Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Mar 2015 22:29 

@billabong połowa ceny to hangaku 半額 i wygląda to tak

Image

Te małe okrągłe naklejki czerwono-żółte. Ogólnie jeżeli widzicie kolorystykę czerwono-żółtą prawdopodobnie jest coś przecenione.

@vrinks82 wszystko zależy od sklepu. To już kwestia ogarnięcia, poluj wieczorami na takie naklejki. Przed zamknięciem lub o późnej godzinie możesz zobaczyć taką sytuację kiedy ludzie ustawiają się do kolejki pomimo, że kasy są puste. Wtedy zerknij przechodząc obok nich na kosze, zobaczysz przecenione bento. Sklepy, które mają godziny zamknięć mogą dawać duże promocje na kilkanaście minut przed zamknięciem do godziny. Te które są całodobowe, żywność jest dostarczana o rożnych porach, wtedy promocje są o różnych porach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, czasami ktoś z obsługi chodzi i nakleja te naklejki, widać czasami taką kolejkę ludzi podążająca za nim, i jak odłoży przeceniony towar, ktoś go weźmie ;p
 Profil Relacje PM off
sylwia73 lubi ten post.
sylwia73 uważa post za pomocny.

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#22 PostWysłany: 07 Mar 2015 05:07 
Awatar użytkownika

niebieski
n00 napisał(a):
@billabong połowa ceny to hangaku 半額 i wygląda to tak

Różnica między tym co napisaliśmy polega na tym, że Ty napisałeś 半額 co dosłownie oznacza "połowa ceny", a ja napisałam 半分 co oznacza "połowa" - oba typy naklejek można znaleźć na produktach w zależności od sieci sklepów.

Punktem zwracającym uwagę według moich znajomych nieznających japońskiego jest pierwsza część kanji, która jest łatwiejsza do zapamiętania, a która w obu przypadkach jest taka sama.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 30 Maj 2015 18:07 

Loty: 270
Kilometry: 536 736
niebieski
Trzeba przyznać, że po miesięcznym pobycie w Japonii, nie spotykałem się z przecenami towaru o krótkiej dacie przydatności tak często jak w wielu krajach europejskich (zwłaszcza Wyspach Brytyjskich), niemniej jednak zaobserwowałem to zjawisko głównie w supermarketach w mniej turystycznych okolicach. Przeceny dotyczyły bardzo często mięsa, gotowych zestawów dań albo właśnie sushi. W tradycyjnych całodobowych marketach takie przeceny pojawiają się naprawdę sporadycznie (może ze dwa rany na nie trafiłem i to tylko jakieś słodycze czy puszki/konserwy/sosy itp. tam leżały).
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Lut 2016 18:19 
Awatar użytkownika

ja moge polecic jeden supermarket:) 10 min od stacji takadanobaba (jr/metro), ok 20 mozna znalezc wiele gotowych dan polowe taniej, smacznego:)
Załącznik:
uploadfromtaptalk1454991507001.png
uploadfromtaptalk1454991507001.png [ 127.35 KiB | Obejrzany 3035 razy ]
Załącznik:
uploadfromtaptalk1454991497947.png
uploadfromtaptalk1454991497947.png [ 180.77 KiB | Obejrzany 3035 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 08 Mar 2016 11:51 
Awatar użytkownika

teraz fajna miejscowka z kyoto, z gotowymi pysznymi daniami bento po 270y, sa z rybkami, kurczakiem, i jeszcze inne, sprzedaja je jednak tylko miedzy ok 10.30 a 13, jest to blisko stacji kiyomizu gojo, mniej wiecej tu;
Załącznik:
uploadfromtaptalk1457473750967.png
uploadfromtaptalk1457473750967.png [ 185.99 KiB | Obejrzany 2851 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 08 Mar 2016 12:07 
Awatar użytkownika

srebrny
w tokyo czy kyoto dla mnie jest bezsensem łażenie po sklepach i szukanie przecen, jest masa małych knajpek gdzie niedużo drożnej zjemy przepyszne świeżo przygotowane jedzonko
teraz będę sie włóczył po mniejszych miastach to zobaczę, ale spróbuje zacząć od knajpek

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 08 Mar 2016 12:15 
Awatar użytkownika

ja akurat blisko obu miejsc mieszkalem, wiec nawet specjalnie nie szukalem. miejsce z kyoto to tez swieze jedzonko, nie przecena. ale oczywiscie jak ktos woli restauracje to spoko.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Mar 2016 13:38 
Awatar użytkownika

srebrny
co znaczy "woli restauracje"?
tam jest masa malutkich rodzinnych knajpek a nie restauracji
ale owszem jadałem i w restauracjach, w końcu nie po to leciałem do Japonii żeby wpieprzać marketowe padło
polecałem jeden supermarket w himeji ze świeżym francuskim pieczywem i cala masa gotowych produktów na wagę
aż dziw bierze ze nie latacie z mielonką z polski

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 17 Mar 2016 15:41 
Awatar użytkownika

jak ktos chce leciec z mielonką, niech leci, to jego sprawa, co mnie to obchodzi, eot.
 Profil Relacje PM off
Djorkaeff lubi ten post.

#30 PostWysłany: 15 Cze 2016 16:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Spróbowaliśmy raz tego gotowego jedzenia i obrzydziło nam to do końca wyjazdu takie zakupy. Zakupiliśmy 3 różne zestawy i było to paskudne. Do tego stopnia, że następnego dnia posililiśmy się hamburgerem z Burger Kinga i kebabem. Dopiero później przemogliśmy się i zaczęliśmy zaglądać do japońskich restauracji. Okazuje się, że ceny wcale nie są wygórowane, a zdecydowanie smaczniejsze i świeższe jest jedzenie robione tuż przed konsumpcją.
Z gotowych dań w markecie mogę za to polecić takie przegryzki na patyczku: bekon, wątróbkę, kawałki mięsa lub ryby. Można jeść na zimno lub na ciepło. Cena od 70 yenów za sztukę

#31 PostWysłany: 15 Cze 2016 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
W barach mozna posilic sie od 300-400 yenow za ramen. Inne dania z ryzem lub makaronem jedlismy od 480 yenow. To chyba lepsza opcja niz jedzenie sklepowe.
Japonka76 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 26 Lis 2016 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 2 169
W sklepach 7-Eleven, Lawson czy Family Mart ani razu nie spotkałem się z obniżkami. Większość z nich (jeśli nie wszystkie) było całodobowych i nawet, mimo robienia czasem zakupów koło 23, nie widziałem nic przecenionego.
Co innego w sklepach Seijo Ishii i Peacock. Tam już od 19 zaczynają się przeceny po 10,20,30%. Na godzinę-dwie przed zamknieciem zdecydowana większość jest za pół ceny.

Image

Image

Jedzenie dla 2 osób na cały dzień za ok. 60zł :)
Image
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Lis 2016 12:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To jedzenie w tych opakowaniach jest straszne. Niesmaczne i plastikowe. Nie polecam.
Zdecydowanie lepiej pójść do jakiej knajpki i zjeść coś świeżego. Nie jest wcale drogo

#34 PostWysłany: 02 Gru 2016 08:47 

Widocznie źle trafiłaś, albo jadłaś w 7 eleven? W dużych marketach przygotowują wszystko codziennie. W porównaniu z tym jak wygląda japońskie jedzenie marketowe z tym co u nas to jest niebo a ziemia.
Generalnie z końcem dnia w niektórych miejsach widziałem przeceny, w innych nie.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Gru 2016 15:20 

Loty: 30
Kilometry: 87 409
Sushi kupione w markecie w Osace było tylko ciut gorsze niż to w knajpie i dorabiane na bieżąco więc zależy jak trafisz. A np. na niektórych stacjach kolejowych można było wziąć jakieś kawałki mięsa np. karkówkę na patyczkach i też było całkiem całkiem (do tego dokupiony ryż i voila) - tu akurat się rzuciliśmy, bo była tylko dość krótka przesiadka i nie było czasu na knajpę. I na pewno to jedzenie na stacjach / marketach jest lepsze niż u nas, zresztą widać, że sami Japończycy to kupują i się tak odżywiają.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Gru 2016 15:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeśli uważasz, że sushi kupione w markecie jest prawie tak samo dobre jak świeżo przyrządzane w knajpie, to ja jestem po zupełnie innej stronie mocy.
Owszem, te kawałki mięsa czy ryby na patyczku jako przekąski były całkiem niezłe (jak na takie szitowe jedzenie) ale te zafoliowane gotowe dania to totalna porażka.

#37 PostWysłany: 02 Gru 2016 16:04 

Nie twierdzę, że to było jakieś wow i szał ciał, z kolei do knajp z górnej półki nie chodziłam więc tu nie mam porównania, ale akurat w tym konkretnym markecie (kupowałam tylko raz) naprawdę nie było czuć jakiejś kolosalnej różnicy. A Pani robiła to sushi też na widoku. Plus sama piszesz, że kupiliście tylko raz, co prawda 3 różne dania, które Ci obrzydziły takie jedzenie do końca wyjazdu to skąd możesz wiedzieć czy wszędzie jest tak samo? Plus nie wiem jak Ty ale właśnie w Osace mieszkałam w miejscu gdzie były same knajpy z ramenem, który mi się przejadł i fajnie, że była jakaś alternatywa.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 02 Gru 2016 16:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wielką fanką sushi nie jestem, ale od czasu do czasu lubię zjeść. Po tym, jak trafiłam w Tokyo do knajpy, gdzie sensei robił wszystko na świeżo tylko pod zamówienie, już wiem, że każde inne sushi, które zostało zrobione wcześniej i stało sobie w lodówce nie umywa się do tego.

A na temat gotowego jedzenia zdania nie zmienię - to była najohydniejsza rzecz w Japonii. :P I powtarzam - lepiej pójść do lokalnej knajpki na coś świeżego - cena będzie podoba.

W Osace byłam tylko przejazdem wiec nie wiem jak tam zupy smakują. Ale masz rację, nawet największy przysmak może się przejeść :)

#39 PostWysłany: 02 Gru 2016 16:26 

No fakt, że jak kupujesz gotowca w markecie to wybierasz gotowy zestaw a nie pod zamówienie ;)

A jeszcze co do ohydnego gotowego jedzenia to zdecydowanie nie polecam żarcia obiadowego z 7eleven, to jest faktycznie paskudne i nie do zjedzenia jak dla mnie. Cena faktycznie podobna, może ciut taniej w sklepie (chyba że faktycznie ktoś kupuje za pół ceny na koniec dnia) i ja też większość czasu jadłam w knajpach i tylko ze 3 razy zdecydowałam się na marketowe żarcie (choćby brak alternatywy do ramenu w Osace).
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 09 Gru 2016 12:00 

Jeżeli ktoś szukałby takich przecen w Tokio, to mogę polecić dokładnie to, z czego ja skorzystałem: znalazłem mieszkanie na Airbnb blisko stacji Higashi Nakano. Zaraz obok tej stacji jest supermarket Summit Store, dokładny link z lokalizacją:

https://www.google.pl/maps/place/%E3%82 ... 39.6834293

Market czynny do 1:00 w nocy. Ok. 23:00 widziałem już pierwsze obniżki, o północy praktycznie wszystko było za połowę ceny. Po wejściu do marketu trzeba skręcić od razu w lewo i iść do samego końca, gdzie znajdziemy wybór gotowego jedzenia. Było sushi, takoyaki, różne zupy, kotlety, makarony. Wybór dosyć spory, choć oczywiście o tej porze mocno ograniczony i nie wszystko jadalne po takim czasie (np. takoyaki smakowało słabo). Ja wziąłem sobie zestaw 15 różnych, dużych kawałków nigiri (łosoś, krewetka, tuńczyk, kawior, omlet, ośmiornica, kalmar...), za który zapłaciłem ostatecznie 20 zł. Zdecydowanie dało się zjeść :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość