Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 10 Gru 2013 23:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

GDW - Gruzińska droga wojenna ;)
 Profil Relacje PM off  

Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 3690 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 307 PLN 😍
#82 PostWysłany: 10 Gru 2013 23:57 
Site Admin

i wszystko jasne - przewodniki czytam raczej po angielsku więc..;)
myślę że Twój plan klapio jest dobry i ambitny :) mam nadzieję że Ci się uda (mój legł w gruzach pierwszego dnia po zaproszeniu na kolację od spotkanych Gruzinów :P)

#83 PostWysłany: 11 Gru 2013 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
potwierdzam,
w Gruzji ciężko cos planować, bo jak Ci plan wyjdzie to chyba znaczy ze pobyt się nie udal :)

ja wszedłem na stacje meterologiczna pod Kazbegi i miałem zaraz wracac, ale jakiś Gruzi robil tam 50 ....

#84 PostWysłany: 11 Gru 2013 23:19 

lahcimmm2 napisał(a):
potwierdzam,
w Gruzji ciężko cos planować, bo jak Ci plan wyjdzie to chyba znaczy ze pobyt się nie udal :)

Oj tam oj tam, ja bym tak nie uogólniał, aczkolwiek to prawda, że ciężko się Gruzinom odmawia :)

klapio napisał(a):
Wizzair skasował poranny lot we wtorek i przysługuje mi zmiana terminu, mogę wrócić w środę o 22 więc mam do dyspozycji 1.5 dnia dłużej. Jakieś propozycje ?

We wtorek możesz wybrać się jeszcze do Jaskini Prometeusza (bo Sataplia jest we wtorki zamknięta) albo któregoś z monastyrów (Gelati, Motsameta) o ile nie znudzą Ci się po pierwszym/drugim dniu (a to bardzo prawdopodobne :D).
W dniu wylotu polecam wyskoczyć do Batumi i zobaczyć ogród botaniczny i miasto, ewentualnie "zaliczyć" granicę gruzińsko - turecką w Sarpi (choć poza nią nic ciekawego tam nie ma). A z Batumi prosto na lotnisko marszrutką.

#85 PostWysłany: 15 Gru 2013 12:42 

Loty: 5
Kilometry: 5 119
Mam pytanko, jakich cen można się spodziewać na lot do Gruzji w lipcu? Obecnie ceny są wysokie (ok.700-800zł) wizzairem. Jak wyglądało to w te wakacje? Oczywiście sprawdzałem archiwum newsów na głównej i niestety nie były tam wspomniane promocje na lipiec tego roku.
Bardzo proszę o rady. :)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 16 Gru 2013 11:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Na początku lipca lecieli moi znajomi - 4 osoby. Za bilety, jeden bagaż rejestrowy, trzy duże podręczne (w obu przypadkach w obie strony) oraz wdc zapłacili około 2300pln kupując na początku marca.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 16 Gru 2013 11:31 

niebieski
Też poluję:) Myślę że trzeba poczekać do marca-kwietnia, by ceny choć trochę spadły. Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Gruzja
#88 PostWysłany: 23 Gru 2013 14:43 

Jeśli nie macie daleko do Lwowa, to stamtąd obecnie są zdecydowanie lepsze ceny do Kutaisi, bo mianowicie ok. 350 - 400zł i to z bagażem rejestrowanym i dużym podręcznym.
Mam pytanko, mianowicie opłaca się wybrać (nocnym pociągiem) do Erywania na jeden dzień? Miasto jest warte tego zachodu?
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 23 Gru 2013 19:36 

thingol napisał(a):
Mam pytanko, mianowicie opłaca się wybrać (nocnym pociągiem) do Erywania na jeden dzień? Miasto jest warte tego zachodu?

Ostatnio w tym wątku była o tym wzmianka:
viewtopic.php?f=139&t=9545&p=307789&hilit=erewa%C5%84#p307789

Ogólnie większość opinii jest taka, że specjalnie na jeden dzień z Gruzji wybierać się do Erewania nie warto.

#90 PostWysłany: 26 Gru 2013 14:48 
Awatar użytkownika

niebieski
A czy ktoś z Was nocował może w okolicy Sighnaghi? Macie namiary na jakis pensjonacik?

#91 PostWysłany: 26 Gru 2013 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 2 126 062
HON fly4free
Jadę do Gruzji z dzieciakiem na tydzień i potrzebuję top 3 atrakcji, które trzeba zobaczyć. Jakie są wasze typy?

#92 PostWysłany: 27 Gru 2013 10:36 

ranek napisał(a):
A czy ktoś z Was nocował może w okolicy Sighnaghi? Macie namiary na jakis pensjonacik?

Mam kilka kontaktów znalezionych na forum kaukaz.pl
A więc np.:davidzandarashvili@yahoo.com
sighnagi@live.com
discoversignagi@yahoo.com
Miejsca te są polecane na tamtym forum.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 27 Gru 2013 16:56 
Awatar użytkownika

srebrny
cart napisał(a):
Jadę do Gruzji z dzieciakiem na tydzień i potrzebuję top 3 atrakcji, które trzeba zobaczyć. Jakie są wasze typy?

nie wiem ile lat ma dziecko ale na podstawie własnych doswiadczen i tego co slyszalem:
Tibilisi, Kazbegi, Swanetii
i Tuszeti ale to już dla starszych dzieci:)

#94 PostWysłany: 27 Gru 2013 19:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@thingol thx.

#95 PostWysłany: 28 Gru 2013 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 971
Kilometry: 2 126 062
HON fly4free
lahcimmm2 napisał(a):
cart napisał(a):

nie wiem ile lat ma dziecko ale na podstawie własnych doswiadczen i tego co slyszalem:
Tibilisi, Kazbegi, Swanetii
i Tuszeti ale to już dla starszych dzieci:)

2.5 roku, więc bez standardowych hardkorów ;-)

#96 PostWysłany: 28 Gru 2013 16:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Co powiecie na taką trasę, wylot rano z Katowic i powrót wieczornym lotem do Warszawy w środę.
Na wstępie jeszcze dodam że Dawid Garedża na zdjęciach podoba mi się chyba mniej niż Wardzia a Swanetia mimo że mi się podoba to odstrasza jednak odległością. I czytałem że samoloty do Mestii są często przekładane ze względu na pogodę...

Mój wstępny plan:

Sobota: Przylot o 13, marszrukta do Batumi, zwiedzanie go i spanie w nim.
Niedziela: Wyjazd rano do Achalciche, podjechanie do Wardzii taksówka (ile może kosztować?), zwiedzanie skalnego miasta i powrót do Achalciche a następnie maszrutka do Tbilisi.
Poniedziałek: Z samego rana wyjazd do do Stepancminda i wejście na Cminda Sameba po czym powrót do Tbilisi
Wtorek: Całodzienne zwiedzanie Tbilisi z ewentualnym wypadem do Mtskheta.
Środa: Powrót do Kutaisi i zwiedzanie go, na lotnisku z dziewczyną chcemy być o 20.

Co myślicie ? :-P
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 04 Sty 2014 10:00 

A nie lepiej wykasować to Batumi i pojechać od razu do Tbilisi. Dzięki temu miałbyś więcej czasu na Tbilisi i okolice, tj. Mtchkheta, Upliscyche czy Gori. Nie wiem czy warto jechać na pół dnia do Batumi, w szczególności kiedy nie jest to lato.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 04 Sty 2014 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 291
Kilometry: 322 406
niebieski
klapio plan według mnie potencjalnie dobry pod warunkiem, że transport Ci zadziała ...

Fanem Gruzji nie jestem :evil: ale teraz wsparty doświadczeniami pierwszego wyjazdu zrobiłbym to inaczej:
Na pierwszy raz polecam jak najkrótszy wyjazd (3 dni) i skierowanie się od razu do Tbilisi i realizację tej części Twojego planu ...

Jeśli uznasz, że Gruzja Cię nie odstrasza to rezerwowałbym kolejny wyjazd i wtedy zrealizowałbym zachodnią część Gruzji (Batumi, Achalcyche, Wardzia, Borgomi) i oczywiście nie rezygnowałbym z Mestii (Swanetia). Według wielu osób, które jeżdżą do Gruzji to najpiękniejszy region tego kraju ...
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 04 Sty 2014 12:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
thingol napisał(a):
A nie lepiej wykasować to Batumi i pojechać od razu do Tbilisi. Dzięki temu miałbyś więcej czasu na Tbilisi i okolice, tj. Mtchkheta, Upliscyche czy Gori. Nie wiem czy warto jechać na pół dnia do Batumi, w szczególności kiedy nie jest to lato.

No Batumi faktycznie w tej trasie nie po drodze bo maszrutka z Batumi do Wardzi nie jedzie "dołem" tylko przez Kutaisi. Mtchkheta chcę zobaczyć ale Gori i Upliscyche już nie koniecznie. To 1 nie robi na mnie żadnego wrażenia a do 2 mimo że warte zobaczenia to chyba nie tak fajne jak Wardzia (którą chce odwiedzić).

Maktravel napisał(a):
klapio plan według mnie potencjalnie dobry pod warunkiem, że transport Ci zadziała ...

Fanem Gruzji nie jestem :evil: ale teraz wsparty doświadczeniami pierwszego wyjazdu zrobiłbym to inaczej:
Na pierwszy raz polecam jak najkrótszy wyjazd (3 dni) i skierowanie się od razu do Tbilisi i realizację tej części Twojego planu ...

Jeśli uznasz, że Gruzja Cię nie odstrasza to rezerwowałbym kolejny wyjazd i wtedy zrealizowałbym zachodnią część Gruzji (Batumi, Achalcyche, Wardzia, Borgomi) i oczywiście nie rezygnowałbym z Mestii (Swanetia). Według wielu osób, które jeżdżą do Gruzji to najpiękniejszy region tego kraju ...

No transport powinien zadziałać, czymś Ci Gruzini chyba po kraju jeżdżą :)
Nie wiem kiedy (i czy w ogolę) będę w Gruzji jeszcze kiedyś dla tego z tej wyprawy chciałbym wycisnąć ile się da ;)

A co powiecie na taką trasę :D

Sobota. Przylot o 13, marszrutka do Tbilisi. Wypad w tym dniu do Mtskhety.
Niedziela. Gruzińska Droga Wojenna
Poniedziałek. Zwiedzanie Tbilisi, wieczorem marszrutka do Achalciche i spanie w nim.
Wtorek. Z samego rana Wardzia, a potem marszrutka do Kutaisi i zwiedzanie go.
Środa. Rano marszrutka do Batumi, typuje że jak wyjadac z Kutaisi o 9 to o 11.30 w nim już będę. Potem powrotna maszrutka do Kutaisi o 16, przy lotnisku powinniśmy być koło 18.30-19. Wylot do Polski o 21.55
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 04 Sty 2014 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Achalciche - brzydkie miasteczko dla fanow miejsc nie typowo turystycznych,
Wardza tez mi się nie widziala,

nie wiem co dokładnie masz na myśli jako GDW, bo jeżeli chcesz dojechać w 1 dzień do Kazbegi i spowrotem,
to nie wykorzystasz potencjalu tego miejsca, jeżeli tam przenocujesz to możesz wejść na ten słynny kosciolek rano,
jedno z najbardziej magicznych miejsc w tej części swiata, ale w zimie zarezerwowałbym kilka godzin z Kazbegi i spowrotem,

generalnie plan ok - ale jak dla mnie za bardzo się spieszysz, uważaj zebys pol czasu nie spedzil w Maszrutce na miejscu nie przy oknie:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość