Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z lotniska Sabiha Gökçen (SAW) do Stambułu

Istanbul Sabiha Gökçen International Airport znajduje się Pendik / Kurtköy, 40 km od Kadıköy, 12 km od from Pendik, i 50 km od placu Taksim.

Stambuł

Komunikacja Miejska

Istanbul Kart

Po wylądowaniu na lotnisku SAW, zalecane jest wyrobienie karty Istambuł. http://istanbulkart.iett.gov.tr/en/ista ... s/menu/427
Koszt karty to 6 TRY (zwracają 5 przy oddawaniu karty) i ona nam pozwoli zaoszczędzić sporo kasy przy podróżach komunikacją miejską. W automacje dajemy banknot 10 TRY i dostajemy kartę i 4 TRY na nasz pierwszy przejazd. Koszt pierwszego przejazdu będzie 2.15 TRY a kolejnych już 1.45 TRY (przy osobnych biletach to 4 TRY za każdy przejazd)

autobus linii E-3 kursuje między SAW i przystanku metra 4. Levent, linii M2 (można dojechać do placu Taksim) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 50-70 minut

autobus linii E-9 kursuje między SAW i portem Bostancı (można się przesiąść na prom do Bakırköy, Karaköy i Kabataş) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 30-50 minut

autobus linii E-10 kursuje między SAW i portem Kadıköy (Kadıköy to "stolica" wschodniego Stambułu. Można się przesiąść na prom do Sirkeci który jest najbliżej dzielnicy Sultanahmet i Eminönü. Stąd odjeżdżają pociągi do İzmir, Ankary i Teheranu. ) Rozkład Jazdy
Czas przejazdu: 35-50 minut

Interaktywna mapa dojazdu

Inne linie Autobusowe

Autokary HAVATAŞ

Można dojechać także autokarami firmy HAVATAŞ. Z SAW można dojechać prosto do placu Taksim (koszt 14 TRY, czas przejazdu 90 minut, Rozkład

do Kadıköy (koszt 9 TRY, czas przejazdu 60 minut, Rozkład

do Yenisahra (koszt 9 TRY, czas przejazdu 45 minut, Rozkład

Akmis Seyahat
Przewożnik który nas podwiezie do Bursa, Yalova, Gemlik, Sakarya, Kocaeli, Gebze i Karamürsel Akmis Seyahat

Taxi
Oficjalna przybliżona cena przejazdu między lotniskiem a Kadıköy to ok 60 TRY a do Taksim to 90 TRY. Można obliczyć ceny naszej trasy przy pomocy tej aplikacji: Oblicz

Pieszo
Nie polecam

UWAGA! Korki w Stambule są okropne czasami. Nie warto jechać na ostatnią chwilę na lotnisko, bo jest duża szansa ze pocałujemy klamkę gate.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 29 Lut 2016 15:09 
Site Admin
Awatar użytkownika

1. maps.google.pl
2. Wpisz "Hagia Sofia"
3. Zweryfikuj gdzie leży
4. Przeczytaj ten prawie niewidoczny wikipost (podpowiem, że to taki nad całym tematem, wjedź na samą góre)
5. Jeśli Ci to nie wystarczy, polecam jeszcze coś, co jest tuż nad Tobą: viewtopic.php?p=719470#p719470
6. Używaj w międzyczasie map z pierwszego punktu

Jeśli to jest już za dużo, weź taksówkę
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

All inclusive na Rodos 🇬🇷 4* Evita Resort blisko plaży w Faliraki za 1998 PLN All inclusive na Rodos 🇬🇷 4* Evita Resort blisko plaży w Faliraki za 1998 PLN
🐪 Smaki Maroka i słońce Afryki 🌴Loty i 4⭐ hotel z wyżywieniem w Agadirze za 1199 PLN 🌊 🐪 Smaki Maroka i słońce Afryki 🌴Loty i 4⭐ hotel z wyżywieniem w Agadirze za 1199 PLN 🌊
#82 PostWysłany: 29 Lut 2016 17:52 

- Widocznie nie wszystko jest takie czarno na białym dla osoby która tam nigdy nie była i nie ma takiego wyobrażenia co do tych poszczególnych miejsc i nazw z forum i google maps. Ale dziękuję Panu za wyjaśnienie, na następny raz proszę o jeszcze bardziej szczegółowe.
- Do Pana/Pani (?) Klapio z prywatnej wiadomości - nie, nie jest mi wstyd.
Pozdrawiam i miłego wieczoru! :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 29 Lut 2016 19:50 
Site Admin
Awatar użytkownika

2 tygodnie temu byłem w Paryżu. Francuskiego ni w ząb, tym bardziej geografii Paryża. Taryfa jest tam pokopana, zwłaszcza jak dla osoby lecącej pierwszy raz.
I z pomocą Google + forum + mapa jakoś dałem radę ;) zwłaszcza, że istnieją strony "Istanbul public transport planer", gdzie można sobie już wszystko wstukać. Sprawdź nazwę dzielnicy, jakiś przystanek w okolicy i możesz mieć punkt zaczepienia :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 29 Lut 2016 21:08 

Wiem, może na pierwszy rzut oka to wszystko wydaje się nie do ogarnięcia, ale już teraz do tego dochodze małymi kroczkami i sytuacja się rozjaśnia. Dla mnie z kolei Paryż banalnie prosty się okazał :) Wszystkiego dobrego!
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 01 Mar 2016 18:47 

Loty: 68
Kilometry: 171 612
Wczoraj jechałem z Taksim na SAW, wyjazd 6.30 rano, czas przejazdu 50 minut.

Przewoźnik chyba znów zmienił nazwę, tym razem to Havabus :D
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 09 Sty 2017 17:12 

Witanm wszystkich,
ja mam do Was zapytanie odnośnie transportu na SAW ale w godzinach bardzo wczesnych. Nocleg mamy na Sultanahmet a dokładnie ulica Akbıyık Cd..
5 dni mamy w planach zwiedzić Stambuł, ale przyszedł pomysł zrobienia wypadu na Kapadocję. Wszystko fajnie lecz problemem jest transfer na lotnisko w godzinach powiedzmy 5 rano ? lot jest o 8:15 do Kayseri... rozumię, że kmunikacją miejską może być problem gdyż startuje od 6.... więc pozostaje tylko wzięcie taxi/ubera na Taksim i tam przesiąść się na Havabus czy jak ich tam teraz zwał :) czy może jakaś inna alternatywa Panowie?

z góry dzięki i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 09 Sty 2017 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Niekoniecznie Havabus, sprawdź tutaj http://www.iett.istanbul/en/main/hatlar/SG-2/TAKS%C4%B0M%20-%20SAB%C4%B0HA%20G%C3%96K%C3%87EN%20HAVAL%C4%B0MANI-%C4%B0ETT-Otob%C3%BCs-Sefer-Saatleri-ve-Duraklar%C4%B1.
Są też inne linie jeżdżące wcześnie rano na Sabihę(możesz poszukać na tej stronie), ale z Sultanahmet chyba niczego bezpośrednio nie znajdziesz. Z Kadikoy lub Takism. A i na Taksim i do Kadikoy dojedziesz nawet w nocy busem.

#88 PostWysłany: 09 Sty 2017 18:28 

dzięki za wskazówki....w Stambule będziemy od 28 kwietnia, powrót 7 maja. Początkowo tylko nastawialiśmy się na zwiedzanie miasta ale mając dość fajne połączenie z Kayseri postanowiliśmy odwiedzić Kapadocję, wypożyczyc auto na lotnisku i samodzielnie zjeździć ile się da z 2 noclegami w Goreme.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 09 Sty 2017 19:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 23 Cze 2017 23:16 

srebrny
Ile kosztuja przejazdy:
Karakoy - Kadikoy
E-10 z Kadikoy na SAW

Gdzie na lotnisku można zwrócić Istanbul Card?

#90 PostWysłany: 24 Cze 2017 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
W październiku przejazd autobusem z Kadikoy na SAW kosztował mnie 4,5 liry.
Z Karakoy do Kadikoy cena zależy też od środka transportu(prom/metro i marmaray/autobus) ale gdzieś od 2 do 2,8 lir. Miałem Istanbul Card i że dość często ją przybijałem to nie zakodowałem dokładnych cen poszczególnych odcinków.

#91 PostWysłany: 17 Gru 2017 20:11 

Loty: 107
Kilometry: 169 151
Obecnie przejazd z Kadikoy na lotnisko SAW autobusem E-10 lub E-11 (takie numery na tej trasie kursują) kosztuje 5,20 TL z użyciem ISTAMBULCARD i przy trzecim kasowaniu w ciągu dnia. Najtaniej wychodzi prom- 1,90, tramwaj bez względu na liczbę skasowań ściągał 2,60 TL.

#92 PostWysłany: 30 Wrz 2018 15:05 

Właśnie wróciłem. Aktualne ceny przedstawiają się następująco:
taxi (w okolice Hagii Sophia) - 150 lira, czas przejazdu (w niedzielę po 20) - ok. 1,5h, ale kierowca pirat, omijał korki prawym pasem praktycznie całą drogę trzypasmową obwodnicą, potem swoje już musiał odstać po stronie europejskiej
Havabus (na Taksim) - 18 lira, trochę ponad 1h ale jechał autostradą.

Załączniki:
havabus.jpg
havabus.jpg [ 306.63 KiB | Obejrzany 1829 razy ]
marttynna uważa post za pomocny.

#93 PostWysłany: 22 Lut 2019 15:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Zwykłych, najtańszych autrobusów dojeżdżających na SAW jest więcej, niż w naszym wikipoście. Można się poradzić o trasę goglemaps, ale warto ją zoptymalizować, by jak najwięcej jechać pod ziemią (omijamy korki) i dodać (duże) nieco do czasu przejazdu, zależnie od pory.

Przykład praktyczny: wyszukałem sobie trasę Altunizade (subway) - SAW airport.o 6 rano. Sugestia była, by jechać metrem M5 3 przystanki i przesiąść się w autobus 131C na lotnisko. Szacowany czas przejazdu - dokładnie godzina. Sprawdziłem, ze jadąc M5 do końca trasy (aktualnie jest to Çekmeköy ) mogę złapać to samo 131C dużo później,

No i faktycznie, szybka przesiadka na Çekmeköy, długa jazda autobusem i dotarłem na terminal SAW dokładnie o 7.30, czyli podróż zajęła 1.5h, a kosztowała w sumie niecałe 5 lir z Istambulcard. Taniej niż z typowymi lotniskowymi przewoźnikami, ale i dłużej. Pewnie w dzień byłoby jeszcze dłużej, więc trzeba wziąć na to poprawkę - szczególnie jeśli ma się bagaż do nadania, bo i tu potrafią być niezłe kolejki (kolejka do Pegasusa była, ale sprawnie ją rozładowano, nadanie bagażu to niecałe pół godziny, nb. jest też selfservice na SAW, można nadac bagaż bez czekania, ale nie wiem, jak to działa w praktyce).

#94 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 222 460
niebieski
hej jest szansa na jakieś zwiedzanie Istambułu jeśli mam tylko / aż tyle czasu ?
Miałem mieć 7 godzin , ale pegasus przesunął godziny

Załączniki:
dddd.jpg
dddd.jpg [ 16.43 KiB | Obejrzany 1352 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Europejskiego Stambułu to ni ma szans. Okolice lotniska owszem da się
 Profil Relacje PM off
idado uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:21 
Awatar użytkownika

niebieski
tak myślałem :(
a jest co "zwiedzać" wokół ?:)
pewnie jeszcze gorzej jak w końcu otworzą nowe lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:23 

Nie wielkie szanse na zrobienie czegos sensownego w Stambule. Jesli przejdziesz wszystkie kontrolore na granicy szybko to w najlepszym czasie bedziesz mial 1-2h na kawe w Kadikoy, nie nastawialbym sie na zadne zwiedzanie.
 Profil Relacje PM off

#98 PostWysłany: 13 Mar 2019 19:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@idado SAW zostanie po otwarciu nowego lotniska

Pendik obok żeby pospacerować, coś zjeść
Centrum handlowe Viaport
 Profil Relacje PM off

#99 PostWysłany: 06 Kwi 2019 13:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze jedno pytanie :-) jako że jak rozumiem wyprawa do kodikoy może się udać lub nie ( wystarczy jakiś korek po drodze lub wypadek) to czy na saw są jakieś saloniki , aby przesiedzieć te 6 godzin ? Jeśli są to za ile ?;)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 17 Kwi 2019 11:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy ktoś może potwierdzić dokładne miejsce odjazdu autobusów Havabus z Taksim na SAW, czy to jest to miejsce?
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 81789&z=17

Załączniki:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 157.7 KiB | Obejrzany 1157 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość