Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Uber
#1 PostWysłany: 15 Lis 2017 17:02 

Hej wszystkim. Ogolnie bardzo przydatne wszystkie informacje ale chcialam zapytac czy ktos ma doswiadczenie z DiDi (chinski Uber). Czy jest taniej niz taxowka (jak wyszukuje w appce to z lotniska do Muru w Badaling jest koszt ale to chyba jest jakis de luxe). Czy jezdza czesto? i czy szybciej byloby rzeczywisvcie pociagiem zeby nie stac w korku? Albo np w drodze powrotnej jakie jest najblizsze metro zeby sie przesiasc i dojechac do lotniska z powrotem juz metrem?
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
 Temat postu: Re: Uber
#2 PostWysłany: 30 Wrz 2018 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 243
Kilometry: 491 464
niebieski
Podbijam temat. Korzystał ktoś z chińskiego Ubera?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Paź 2018 16:41 

Cześć!
Korzystałem z DiDi bardzo czesto w chinach. W moim personalnym odczuciu jest bardzo tanio, taniej niż taksówką (chyba że np zaznaczasz opcje że to koniecznie musi być mercedes S klasa, BMW 7 lub Audi A8L). Chińczycy w DiDi nie wybrzydzają na nie-chińskich pasażerów tak jak taksówkaże.
Co do korków, to wiadomo jeśli jedzie się trasą która jest zakorkowana to znacznie szybciej jest metrem (chodź nie koniecznie tak wygodnie). Osobiście jechałem w pekinie na Mutianyu Great Wall w obie strony z DiDi nie było żandego problemu chodź w drogę powrotną musiałem poczekać aż 25minut na DiDi.
Samego transportu jest sporo natomiast musze wyznać że o ile jechałem w różnych miastach kilka razy NA lotnisko to nigdy Z lotniska.
Jeśli macie jakieś konkretne pytanie to śmiało walcie postaram się w miare mojej wiedzy odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Maj 2019 10:26 
Awatar użytkownika

złoty
Jak dokladnie nazywa sie ta app w google play, poniewaz sa 3 dostepne ktore w nazwie maja Didi i kazda ma wyjatkowo malo pobran (ok. 10tys) ?

#5 PostWysłany: 15 Wrz 2019 06:13 

Loty: 150
Kilometry: 181 117
niebieski
To jest ta aplikacja.

http://app.mi.com/details?id=com.sdu.didi.psnger lub https://apps.apple.com/us/app/didi-greater-china/
id554499054

Ściąga się w języku chińskim, ale potem można zmienić na angielski (piąta od góry opcja w menu, czyli ustawienia i potem druga, czyli język). Można zamawiać taxi i wtedy płaci się gotówką według stanu licznika. Dla płatności kartą najlepiej wybrać opcję express. Cena początkowa to 13 juanów i w tę kwotę wliczone jest 10 minut jazdy i 3 kilometry. Potem płaci się od minuty i kilometra, ceny zróżnicowane w zależności od godziny, ale niedrogo. Przykładowo 5 km w 10 minut po Pekinie w środku nocy to 17.5 juana (jakieś 9.5 zł). Czasem wpadają jakieś kody rabatowe, więc można cenę zbić do groszy. Za jeden z przejazdów zapłaciłem niecałe 3 zł ;-)

Fajne jest też to, że aplikacja oferuje możliwość wysłania standardowych wiadomości w dwóch językach typu "czy jesteś już na miejscu?" albo "czy ta lokalizacja jest właściwa?" albo "nie mogę parkować w tym miejscu, bądź na czas". Można też wysłać swoją wiadomość, która jest automatycznie tłumaczona.

Minusy - w zatłoczonych miejscach (np. centrum Szanghaju) zdarza się, że trzeba trochę poczekać na znalezienie kierowcy. Wyskakuje powiadomienie, że jesteś 20. w kolejce i wyszukanie potrwa 10 minut (co potem okazuje się nieprawdą, bo to tylko szacunkowa liczba:)). Ale przykładowo pod Zakazanym Miastem czy Pearl Market w środku dnia nie było z tym problemu.

#6 PostWysłany: 23 Lis 2024 12:46 

niebieski
Miasto Zhuhai graniczące z Makau . Bezproblemowe korzystanie z aplikacji DIDI i podpięta karta Revolut. Korzystanie z tej aplikacji jak z Ubera/Bolta po zmianie języka na angielski .

#7 PostWysłany: 27 Mar 2026 19:00 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Korzystałam dość intensywnie z Didi podczas ostatniej podróży, zachęcona niskimi cenami. Czasami opcja premium byla niewiele droższa niż standard, czasami zaś cena była podwójna. Najdłużej czekalam okolo 20 minut na dojazd samochodu, bo bylam w bardzo zatłoczonym miejscu z korkami. Zdarzył się też jeden kierowca, który mial podjechać pod wejście do hotelu, w aplikacji była wiadomość, ze już jest, ale nie bylo go tam. Przeszłam więc na główną ulicę, bo wydawało się, ze tam parkuje zgodnie z aplikacją, a wtedy dostalam info ze czeka przy hotelu i musiałam wracać przed wejście. Poza tym przypadkiem, wszyscy kierowcy pojawiali się tam gdzie trzeba.

Najdłuższą trase mialam z hotelu w Suzhou na lotnisko Wuxi okolo 46km. Zajęło to 40 minut i kosztowało okolo 140 CNY.

Oprocz jednego samochodu w Suzhou, wszystkie auta elektryczne. W jednym przypadku jechałam zwykła taksówka zgodnie z licznikiem i nie bylam pewna jak będzie to rozliczone. Na koniec kursu, kierowca zatrzymał licznik i wpisał w aplikacji kwotę, która pojawiła sie u mnie do zapłaty. Zapłaciłam od razu w aucie. Czytalam w internecie ze niektórzy płacą już po tym jak wysiądą.

Wszystkie moje jazdy byly przedplacone, podobno to przez zagraniczną kartę.

Załącznik:
Screenshot_20260321_193849_Alipay(1).jpg
Screenshot_20260321_193849_Alipay(1).jpg [ 342.54 KiB | Obejrzany 241 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Mar 2026 22:19 

srebrny
Ja korzystałem z didi wewnątrz aplikacji Alipay, a nie samodzielnej aplikacji didi (w sumie chyba nie ma sensu jej w ogóle ściągać) i tam rzeczywiście trzeba było zapłacić samodzielnie po kursie. W związku z czym za moją podróż na lotnisko gdy wylatywałem do Europy w ogóle nie zapłaciłem, bo nie miałem nawyku. Warto pamiętać, żeby samemu inicjować płatność, bo kierowcy jeżdżą za tak śmieszne stawki, że głupio żeby jeszcze musieli czekać na zapłatę.
Co ciekawe miałem płatną drogę na trasie i jak mi kierowca policzył podwójnie, to aplikacja sama powiedziała, że to więcej niż zakładali i pozwolili wybrać ile chce zapłacić.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Mar 2026 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
niebieski
Korzystałam z modułu Didi w AliPay, nie oddzielnej aplikacji. Chyba jedna czy dwie jazdy nie były zapłacone, mimo, ze pokazywaly sie początkowo jako przedplacone i wyskakiwaly mi do zapłacenia jak chcialam zarezerwować kolejny samochód. Takze potem nawet specjalnie sprawdzalam czy nic tam nie wisi do zapłacenia.

#10 PostWysłany: 29 Mar 2026 12:50 

platynowy
Też korzystałem z miniapp Didi w Ali, pamiętam że jak się zapomniało od razu zapłacić za przejazd, to przy próbie zamówienia kolejnego najpierw wyskakiwała płatność za poprzedni. Na szczęście po paru dniach zdobyłem sprawność płacenia zaraz po zakończeniu kursu.

I nie ma co demonizować normalnych taksówek. Raz gdy wracałem wieczorem z taproomu, Didi parę razy mi anulował niby przyjęte zlecenie. Barman, widząc że stoję w wejściu i głównie oglądam ulewę jaka się chwilę wcześniej rozpoczęła, zamówił mi zwykłą (płatną gotówką) taksówkę z innej apki. Za przejazd zapłaciłem 5 CNY, podczas gdy Didi pokazywało 7 CNY. Może na dłuższych kursach jest drożej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość