Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Zeus napisał(a):
Serio, w TLV można mieć płyny z poza Duty Free na podręczny bagaż? Bo planuję winko kupić jakieś Izraelskie, i się waham, czy nie zagrać głupka ;P

Wracając 17 maja 2014 przede mną jeden gość miał 0,5l wodę w plecaku.
Kazali mu wypić lub wyrzucić :) Więc ryzykować możesz ale szanse oceniam na niewielkie.

Spróbuj Porto w Porto 🇵🇹🍷 City break w Portugalii za 659 PLN 🐟⛵️ Spróbuj Porto w Porto 🇵🇹🍷 City break w Portugalii za 659 PLN 🐟⛵️
All inclusive w Egipcie od 1799 PLN 🌴🏊‍♂️ 4* hotel, aquapark i 6 restauracji 🍹⛱🛎️ All inclusive w Egipcie od 1799 PLN 🌴🏊‍♂️ 4* hotel, aquapark i 6 restauracji 🍹⛱🛎️
#22 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:42 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
Zeus napisał(a):
Serio, w TLV można mieć płyny z poza Duty Free na podręczny bagaż? Bo planuję winko kupić jakieś Izraelskie, i się waham, czy nie zagrać głupka ;P

W styczniu i w lutym bez problemu przewoziłem wodę oraz wino w podręcznym. Za pierwszym razem zapytałem czy można przewozić napoje, odpowiedzieli mi, że nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Maj 2014 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 83 232
michal11 napisał(a):
.... Na lotnisku pytali tylko czy sam to kupiłem czy od kogoś dostałem i to wszystko.

My wracając do Polski nie mogliśmy się za bardzo dogadać (niestety słabo znam angielski a języka niemieckiego z kolei oni nie znali) więc dali nam gotowy zalaminowany zestaw pytań w języku polskim :) Wskazywaliśmy tylko palcem odpowiedzi ;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Maj 2014 00:35 

Ja miałem w plecaku coca-colę 0,5 litra, którą zakupiłem w automacie. Kazali mi właśnie wypić albo wyrzucić. Byłem w grudniu :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Maj 2014 00:50 

eyowest napisał(a):
Ja miałem w plecaku coca-colę 0,5 litra, którą zakupiłem w automacie. Kazali mi właśnie wypić albo wyrzucić. Byłem w grudniu :)

Ciekawe... czy ktos moze w takim razie powiedziec skad takie roznice w podejsciu do przwozonych napoi w podrecznym wylatujac z TLV do Polski ? To ze nie mozna wnosic plynow pow 100 ml na trasach na wylot z PL jest zrozumiale. Rozumiem ze kazdy z przedmowcow pisze o swoich doswiadczeniach z plynami pow 100ml w drodze powrotnej TLV - KTW/WAW

#26 PostWysłany: 25 Maj 2014 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
smok1 napisał(a):
A leciał koło Cie może miły rozmowny pan, który się dosiadł w ostatniej chwili? :D Z moich obserwacji (TLV - ETH - TLV) wynika że obcokrajowca na domesticu w Izraelu ZAWSZE biorą na spytki i dodatkowe macanie.

Leciała ledwo żywa staruszka, której trzeba było we wszystkim pomagać. Myślisz, że mogła być podstawiona? ;)

Jednak nie zawsze. Na trasie ETH-TLV obeszło się bez macanka. Porozmawiałem tylko kilka minut z babką z kontroli. Posprzeczaliśmy się trochę, czy Maroko to Middle East, czy nie. Pozwoliła mi przejść dopiero gdy odpuściłem. Ogólnie nie mogę narzekać. Pomijając SDV wszystko szło gładko, ludzie sympatyczni, procedury szybkie i nieuciążliwe.

Zeus napisał(a):

Wracając do tematu. Zapytałem obsługę przy okazji wylotu do KTW. Nie można. Jednak jak widać po wpisach, może to po prostu zależeć od osoby, na którą trafisz. Sam przewiozłem napój na trasie SDV-ETH. Jedzenie natomiast miałem ze sobą podczas wszystkich czterech lotów i nie obchodziło to kogokolwiek.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 31 Maj 2014 13:13 

Loty: 46
Kilometry: 97 019
Butelka z wodą przeszła bez problemu w podręcznym na trasie tlv ktw lot pod koniec maja 2014

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka

#28 PostWysłany: 03 Cze 2014 15:55 

jak leciałem z TLV do ETH (z podręcznym) to przyczepili sie do tubki pasty do zębów; powiedziano mi, że nie moge tego zabrać do samolotu na co ja, ze tubka jest poniżej 100ml i nie ma mowy, żebym ją zostawił, gościu był uparty ale ja nie dałem za wygraną i tubka poleciała ze mną ;)
w drodze powrotnej z ETH do TLV miałem wrażenie, że pominięto wszelkie przepisy bezpieczeństwa (jeżeli chodzi o Izraelczyków) ponieważ widziałem w samolocie pełno osób z butelkami z napojami różnej wielkości czy nawet z termosami z jakimś piciem, dodając do tego bieganie po samolocie, krzyki i bijatyki (dzieciaki lokalne) oraz przez cały czas włączone telefony, aparaty itp. muszę przyznać, że lot był interesujący... ;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Cze 2014 06:17 

niebieski
Wszystko zadzialalo tak jak pisaliscie i wielka torba jedzenia dotarla na miejsce razem z nami. Swoja droga twierdzenie, ze żywność w Izraelu jest kosmicznie droga to mit z którym postaram się powalczyć :-)

Podpowiedzcie teraz na szybko czy w drodze powrotnej przejdzie mi duze opakpwanie huusu, tak ok 1l - nie wiem czy nie kwlifikuja tego jako plynu. Mam tez bryle soli z M.Martwego - wielkosci pięści oraz brylke blotka. Obie z plazy, nie sklepu.

Aa i maly kawalek koralowca, znaleziony w Eilacie. Woalbym nie miec problemow na lotnisku, podpowiedzcie prosze.
Wiem ze cos o tym bylo na forum ale po przebudowie dzialow i na tablecie ciezko mi znalezc :-)

#30 PostWysłany: 12 Cze 2014 08:46 

niebieski
ja miałem właśnie takie opakowanie humusu i przeszło bez problemu , ogólnie to nie ma zasady co przejdzie a co nie , moja córka miała 1,5 l butelkę napoju i nie czepiali się , a koledze który był ze mną zabrali małe opakowanie błota z morza martwego , wszystko zależy od ich subiektywnej oceny i od tego jaką przykleja wam karteczkę na paszporcie .
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale błoto z Morza Martwego miał kupione? Czy sam go pozbierał? Bo jak to drugie, to jest zakazane w Izraelu.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:25 

a własnoręcznie zbierana sól z morza martwego, też jest zakazana?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
koralowiec to się kwalifikuje pod Konwencję CITES, więc możesz mieć problemy
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:57 

niebieski
Z tego co czytam przepisy to czerwone i rozowe kpralowce podobno mozna.

#35 PostWysłany: 07 Lip 2014 10:07 

czyli ze wszystkim jest ryzyk fizyk.
a jak oceniacie możliwość wwiezienia takich rzecyz jak kawa, herbata, ciastka w przeźroczystych opakowaniach? jakiś ser/kiełbasa? mówię o małym podręcznym.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 07 Lip 2014 10:41 

exclusive85 napisał(a):
czyli ze wszystkim jest ryzyk fizyk.
a jak oceniacie możliwość wwiezienia takich rzecyz jak kawa, herbata, ciastka w przeźroczystych opakowaniach? jakiś ser/kiełbasa? mówię o małym podręcznym.

Wszystkie artykuły z twojej listy to artykuły spożywcze dozwolone do przewożenia w bagażu podręcznym zgodnie z jego wymiarem i wagą (problem może być z płynnymi serami i serkami, wszystko najlepiej zapakowane w folii zamkniętej próżniowo)
 PM off  

#37 PostWysłany: 17 Lip 2014 14:16 

Przewozil ktos w ostatnim czasie wino zakupione poza lotniskiem? Bo dzisiaj wracam i sie zastanawiam czy zakupic.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 21 Lis 2014 17:03 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Co lot to inna akcja. Na lotnisku trzeba być stanowczym ale nie nerwowym. Z racji sytuacji życiowej latam dość często.
Chwilę przed zamknięciem low costowego terminala leciałem do WAW linią znaną i lubianą w6.
Oczywiście na heimannie dopatrzyli się czegoś i od razu rejstrowany do kontroli. Zwykle trwa o 15 minut i musi odbyć się na Twoich oczach. Została godzina do odlotu a moja walizka dalej stała sobie w kolejce do kontroli. Podszedłem i łaskawie zapytałem czy jest szansa,że ktoś z Aromy dostarczy mi kawę i poduszkę ponieważ zaraz ucieknie mi samolot. Pani łaskawie mi ją oddała i życzyła przyjemnej podróży. Żywność wożę w każdą stronę wręcz hurtowo i nigdy nic nie zabrali

#39 PostWysłany: 21 Lis 2014 17:18 

Mi zabrali herbatę.

Nie, nie herbatę w termosie ani Nestea w butelce. Herbatę w paczce.
 PM off  

#40 PostWysłany: 11 Lut 2015 18:35 

Zbanowany
A co powiecie na przeniesienie droga ladowa z Egiptu do Izraela duzej walizki, calej wypelnionej daktylami i przyprawami?
Potem chce wyleciec z Tel Awiwu z jeszcze wieksza iloscia zakupow.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość