Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Ten temat dotyczy wizy do Iraku.

Temat dotyczący wizy kurdyjskiej:
iracki-kurdystan-e-visa,1224,169972

Wjazd do federalnego Iraku na wizie kurdyjskiej jest możliwy, ale bardzo utrudniony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Iraku
#81 PostWysłany: 22 Maj 2025 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Ja się jeszcze podłączę z takim pytaniem, bo konto sobie założyłem i coś tam pooglądałem na tej platformie wizowej. Napisane jest, że dodają już ubezpieczenie. Czyli co... kupować ubezpieczenie prywatne czy nie kupować? Czy to jest takie ubezpieczenie jak polski NFZ, że w razie jak coś się zadzieje, to pomogą jak Irakijczykowi, czy jednak lepiej kupić prywatne (pewnie trochę będzie kosztowało), ale czy Irak ma rozwiniętą sieć w razie kompletnej organizacji ewentualnej pomocy? Podejrzewam, że raczej jeszcze nie.
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#82 PostWysłany: 23 Maj 2025 07:17 

mayasty napisał(a):
Próbuję właśnie aplikować o evisę do Iraku na stronie https://eservice.evisa.iq/ i albo jestem ślepy, albo w polu "The purpose of entry" nie ma żadnej opcji wskazującej na zwykłą turystykę. Wszystko biznesy, studenci, pracownicy, krewni i nic o turystyce. Ktoś podpowie gdzie jest haczyk?

Znalazłem już na innych forach. Ten sam problem mieli też inni. Na głównej stronie https://eservice.evisa.iq/ nie należy tworzyć konta, tylko kliknąć opcję "Visa on Arrival" i podążać za krokami formularza bez logowania. Na końcu jest niemała płatność za wizę typu Ordinary (bez możliwości wyboru opcji Tourist) i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne (u mnie wyszło 627,57 PLN). Po paru godzinach dostałem mailem wszystkie dokumenty. Wszystko szybko i sprawnie.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 23 Maj 2025 07:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@mayasty ale to problem, który czasami się pojawia czy permanentny? Skąd taka ogromna kwota, skoro teoretycznie ma to kosztować 80$... ?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Maj 2025 08:02 

To stały problem. Do wizy doliczają od stycznia tego roku opłatę za obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w wysokości ok. 1/3 ceny wizy. Z tego co widzę po kursie USD to sama wiza kosztowała tą drogą 150 USD, a nie 80, Nie wiem, może przepłaciłem, ale formularz Visa On Arrival bez logowania nie dawał żadnego innego wyboru niż wiza typu Ordinary. A z kolei poprzez logowane konto można było aplikować tylko jako biznes, krewny, pracownik lub student. Tak więc po tych przebojach i wertowaniu forów byłem w ogóle szczęśliwy, że cokolwiek zakończyło się sukcesem, bo krucho u mnie z czasem na dłuższe doktoryzowanie się w tym temacie :) Jak ktoś znajdzie lepszą opcję, to napiszcie tu proszę.
 Profil Relacje PM off

#85 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Póki co, napisałem maila do sekcji wizowej ambasady Iraku w Warszawie z zapytaniem, czy istnieje możliwość zaaplikowania o wizę w klasyczny sposób, bo jest problem z otrzymaniem wizy turystycznej w tym serwisie. Zobaczymy, jak odpiszą (o ile odpiszą), dam znać.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:25 

mayasty napisał(a):
    To stały problem. Do wizy doliczają od stycznia tego roku opłatę za obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w wysokości ok. 1/3 ceny wizy. Z tego co widzę po kursie USD to sama wiza kosztowała tą drogą 150 USD, a nie 80, Nie wiem, może przepłaciłem, ale formularz Visa On Arrival bez logowania nie dawał żadnego innego wyboru niż wiza typu Ordinary. A z kolei poprzez logowane konto można było aplikować tylko jako biznes, krewny, pracownik lub student. Tak więc po tych przebojach i wertowaniu forów byłem w ogóle szczęśliwy, że cokolwiek zakończyło się sukcesem, bo krucho u mnie z czasem na dłuższe doktoryzowanie się w tym temacie :) Jak ktoś znajdzie lepszą opcję, to napiszcie tu proszę.

Za visanews: od 1.03 VOA nie jest dostępna dla US/EU, jedyna opcja to evisa za te bajońskie 140€. Wspominają też że w przypadku przyjazdu do kurdyjskiej części Iraku, VOA dalej jest dostępna.
     Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:43 
    Awatar użytkownika

niebieski
    A takie coś: https://apply.joinsherpa.com/visa/iraq/polish-citizens?affiliateId=sherpa&language=pl-PL ? No niby napisane, że tak jak @naxxus wspomniał, do takiego EBL nie potrzeba aplikować o eWizę. Ale można też przez tą platormę Sherpa - niby trochę drożej, ale niecałe 98$ lepsze niż 150$...
     Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:47 
    Sezonowy Cebulion
    Awatar użytkownika

Przecież to wiza do Kurdystanu irackiego, a nie Iraku.
    iracki-kurdystan-e-visa,1224,169972
     Profil Relacje PM off
    1955845624 lubi ten post.

#89 PostWysłany: 26 Sie 2025 19:28 

Pytanie do przekraczajacych granice ladem: lece do Erbil i chcialem droga ladowa dostac sie do Bagdadu (i pozniej z powrotem na lot do Erbil).

Jak to jest z tymi wizami? Jestem ok zeby zrobic obie (federal i kurdystan), ale z tego co czytam, to nie ma (oficjalnej) mozliwosci "uzycia" federalnej wizy jesli przylatujemy do Erbil. Trzeba "wleciec" do federalnego Iraku. Prawda to? Moj tour guide sam nie wie i daje sprzeczne rady.

Ktos tak robil? Jak to wyglada?
     Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 02 Wrz 2025 00:14 

niebieski
    mayasty napisał(a):
    mayasty napisał(a):
    Próbuję właśnie aplikować o evisę do Iraku na stronie https://eservice.evisa.iq/ i albo jestem ślepy, albo w polu "The purpose of entry" nie ma żadnej opcji wskazującej na zwykłą turystykę. Wszystko biznesy, studenci, pracownicy, krewni i nic o turystyce. Ktoś podpowie gdzie jest haczyk?

Znalazłem już na innych forach. Ten sam problem mieli też inni. Na głównej stronie https://eservice.evisa.iq/ nie należy tworzyć konta, tylko kliknąć opcję "Visa on Arrival" i podążać za krokami formularza bez logowania. Na końcu jest niemała płatność za wizę typu Ordinary (bez możliwości wyboru opcji Tourist) i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne (u mnie wyszło 627,57 PLN). Po paru godzinach dostałem mailem wszystkie dokumenty. Wszystko szybko i sprawnie.

Czy ja slepy jestem czy moze ta opcja Visa on Arrival juz sie nie wyswietla?

Edit: dobra, ogarnalem ze to link sie nazywa Direct e-Visa

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
     Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 03 Wrz 2025 00:23 

niebieski
    Info dla potomnych, na stronie nie dalo sie zaplacic przez Curve ani MC wydanymi przez Niemcy i Luksembug. Zadzialal Revolut.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
     Profil Relacje PM off
    Zeus lubi ten post.
    Zeus uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 15 Wrz 2025 10:34 

Visit visa około 115$
    Ordinary visa około 158$

Czy ktoś wie jaka jest różnica i czy można kupić tą tańszą czyli Visit visa, gdy jedzie się w celu turystycznym na tydzień?
     Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
    Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość