Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Paź 2013 21:25 

Loty: 31
Kilometry: 72 801
Czy ktoś może udzielić jednoznacznej odpowiedzi, jak wygląda wwóz alkoholu do Dubaju ?
Na stronie MSZ jest taka o to wzmianka:
Cytuj:
Formalnie biorąc na przywóz alkoholu (dozwolony tylko dla niemuzułmanów powyżej 18. roku życia: 2 l alkoholu powyżej 22 proc., 2 l wina) trzeba mieć zezwolenie, lecz warunek ten nie zawsze przy wjeździe do ZEA jest zbyt ściśle przestrzegany.

O jakim pozwoleniu mowa ?

Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 14 Paź 2013 22:28 

petit35 napisał(a):
Po co wam alkohol w Emiratach, chociaż jednego wyjazdu nie da rady na trzeźwo? :)

Wyjazd jest stosunkowo długi, bo 10 dni, do tego w czasie sylwestra.
Nie chodzi mi o alkohol żeby wyjazd był udany, bo lecę tylko z dziewczyną. Więc chyba wzięcie butelki wina czy dwóch, to chyba nie jest jakiś przejaw pijaństwa czy czegoś złego ;) Pytałem tylko z ciekawości, żeby potem nie mieć nieprzyjemności na lotnisku.

Ostatnio edytowany przez viscaelbarca, 21 Paź 2013 02:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Paź 2013 12:29 

Witam ponownie,
- ja zakupiłem alkohol na bezcłówce i nie miałem problemu, żeby go wnieść w bagażu podręcznym;
- ja osobiście mieszkałem w hotelu Landmark Grand Hotel – blisko metra, dobre sniadania, ja płaciłem 200 zł za nocleg, ale jak patrze na końcówkę grudnia to jest 400 zł za dobę, więc bym się nie zdecydował w tej cenie (ważne by pamiętać przy rezerwacji hotelu by doliczyć do ceny 20% podatku, np. bloking.com tego nie uwzględnia)
- jeśli chodzi o jedzenie to niestety nic nie polecę konkretnego, restauracji z tradycyjnym jedzeniem nie ma zbyt dużo, wiadomo im dalej od ścisłego centrum tym taniej, w ostateczności pozostaje mc Donald który jest oczywiście najtańszym sposobem;
- ja osobiście wynająłbym Hotel w miarę blisko plaży, sam Dubaj do zwiedzenia to maksymalnie 3 dni, więc resztę czasu siłą rzeczy spędzicie nad wodą, dobrym rozwiązaniem są też hotele z shuttle bus, które za darmo np.: co 2 godziny jeżdzą z hotelu na plażę
-jeżeli mowa jeszcze o transporcie to trzeba pamiętać o naciągaczach taksówkowych, wsiadać tylko do zwykłych taxi, przykładowo wyjeżdżając z dubaju, na recepcji poprosiłem o zamówienie taxi, oczywiście podesłali wypaśne bmw za które zapłaciłbym 3 razy więcej za kurs na lotnisko, niż zwykła taxi, problem w tym ze recepcja nadal uwazała ze to jest zwykłe taxi i musieliśmy maszerować z wszystkimi bagazami kilkaset metrów od hotelu zanim napotkaliśmy taksówkę z napisem taxi , większość hoteli współpracuje z takim rodzajem „przewoźników”
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Gru 2013 00:08 

Ja też polecam restauracje w Mariott widać z niego całą palmę , od 18 jest happy hour i napoje i niektóre dania są za 50% ceny. Więc piwko to koszt tylko 20dh :)

W Dubaju byłam z chłopakiem , w hotelu ani na lotnisku nikt się o nic nie pytał o wiek ani o to czy jestem sama itp itd. Na lotnisku tylko wyrywkowo kobietą robili skan tęczówki.

Co do miejsc polecam oczywiście Burj khalifa , wieczorem w czasie pokazu fontann i za dnia na tarasie widokowym na 124 piętrze.
Co do parków wodnych polecam Wather Park w Atlantisie , i oczywiście najlepiej się do niego dostać kolejka monorail , piękne widoki .
No i oczywiście obowiązkowo przejażdżka metrem :)

co do wyrabiania wiz mój chłopak dostał wizę po 3 dniach roboczych ja po prawie 10 dniach, wiec radzę wyrabiać znacznie wcześniej żeby później nie było nerwowo :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2014 22:11 

Wróciłem już z Dubaju i mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Do Emiratów obywatel Polski może wwieźć 4 litry dowolnego alkoholu. Informacja sprawdzona we Frankfurcie przez panią w książce odnośnie przepisów celnych. Co ciekawe, w Polsce podczas zakupów, pani przy kasie powiedziała mi stanowczo, pewna siebie że limit to 1 litr. Ale widocznie mało wiedziała :)
Na lotnisku nie mieliśmy żadnych problemów przy kontroli wizowej.
Po wyjściu z lotniska na parking, gdzie jest postój taxi, zobaczyłem ogromną kolejkę i nie mogłem początkowo uwierzyć, że wszyscy czekają na taxi :o
Ale stosunkowo sprawnie i szybko dostaliśmy taxi. Wszystko fajnie wygląda, odjazd z jednego miejsca, jest gość który pilnuje porządku, rozdziela ludzi do taxówek. Nas wysłał do czarnej limuzyny, Co niestety było droższą opcją, bo opłata początkowa to 50 dhr, a normalne taxówki to opłata 25 dhr. Plus oczywiście opłata za przejechane kilometry.
Więc po prostu, jak miły pan będzie Was wysyłał to "black limousine", to podziękujcie i czekajcie na normalną taxi :)
Podobnie na mieście, wybierajcie taxi normalne, zazwyczaj toyoty, specyficzny kolor i malowanie, z napisem na górze itp. Nie dajcie się skusić na panów w lexusach czarnych, białych bo to droższa opcja. 8-)
Po mieście opłata za taxi to 3dhr na start i 1,76dhr/km. Taxi wszędzie ogólnodostępne, często sami się zatrzymują, zwalniają albo trąbią jak widzą białych z mapką w ręku albo z zakupami, więc wystarczy im odmachać i gotowe.
Polecam każdemu safari na pustyni, za stosunkowe nie duża sumę można przejechać się autem po wydmach, zobaczyć wielbłądy itp. Wszystko w zaleźności od zasobności portfela i wolnego czasu bo opcji jest bardzo dużo.
Również tak jak poprzednicy, polecam wyjazd na Burj Khalifę na taras widokowy, spacer po okolicznym suku, oglądanie fontann wieczorami, naprawdę mimo wielu obejrzanych pokazów, nie nudziło nam się :D
Mieszkałem w dzielnicy Bur Dubai, fajna lokalizacja blisko stacji metra, niedaleko kilka sklepów. Stołowaliśmy się w różnych knajpkach na mieście, śniadania w hotelu mieliśmy opłacone.
Pogoda była w sam raz jak dla mnie, około 23-27 stopni, czasami mocniej wiało, ale w sam raz żeby spokojnie pieszo przemieszczać się po starej części Dubaju.
Jak ktoś pali papierosy, to można tanio się zaopatrzeć w sklepie bezcłowym na lotnisku wracając, o ile pamiętam 79dhr za karton czerwonych Malboro. To jakieś 65-70zł.

#6 PostWysłany: 11 Gru 2014 22:06 

Wybieram się na kilka dni do Dubaju i zaczynam popadać w paranoję związaną z przywozem jakichkolwiek leków.

Informacja na stronie lotniska DXB:
Medication: A maximum three-months supply of medication for your personal use. Please include an original prescription from a registered medical practitioner. All medications should be in original packaging, and not expired. No psychotropic medicines are allowed (even for personal use, in small quantity and/or with prescription) without prior approval from the Ministry of Health.

Więc jak to jest z tymi lekami? Bo ja już zaczynam się bać, że będą kłopoty ze zwykłą pyralginą albo lekami przeciwbiegunkowymi… Czy na wszystkie leki trzeba mieć przy sobie receptę? (jeśli już, to chyba kopię recepty, bo przecież receptę zostawiam w aptece?) No i na leki OTC nie wytrzasnę recepty… A co z lekiem nasennym (na receptę)? Nie ma go na tej liście leków zabronionych: http://www.uaeinteract.com/travel/drug.asp - o ile lista jest aktualna.
Nie wyobrażam sobie jechać zagranicę bez podstawowych leków przeciwbólowych (oczywiście bez kodeiny), na przeziębienie czy problemy żołądkowe…
Mam wysłać maila z zapytaniem o leki (które zamierzam zabrać) do ambasady ZEA w Polsce, albo do tamtejszego Ministerstwa Zdrowia?

I jeszcze pytanie odnośnie alkoholu:
Na stronie MSZ jest informacja, że przywóz napojów alkoholowych (do 2 l o zawartości powyżej 22% alkoholu i 2 l wina) uwarunkowany jest posiadaniem odpowiedniego zezwolenia, wydawanego przez policję.

A to już informacja na stronie transportu publicznego w Dubaju:
Rules: Fine will be 500 AED: Carrying Alcoholic beverages inside Public Transport and Public Transport Facilities and Services.

To w końcu mogę przywieźć tę butelkę alkoholu? A jak już wwiozę, to mam się bać, że popełnię wykroczenie w metrze? A może sobie odpuścić?

Pomóżcie!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Gru 2014 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 166
Kilometry: 357 801
z jednym ani z drugim nie mieliśmy żadnego problemu ;)

#8 PostWysłany: 11 Gru 2014 22:15 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
niebieski
Moja żona miała leki ze sobą i nikt się o to nie pytał. Co do alkoholu to przy kontroli skanerem po kontroli paszportowej ludzie mieli wino w jakiejś torebce przezroczystej, chyba z etykietą linii? (nie dokładnie widziałem) i przeszli normalnie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Gru 2014 23:12 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Ja lądowałem w Abu Zabi ale ceny w sklepie wolnocłowym na lotnisku (w sklepie przy odbiorze bagaży) były takie same jak w Warszawie w sklepach wolnocłowych ;)

Co do ilości to ja miałem z dwójką znajomych 4l Whiskey i nie było żadnego problemu, nikt o nic nie pytał.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Gru 2014 23:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Miałam ze sobą leki, w tym zastrzyki (ampułko-strzykawki). Nie miałam zaświadczenia od lekarza ani żadnej recepty, tylko ulotkę (po polsku 8-)). Raz ktoś przy kontroli zapytał czy to leki na lot, odpowiedziałam zgodnie z prawdą, żadnego problemu. Innym razem nikt nawet o to nie zapytał.

Z alkoholi mieliśmy tylko kiła małych win, które dostaliśmy od stewardessy - Polki (chyba nawet szefowej pokładu), na trasie Colombo-Dubaj. Żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Gru 2014 23:54 

W Abu jak się ląduje przy odbiorze bagażu jest sklep wolnocłowy z dobrymi cenami
Jest wielki napis to ostatnie miejsce gdzie możesz kupić alkohol i limy
Pamiętam, ze można było wwieźć 24 piwa, pozostałe też były wysokie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Gru 2014 09:07 

Wielkie dzięki za wszystkie informacje. Mam nadzieje, że nie będzie żadnych problemów, bo naczytałam się różnych opinii na tej stronie: http://www.dubaifaqs.com/drugs-dubai.php
Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia z przewozem leków, to proszę o info. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Gru 2014 10:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Moje pytanie nie do końca jest w temacie ale pozwoliłem sobie wykorzystać bieżący wątek:
czy wybierając się do ZEA o wiele bardziej opłaca się brać ze sobą dolary niż euro czy też nie ma wielkiej różnicy kursowej pomiędzy tymi walutami ?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Gru 2014 13:11 
Awatar użytkownika

niebieski
wychodzi podobnie, przy czym kurs dolara jest stały i niezmienny.

1 USD = 3,67 AED = 3,38 zł (wg kursów kantorowych), czyli 1 AED = ok. 0,92 zł

1 EUR = 4,50 AED = 4,19 zł (wg kursów kantorowych, na dziś) , czyli a AED = ok. 0,93 zł

ja bym wzięła raczej dolary, wszędzie można wymienić i wszędzie ten sam kurs.
 Profil Relacje PM off
panprofesor82 uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 13 Gru 2014 16:21 

Czy ktoś jeszcze miał jakieś "przygody" z lekami i alkoholem w DXB?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Mar 2015 13:06 

Wiem, wiem. Pewnie jestem marudny, ale ...jeszcze coś mnie interesuje.
Wylatuję z Pragi, więc jeżeli na tym lotnisku kupię sobie w "podręczny" czteropak "Budweisera" i jakiegoś "Captain Morgana", to w Dubaju przepuszczą mnie przez kontrolę?
Czy przed wyjściem z terminala(u) na lotnisku kupię bezproblemowo jakieś %%%?
Mam na myśli piwo, butelkę czegoś mocniejszego.
Czy w marketach dubajskich można jakieś alko zakupić?
Pozdrawiam :-)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Mar 2015 13:19 

@rw30, nie napisałam też, że absolutnie nie działa, nieprawdaż? ;-)

@Bo Fana, zacznę od końca - w zwykłym markecie alkoholu nie kupisz. A - o ile dobrze pamiętam - jedyny legalny sklep z alkoholem znajduje się w Abu Zabi. Za to % napić się można w licencjonowanych hotelach i barach za odpowiednio wysoką cenę.

Przepisy celne znajdziesz tu: https://www.msz.gov.pl/pl/p/abuzabi_ae_ ... arabskich/ (ostatnie zdanie oznacza w praktyce, że przepisy egzekwowane są w momencie, gdy np. piłbyś alkohol w publicznym i nielicencjonowanym miejscu lub "pod wpływem" był zaangażowany w jakiś incydent, którym zainteresowała się policja.

Alkohol możesz kupić w duty free po przylocie, ale generalnie jest droższy niż w Europie. Czasem nawet dużo droższy.
 Profil Relacje PM off
Ba Fana uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 26 Mar 2015 13:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Możesz kupić piwko w Pradze i bezproblemowo zabrać go do Dubaju.

Możesz również kupić alkohol po wylądowaniu w Dubaju, po odebraniu bagażu rejestrowanego idąc w stronę wyjścia są sklepy. Ceny nie są złe, mniej więcej takie jak w polskich sklepach. Zdecydowanie dementuję plotki o 'bardzo wysokich' cenach alkoholu na lotnisku w Dubaju ;)
rw30 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 26 Mar 2015 13:38 

Proponuję porównać ceny win albo high-endowych marek z np. FRA czy LHR. Learnt this the hard way... :-(
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Mar 2015 14:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie mówię to o high-endowych cenach i porównaniu do FRA czy LHR :] Podaję po prostu, że większość normalnych alkoholi kupowanych przez forumowiczów na co dzień ma podobne ceny do naszych sklepowych.

Przykłady:

Ballantine's 1litr - 75AED (czyli ~75zł) - u nas 0,7 kosztuje około 60zł, więc wychodzi podobnie przeliczając za 100ml.
Jack Daniels 1 litr - 110AED - u nas podobnie około 100-120zł
Bacardi RAZZ 1 litr - 78 AED - a nas podobna cena (75-80zł) za 0,7l więc nawet korzystniej
Wódka Finlandia 1litr - 55 AED - czyli również podobnie jak u nas.

To są ceny po przylocie, na wylocie były delikatnie niższe, np.: Bacardi RAZZ kosztowało 68 AED czyli 10zł taniej.

Wiadomo, że kupując w Europie w cenach non-schengen bywają tańsze, czasem dużo tańsze. Pisze tylko, że mimo wszystko jak na Dubaj to ceny są po prostu na poziomie naszych sklepowych.

Nie mówię że nie zdarzają się droższe egzemplarze, jednak w Internecie często ludzie wypisują, że alkohol na lotnisku w Dubaju jest kilkukrotnie droższy co jest po prostu bzdurą.

Z mojej strony tyle nt. alkoholu w Dubaju i legend z nim związanych.
3 ludzi lubi ten post.
Ba Fana uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 82 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość