Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Belgrad
#1 PostWysłany: 06 Sie 2013 14:34 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 127 150
Witam!Niebawem (w październiku) będę w Belgradzie.Ogólnie,to mało jest informacji w internecie i w związku z tym pozwolę sobie na założenie nowego tematu.Czy ktoś był tam ostatnio?Jakie wrażenia?Jak przedstawiają się w miarę aktualne ceny?Co zwiedzać,to już opanowałem,ale wszelkie wskazówki,rady i pomysły będą mile widziane.Z góry dziękuję.

Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN
Wakacyjny sztos🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1166 PLN Wakacyjny sztos🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1166 PLN
 Temat postu: Re: Belgrad
#2 PostWysłany: 06 Sie 2013 14:48 

niebieski
Krzysiekgd napisał(a):
Ogólnie,to mało jest informacji w internecie i w związku z tym pozwolę sobie na założenie nowego tematu.

Podejrzewam, że informacji w Internecie jest tyle, co dajmy na to o Warszawie ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Sie 2013 14:57 
Awatar użytkownika

Wiesz,są jakieś informacje ale niekoniecznie najbardziej aktualne...

#4 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:01 

Informacji jest dużo w Internecie:
http://en.wikivoyage.org/wiki/Belgrade
Co do cen, to poprzeglądaj sobie gazetki z supermarketów:
http://www.idea.rs/Naslovna.html

Ja wybieram się niedługo na festiwal piwa:
http://www.belgradebeerfest.com/
:)

#5 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:03 

niebieski
Ok, ok, rozumiem, tylko zacząłeś tak jakby niemalże Serbia była odcięta od Internetu ;-)

http://wiki.travel.com/en/Belgrade
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:04 

Z Belgradu wróciłem 4 sierpnia. Miasto ciekawe. Belgrad od momentu wyjścia z samolotu pięknie pachnie trawą. Bardzo życzliwi i pomocni ludzie. Najlepsza kawa jaka piłem jest w Belgradzie, do każdej zamówionej kawy zawsze dodają kubek zimnej wody. Ceny: woda półlitrowa w kiosku na ulicy 50 rsd, 1,5 l 65rsd , piwo Jelen 90 rsd, bilet na autobus 74 esd, karta by zakupić bilet 40 rsd. Bilet na autobus m1 300 rsd, kupujemy u kierowcy. 100 rsd to ok 3,70 PLN. Po angielsku można się dogadać nawet z ludźmi 60 +, sami podchodzą i pytają się jak pomóc. Powrót miałem pociągiem z Belgradu do Budapesztu. Pociąg klimatyzowany, nowoczesny, koszt 15 eur z osobę. Jechałem pociągiem porannym o 6.45, bezpiecznie i bez problemów.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:05 
Awatar użytkownika

Grzegorz40 napisał(a):
Ok, ok, rozumiem, tylko zacząłeś tak jakby niemalże Serbia była odcięta od Internetu ;-)

http://wiki.travel.com/en/Belgrade

Hehe,to źle mnie zrozumiałeś...Tutejsze forum przejrzałem od deski do deski...i mało jest informacji o Belgradzie,a tam tylko w tym roku będę....

#8 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:08 

To jeszcze dodam, że w przypadku Belgradu teksty o życiu nocnym nie są przesadzone. Miałem okazję być tam też w zeszłym roku i przez opóźnienie samolotu wylądowaliśmy o 3:00 na lotnisku. Pojechaliśmy do hostelu taksówką (kupuje się voucher na lotnisku, więc nie ma szans, żeby Cię oszukali) i po czwartej rano wyszliśmy na piwo - imprezy na barkach na Sawie kwitły :)

#9 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:12 
Awatar użytkownika

rowp napisał(a):
Z Belgradu wróciłem 4 sierpnia. Miasto ciekawe. Belgrad od momentu wyjścia z samolotu pięknie pachnie trawą. Bardzo życzliwi i pomocni ludzie. Najlepsza kawa jaka piłem jest w Belgradzie, do każdej zamówionej kawy zawsze dodają kubek zimnej wody. Ceny: woda półlitrowa w kiosku na ulicy 50 rsd, 1,5 l 65rsd , piwo Jelen 90 rsd, bilet na autobus 74 esd, karta by zakupić bilet 40 rsd. Bilet na autobus m1 300 rsd, kupujemy u kierowcy. 100 rsd to ok 3,70 PLN. Po angielsku można się dogadać nawet z ludźmi 60 +, sami podchodzą i pytają się jak pomóc. Powrót miałem pociągiem z Belgradu do Budapesztu. Pociąg klimatyzowany, nowoczesny, koszt 15 eur z osobę. Jechałem pociągiem porannym o 6.45, bezpiecznie i bez problemów.

Wielkie dzięki za sporo przydatnych informacji.Ja wyląduję ok.23.15 i martwi mnie to,że ostatni bus miejski odjeżdża spod lotniska o północy...Mam nadzieję,że uda mi się wyrobić,wszak chciałem troszkę lotnisko zwiedzić...Obecnie jestem na etapie szukania hotelu,na booking.com znalazłem kilka świetnych miejsc,blisko starego miasta (i przystanku końcowego busa 72)

#10 PostWysłany: 06 Sie 2013 15:16 

niebieski
Informacja turystyczna Belgradu:

http://www.tob.rs/en/index.php
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sie 2013 19:31 

Krzysiekgd napisał(a):
Ja wyląduję ok.23.15 i martwi mnie to,że ostatni bus miejski odjeżdża spod lotniska o północy...Mam nadzieję,że uda mi się wyrobić,wszak chciałem troszkę lotnisko zwiedzić...Obecnie jestem na etapie szukania hotelu,na booking.com znalazłem kilka świetnych miejsc,blisko starego miasta (i przystanku końcowego busa 72)

Jak coś masz busa M1, kierowca zatrzyma ci się gdzie będziesz chciał jak pokażesz mu na mapie co potrzebujesz :) bilet u kierowcy kosztuje 150 rsd, ten na m1 jak już pisałem 300 din. Bilet trzeba kupić, bo w każdym autobusie jest kierowca + kontroler, ten drugi nie sprzedaje biletów. Na prawie każdym przystanku jest mapa, w którym miejscu jesteś i jakie linie odjeżdżają z danego przystanku i dokąd jadą busy, wiec znając miejsce gdzie chcesz jechać łatwo tam trafić.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Sie 2013 21:04 
Awatar użytkownika

rowp napisał(a):
Krzysiekgd napisał(a):
Ja wyląduję ok.23.15 i martwi mnie to,że ostatni bus miejski odjeżdża spod lotniska o północy...Mam nadzieję,że uda mi się wyrobić,wszak chciałem troszkę lotnisko zwiedzić...Obecnie jestem na etapie szukania hotelu,na booking.com znalazłem kilka świetnych miejsc,blisko starego miasta (i przystanku końcowego busa 72)

Jak coś masz busa M1, kierowca zatrzyma ci się gdzie będziesz chciał jak pokażesz mu na mapie co potrzebujesz :) bilet u kierowcy kosztuje 150 rsd, ten na m1 jak już pisałem 300 din. Bilet trzeba kupić, bo w każdym autobusie jest kierowca + kontroler, ten drugi nie sprzedaje biletów. Na prawie każdym przystanku jest mapa, w którym miejscu jesteś i jakie linie odjeżdżają z danego przystanku i dokąd jadą busy, wiec znając miejsce gdzie chcesz jechać łatwo tam trafić.

Czy jeśli potrzebuje się dostać poza centrum do hotelu to też będzie opcja aby dojechać M1 (a nie przypadkiem BUS A1)?

Ostatnio edytowany przez jocenty, 07 Sie 2013 22:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Sie 2013 21:24 
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje,które pewnie dla wielu wybierających się tam osób będą bardzo pomocne.

#14 PostWysłany: 08 Sie 2013 19:19 

jocenty napisał(a):
rowp napisał(a):
Krzysiekgd napisał(a):

Czy jeśli potrzebuje się dostać poza centrum do hotelu to też będzie opcja aby dojechać M1 (a nie przypadkiem BUS A1)?

hehe w sumie faktycznie to bus A1 wysoka temperatura w Belgradzie zaburzyła mi pamięć ;) Jak ja jechałem o północy tym busem to w autobusie razem ze mną była tylko moja dziewczyna więc kierowca był bardzo miły i zawiózł nas pod hotel, ale myślę ze nie byłoby problemu by zatrzymał się poza wyznaczonymi przystankami.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Sie 2013 13:22 

:)[/quote]

Z niecierpliwością czekam na relację :) czy warto, czy smacznie, dużo i tanio :) i ogólnie o atmosferę tego festiwalu.

Do Belgradu chciałem lecieć w przyszłym roku ale informacja od Ciebie sprawiła, że chyba zmienię termin wyprawy właśnie ze względu na to Święto :D

#16 PostWysłany: 16 Sie 2013 23:19 
Awatar użytkownika

Grzegorz40 napisał(a):
Informacja turystyczna Belgradu:

http://www.tob.rs/en/index.php

Dzięki Grzesiek za ciekawą stronkę,przeglądam ją ostatnio bardzo często i za każdym razem odkrywam coś ciekawego!

#17 PostWysłany: 20 Sie 2013 08:29 

konahu napisał(a):
mc2 napisał(a):
:)

Z niecierpliwością czekam na relację :) czy warto, czy smacznie, dużo i tanio :) i ogólnie o atmosferę tego festiwalu.
Do Belgradu chciałem lecieć w przyszłym roku ale informacja od Ciebie sprawiła, że chyba zmienię termin wyprawy właśnie ze względu na to Święto :D

No i wróciłem :)
Festiwal piwa przypomina mi juwenalia, ale w lepszym wydaniu. Przede wszystkim tytułowe piwo sprzedawane jest w wielu odmianach (lista: http://bbf.cmass3.info/active/en/home/ucesnici.html ). Po prostu poszczególne browary mają swoje stoiska. Cena 150-170 RSD, ale przy jednorazowym zakupie większej ilości można liczyć na bonusy typu piwo, koszulka, itp. gratis. Fajnie to również wygląda od strony gastronomicznej. Można spróbować pleskavicy, cevapcici i innych typowych serbskich potraw. Muzyczna obsada to głównie gwiazdy lokalnego zasięgu - bardzo dobrze znane miejscowym, ponieważ ludzie często odśpiewują samodzielnie refreny i inne fragmenty piosenek. W tym roku były darmowe autobusy odwożące ludzi z festiwalu. Zaczynały kursować po 23, ale jeździły dość rzadko biorąc pod uwagę ilość chętnych :) Generalnie jeśli ktoś jest fanem piwa, to impreza ciekawa, szczególnie że niektóre browary wydały specjalne edycje piw w puszkach festiwalowych.

#18 PostWysłany: 20 Sie 2013 08:52 

rowp napisał(a):
jocenty napisał(a):

hehe w sumie faktycznie to bus A1 wysoka temperatura w Belgradzie zaburzyła mi pamięć ;) Jak ja jechałem o północy tym busem to w autobusie razem ze mną była tylko moja dziewczyna więc kierowca był bardzo miły i zawiózł nas pod hotel, ale myślę ze nie byłoby problemu by zatrzymał się poza wyznaczonymi przystankami.

Warto dodać, że cena za taksówkę jest ustalona odgórnie. Na lotnisku jest stoisko gdzie płacisz za taksówkę i dostajesz kwit na którym jest napisany adres docelowy. Dajesz go taksówkarzowi i nic więcej się nie dopłaca. Na dole strony jest mapa stref i ceny:
http://www.beg.aero/passengers/to_and_f ... t.327.html

#19 PostWysłany: 20 Sie 2013 12:42 

platynowy
Również wszystkie taksówki w samym Belgradzie jeżdżą według od góry narzuconej taryfy. Czyli o ile taksówkarz włączy taksometr zawsze będziemy płacili tyle samo za km itp.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Wrz 2013 20:56 
Awatar użytkownika

Czy ktoś był i może polecić dobry klub w Belgradzie? :) Nie chodzi mi o kluby wyszukane w wujku Google ale coś co ktoś odwiedził. Jakieś przykładowe ceny?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 78 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość