Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Maj 2014 10:14 

niebieski
Witam,

Spotkałem się informacją, że nie można tam wwozić jedzenia. Proszę o weryfikację.
Wiem, że niektórzy forumowicze zabierali w podręcznym trochę żywności ale może przewieźli ją ze względu na niedopatrzenie security?
Chcę wziąć do Izraela bagaż rejestrowy (dość drogi na tej trasie) wyłącznie ze względu na wysokie ceny żywności na miejscu i planuję zabrać tam sporo jedzenia z domu.
Głupio by było zostać na miejscu bez tego bagażu i być parę stówek w plecy...

Tunezyjski urlop na Dżerbie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu z aquaparkiem za 1761 PLN Tunezyjski urlop na Dżerbie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu z aquaparkiem za 1761 PLN
Cypr na all inclusive 🏝️🍹 4* hotel z aquaparkiem i spa blisko plaży za 2209 PLN Cypr na all inclusive 🏝️🍹 4* hotel z aquaparkiem i spa blisko plaży za 2209 PLN
#2 PostWysłany: 19 Maj 2014 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
cześć ;)

wróciłem wczoraj z Izraela właśnie z tego lotniska :)

lecieliśmy tylko z bagażami podręcznymi, w bagażu: pieczywo, puszka sardynek, wędliny pakowane próżniowo, "zupka chińska" zero problemów :)

Też przed wylotem widziałem, że nie można wwozić żywności ale wzięliśmy taką ilość aby nie było szkoda w razie czego :)

#3 PostWysłany: 19 Maj 2014 10:57 

niebieski
Dzięki za info ale właśnie - ja planuję zabrać jedzenie dla 4 osób na 12 dni, więc będzie tego troszkę więcej :-)

#4 PostWysłany: 19 Maj 2014 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Przyleciałem na TLV jakieś 2 godziny temu. Jedzenie w plecaku (na kilka dni). Parę pytań. Zero problemów. 10 minut później byłem w pociągu. Po drodze wybrałem jeszcze pieniądze z bankomatu. Generalnie normalne lotnisko. Zobaczymy jak powrót.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Maj 2014 11:35 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Leciałem El Al'em do i z TLV z bagażem rejestrowanym i nie było żadnych problemów z jedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Maj 2014 11:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli chodzi o powrót myślę że warto zarezerwować sobie więcej czasu na odprawę. My byliśmy dużo wcześniej i przed nami tylko pięć osób.. Ale każdemu sprawdzali plecak dokładnie tym urządzeniem (nie wiem jak się nazywa, chętnie się dowiem) gdzie zbierają drobne cząsteczki a potem dają to do analizy.

Średnio 10-15 minut na osobę.

#7 PostWysłany: 19 Maj 2014 11:48 

Potwierdzam zadnych problemow z przewozem zywnosci do Izreala nie ma.

Dodatkowo w drodze powrotnej udalo mi sie wniesc 1,5 l wody mineralnej w butelce PET.
Nawet jej nigdzie nie ukrywalem wiec czy jest mozliwosc wnoszenia duzych napoi na poklad samolotu lecacego z TLV ?

#8 PostWysłany: 19 Maj 2014 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
Ja przewoziłam i w podręcznym, i w rejestrowanym, nie było problemu. Jeśli jednak chcesz wykupić rejestrowany tylko po to, żeby przewieźć jedzenie , to na Twoim miejscu jednak zastanowiłabym się nad zaopatrzeniem się na miejscu. Ceny w są sporo wyższe niż u nas, ale w dużych hipermarketach jeszcze w miarę do przyjęcia. Biorąc pod uwagę wykupienie bagażu, myślę, że cenowo wyjdzie to dość podobnie a przynajmniej spróbujecie czegoś lokalnego.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Maj 2014 12:51 

niebieski
Dziękuję za informacje.

Będziemy na miejscu smakować miejscowych przysmaków ale lecąc na 12 dni, nie jesteśmy w stanie codziennie korzystać z jedzenia na mieście. Sądzę, że sporo zaoszczędzimy zabierając tą nasza walizkę (a jej koszt rozkłada się na kilka osób a w drogę powrotną lecimy już bez niej).

#10 PostWysłany: 19 Maj 2014 13:01 

Zgadzam sie.. dokladnie tak samo zamierzam zrobic.
''Zwiedzilem'' wiele supermarketow w izraelu i ceny sa niestety bez porownania. Dodatkowo walizka w Wizzair to przeciez az 32kg.

#11 PostWysłany: 19 Maj 2014 13:04 

Ja też przewiozłem jedzenie w dwie strony bez żadnych problemów. Płynne w rejestowanym inne w podręcznym. Wylot z Katowic. W drodze tam nikt o nic nie pytał i nic nie sprawdzał (oczywiście poza standardowym security - które w Katowicach niczym nie rózniło się od innych kirunków). W drodze powrotnej miałem w rejestowanym ze 3 butelki wina, jakieś lokalne sery i hałwę. Na lotnisku pytali tylko czy sam to kupiłem czy od kogoś dostałem i to wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Maj 2014 14:40 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
michal11 napisał(a):
Na lotnisku pytali tylko czy sam to kupiłem czy od kogoś dostałem i to wszystko.

Dostaliśmy takie samo pytanie, tyle, ze o sól z morza martwego ;)

A przy wjeździe zero problemu, mieliśmy bagaż rejestrowany obwinięty stretchem i nikt o niego nawet nie zapytał :)
Podobnie w podręcznym, jakieś jedzenie tam się też zawieruszyło ale i tu nikt nie zwrócił na nie uwagi :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Maj 2014 08:26 

niebieski
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-)

#14 PostWysłany: 21 Maj 2014 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie dotarłem do Eilatu, co prawda z Tel Awiw-Sde Dov, a nie TLV, ale poszedłem do kontroli trzymając butelkę pepsi w ręce i oto jak ze mną poleciała.

PS Po drodze miałem godzinną rozmowę, ciągłą, indywidualną asystę, osobną toaletę, boarding bez kolejki i jeszcze kilka zabawnych atrakcji.

Image

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Maj 2014 13:55 

To bardzo dobra wiadomość ;-)
tylko nie wiem czemu, w kilku informatorach natknąłem się na informację, że nie można wwozić żywności. Ale jak widzę praktyka jest inna.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:08 

papricana napisał(a):

PS Po drodze miałem godzinną rozmowę, ciągłą, indywidualną asystę, osobną toaletę, boarding bez kolejki i jeszcze kilka zabawnych atrakcji.

A leciał koło Cie może miły rozmowny pan, który się dosiadł w ostatniej chwili? :D Z moich obserwacji (TLV - ETH - TLV) wynika że obcokrajowca na domesticu w Izraelu ZAWSZE biorą na spytki i dodatkowe macanie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:32 
Awatar użytkownika

srebrny
papricana napisał(a):
Właśnie dotarłem do Eilatu, co prawda z Tel Awiw-Sde Dov, a nie TLV, ale poszedłem do kontroli trzymając butelkę pepsi w ręce i oto jak ze mną poleciała.

Jak wracałem do WAW to miałem bardzo podobnie. Problem zaczął się gdy znajomy, z którym wracałem miał piwo w plecaku. Również zapakowali mu piwo w karton, ale o dziwo karton do WAW nie doleciał.

#18 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Serio, w TLV można mieć płyny z poza Duty Free na podręczny bagaż? Bo planuję winko kupić jakieś Izraelskie, i się waham, czy nie zagrać głupka ;P
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
Serio, w TLV można mieć płyny z poza Duty Free na podręczny bagaż? Bo planuję winko kupić jakieś Izraelskie, i się waham, czy nie zagrać głupka ;P

Znajomy miał w rejestrowanym, ale wyciągnęli mu to z plecaka i dali do kartonu.

#20 PostWysłany: 21 Maj 2014 15:48 

Hej, w marcu 2014 mialem 1,5 litrowa butelka wody mineralnej w bagazu podrecznym przy powrocie z TLV do KTW. Bez problemu przeszla wszystkie check point-y.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości