Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Belgrad
#21 PostWysłany: 08 Wrz 2013 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 199 924
niebieski
Szukam strony w stylu jakdojade, która obsługiwałaby Belgrad. Koniecznie z alfabetem łacińskim.
Pytam, bo w przeciwieństwie do zachodnich stolic, w google maps transportu publicznego w Belgradzie nie da się znaleźć.

BTW, biletów dziennych lub trzydniowych dalej nie ma?

Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥 Tajlandia w sezonie za 2705 PLN 🌴🌺 Plażowanie na Ko Chang 🏝️ + zwiedzanie Bangkoku 🛕 Loty Etihad Airways i transfery 🔥
Grudniowa ucieczka do Kenii 🌴🏖️ 4* hotel z all inclusive za 3867 PLN ☀️ Grudniowa ucieczka do Kenii 🌴🏖️ 4* hotel z all inclusive za 3867 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 10 Wrz 2013 09:20 
Awatar użytkownika

Wróciłem wczoraj z Belgradu. Transport publiczny w Belgradzie to tragedia- nie ma biletów dziennych lub 3dniowych, na przystankach często brak rozkładów, nie można sprawdzić jakie przystanki mija po drodze (w autobusach nie ma wyświetlaczy nazw tych przystanków). Ja szukałem i nie znalazłem czegoś takiego jak jakdojade. Jedynie podobna aplikacja na androida ale ona koniecznie chce połączenie z netem.
Kupujesz BusPlus np. w kiosku za 40 RSD za kartę papierową + 72 RSD za każdy bilet naładowany na karcie (max 10 szt.) i przykładasz do kasowników w autobusie. Jak wykorzystasz 10 biletów to musisz kupić nową kartę.
Musisz się przygotować na cyrylicę bo większość ulic jest opisana cyrylicą, nazwy kierunków gdzie jedzie autobus też jest cyrylica. Często jest tak, że autobus ma nazwę kierunku taką sama jak ten w przeciwną stronę- kierowcy nie chciało się zmieniać i wtedy pytasz ludzi czy to właściwy kierunek (praktycznie każdy młody coś mówi po angielsku, jak nie to polski jest bardzo zbliżony i można się dogadać:) ). Ludzie na ogół mili i pomocni.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Wrz 2013 10:54 

Dla wszystkich ktorzy szukaja informacji o transporcie w Belgradzie :

http://www.belgradian.com/around-belgra ... transport/
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 10 Wrz 2013 19:19 
Awatar użytkownika

niebieski
jocenty napisał(a):
Wróciłem wczoraj z Belgradu. Transport publiczny w Belgradzie to tragedia- nie ma biletów dziennych lub 3dniowych, na przystankach często brak rozkładów, nie można sprawdzić jakie przystanki mija po drodze (w autobusach nie ma wyświetlaczy nazw tych przystanków). Ja szukałem i nie znalazłem czegoś takiego jak jakdojade. Jedynie podobna aplikacja na androida ale ona koniecznie chce połączenie z netem.
Kupujesz BusPlus np. w kiosku za 40 RSD za kartę papierową + 72 RSD za każdy bilet naładowany na karcie (max 10 szt.) i przykładasz do kasowników w autobusie. Jak wykorzystasz 10 biletów to musisz kupić nową kartę.
Musisz się przygotować na cyrylicę bo większość ulic jest opisana cyrylicą, nazwy kierunków gdzie jedzie autobus też jest cyrylica. Często jest tak, że autobus ma nazwę kierunku taką sama jak ten w przeciwną stronę- kierowcy nie chciało się zmieniać i wtedy pytasz ludzi czy to właściwy kierunek (praktycznie każdy młody coś mówi po angielsku, jak nie to polski jest bardzo zbliżony i można się dogadać:) ). Ludzie na ogół mili i pomocni.

Dzięki za info. Co do cyrylicy, to mam obawy, ale byłem na to przygotowany.
Jak kasuję kartę z 10 biletami? Widziałem tę kartę i nie do końca rozumiem jak to działa.

#25 PostWysłany: 10 Wrz 2013 19:39 

Cytuj:
Jak kasuję kartę z 10 biletami? Widziałem tę kartę i nie do końca rozumiem jak to działa.

Tak jak karta dostepu do jakich waznych drzwi :)
Przykladasz do czytnika pika i jedziesz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Wrz 2013 20:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślałem, że to kartonikowy bilet na 10 przejazdów :)

#27 PostWysłany: 10 Wrz 2013 20:21 

Donovaninho napisał(a):
Myślałem, że to kartonikowy bilet na 10 przejazdów :)

Donek ;)
Przeciez w tym linku co Ci na pw wyslalem masz zdjecie tej karty jak ona dziala :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Wrz 2013 20:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie doczytałem. Niespersonalizowana karta na 10 przejazdów co prawda jest papierowa, ale to 'smart card'.

#29 PostWysłany: 11 Wrz 2013 18:53 
Awatar użytkownika

Donovaninho napisał(a):
Właśnie doczytałem. Niespersonalizowana karta na 10 przejazdów co prawda jest papierowa, ale to 'smart card'.

Dodatkowo na wyświetlaczu masz pokazane ile pozostało Ci kasy na karcie także możesz to kontrolować przy kasowaniu biletu.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Paź 2013 00:22 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
Parę moich przemyśleń po powrocie z Belgradu:
  • transport - nie przesadzałbym, że publiczny transport to tragedia. Trzeba wiedzieć, jak używać ;) Oprócz transportu z lotniska zrobiłem jeszcze dwa kursy. W jednym były głosowe zapowiedzi przystanków (w autobusie na lotnisko też, tylko tak cicho, że było ledwo słychać na samym przodzie). Ale najważniejsza wskazówka to obserwowanie kasowników BusPlus - na każdym wyświetla się bieżący i następny przystanek. Fakt, że z rozkładami to różnie bywa. Gdzie kursuje dany autobus można wywnioskować z mapki Belgradu, w którą warto zaopatrzyć się w punkcie informacji turystycznej na Placu Republiki (jest też na lotnisku, ale tam nie podchodziłem).
    Tak jak już tu pisano najlepsza opcja dla turysty to papierowa karta za 40 RSD
  • pieniądze - serbskie dinary (RSD) najlepiej chyba je dostać wymieniając na miejscu Euro. W mieście jest mnóstwo kantorów (Menjačnica). Najlepszy kurs widziałem w ścisłym centrum (114.10). Dalej od centrum było 113.50. Na lotnisku w kantorze po 112.50, a w automacie po 110...
  • nocleg - nie podróżowałem sam i chciałem mieć trochę "luksusu" (jak prywatna łazienka i bliskość centrum), więc wybrałem pokoje w restauracji-hotelu Konak Mikan. Ceny zaczynają się od €30, przy jednej osobie. To rodzinna firma, głównie restauracja, ale mają też 5 pokoi nad nią. Jest darmowe WiFi, czajnik elektryczny (bez kawy/herbaty), stary telewizor i rzut beretem od Placu Republiki z jednej strony, a dworca Zeleni Venac z drugiej (skąd jeździ autobus 72 na lotnisko). Dodatkowym plusem jest osobne menu dla gości hotelu - porządne drugie danie można zjeść już za 400 RSD (mniej niż €4)
  • jedzenie
    - ćevapčići/ćevapi - mielone mięso formowane w kiełbaski
    - pljeskavica - serbski hamburger (ok. 190 RSD)
    - Karađorđeva šnicla - zwijane mięso z kajmakiem
    - na śniadanie: burek + jogurt (ok. 125 RSD)
  • picie
    - rakija w odmianach wszelakich (śliwka, winogrona, morele, gruszki, jabłka, pigwy, figi)
    - piwo: Jelen
    - kawa: po turecku (turska kafa), najlepiej w jakiejś klimatycznej kafanie, jak na przykład "?" niedaleko Knez Mihailova (obok cerkwi św. Michała - Saborna crkva)
  • zwiedzanie
    - Plac Republiki i deptak Knez Mihailova
    - twierdza Kalemegdan (położona przy ujściu Sawy do Dunaju) - zarówno w dzień, jak i wieczorem po zmroku
    - trasa w kierunku cerkwi św. Sawy - po drodze m.in. Hotel Moskwa, parlament, Stary i Nowy pałac, cerkiew św. Marka
    - cerkwie w wielu odmianach na czele z cerkwią św. Sawy (gigantyczna budowla, wnętrze jeszcze nieukończone). Poza tym jeszcze św. Marka, Ružica i kaplica św. Petki na Kalemegdanie, św. Michała (Saborna crkva)
    - dzielnica Zemun (autobus 84 z dworca Zeleni venac) - wieża Janosa Hunyady'ego, bulwar nad Dunajem
    - Muzeum Historii Jugosławii (autobus 41 z Placu Studenckiego) - samo muzeum obecnie jest zamknięte (podobno w trakcie tworzenia ekspozycji), ale do zwiedzania udostępnione są dwa miejsca: Dom Kwiatów - miejsce spoczynku Josipa Broz Tito oraz stare muzeum, gdzie wystawione są prezenty z różnych krajów dla Tito (cena 200 RSD). Niedaleko są też stadiony Partizana i Crveny Zvezdy
    - ulica Skadarlija - podobno słynna ulica artystów. Nie zauważyłem nic ciekawego, poza naganiaczami do restauracji (może trzeba było iść w dzień - myślałem, że wieczorem będzie tam jakiś ciekawy klimat)
    - u zbiegu ulic Kneza Miloša i Nemanije można zobaczyć pamiątkę po bombardowaniach NATO z 1999 roku - pozostawione w ruinie budynki Ministerstwa Obrony (niedaleko na Kneza Miloša 38 znajduje się polska ambasada)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 04 Sty 2014 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 193 212
Byliśmy, wróciliśmy, opisaliśmy. Belgrad serdecznie polecam. Relacja, zdjęcia i wskazówki tutaj: http://citybreakpopolsku.blogspot.com/2 ... -zyje.html
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Mar 2014 10:12 

jocenty napisał(a):
Czy ktoś był i może polecić dobry klub w Belgradzie? :) Nie chodzi mi o kluby wyszukane w wujku Google ale coś co ktoś odwiedził. Jakieś przykładowe ceny?

Nie wiem czy jeszcze aktualne w Twoim wypadku ale może ktoś skorzysta. Najlepiej jest pogadać z miejscowymi w jakiejś knajpie na kolacji i popytać o nielegalne kluby, po pierwszym wspólnym piwie/kieliszku rozwiązuje im się język i chętnie podpowiedzą. Konkretnie nic nie da się powiedzieć bo one podobno zmieniają często lokalizację ;)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 18 Lut 2015 00:44 

Loty: 4
Kilometry: 14 401
Dla milosnikow lotnictwa obowiazkowym punktem jest muzeum lotnictwa, ktore miesci sie zaraz obok lotniska. W muzeum tym mozna zobaczyc szczatki F117 nighthawk - jedyne takie miejsce na swiecie :) Wstep 500 dinarow, nie mozna placic karta.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 26 Lut 2015 00:38 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
W Belgradzie nie ma zbyt dużo do zwiedzania, więc przy dobrej pogodzie warto udać się na tereny wokół jeziora Savskiego. (półwysep Ada Ciganlija) Są tam plaże, mnóstwo barów i klubów, świetne ścieżki rowerowe prowadzące po obu stronach Savy aż do Kalemegdanu. Na miejscu można tanio wypożyczyć rower.

#35 PostWysłany: 26 Lut 2015 01:39 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
bez przesady, w Belgradzie nudzić się nie można i jest co robić. Ada - owszem, fajne miejsce na imprezowanie ale w sezonie (jeśli ktoś lubi tłumy ludzi). Jeśli komuś znudzi się centrum i wyprawa w okolice cerkwi św. Sawy to bardzo polecam Zemun - dzielnica za Nowym Belgradem. Szczególnie późnym popołudniem.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Mar 2015 17:33 

niebieski
Witam
Czy orientuje się ktoś czy w muzeum lotnictwa mozna płacić kartą?
Jestem w Belgradzie i nie wiem ile kasy wymienić?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Mar 2015 17:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@lasan82, ręce opadają. Użytkownik Somsiad napisał 3 posty wyżej wyraźnie:
Somsiad napisał(a):
Wstep 500 dinarow, nie mozna placic karta.
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

#38 PostWysłany: 05 Mar 2015 11:03 

niebieski
Trentine napisał(a):
Jeśli komuś znudzi się centrum i wyprawa w okolice cerkwi św. Sawy to bardzo polecam Zemun - dzielnica za Nowym Belgradem. Szczególnie późnym popołudniem.

30 plenum spoldzielni Zemun?:)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 06 Mar 2015 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
digger napisał(a):
Trentine napisał(a):
Jeśli komuś znudzi się centrum i wyprawa w okolice cerkwi św. Sawy to bardzo polecam Zemun - dzielnica za Nowym Belgradem. Szczególnie późnym popołudniem.

30 plenum spoldzielni Zemun?:)

No też jestem ciekawa czy to stąd Bareja chwycił :)
Był jeszcze kiedyś przegubowiec Ikarus-Zemun IK160P :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 06 Mar 2015 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Tylko że u Barei było Zenum nie Zemun.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość