Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: UTair
#21 PostWysłany: 06 Mar 2012 14:32 

U mnie też tripsta zmieniła bez problemu. Kolega, z którym lecę zadzwonił do nich i wyjaśnił temat, babka z tripsta powiedziała, że zadzwonią do linii lotniczej i spróbują poprawić loty. Kilka godzin później przyszedł mail z tripsta (forward z amadeusa) z potwierdzonymi nowymi rezerwacjami. Więc pewnie ktoś z tripsta potrafi się dogadać po rosyjsku.
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#22 PostWysłany: 06 Mar 2012 14:52 
Awatar użytkownika

Może moja historia komuś pomoże. ;) Ja zabookowałem bilet wprawdzie przez pośrednika, ale przeczuwając problemy, postanowiłem o zmianę rezerwacji w pierwszej kolejności poprosić linię. Napisałem maila na adres, który znalazłem na stronie http://www.utair.ru/en/contacts/index.html w sekcji "For Passangers" wybierając tam "Brno". Przemiła pani odpowiedziała jeszcze tego samego dnia (mimo, że była to niedziela!), że niestety jest tylko "Representative of UTair at Brno Airport" i nie może dokonywać zmian w rezerwacji, ale skontaktuje się z linią w mojej sprawie i zrobi co w jej mocy. Jeszcze tego samego dnia dostałem od wspomnianej wyżej pani maila, że rezerwacja została zmieniona. Wchodzę na checkmytrip - faktycznie! :) Więc radzę uderzać bezpośrednio do linii - obsługa pięciogwiazdkowa. :)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 06 Mar 2012 22:14 

Ej, nie straszcie mnie. Mam lot w sierpniu. Będę cyrklował co do godziny niemal, bo próbuję zdobyć wizę do Turkmenistanu (a tam wjazd lub wyjazd musi zgadzać się co do dnia). Widzę, że kombinują z lotami lipcowymi. Mam siedzieć i czekać na jakiegoś maila, czy spróbować samemu spytać, czy wszystko jest okej?
 PM off  

#24 PostWysłany: 07 Mar 2012 10:25 
Awatar użytkownika

Sprawdź rezerwację na checkmytrip.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 07 Mar 2012 12:10 

No i zajebiście, przesunęli datę wylotu i przylotu o jeden dzień. W konsekwencji muszę wziąć dodatkowy dzień urlopu. No i pytanie: gdybym tu nie wszedł i nie przeczytał, co się dzieje, to czy dostałbym informację na maila?
 PM off  

#26 PostWysłany: 07 Mar 2012 17:43 

Teoretycznie powinieneś dostać. Jednak ja i koledzy kupowaliśmy na tripsta i nie dostaliśmy maila. Z kolei inny znajomy kupował sam, nie wiem gdzie (chyba zwyczajnie poszedł do stacjonarnego biura) i dostał maila z informacją o zmianach.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Mar 2012 18:47 

Nie dostałem, loty przełożyłem. Na moje pytanie dlaczego mnie o tym nie poinformowali uzyskałem odpowiedź, że sam sobie mogę status lotów sprawdzać. Pytanie, kto to robi w marcu, kiedy lot ma w sierpniu.
 PM off  

#28 PostWysłany: 08 Mar 2012 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
brigante32 napisał(a):
Nie dostałem, loty przełożyłem. Na moje pytanie dlaczego mnie o tym nie poinformowali uzyskałem odpowiedź, że sam sobie mogę status lotów sprawdzać. Pytanie, kto to robi w marcu, kiedy lot ma w sierpniu.

A oni mogą w ogóle tak zrobić? Skoro przesunęli Ci daty lotów, to chociażby powinieneś dostać nowy e-ticket z amadausa jak sądzę ?

#29 PostWysłany: 08 Mar 2012 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Awerik napisał(a):
Może moja historia komuś pomoże. ;) Ja zabookowałem bilet wprawdzie przez pośrednika, ale przeczuwając problemy, postanowiłem o zmianę rezerwacji w pierwszej kolejności poprosić linię. Napisałem maila na adres, który znalazłem na stronie http://www.utair.ru/en/contacts/index.html w sekcji "For Passangers" wybierając tam "Brno". Przemiła pani odpowiedziała jeszcze tego samego dnia (mimo, że była to niedziela!), że niestety jest tylko "Representative of UTair at Brno Airport" i nie może dokonywać zmian w rezerwacji, ale skontaktuje się z linią w mojej sprawie i zrobi co w jej mocy. Jeszcze tego samego dnia dostałem od wspomnianej wyżej pani maila, że rezerwacja została zmieniona. Wchodzę na checkmytrip - faktycznie! :) Więc radzę uderzać bezpośrednio do linii - obsługa pięciogwiazdkowa. :)

awerik, dzięki, bardzo mi pomogłeś tym co napisałeś. U mnie Historia też wreszcie pozytywnie zakończona. Mam nadzieję tylko, że już więcej nie będą połączeń kasować, bo jak już zrobię wizę.... zresztą sami wiecie.

A propos wiz, czy ktoś znalazł jakieś wiarygodne info odnośnie strefy tranzytowej (bez wizy rosyjskiej) na Wnukowie ?

#30 PostWysłany: 08 Mar 2012 14:07 

Właśnie to ustalam. Wczoraj dzwoniłem do biura polskiego Areofłotu i podpytałem. Facet powiedział, że latają przez Szeremietiewo, więc nie może mi powiedzieć, czy na Vnukovie też bez tranzytówki. Dał do zrozumienia, że przepis nie musi dotyczyć wszystkich stref tranzytowych na wszystkich lotniskach (w końcu to Rosja-myślę. Wszystko jest możliwe).
 PM off  

#31 PostWysłany: 08 Mar 2012 15:34 

wa793 napisał(a):
czy ktoś znalazł jakieś wiarygodne info odnośnie strefy tranzytowej (bez wizy rosyjskiej) na Wnukowie ?

Zarówno rosyjska jak i angielska strona lotniska Wnukowo wspomina, że pasażerowie tranzytowi są obsługiwani.
http://www.vnukovo.ru/eng/for-passengers/
Cytuj:
Level One houses check-in for the departing passengers and the arrivals’ baggage claim. Level Two is where services for the arriving and transit passengers are located, whereas on Level Three you will find the departures area and a First and Business Class Lounge.

http://www.vnukovo.ru/rus/for-passengers/index.wbp
Cytuj:
На первом уровне размещаются стойки регистрации пассажиров перед вылетом и зал получения багажа в зоне прилета. На втором уровне разместились услуги для прибывающих и транзитных/трансферных пассажиров, а на третьем уровне находится зал для пассажиров первого и бизнес классов.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Mar 2012 16:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki, ja to wyraźnie przeoczyłem na stronie. Myślisz, że to wyczerpuje temat? Czy strefa tranzytowa jest zawsze równoznaczna z bezwizową ?
A może jednak jest na forum ktoś kto leciał tak przez Wnukowo ?

#33 PostWysłany: 08 Mar 2012 19:39 

Z maila, z Brna:

"Regarding the query needs visa to the Russian Federation. If you are traveling to Uzbekistan you do not need Russian visa. In Moscow, you pass through the transit building, where they give you a boarding card on flight to Tashkent. Baggage will be checked in Brno directly to Tashkent where you can pick up."
 PM off  

#34 PostWysłany: 09 Mar 2012 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
brigante32 dzięki, to już dużo wyjaśnia. Spróbuje jeszcze dowiedzieć się u źródła dla pewności czyli na lotnisku Wnukowo i napiszę to tutaj.

#35 PostWysłany: 11 Mar 2012 11:32 

odnośnie wizy również potwierdzam że nie jest potrzebna, info z konsulatu
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Mar 2012 15:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzisiaj ja również mogę potwierdzić, dzwoniłem na lotnisko Vnukowo i w prawdzie konsultantka sama nie wiedziała, ale po zasięgnięciu informacji stanęło na tym, że wiza rosyjska nie jest potrzebna.

Dodam tylko, dla osób lecących przez to lotnisko, że w przypadku lotów do kraju z którym Rosja ma ruch wizowy od nas jest wymagana wiza rosyjska. Nawet kiedy lecimy na jednym bilecie.

W przypadku naszego wątku, to jest Brno-Taszkient-Brno przez Vnukowo lecimy bez wizy rosyjskiej.

No, to kto pierwszy ? Ja lecę 6 lipca 2012.

#37 PostWysłany: 02 Kwi 2012 07:45 

Czarny humor przed naszymi lotami:) Samolot, który rozbił się na Syberii należał do Utair: http://sky-watcher.pl/content/rosja-kat ... lotu-atr72.
 PM off  

#38 PostWysłany: 02 Kwi 2012 09:09 
Awatar użytkownika

wa793 napisał(a):
Dzisiaj ja również mogę potwierdzić, dzwoniłem na lotnisko Vnukowo i w prawdzie konsultantka sama nie wiedziała, ale po zasięgnięciu informacji stanęło na tym, że wiza rosyjska nie jest potrzebna.

Dodam tylko, dla osób lecących przez to lotnisko, że w przypadku lotów do kraju z którym Rosja ma ruch wizowy od nas jest wymagana wiza rosyjska. Nawet kiedy lecimy na jednym bilecie.

W przypadku naszego wątku, to jest Brno-Taszkient-Brno przez Vnukowo lecimy bez wizy rosyjskiej.

No, to kto pierwszy ? Ja lecę 6 lipca 2012.

Lecę dwa dni po Tobie. Z tego co wiem ktoś z forum już poleciał.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 02 Kwi 2012 12:03 

W marcu leciałem tą samą trasą, którą polecicie: Brno-Wnukowo-Taszkient UTairem.

Sytuacja wygląda tak:
-Na wnukowie NIE JEST POTRZEBNA wiza.
Tranzyt polega na tym, że wychodzi się z samolotu i zamiast do kontroli paszportowej, udajemy się do pokoju z napisem Pasażerowie Tranzytowi (chyba nawet było napisane po angielsku). Łatwo jest tam trafic. Prawie cały nasz samolot wykupił promocyjny taszkient, więc wszyscy udali się pod pokój. Młoda pograniczniczka zebrała paszporty i...czekaliśmy około 2 godzin w strefie tranzytowej. Szło to dosyc ślamazarnie, ale wyrobiliśmy się na czas. Później nas zawołała, oddała paszporty już z przydzielonymi miejscami i z wbitą pieczątką tranzytową. Przeszliśmy do GATE'u i tutaj drugi raz się zdziwiliśmy: Na kartach pokładowych każdy z nas miał inny numer GATE'u. A żeby było śmieszniej, na monitorach figurowało jeszcze inne wyjście ;) Dlatego warto pytac obsługę i upewniac się za każdym razem. Do organizacji tranzytu z Frankfurtu czy Hethrow dużo im jeszcze brakuje, ale wszystko sie dobrze skończyło.

Natmiast w drugą stronę samolot przybył do Taszkientu z 2h opóźnieniem. Tam też panuje chaos organizacyjny. Do wnukowa przybylismy 20 min przed godziną odlotu samolotu do Brna. Jako że było nas chyba z 12 osób na przesiadkę, przytrzymali samolot aż wszyscy wsiądą, tak więc nie ma co panikowac.

Poza tym jestem zadowolony z linii, catering dobry, dają wino na pokładzie, stewardessy ładne. Ogólnie bardzo udany trip, polecam każdemu ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 02 Kwi 2012 12:47 
Awatar użytkownika

Dzięki za wieści z frontu. ;) Jak długo trwają formalności po wylądowaniu w TAS? Chcę jeszcze tego samego poranka lecieć dalej i kalkuluję ryzyko. ;)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości