Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Gruzja
#141 PostWysłany: 21 Mar 2014 17:00 

złoty
vincenz napisał(a):
Gdzie znajdę mapę komunikacji miejskiej w Batumi? Jak poruszać się po mieście komunikacją?

przy promenadzie koło tanczacych fontann - przy Ninoshvili st. jest punkt informacji turystycznej i tam dostaniesz za darmo mapę centrum miasta
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#142 PostWysłany: 23 Mar 2014 15:47 

Loty: 233
Kilometry: 480 249
niebieski
Witam,
mam w kwietniu 5 pełnych dni w Gruzji (wylot z Katowic, powrót do Warszawy). Co powiecie na taki plan?
Dzień 1: Przylot o 6:00 do Kutaisi, transport do Tbilisi i zwiedzanie stolicy.
Dzień 2: Dalsze zwiedzanie Tbilisi (czy nie za dużo dwa dni by zobaczyć najciekawsze rzeczy w Tbilisi? Może lepiej wyskoczyć jeszcze rano do Mcchety?)
Dzień 3: Gruzińska Droga Wojenna czyli marszrutką do Kazbegi, tam kościółek, jakiś obiad no i powrót do Tbilisi. Ale znowu po drodze do Kazbegi jest chyba jeszcze sporo miejsc wartych zobaczenia hm, co możecie polecić? Tylko jak to zrobić bardzo się nie wykosztowując (podróżujemy w dwie osoby, także taksówka raczej odpada)? Nie jechać od razu do Kazbegi tylko wysiąść gdzieś po drodze, coś zwiedzić i później dalej kontynuować podróż do Kazbegi marszrutką? Wtedy trzeba by na pewno poświęcić dwa dni z noclegiem w Kazbegi - czemu nie. Można wyjechać w drugim dniu albo przeciągnać to do czwartego.
Dzień 4: Zwiedzanie Gori (cytadela i muzeum Stalina) oraz Upliscyche (pewnie taksówką z Gori i z powrotem, w przewodniku piszą, żę 30 GEL w obie strony z oczekiwaniem), przejazd do Kutaisi.
Dzień 5: Jaskinia Prometeusza, katedra i coś tam jeszcze w Kutaisi, wieczorem transfer na lotnisko. A może jednak Batumi? Z Kutaisi przecież niedaleko.

Proszę o pomoc w zaplanowaniu tego wypadu, bo jak widzicie dylematów mam kilka. Może ktoś zaproponuje jeszcze coś innego?

Pozdrawiam, Konrad.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 23 Mar 2014 17:17 
Site Admin

Dwa dni na Tbilisi to dużo, chyba że właśnie Mcchetę do tego dodasz.
Czy po drodze do Kazbegi jest coś ciekawego.. zależy czy Mcchetę potraktujemy jako po drodze ;) ale to już masz w poprzednim punkcie załatwione. Tak poza tym to średnio - Ananuri jest ok, ale nie powala, a reszta rzeczy nie jest na robienie przejazdem, trzeba jednak trochę czasu poświęcić (jak choćby wycieczka do doliny Sno).
Taxa do Upliscyche z czekaniem i powrotem to 15GEL. Jest też marszrutka za 1GEL z głównego dworca, ale ona wysadza w wiosce i trzeba przejść na drugą stronę samemu, jakieś 2-3km (jeździ dość często, co godzinę co najmniej).
Jeden dzień by pojechać do Batumi i wrócić to może być trochę mało, został bym w okolicy Kutaisi (2 klasztory masz w okolicy, katedra, jaskinia - tylko w jaskini Prometeusza nie bierz łódki, strata 7GEL).
Ogólnie plan niezły, na najfajniejsze rzeczy jednak trzeba więcej czasu (Vardzia, Dawid, Mestia, Tuszetia itd), przy tylu dniach to dość optymalne rozwiązanie (no chyba że mniej rzeczy zobaczyć a fajniejsze ;) )
Lela lubi ten post.

#144 PostWysłany: 23 Mar 2014 18:10 

niebieski
Dzięki bardzo Washington za wskazówki, w takim razie plan trochę zmodyfikowałem. Jeszcze mam jedno pytanie: czy marszrutki z Tbilisi do Kutaisi jadą przez Gori? Zależy mi na informacji czy z Gori do Kutaisi można się dostać wieczorem czy lepiej zaplanować nocleg w Gori?
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to chętnie przyjmę :)
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 23 Mar 2014 19:48 
Site Admin

Tak, jadą, ale tuż obok, a nie przez samo, Gori jest położone kilka kilometrów od autostrady.
W Gori jest mocno kiepsko z noclegami, najtaniej udać się w nieciekawe okolice pod zamkiem i popytać - prywatne osoby mogą mieć komnaty (nie ogłaszają się z tym nigdzie), od 10GEL/os - styl wczesny ZSRR, pokoiki opalane kozą, łazienka na podwórku ;) "Oficjalne" noclegi najtaniej od 30/os..

#146 PostWysłany: 23 Mar 2014 20:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Dwa dni w Tbilisi to zdecydowanie dużo za dużo, Gori dla mnie też trochę bez sensu, muzeum średnie a miasto brzydkie :)
My z dziewczyną byliśmy w tamtym tygodniu w Gruzji w takim samym przedziale dat jak Ty tzn. wylot w sobotę z Katowic i powrót w środę do Warszawy.
Taki plan podróży mieliśmy, wszystko wypaliło w 100% :)

Sobota. marszrutka do Bataumi, zwiedzanie go i nocna kuszetka do Tbilisi.
Niedziela. GDW i powrót wieczorem, spanie w Tbilisi.
Poniedziałek. Zwiedzanie Tbilisi, około 16-17 marszrutka do Achalciche i spanie w niej.
Wtorek. Zwiedzanie Rabati, marszrutka do Wardzii i z powrotem do Achalciche a stamtąd do Kutaisi i spanie w nim.
Środa. Cały dzień na Kutaisi i okolice, wieczorem samolot
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 23 Mar 2014 23:42 

niebieski
klapio napisał(a):
Dwa dni w Tbilisi to zdecydowanie dużo za dużo, Gori dla mnie też trochę bez sensu, muzeum średnie a miasto brzydkie :)
My z dziewczyną byliśmy w tamtym tygodniu w Gruzji w takim samym przedziale dat jak Ty tzn. wylot w sobotę z Katowic i powrót w środę do Warszawy.
Taki plan podróży mieliśmy, wszystko wypaliło w 100% :)

Sobota. marszrutka do Bataumi, zwiedzanie go i nocna kuszetka do Tbilisi.
Niedziela. GDW i powrót wieczorem, spanie w Tbilisi.
Poniedziałek. Zwiedzanie Tbilisi, około 16-17 marszrutka do Achalciche i spanie w niej.
Wtorek. Zwiedzanie Rabati, marszrutka do Wardzii i z powrotem do Achalciche a stamtąd do Kutaisi i spanie w nim.
Środa. Cały dzień na Kutaisi i okolice, wieczorem samolot

Czyli lepsze będzie Rabati + Vardzia zamiast Gori i Upliscyche tak?
To w sumie otwierałoby drogę do Batumi, nie wiesz czy jeżdżą marszrutki z Achalciche? Na mapie widać, że to jakaś większa droga.
Powiedz też proszę jak wyglądają połączenia Tbilisi - Achalciche oraz Achalciche - Vardzia :)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 24 Mar 2014 09:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

KondzikS napisał(a):
Czyli lepsze będzie Rabati + Vardzia zamiast Gori i Upliscyche tak?
To w sumie otwierałoby drogę do Batumi, nie wiesz czy jeżdżą marszrutki z Achalciche? Na mapie widać, że to jakaś większa droga.
Powiedz też proszę jak wyglądają połączenia Tbilisi - Achalciche oraz Achalciche - Vardzia :)

W moim mniemaniu lepsze, Upliscyche jest fajne ale w porównaniu do Vardzi to się nie umywa a Rabati od paru lat jest odnowione i wygląda naprawdę spoko. A co do muzeum stalina w Gori to czytałem że muzeum to nic specjalnego.
Z Achalciche nic dołem nie jeździ, żeby się dostać do Batumi trzeba jechać przez Kutaisi.
Tbilisi - Achalciche: marszrutka jedzie jakieś 3 godziny, kosztuje 10 lari. Nie wiem co ile jeżdżą ale jeżdżą, my jechaliśmy o 18 (miała być chyba o 17 ale się nie uzbierało tylu chętnych).
Achalciche - Vardzia: marszrutka kosztuje 5 lari i jedzie jakąś godzinę i wraca po godzinie. Nam kierowca wytłumaczył o której wraca i że na nas poczeka, jako że mieliśmy opóźnienie to podwiózł nas jeszcze kawałek w Vardzi w muzeum już w górę a potem na nas poczekał a jak wracaliśmy to zatrzymał się bez proszenia przy Vanis Kvabebi, Tmgovi i Chertvisi na zdjęcia :P
Ogólnie Vardzie bardzo polecam, zaraz po Cminda Sameba i może Mesti to chyba najfajniejsze miejsce w Gruzji a dość mało osób tam dociera.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 24 Mar 2014 09:47 
Site Admin

Vardzia owszem jest duzo fajniejsza niz Uplischyce, ale Rabati nic specjalnego, ot odrestaurowany zamek na gorze. Za to obok (10km) jest super klasztor - Safara (nic nie jedzie poza taxami). Przed Vardzia jest Kirtvisi, warto wejsc na gore, nie tylko fotki porobic. Kolo Vardzi zas jest basen termalny (tak z 1km od) w szopie, trzeba zapytac sie kogos na wejsciu do Vardzi o klucz, za 4 wypozycza. Ogolnie fajniejsze rejony ale na min 2 dni, ciezko zrobic by bylo w 1 (choc klapio pisze ze sie da), no i nie po drodze do Kutaisi (trzeba odbic na Borjomi, ktore tez polecam).
Do Batumi dolem marszrutki nie jezdza, ale w lecie (jest tam jakas tama ktora sezonowo otwieraja) osobowki tak, jesli stopujesz powinno sie dac.

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#150 PostWysłany: 24 Mar 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 349
Kilometry: 595 648
niebieski
Ja właśnie na Vardzie i okolicę planuję przeznaczyć 2 dni dlatego chętnie poczytam co tam da się jeszcze ciekawego zobaczyć ;)

#151 PostWysłany: 24 Mar 2014 11:37 

srebrny
info z wczoraj - taksowka batumi - lotnisko w kutaisi 70 lari, w zasadzie bez wielkich negocjacji, pierwsza z brzegu, koles chcial najpierw 100.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 25 Mar 2014 00:17 

niebieski
Dzięki jeszcze raz Panowie za informację, zdecydowałem się w takim razie na Vardzię :)
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 25 Mar 2014 02:07 

niebieski
Washington napisał(a):
Vardzia owszem jest duzo fajniejsza niz Uplischyce, ale Rabati nic specjalnego, ot odrestaurowany zamek na gorze. Za to obok (10km) jest super klasztor - Safara (nic nie jedzie poza taxami). Przed Vardzia jest Kirtvisi, warto wejsc na gore, nie tylko fotki porobic. Kolo Vardzi zas jest basen termalny (tak z 1km od) w szopie, trzeba zapytac sie kogos na wejsciu do Vardzi o klucz, za 4 wypozycza. Ogolnie fajniejsze rejony ale na min 2 dni, ciezko zrobic by bylo w 1 (choc klapio pisze ze sie da), no i nie po drodze do Kutaisi (trzeba odbic na Borjomi, ktore tez polecam).
Do Batumi dolem marszrutki nie jezdza, ale w lecie (jest tam jakas tama ktora sezonowo otwieraja) osobowki tak, jesli stopujesz powinno sie dac.

Nie dołem / chyba , że mapy/ , ale górą / npm/ marszrutki jeżdża po pięknych przełęczach, ale trzeba dojechać do jakiejś wsi i tam się przesiąść na inną do Batumi.
Co do term w szopie - muzułmanka w czerni pilnuje kasy za wstęp i dobrych obyczajów. Żebyście się czasem niekompletnie ubrani nie pokazaki poza szopą, a kobiety szczególnie. Tubylki nawet w ubraniach się kąpią.

A mnie Rabat sie podobał, a szczególnie meczet. Idąc dalej w górę po wyjsciu mozna spotkać mury obronne jeszcze ze 2 km dalej i ładne, choc zaniedbane budynki z malowidłami. W jednym z nich Rosjanie trzymali konie. Chociaz zamknięty mozna zajrzeć i zrobić zdjęcia / ręka z aparatem sie zmieści/. Uwaga! Najładniejsze toalety w Gruzji były właśnie w Rabacie.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 25 Mar 2014 09:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Washington napisał(a):

Moim zdaniem Rabati dużo fajniejsze od Khertvisi. Bo ile znasz odrestaurowanych zamków w Gruzji ? A Khertvisi jest w stanie agonalnym :)
Będąc w Rabati warto kupić bilet, wtedy można wejść na szczyt wieży i do meczetu, jest jeszcze podobno fajne muzeum ale my nie mieliśmy na nie czasu.
Chcąc kupić bilet do Rabati i do Vardzi warto mieć przy sobie legitymację studencką, do obu miejsc o ile pamiętam cena taka sama (po 1.5 gel zamiast 5 gel).

KondzikS napisał(a):
Dzięki jeszcze raz Panowie za informację, zdecydowałem się w takim razie na Vardzię :)

Bardzo dobra decyzja, polecam jednak spać w Achalciche albo Borjomi bo jako jednodniowy wypad z Kutaisi albo Tbilisi z dojazdem marszrutkami nie realny. Pamiętaj żeby dogadać się z kierowcą marszrutki żeby na Ciebie poczekał jak już zobaczysz Vardzię, ruch na tej drodze jest bardzo mały więc i o stopa trudno.

kawus napisał(a):
Nie dołem / chyba , że mapy/ , ale górą / npm/ marszrutki jeżdża po pięknych przełęczach, ale trzeba dojechać do jakiejś wsi i tam się przesiąść na inną do Batumi.
Co do term w szopie - muzułmanka w czerni pilnuje kasy za wstęp i dobrych obyczajów. Żebyście się czasem niekompletnie ubrani nie pokazaki poza szopą, a kobiety szczególnie. Tubylki nawet w ubraniach się kąpią.

A mnie Rabat sie podobał, a szczególnie meczet. Idąc dalej w górę po wyjsciu mozna spotkać mury obronne jeszcze ze 2 km dalej i ładne, choc zaniedbane budynki z malowidłami. W jednym z nich Rosjanie trzymali konie. Chociaz zamknięty mozna zajrzeć i zrobić zdjęcia / ręka z aparatem sie zmieści/. Uwaga! Najładniejsze toalety w Gruzji były właśnie w Rabacie.

Z tym dołem to mnie i Washingtonowi chodziło jako skrót myślowy że nie naokoło przez Kutaisi tylko drogą przy granicy z Turcją :) Sam tak chciałem jechać ale szukałem informacji na ten temat i napisane było że często w tej porze roku ta droga jest nie przejezdna.
Co do Rabati to warto pamiętać że jest tam również punkt informacyjny, mają mapkę regionu Samcche Dżawachetii i mini przewodnik na drugiej stronie jak i innych regionów. Dobrze mówią po angielsku, wszystko wytłumaczą :)
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 25 Mar 2014 12:15 
Site Admin

To moze w roznych szopach bylismy ;) ? Nas nikt nie pilnowal, nie pobieral oplaty itd wrzuce zdjecia bo miejsce mega klimatyczne.
Kirtvisi moze dlatego bardziej mi sie podobalo bo posrod ladnych gor, a Rabati nad miastem.

#156 PostWysłany: 25 Mar 2014 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Potwierdzam to co pisze Washington. Szopa jakiś kilometr (może nawet niecały) od wejścia, ok. 30m od drogi po lewej stronie. Obok byli tylko kierowcy marszrutki, którzy zrobili sobie przerwę na piwka i kąpiel, żadnych opłat.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 25 Mar 2014 13:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam pytanie, czy w Tbilisi po dotarciu tam marszrutką około 4-5 nad ranem jest jakieś miejsce gdzie można przeczekać te kilka godzin do marszrutki na Kazbegi?

#158 PostWysłany: 25 Mar 2014 14:32 
Site Admin

Spotkany przez nas polak czekal je.. w samochodzie u jednego taksiarza ;) ale ogolnie kiepsko

#159 PostWysłany: 25 Mar 2014 14:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Washington napisał(a):
Spotkany przez nas polak czekal je.. w samochodzie u jednego taksiarza ;) ale ogolnie kiepsko

No właśnie tego się obawiam, że może być lipa ;) myślałem, że może jakiś dworzec albo mac całodobowy tam może jest ;)

#160 PostWysłany: 25 Mar 2014 17:04 
Site Admin

Obiecane zdjęcia term
Image
Image
Polecam również dziki basen w parku miejskim w Borjomi (trochę mniej termalny, ale w marcu dało się kąpać, a położony jest w pięknym lesie)
Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość