Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z lotniska Sabiha Gökçen (SAW) do Stambułu

Istanbul Sabiha Gökçen International Airport znajduje się Pendik / Kurtköy, 40 km od Kadıköy, 12 km od from Pendik, i 50 km od placu Taksim.

Stambuł

Komunikacja Miejska

Istanbul Kart

Po wylądowaniu na lotnisku SAW, zalecane jest wyrobienie karty Istambuł. http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/ista ... s/menu/427
Koszt karty to 6 TRY (zwracają 5 przy oddawaniu karty) i ona nam pozwoli zaoszczędzić sporo kasy przy podróżach komunikacją miejską. W automacje dajemy banknot 10 TRY i dostajemy kartę i 4 TRY na nasz pierwszy przejazd. Koszt pierwszego przejazdu będzie 2.15 TRY a kolejnych już 1.45 TRY (przy osobnych biletach to 4 TRY za każdy przejazd)

autobus linii E-3 kursuje między SAW i przystanku metra 4. Levent, linii M2 (można dojechać do placu Taksim) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 50-70 minut

autobus linii E-9 kursuje między SAW i portem Bostancı (można się przesiąść na prom do Bakırköy, Karaköy i Kabataş) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 30-50 minut

autobus linii E-10 kursuje między SAW i portem Kadıköy (Kadıköy to "stolica" wschodniego Stambułu. Można się przesiąść na prom do Sirkeci który jest najbliżej dzielnicy Sultanahmet i Eminönü. Stąd odjeżdżają pociągi do İzmir, Ankary i Teheranu. ) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 35-50 minut

Interaktywna mapa dojazdu

Inne linie Autobusowe

Autokary HAVATAŞ

Można dojechać także autokarami firmy HAVATAŞ. Z SAW można dojechać prosto do placu Taksim (koszt 14 TRY, czas przejazdu 90 minut, Rozkład

do Kadıköy (koszt 9 TRY, czas przejazdu 60 minut, Rozkład

do Yenisahra (koszt 9 TRY, czas przejazdu 45 minut, Rozkład

Akmis Seyahat
Przewożnik który nas podwiezie do Bursa, Yalova, Gemlik, Sakarya, Kocaeli, Gebze i Karamürsel Akmis Seyahat

Taxi
Oficjalna przybliżona cena przejazdu między lotniskiem a Kadıköy to ok 60 TRY a do Taksim to 90 TRY. Można obliczyć ceny naszej trasy przy pomocy tej aplikacji: Oblicz

Pieszo
Nie polecam

UWAGA! Korki w Stambule są okropne czasami. Nie warto jechać na ostatnią chwilę na lotnisko, bo jest duża szansa ze pocałujemy klamkę gate.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:46 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Elo :) laduje tam Pegasusem -na Sabihy no i mam 5h czekania na przesiadke! :| Jak sądzicie jest sens jechać do centrum pod Hagia Sofie?

laduje 6:40 a kolejny lot 13:40 ... niby dużo i nie dużo tego czasu!!??
 Profil Relacje PM off  

✨Urokliwe ulice Lizbony 🏙️☀️ City break w stolicy Portugalii za 739 PLN 🇵🇹 ✨Urokliwe ulice Lizbony 🏙️☀️ City break w stolicy Portugalii za 739 PLN 🇵🇹
Luksus w tureckim Side 🏖️🏊‍♂️ 5* hotel z ultra all inclusive i aquaparkiem od 2819 PLN 🍹😎 Luksus w tureckim Side 🏖️🏊‍♂️ 5* hotel z ultra all inclusive i aquaparkiem od 2819 PLN 🍹😎
#42 PostWysłany: 09 Gru 2014 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Nie da rady. Nie ma najmniejszych szans.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Sam dojazd autobusem z lotniska do centrum Azjatyckiej strony (Kadıköy) to około 70 minut.
Możesz tez podjechać na wzgórze Çamlica, gdzie masz widok na Stambuł, ale także tanią restaurację, jako ze jest dofinansowana od państwa (tak jak nasze bary mleczne). Spytam się ile by chciała taksówka i napiszę :)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 09 Gru 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 514 566
Trochę to szalone, ale możliwe.
Z zegarkiem w ręku się uda. Będziesz o 9:00 pod Sultanahmet i Hagia Sofia, pstrykniesz parę fotek, wyślesz pocztówkę z Turcji i jak się zawiniesz stamtąd o 10:00 to na 12:00 będziesz z powrotem na lotnisku. Mi się udało w 90 minut po wylądowaniu dotrzeć do centrum, ale byłem przygotowany, miałem załadowaną Istanbul Card, wsiadłem do E10, który ruszył w ciąg kilku minut. Podróż do Kadıköy zajęła 50 minut, tam wiedziałem do której przystani pójść i za 2 minuty prom odpływał. Normalnie trzeba zarezerwować więcej czasu na kupno biletu, znalezienie promu, poczekanie na odjazd, korki itp.
Koszt przejazdu autobusem E10 - 4,30 TL, następnie używając tej samej karty prom kosztuje 1,60 TL (bez karty 4 TL - żeton). Prom płynie 15-20 minut. Za Istanbul Card pobierana jest kaucja 7 TL oddawana na lotnisku przy zwrocie karty.
Alternatywnie do placu Taksim autobus Havaş za 14 TL, ale z Taksim do Hagia Sofia jest ze 3 km. Średni czas jazdy z lotniska do Taksim 75-90 minut, a z Taksim na lotnisko 45-70 minut.

Tak żeby na spokojnie spędzić ten czas to można alternatywnie połazić po Pendiku (15 minut autobusem), albo podjechać do Kadıköy, dzielnica jest jak osobne miasto, spore, nowoczesne centrum, deptak, dużo sklepów, straganów.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 09 Gru 2014 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Nie radzę. Mi z reguły schodzą 2 godziny w okolice Sultanahmetu taksówką.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 11 Lut 2015 14:58 

niebieski
Witam,
Czy nadal spod lotniska kursują autobusy bezpośrednio na Taksim ? Czy niezbędna jest podróż eutobusem E10/E11 i przesiadka na prom ?

#47 PostWysłany: 06 Mar 2015 15:47 

Dołączam się do poprzedniego pytania...
Czy Havas nadal wozi na trasie Sabiha - Taksim?

Takie coś znalazłam: http://www.havas.net/en/OurServices/Bus ... rport.aspx

I jeszcze o poradę proszę:
lecę do Stambułu w połowie czerwca, lądowanie na Sabiha przewidziane jest na 18:50 - jak będzie mi najwygodniej dotrzeć do Sultanahmet? Lepiej promem czy przez Taksim?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Mar 2015 15:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Havaş już nie, ale za to jedzie Havataş

http://havatas.com/yolcuservisi/taksim- ... imani.aspx
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Mar 2015 16:18 

niebieski
oxygenp napisał(a):
I jeszcze o poradę proszę:
lecę do Stambułu w połowie czerwca, lądowanie na Sabiha przewidziane jest na 18:50 - jak będzie mi najwygodniej dotrzeć do Sultanahmet? Lepiej promem czy przez Taksim?

Zależy co rozumiesz przez słowo najwygodniej. Jeśli bez przesiadek i bezpośrednio na miejsce w Sultanahmet to tylko taksówką (ew. sprawdź czy hotel w którym masz rezerwacje jest w stanie zaoferować transfer ok. 60-80 EUR). Najtaniej i najszybciej moim zdaniem będzie przejazd autobusem pośpiesznym E11 na przystań promową w Kadikoy (ok.50 min) i potem promem ok. 20 min. Potem można na miejsce dojechać tramwajem ok. 10 min. Za całość zapłacisz ok. 11-13 lirów. Z kartą Istambulkart będzie minimalnie taniej.

Tu znajdziesz rozkład jazdy autobusu E-11 i innych - http://www.iett.gov.tr/tr/main/hatArama/hatdetayi/E-11_SAB%C4%B0HA-G%C3%96K%C3%87EN-HAVAL%C4%B0MANI---KADIK%C3%96Y-%C4%B0ETT-Otob%C3%BCs-Sefer-Bilgileri-ve-Duraklar%C4%B1

Można też autobusem dojechać na Taksim i potem przesiąść się w tramwaj lub metro.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 06 Mar 2015 22:24 

W drodze powrotnej z Sultanahmet na lotnisko Sabiha jest jeszcze opcja busów turystycznych, które kursują kilka razy dziennie - zabierają z hotelu na lotnisko, informacje i kupno biletów w hotelach w Sultanahmaet lub okolicznych biurach turystycznych, podróż na lotnisko Ataturk 7EUR/os na Sabiha 15EUR/os.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 06 Mar 2015 23:41 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Licz po 2h na dojazd w obie strony + 1,5 h na lotnisku = 5,5 h. Ty masz 7 h. Ja bym ryzykował ale... gwarancji nie ma.
Idzik napisał(a):
Elo :) laduje tam Pegasusem -na Sabihy no i mam 5h czekania na przesiadke! :| Jak sądzicie jest sens jechać do centrum pod Hagia Sofie?

laduje 6:40 a kolejny lot 13:40 ... niby dużo i nie dużo tego czasu!!??
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 13 Mar 2015 23:27 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Aktualne ceny za dojazd z lotniska do hotelu w okolicy sultanahmet.
Autobus E10 - 5 TYR
Prom 4 TYR
Tramwaj T1 - 4 TYR

Czas całkowitej podróży 2:54 :szok: Start z lotniska o 18:05

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 16 Mar 2015 15:12 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Dzisiejsza dojazd z hotelu przez plac Taksim, autobusem Havatas zajął mi 2:30. Z hotelu wyszliśmy koło 6:05, tramwaj spod sultanahmet odjechał o 6:30, następnie Funiculare z Kabatas na Taksim i bus o 7:30.

Wniosek nasówa się jeden czy to z samego rana czy wieczorem na dojazd z/na lotnisko trzeba loczyćokoło 3h

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 10 Maj 2015 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
niebieski
Potwierdzam ceny JIK.
Moge tylko dodać jadąc rano 7:45 autobusem E-11 Kadikoy - Airport SAW czas jazdy bez korków to równa Godzina. (korki tworzyły sie w tym czasie na drogach wjazdowych do istanbułu).

Przestanek E-11 jest na wprost promów z Eminou

Poniżej widok z autobusu E11:

Promy Eminou-Kadikoy
Załącznik:
prom eminou kadikoy.jpg
prom eminou kadikoy.jpg [ 174.09 KiB | Obejrzany 1534 razy ]

Widok na sklep Mado
Załącznik:
sklep_mado.jpg
sklep_mado.jpg [ 175.07 KiB | Obejrzany 1534 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Lip 2015 20:33 

Wprowadzam na gorąco aktualizację do powyższych informacji.
Jak przyjechałem na lotnisko budka IETT była zamknięta i obklejona info że kartę IstanbulKard należy kupić w pobliskich automatach. Istotna informacja to, że automaty pracująjedynie w języku tureckim. Koszt IstanbulKard to w chwili obecnej 10TRY. Uwaga! Przy zakupie automat na lotnisku przy budzie IETT przyjmie jedynie banknot o takim nominale. Nie przyjmie np. 2x5TRY oraz nie wyda reszty. Powodowało to niezłe zamieszanie i spora kolejkę wokół tych automatów. Po zakupie karty można ją już doładować dowolną kwotą. Wydawało się że zapłaciłem 5,80TRY za autobus E11 (pospieszny) do Kadikoy, (autobus jechał ok. godz 16 niecała godzinę), a następnie 1,60 TRY za prom do Eminonu ( przy przesiadkach płatnością IstanbulKard jest taniej). W drodze powrotnej za ten sam prom zapłaciłem 2,20 TRY.
Inne ceny na miejscu
Wejście na wieżę Galata - 25 TRY
Wejście do muzeum archeologicznego - 15 TRY (fasada tonie w rusztowaniach ze względu na panujący remont)
Wejście do Haga Sophia - 30TRY (duża cześć obiektu jest wyłączona z użytkowania ze względu na zły stan techniczny)
Wstęp do czynnych obiektów sakralnych bezpłatny.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 16 Sie 2015 16:28 

niebieski
Gdzie na lotnisku można oddać karty miejskie w budce IETT czy gdzieś indziej?

#57 PostWysłany: 16 Sie 2015 19:44 

Niestety nie oddawałem swojej IstambulCard. Więc nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Sie 2015 21:41 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
W nocy z 12/13 września będę wracał autobusem z Konyi do Stambułu. 13.09 mam lot do Budapesztu.
Patrząc na rozkład jazdy najbliżej lotniska Sabiha Gokcen jest wydaje mi się przystanek Samandira Tesis. Przynajmniej dzielnica Samandira jest blisko, bo dworzec wciąż ciężko mi zlokalizować. Czy ktoś wie jak stamtąd dotrzeć na lotnisko? Patrzyłem na podaną wcześniej stronę: http://harita.iett.gov.tr - ale dalej mam wątpliwości, google też średnio pomaga.

Przy okazji - jak z opóźnieniami autobusów w Turcji? Np. takiego Konya - Istanbul, albo Antalaya - Istanbul (najprawdopodobniej ostatni przystanek przed powrotem na lotnisko będę miał niedaleko Antalayi w Olympos. Z Olympos albo Konya albo od razu powrót do Stambułu.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 18 Sie 2015 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 322 108
jabtom napisał(a):
Gdzie na lotnisku można oddać karty miejskie w budce IETT czy gdzieś indziej?

Budka IETT jest zamknięta, prawdopodobnie już na stałe

#60 PostWysłany: 19 Sie 2015 22:46 

PawelGa napisał(a):
W nocy z 12/13 września będę wracał autobusem z Konyi do Stambułu. 13.09 mam lot do Budapesztu.
Patrząc na rozkład jazdy najbliżej lotniska Sabiha Gokcen jest wydaje mi się przystanek Samandira Tesis. Przynajmniej dzielnica Samandira jest blisko, bo dworzec wciąż ciężko mi zlokalizować. Czy ktoś wie jak stamtąd dotrzeć na lotnisko? Patrzyłem na podaną wcześniej stronę: http://harita.iett.gov.tr - ale dalej mam wątpliwości, google też średnio pomaga.

Zakładam, że jedziesz autobusem Metro Turizm, wszystko wyszukane w internecie, niepotwierdzone własnym doświadczeniem:
Dworzec Samandira Tesishttps://www.google.com/maps/d/view ... E&hl=en_US
Z dworca na lotnisko jeździ bezpośrednio linia E-18 - całe dwa kursy dziennie...

Na dole tej strony (http://www.e-yasamrehberi.com/otobus_fi ... dTltJe6B_k) masz listę Servisów z Samandiry (Metro Turizm İstanbul Samandıra Tesis (Anadolu Yakası) Servis Güzergahları). Może być nieco zdezaktualizowana, ale trasy są raczej stabilne. Servis - darmowe połączenie przewoźnika dalekobieżnego z/do dworca autobusowego rozwożące/zwożące klientów po dużych miastach.
W Twoim przypadku możesz zapytać po prostu o dojazd jak najbliżej lotniska albo użyć servisu przejeżdżające przez KARTAL KÖPRÜSÜ (vel Kartal Metro) lub PENDİK KÖPRÜSÜ. Stamtąd bezpośrednio na lotnisko E-10, KM-20 (Kartal), KM-22 (Kartal), 132H (Pendik), 16-S (Kartal).
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.
PawelGa uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości