Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza
#221 PostWysłany: 19 Lut 2025 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 9 422
cart napisał(a):
Jak wlatywałem AirAsia to przysłali mi maila odnośnie wypełnienia tych formularzy, ale maile usunąłem i nie mam linków.

Instrukcje tych dokumentów i linki podają niektóre biura podróży na swoich stronach np.:
https://r.pl/do-pobrania/dokumenty/wyty ... _22_12.pdf
https://www.itaka.pl/cms/att/poradniki/ ... _28-02.pdf
 Profil Relacje PM off
poszwin uważa post za pomocny.

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#222 PostWysłany: 20 Lut 2025 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
A ten health form jest obowiązkowy?
Czy to chodzi o ten formularz: https://sshp.kemkes.go.id/?

Dodatkowo lecąc na Bali trzeba zapłacić lokalną opłatę w wysokości 150 000 IDR poprzez tą stronę: https://lovebali.baliprov.go.id/?
Czytałem, że niektórzy olewają ale w przeliczeniu to jest niecałe 40 zł więc dla świętego spokoju wolę opłacić.

Masakra ile formularzy do wypełnienia lecąc w takie turystyczne miejsce... :roll:

#223 PostWysłany: 20 Lut 2025 23:27 

srebrny
3 x tak.
 Profil Relacje PM off

#224 PostWysłany: 20 Lut 2025 23:33 

HON fly4free
@poszwin: podatek turystyczny na Bali możesz też, jeśli chcesz, zapłacić na miejscu na lotnisku po przylocie; nie musi być z wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off

#225 PostWysłany: 21 Lut 2025 05:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
Jak przyleciałem z Australii to nigdzie nie widziałem by ten podatek na Bali zapłacić i nikt nie sprawdzał.
marek2011 lubi ten post.

#226 PostWysłany: 21 Lut 2025 06:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Bo na DPS to trzeba szukac tego stanowiska do placenia podatku :-)
Caly ten "scam" podatkowy jest skonstrukwany tak, aby nie bylo latwo i przejzyscie, bo liczy sie... kasa...dla lokalnej wierchuszki - czytaj korupcja. Jeszcze zapowiadaja kontrole oplacenia przed topowymi atrakcjami... taka dziwna wersja podatku z Wenecji na styl lokalny.
A jakby serio musieli to zrobic, to czy nie mogliby doliczyc do biletu lotniczego, jak wielu innych miejscach na swiecie...
Ponizej dla zainteresownych tym "ciekawym" casem, z lokalnej spamowni zwanej BaliSun
https://thebalisun.com/indonesia-to-inv ... ax-system/
https://thebalisun.com/only-35-of-inter ... urism-tax/
"He also noted that of the 35% of tourists who have paid, over 90% have done so before arriving in Bali.
Czyli w przyblizeniu 3,5% ogolu turystow "udaje sie znalezc" na lotnisku ten stolik do placenia podatku :-)
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#227 PostWysłany: 21 Lut 2025 09:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Garść krótkich informacji. Dwa tygodnie temu przylecieliśmy na Bali z Singapuru. Online zrobiłam tylko health form i custom. Płatność za wizę uiściliśmy na lotnisku - o dziwo kolejka była dużo krótsza niż dla tych co mieli zrobione to online. Na lotnisku opłata nieco droższa za transakcję kartą (tak to zrozumiałam) - 524 500 IDR za osobę, karta Revolut nie widzieć dlaczego nie działała, inna kredytówka Mastercarda zadziałała. Więcej opłat nie było. Całość procedury trwała może z 15 minut.

#228 PostWysłany: 21 Lut 2025 15:24 

Loty: 107
Kilometry: 228 379
Hej,
Czy ktoś z was zrobil literówkę w imieniu podczas aplikowania o wizę?
System zeskanował imię z paszportu jako Przemhslaw i sprawdzając wniosek nie zauważyłam tego. I na takie imię przyszła wiza. Będzie problem na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 22 Lut 2025 09:32 

HON fly4free
Oczywiście, pełna zgoda z @jaco027, że ten podatek balijski o scam, o czym już wcześniej pisałem, i dlatego z pełną świadomością go nie zapłaciłem podczas ostatniej wizyty: nikt tego też nie sprawdzał nigdzie w żaden sposób. Ale jak ktoś chce płacić, czy być "w zgodzie" z lokalnym prawem to ta możliwość jest na lotnisku, nie tylko on-line.

@mayka: to jednak chyba zależy od pory dnia i kumulacji przylotów: wczesnym popołudniem przejście z e-wizą trwało dosłownie kilkanaście sekund przez automatyczne bramki, a kolejka do wiz była na dobre kilkadziesiąt minut extra stania.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 23 Mar 2025 17:36 

Loty: 107
Kilometry: 228 379
AgaGy napisał(a):
Hej,
Czy ktoś z was zrobil literówkę w imieniu podczas aplikowania o wizę?
System zeskanował imię z paszportu jako Przemhslaw i sprawdzając wniosek nie zauważyłam tego. I na takie imię przyszła wiza. Będzie problem na lotnisku?

Dla potomnych

Problemu nie było.
 Profil Relacje PM off
kubaziem88 lubi ten post.
adam1987 uważa post za pomocny.

#231 PostWysłany: 19 Cze 2025 15:29 

HON fly4free
W DPS przejście z e-wizą nadal kilka sekund przy automatycznych bramkach. Chwila kolejki do skanowania QR deklaracji celnej. Deklaracją zdrowotną nikt się nie interesuje, nie była sprawdzana. Bez wizy wcześniej ogarniętej jak zwykle spore kolejki.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Indonezja - wiza
#232 PostWysłany: 21 Wrz 2025 21:37 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
Ursyn Smacki napisał(a):
Czy starał się ktoś ostatnio o ewizę do Indonezji przez ich oficjalną stronę? Składam wniosek, ale nie mam linku do płatności, cały czas jest status "DRAFT". JEST również informacja, że wniosek czeka na płatność, ale nie ma żadnego linku do płatności... Może ktoś ostatnio napotkał takie problemy i zna rozwiązanie?!

Czy ktoś rozwiązał problem? Mam to samo, w trzech różnych przeglądarkach nie działa.

#233 PostWysłany: 12 Kwi 2026 17:24 

złoty
Wiem, że odpowiadam na post sprzed pół roku, ale nawet jak nie przyda się kolegom, którzy pytali w 2025, to może komuś innemu.
Rzeczywiście, po złożeniu wniosku nigdzie nie widać linku do płatności, a wniosek ma status oczekuje na płatność. Zegar odlicza. Jest na to trochę ponad 6 godzin.
Po około 10 minutach od złożenia wniosku status zmieni się na "payment failed" i pojawił się przycisk do ponowienia płatności.
Co ciekawe, już po wykonaniu płatności (przechodzi Revolut) system zawiesza się na komunikacie "payment successful”. Trzeba wtedy zamknąć okno przeglądarki i ponownie zalogować się na konto https://evisa.imigrasi.go.id/.
System sprawia wrażenie, jakby pisał go uczeń pierwszej klasy liceum.

#234 PostWysłany: 12 Kwi 2026 21:43 

niebieski
Ja aplikowalem przez komorke (Chrome) i wszystko dzialalo bez problemow.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość