Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1049 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 53  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malediwy
#881 PostWysłany: 16 Lis 2015 23:54 

tasma napisał(a):
Mam pytanie dotyczące promów 309 i 310. Chciałbym płynąć na trasie Thinadhoo - Fulidhoo - Maafushi
Prom z Thinadhoo przypływa o 10:50, a do Maafushi odpływa o 11:00. Logika nakazuje że to ten sam prom i nie da się nie zdążyć, ale może ktoś wie jak to wygląda w praktyce?

To raczej są dwa różne promy. Ale jak jest jakiś czas na przesiadke to powinno się zdążyć.
 Profil Relacje PM off
tasma uważa post za pomocny.

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#882 PostWysłany: 17 Lis 2015 10:38 
Awatar użytkownika

Jeden prom zachacza o 2 wyspy,., napisz do Magdy ,., ja u niej bylem ale nie pamietam ktora wyspa pierwsza byla ,., w kazdym badz razie do Magdy plynelem z Male bezposrednio, a na powrocie zachcaczalismy o druga wyspe
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 06 Sty 2016 11:00 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
niebieski
czy ktos moze polecic w miare tani resort na 6dni?

bedziemy na Maledivach w Czerwcu 16-22
rodzina 2+2(4latek i prawiemroczna dzieczynka)
 Profil Relacje PM off  

#884 PostWysłany: 17 Sty 2016 13:56 

Ja polecam Wszystkim wyspę Omadhoo i Kuri Inn, cudowne miejsce, cisza, spokój, mało ludzi, rajskie miejsce, dziko, piękna roślinność, pyszne jedzenie, super obsługa, w ogóle Atoll Ari, jest tam wiele wspaniałych wysp, rajskich i prawdziwie malediwskich wysp. Uważam że Maafushi to bardzo słaba miejscówka, to co tam się ostatnio dzieje, ta ilość noclegowni i ludzi... tłoczno i nie tak dziko i bajecznie, coraz drożej, wycieczki i wszystko, choć niektórzy tego szukają. Ci co szukają ciszy i spokoju i rajskich, choć znacznie tańszych niż resorty miejsc niech jadą na Omadhoo czy do Magdy "Typelka", Nilandhoo też musi być takie, choć nie byłem, jeszcze ;-) Albo niech jeszcze poszukają innych wysp, a jest ich całe mnóstwo. Omadhoo z czystym sumieniem polecam, jak i setki osób co zostawiły im wspaniałę opinie, wystarczy wpisać w google Kuri inn i poczytać opinie z różnych stron. Ja znalazłem raj na Ari Atoll i na wyspie Omadhoo, przez booking.com chociażby można zabukować lub bezpośrednio. Kuri inn nazywa się ośrodek, super manager, Ishmael, cudowna wyspa i okoliczne wycieczki. Tanio i łatwo się dostać, też niedrogo, 25USD speed boat, za kilka USD lokalny prom, choć płynie kilka godzin i tylko w wybrane dni, nie pamiętam trzeba sprawdzić.
 Profil Relacje PM off  

#885 PostWysłany: 26 Sty 2016 10:36 

Hej Wam,

czy jest jakiś magik od stron niemieckich z ofertami Last Minute na marzec? Najlepiej na Kuredu :> Będę wdzięczna za pomoc!

#886 PostWysłany: 29 Sty 2016 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 197 398
Również mogę wszystkim polecić wyspę Omadhoo i Kuri Inn. Spędziliśmy na Omadhoo niewiele czasu, bo tylko półtora dnia, więc o mieszkańcach wyspy nie możemy za wiele powiedzieć. Ale jeżeli ktoś szuka spokojnej, rajskiej wyspy i zależy mu na dobrych warunkach sanitarno-mieszkalnych to myślę, że Omadhoo nie powinna nikogo zawieść ;). Natomiast, jeżeli komuś bardziej zależy na cenie to śmiało mogę polecić wyspę Kaashidhoo i Sea Vista Inn. Mają bardzo dobrą ofertę, powyżej 5noclegów chłopaki organizują wycieczki łódką. Na wyspie jest kilka lokalnych knajpek, sklepy spożywcze i inne. Wyspa niezbyt popularna wśród turystów. Gdyby ktoś był zainteresowany to może więcej przeczytać w relacji: http://spolecznosc.fly4free.pl/blog/171 ... h-wyspach/
 Profil Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 02 Mar 2016 20:28 

Witam wszystkich :)
Po przejrzeniu tematu mam kilka pytań i próśb. Może znajdzie się ktoś chętny udzielić wyczerpujących odpowiedzi.
Planuje pobyt na Malediwach w dniach 17-28-11-2016r. Bilety kupiłem w pośpiechu, bez wcześniejszego, grubszego rozeznania się w cenach hoteli itp. Po wstępnym rozeznaniu chciałem rezygnować z biletów, lecz po przeczytaniu kilku postów tutaj nieco się uspokoiłem.
Pierwsze moje pytanie to to, czy może ktoś z Polaków leci w tym czasie?
Kolejne to to które wyspy najlepiej odwiedzić zeby pozniej nie było problemu z transferem na lotnisko. Myślę o Mafushi, Fulidhoo i Omandhoo. Zgodnie z planem 27go wracamy do Male zeby na pewno zdążyć na samolot, wiec mamy 10 noclegów. I teraz zastanawiamy się czy popłynac na np 5 dni na Mafushi i pozniej 5 na Fulidhoo i pozniej bezposrednio do Male czy może jednak bezpieczniej bedzie na odwrót, najpierw Fulidhoo a pozniej Mafushi gdyż to jest blizej Male(częściej promy?)?.
Jak mniej wiecej wychodzą koszty zywienia się tam na dzień, bez wiekszego oszczedzania, mam na myśli cene obiadokolacji itp. Chciałbym podliczyć ile potrzebujemy mniej wiecej na życie na to 11 dni na miejscu. Ile na wycieczki itp.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.
Jeśli ktoś znajdzie chwile i zechce ułozyc mini plan a ma wiedzę odnośnie promów, połączeń itp to naprawde bede mega wdzieczny.
Jeśli jest ktoś taki to podam maila i bedziemy w kontakcie.
Nadmieniam iż jest to moja trzecia taka podróz z fly4free więc doświadczenie żadne. Wcześniejsze podróże były w wiekszych grupach z bardziej doświadczonymi podróżnikami, stad moje obawy i pytanie czy ktokolwiek wtedy leci?
Ahaa i najwazniejsze: póki co ceny tych tanszych hoteli nie są najgorsze, pytanie tylko czy bardzo urosną bliżej terminu wylotu? Czy warto juz teraz bookować na tyle miesięcy przed?
Prosze Was o pomoc doświadczeni podróżnicy ;)
Mateusz.
 Profil Relacje PM off  

#888 PostWysłany: 02 Mar 2016 22:01 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Witam. My lecimy we wrzesniu, zarezerwowalam 5 noclegow z Blue Water Thoddoo Inn. Prom na wyspe jest codziennie o 16.00, koszt przejazdu $25/os w jedna strone. Maja odebrac nas z lotniska. Koszt hotelu 60$ za pokoj ze sniadaniem. Bikini plaza, co bylo dosc znaczace dla mnie bo lubie siedziec na plazy i nie chcialabym siedziec w ubraniu :)
 Profil Relacje PM off  

#889 PostWysłany: 02 Mar 2016 23:13 

Loty: 29
Kilometry: 69 872
@kicu5 my lecimy za tydzień to po powrocie opowiem co i jak :)

Przesiedziałam trochę na blogach, forum i poczytałam to i tamto.

Jeśli chodzi o transfery to : http://www.atolltransfer.com/

Jeśli chodzi o Maffushi to wiele osób mi odradza... No chyba że lubisz tłumy, jeden Guest House na drugim i plażę gdzie średnio znaleźć miejsce.

Omadhoo - braliśmy pod uwagę tą miejscówkę bo jest przy Ari Atol a tam najszybciej można spotkać pana rekina wielorybiego. Sensowny GH to np. Kuri Inn

Najlepiej to poczytaj sobie blog Magdy: http://dziennikitypelka.blogspot.com/20 ... zne-2.html
masz tutaj mega dużo informacji o wszystkim

i http://www.celwpodrozy.pl/category/azja/malediwy

+ relacje osób z F4F :) troszkę ich jest i temat na pewno się przybliży
 Profil Relacje PM off  

#890 PostWysłany: 03 Mar 2016 08:55 

Loty: 12
Kilometry: 58 878
Wybierz wyspę - np Thoddoo - poszukaj hotelu, np Holiday Cottage, Finiroalhi Guest House, czy New Breeze Thoddoo Inn - napisz do nich prywanie na fb czy mailem - wycenią Ci to taniej niz na bookingu. Wiem z wlasnego doswiadczenia.
Odbiora Cie z lotniska, zagwarantują wszystko. Malediwy na wlasna reke nie sa niebezpieczne.
Nawet jesli gdzies sie zgubisz sami Cię zapytaja czy Ci nie pomoc.

Z Maafushi raczej zrezygnuj, bo faktycznie przy 44 hotelach (czy wiecej) nie warto sie tam tak gniesc.
Bikini plaza na Thoddoo jest duza a hoteli nie jest tak wiele.
Mają tam wycieczki na Sand bank, picnic island z bbq, nurkowanie z mantami, zdarzają się żółwie, a nam przytrafiły się nawet delfiny!! Ceny za obiadokolacje ro ok 7-10usd jesli nie masz jej zagwarantowanej w swoim guest housie - a warto tam o to tez zapytac.
Promy na Thoddoo kursuja codziennie poza piątkiem.

Jesli Cie to nie przekonalo napisz do Magdy Typel - ona na pewno Ci to ogarnie.

Nie rezygnuj z wyjazdu! Jak cos - to pytaj.
 Profil Relacje PM off  

#891 PostWysłany: 03 Mar 2016 11:51 

kicu5 napisał(a):
Witam wszystkich :)
Jeśli ktoś znajdzie chwile i zechce ułozyc mini plan a ma wiedzę odnośnie promów, połączeń itp to naprawde bede mega wdzieczny.

Tupet czy naiwność? :lol:

Dla ludzi z takim podejściem jak Twoje to są biura podróży a skoro sam kupiłeś bilety to siadasz do kompa i albo googlasz albo szukasz tu na forum (kopalnia wiedzy!) a nie czekasz na podanie gotowego planu na srebrnej tacy.I to nie będzie chwila.

A jeśli już tak bardzo chcesz to plan Ci mogę ułożyć ale za stosowną opłatą, stawka godzinowa, reflektujesz?
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#892 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:43 

Ile za godzinę ?
Inne cele podróży, też można zlecić do opracowania ?
 PM off  

#893 PostWysłany: 03 Mar 2016 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
niebieski
lekka przeginka z prośba o ułożenie planu... trzeba sie troszkę wysilić... nikt nie wie czego właściwie szukasz...
my jedziemy 29list-8grudnia i na pewno nie zaglądamy do maafushi ani fulidho....popatrz na mapy google i zobaczysz że nie ma tam praktycznie raf!

my kierujemy się na atol ari plus dwa dni kaashidhoo

promy są w necie
wszystko pięknie rozrysowane, z godzinami

my ogarnęliśmy guesthouse za 5 dni za 735 zł więc nie są to ogromne pieniądze plus jeden prom nocny i szukamy jeszcze jednego noclegu.

większa satysfakcja kiedy sam sobie to zorganizujesz i poświęcisz czas a nie liczysz na naiwnośc innych forumowiczów w ułożeniu planu.....

#894 PostWysłany: 03 Mar 2016 19:56 

Aviel, monirra89, veri - dziekuję bardzo;).

Singielka_1976 - Może faktycznie dość leniwie zabrzmiało, ale nie sądze zeby był to powód do takiej odpowiedzi. Nie miałem na myśli zeby ktos za mnie bookował hostele bądz pisał dokladnie co w który dzien mam robic. Poprzednicy dali wskazówki, nazwy wysp i dostałem link do strony z promami, ponadto wiem że na jedną z wysp którymi się interesuje promy płyną w kazdy dzień oprócz piątku. Więc czy nie to nie jest istota pisania na takich forach???
Zaznaczyłem na poczatku posta ze rozpoczynam przygodę z lotami i wakacjami na własną rękę co należało zrozumieć, że jestem laikiem . Rozumiem, że mogłaś poczuć się urażona, że chciałbym nieodpłatnie skorzystać z wiedzy ludzi z fly4free. Także bez urazy ale jesli masz komentować w taki sposób to moje posty nie są kierowane do Ciebie.

Olir1987 czyli polecasz juz teraz zabrać się za bookowanie noclegów?

Posprawdzałem te promy i z tego co czytałem pływają co dwa dni z Male. Z tego co piszecie speed boat za 25 $ np na Omandhoo są dostępne codziennie czy jak wygląda temat z nimi, bo na stronie to sa jakies kosmiczne ceny 100-130$ za osobe?
 Profil Relacje PM off  

#895 PostWysłany: 06 Mar 2016 14:28 
Awatar użytkownika

niebieski
hmm radzę obserwować dosłownie codziennie ceny za nocleg;)
w guesthousie który obczajałam od jakiegoś czasu w jeden dzień wskoczyła promocja nocleg gratis przy minimum bodajże 4. My planowaliśmy 5 nocy więc jedna za free nam weszła a cena właściwie w promocji była sporo (mimo jednego darmowego) niższa niż normalnie. Na kolejny dzień promocja już znikła....
też przegapilismy sprawę bo był błąd taryfowy na bungalow cena niebagatelnie niska w porównaniu do normalnych i teraz żałuję. Błąd trwał jakieś 4 godziny;/
warto sprawdzać codziennie... na wszystkich malediwskich guesthousach jest darmowa anulacja, no i płacisz albo tuż przed przyjazdem albo na miejscu. Więc jeśli trafi się coś jeszcze lepszego to zawsze możesz anulować bez konsekwencji....
warto przeszukiwać w wyszukiwarce jako region cały atol wówczas większa szansa na znalezienie perełki cenowej...
i warto jak coś obserwujesz zapytać przez fb lub maila bo ceny bez pośrednika moga być niższe choć wtedy nie złapiesz błędu cenowego:D
Pamiętaj że poza ceną podaną na stronie jest dodatkowo podatek hotelowy bodajże 12% od ceny. Na agodzie tylko masz cenę z podatkami....

co do speed boat

Załączniki:
transport.jpg
transport.jpg [ 53.25 KiB | Obejrzany 1888 razy ]

#896 PostWysłany: 07 Mar 2016 13:03 

Rozumiem,
Dzieki olir. Generalnie już sie zdecydowaliśmy na Omadhoo po czym okazało sie ze nie ma juz wolnych GH ..;/
Wiec albo zostaje sąsiednia wysepka Hangnaameedhoo na 10 dni albo 5 dni na niej i 5 dni na thoddoo ale nie moge znalezc informacji jak przedostac się na to thoddoo z Omadhoo lub z Hangnaameedhoo( bo one są od siebie 2-3 km wiec pewnie z lokalsami moza sie dogadac). Może ktoś miał podobny problem z transportem?
 Profil Relacje PM off  

#897 PostWysłany: 07 Mar 2016 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 197 398
Z Omadhoo do i z Hangnaameedhoo można się dostać promem publicznym. W stolicy łapiesz prom na Mahibadhoo i tam przesiadka na prom do Omadhoo, Hangnaameedhoo lub dalej. Jeżeli chodzi o Thoddo, to żeby się tam dostać trzeba wrócić do stolicy i tam złapać prom w kierunku Thoddo. To dotyczy promów publicznych, nie wiem jak sytuacja wygląda z transportem prywatnym. Pamiętaj że promy publiczne nie pływają codziennie.

-- 07 Mar 2016 14:58 --

schemat i rozkład promów publicznych: www.mtcc.com.mv/content/rashu-link
Są jeszcze promy nocne, warto pisać bezpośrednio do guesthousów i pytać o możliwości dotarcia na wyspę promami publicznymi, nocnymi czy to prywatnymi.
 Profil Relacje PM off  

#898 PostWysłany: 07 Mar 2016 14:58 

Dziekuje wszystkim ;)
Mega pomocne forum, GH zaklepane;)
 Profil Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 08 Mar 2016 12:48 
Awatar użytkownika

niebieski
my właśnie wybraliśmy dzięki 2getThere Hangnaameedhoo ;) dziękujemy bardzo;)
kicu pamiętaj jeszcze fajne promo może się trafić anulacje sa darmowe, choć my chyba taniej niż 735 zł za 5 dni dla 2 osób na tej wyspie nie znajdziemy;)
forum mega pomocne i użytkownicy 2getThere bo od nich wiemy o nocnych promach i pytaliśmy już lokalsów więc tez mamy ogarniętą trasę;)

moje pytanie czy mając 1,5 godziny jesteśmy w stanie odprawić się po locie i zdążyć na prom? tak realnie?

#900 PostWysłany: 08 Mar 2016 14:40 

Ja równiez zdecydowałem się na Hangnaameedhoo oraz na Omadhoo po 5 noclegów.
Ktoś cos wie na temat tych noclegowni ;)?:
1. Kalaafaanu Retreat na Hangnaameedhoo
2. Omadhoo Coral View Inn
Zabookowałem je i w sumie poczytałem oceny na bookingu ale wiadomo wolałbym usyszec cos bezposrednio od osoby która tam była lub słyszała jakies opinie o tych dwoch noclegach. Cenowo wyszło około 2000zł za 10 noclegów ze śniadaniami i wraz z tymi podatkami (zamawiałem na Agoda), wydaje sie w miare ok. Skorzystałem z tej darmowej anulacji wiec jesli ktos cos złego slyszał o tych hotelach albo jakos mega przeplaciłem to piszcie, jest czas zeby zareagowac ;)
Dzieki za odpowiedzi ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1049 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 53  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość