cover4Rentals) - jest zawsze znacznie tańsze niż "pełne ubezpieczenie" bezpośrednio w wypożyczalni. "Tanie lokalne wypożyczalnie poza agregatami" to w większości miejsc w Europie raczej mit, a nawet jak są, to z reguły nie będą miały tańszych cen niż przez agregat.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#154 PostWysłany: 29 Sty 2026 22:07 

srebrny
Z wypożyczeniem w moim przypadku jest ten myk, że tam gdzie się da to płace gotówką i tak aby nie było żadnej blokady na karcie. Jak to wygląda z dodatkowym ubezpieczeniem wykupionym we wspomnianym przez Ciebie np. Cover4Rentals - czy wtedy obejdzie się bez karty i excess jest całkiem zniesione? Nie korzystałem w ten sposób dlatego pytam.

Przewrotnie zapytam, czy w Algarve i części Aletejo tak do pasa Sines-Beja-Moura są miejsca, dla których nie warto jechać? Wiem, że to względne ale może ktoś się czymś mocno rozczarował i zechce się podzielić tą informacją?

#155 PostWysłany: 29 Sty 2026 22:25 

złoty
Nie, zewnętrzne ubezpieczenie polega na tym, że odpowiadasz standardowo za excess, wypożyczalnia robi blokadę na karcie i w razie szkody pobiera kasę za szkodę, ale potem zgłaszasz to do ubezpieczyciela i odzyskujesz. Jest cały osobny wątek o ubezpieczeniu wynajętego samochodu, ileś osób odzyskało z powodzeniem kasę od C4R, nikt nie skarżył się na problemy.

Blokady na karcie nie ma się co bać - to nie daje wypożyczalni carte blanche na dowolne obciążanie karty, można ich standardowo ścigać wszystkimi dostępnymi środkami łącznie z prokuraturą (w skrajnych wypadkach) w razie nieuzasadnionego obciążenia. Nam się nigdy nie zdarzyły z tym problemy - po oddaniu auta blokada jest anulowana i tyle, z reguły bardzo szybko, najdłużej to nam chyba zajęło z tydzień.

Szukając tylko opcji płatnych gotówką bez blokady najpewniej sporo przepłacasz w porównaniu z tym, ile kosztowałoby wypożyczenie z excess i blokadą. A roczne ubezpieczenie C4R to koszt kilkudziesięciu euro. Na pojedyncze wypożyczenia to wychodzi jakieś 3-4 euro za dzień wypożyczenia.

Czy gdzieś nie warto jechać? Ja jestem beznadziejnym przypadkiem luzofana, więc nie jestem obiektywny :-) Ale z tego, co pamiętam z wyjazdu 15 lat temu, to niespecjalnie nam się podobało w Albufeirze w dzielnicy z turystycznymi apartamentowcami, gdzie znaleźliśmy niedrogi nocleg. To było na jedną noc, więc bez tragedii :) No i wystarczyło się przejść 10-15 min w stronę centrum, żeby już się zrobiło standardowo po portugalsku przyjemnie :)
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#156 PostWysłany: 29 Sty 2026 23:29 

srebrny
Dzięki za wyjaśnienie. Kończąc offtop w temacie to kredytówki na chwilę obecną nie posiadam więc nawet nie byłoby jak dać mi blokady.

Ja też jestem z tych co mało mi przeszkadza i zawsze patrzę łaskawym okiem ale czasem warto wiedzieć gdzie się nie pchać.

#157 PostWysłany: 03 Mar 2026 10:59 

srebrny
Byłem, wróciłem zachwycony. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to pisać śmiało, nie lubię pisać sam dla siebie. Wybrzeże zjechane od Praia de Cacela Velha po Zambujeira do Mar, pogodowo i widokowo bajka.
meczko lubi ten post.

#158 PostWysłany: 03 Mar 2026 12:43 

złoty
Czyli jednak ten wypad w głąb Alentejo poza wybrzeżem sobie odpuściliście?

Z pogodą mieliście szczęście. W tym roku w Portugalii była wyjątkowo paskudna zima, lało praktycznie codziennie od listopada do połowy lutego, dopiero w ostatnich tygodniach się wypogodziło.
Byłem w Lizbonie 6-10 lutego i potem ponownie 19-22. Za pierwszym pobytem paskudnie, wszechobecna wilgoć i ciągła mżawka. Byłem w Portugalii zimą już wiele razy na przestrzeni ostatnich 20 lat i nie pamiętam tak złej pogody. Za drugim razem bajka, słońce, miłe ciepło do słońca, ale cały czas rześko. Totalna zmiana w ciągu nieco ponad tygodnia.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#159 PostWysłany: 03 Mar 2026 14:58 

srebrny
Jeden dzień pojechaliśmy w okolice Monchique a tak to cały czas na wybrzeżu, które zachwyciło nas do tego stopnia, że szkoda było nam je opuszczać - duży wpływ miała na to również pogoda. Rozmawiałem na miejscu z wieloma Portugalczykami i kilkoma Polakami, którzy tam mieszkają i potwierdzają to co piszesz. Tegoroczna zima pod względem pogody, opadów i odczucia zimna była dla nich szokiem. Poza tym turystów mało, więc i pod tym kątem dla nich kiepsko. Dla nas raj bo w wielu miejscach byliśmy praktycznie sami, wróciliśmy opaleni, najedzeni i zachwyceni stylem życia, luzem i po prostu tym krajem.
2 ludzi lubi ten post.

#160 PostWysłany: 04 Mar 2026 01:49 

złoty
No to być może coś dłuższego przed Wami. My wróciliśmy tacy zachwyceni Portugalią w 2006 i od tej pory regularnie tam z żoną wracamy :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość