Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 508 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Aion Bank
#221 PostWysłany: 28 Sty 2023 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
@Raffles co rozumiesz pod pojęciem "inną"?

Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️ Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️
Wycieczka na Cypr za 999 PLN 🌴 Loty + 5* Radisson Beach Resort 😎 Wycieczka na Cypr za 999 PLN 🌴 Loty + 5* Radisson Beach Resort 😎
#222 PostWysłany: 29 Sty 2023 00:38 

niebieski
Kri$ napisał(a):
@Raffles co rozumiesz pod pojęciem "inną"?

Tzn kartą debetową / kredytową z innego banku. Czy Aion pobiera prowizje od zasilenia konta kartą?
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 29 Sty 2023 00:50 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Nie, nie pobiera.
 Profil Relacje PM off
Raffles uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 04 Lut 2023 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Nosacz napisał(a):
Mareckipl napisał(a):
O ile wiem to działa po prostu tak że przewalutowuje z waluty transakcji na PLN i pobiera z tego konta, nie jest w żaden sposób podpięte do konta EUR.
Czy faktycznie płatności w walutach mogą być rozliczane tylko z rachunku w PLN? Aż nie chce mi się wierzyć, bo strona banku wspomina o "możliwości zamówienia nawet pięciu wirtualnych/fizycznych kart do rachunku". Komu w takim razie potrzebne tyle kart, jeśli żadnej nie da się podpiąć do konta w innej walucie (np. EUR czy USD) i w ten sposób płacić za granicą?

Grzenio1970 napisał(a):
Tak jest. Płatności kartą schodzą z konta w PLN.
Konto w EUR jest przydatne do przelewów.

Zakładam, że nic się nie zmieniło i pewnie nie da się podpiąć karty do konta w EUR? Próbowałem wczoraj różnych testów, raz więcej PLN, raz więcej EUR i zawsze pobierało z konta PLN. Wszystko fajnie, w tygodniu kursy rewelacyjne, ale jednak w weekend wolę płacić zakupionymi wcześniej EUR. Trzeba w takim razie w czwartek kupować EUR, przelewać na Revoluta i płacić nim w weekend (Ewentualnie kupować EUR na Revolucie).

#225 PostWysłany: 04 Lut 2023 14:05 

niebieski
Przeciez w Aion w weekend również masz dobry kurs. Po co kombinować
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 12 Lut 2023 15:02 
Awatar użytkownika

srebrny
@pasta Aion faktycznie ma dobre kursy nawet w weekend, ale... niestety jakikolwiek zwrot robiony na tę kartę jest przewalutowany na PLN :(

#227 PostWysłany: 12 Lut 2023 19:11 

niebieski
Kri$ napisał(a):
Zakładam, że nic się nie zmieniło i pewnie nie da się podpiąć karty do konta w EUR? Próbowałem wczoraj różnych testów, raz więcej PLN, raz więcej EUR i zawsze pobierało z konta PLN. Wszystko fajnie, w tygodniu kursy rewelacyjne, ale jednak w weekend wolę płacić zakupionymi wcześniej EUR. Trzeba w takim razie w czwartek kupować EUR, przelewać na Revoluta i płacić nim w weekend (Ewentualnie kupować EUR na Revolucie).

Pytanie czy podobna praktyka obowiązuje jak założy się konto w belgijskim Aion, a nie polskim? Ktoś kiedyś pisał że jest taka możliwość?
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 27 Kwi 2023 13:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Zmniejszają oprocentowanie

Cytuj:

Cześć!

Przedłużamy promocyjne oprocentowanie kont oszczędnościowych w EUR oraz zmieniamy promocyjne oprocentowanie kont w PLN.

Oprocentowanie promocyjne będzie ważne do 31 lipca 2023 roku dla obecnych i nowych klientów. Zmiany nie wymagają od Ciebie żadnego działania. Bez zmian pozostaje brak limitów wpłat środków.

Aktualne oprocentowanie kont oszczędnościowych w PLN dla wszystkich planów zostaje zmienione 1 maja na:
Light: łącznie 5% rocznie w PLN (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 4,95%),
Smart: łącznie 5,5% rocznie w PLN (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 5,45%),
All-Inclusive: łącznie 7% rocznie w PLN (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 6,95%).

Aktualne oprocentowanie kont oszczędnościowych w EUR dla wszystkich planów pozostaje bez zmian:
Light: łącznie 0,9% rocznie w EUR (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 0,85%),
Smart: łącznie 1% rocznie w EUR (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 0,95%),
All-Inclusive: łącznie 1,25% rocznie w EUR (oprocentowanie bazowe: 0,05%, oprocentowanie promocyjne: 1,2%).
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#229 PostWysłany: 27 Kwi 2023 16:02 

srebrny
Podjąłem decyzję - zamykam konto. Nie będę trzymał 5k 3% poniżej ofert rynkowych tylko po to żeby uniknąć opłaty.

Nic mi Aion nie oferuje specjalnego
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#230 PostWysłany: 02 Cze 2023 16:07 

Loty: 89
Kilometry: 190 775
Aion Bank standardowo, zmienia się tylko na gorsze

Cytuj:
W ramach szerszej zmiany naszej strategii komercyjnej podjęliśmy decyzję o zaprzestaniu oferowania zarządzania portfelem. W związku z tym procesem uprzejmie informujemy, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że Aion Bank przestanie świadczyć usługi zarządzania portfelem (nie wcześniej niż 1 września 2023 r.).

Należy zauważyć, że od 25 czerwca 2023 r. nie będziemy już przyjmować żadnych dodatkowych środków na Twoje istniejące konta zarządzane w ramach usług zarządzania portfelem. W związku z tym wszelkie przelewy, które będą realizowane od powyższej daty na Twoje konto, zostaną zwrócone nadawcy.

W związku z tym uprzejmie prosimy o rozważenie likwidacji swojego portfela przed 1 września 2023 r. według własnego uznania.

Poniżej znajdziesz krótkie wskazówki dotyczące działań, które należy podjąć, aby zamknąć swój portfel ETF Asset Management za pomocą aplikacji Aion Bank:

#231 PostWysłany: 03 Cze 2023 00:24 

niebieski
Większość osób, które znam traktuje Aion jako kantor z tanimi przelewami dla docelowych inwestycji w walutach. Nie dziwi mnie zatem to, że wycofują nierentowne produkty. Co oczywiście nie oznacza, że popieram zmiany.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 03 Cze 2023 07:18 

piotrkr napisał(a):
Podjąłem decyzję - zamykam konto. Nie będę trzymał 5k 3% poniżej ofert rynkowych tylko po to żeby uniknąć opłaty.

To który bank ci oferuje konto oszczędnościowe w PLN oprocentowane na 8% z nielimitowaną liczbą wypłat?
Który bank ma konto oszczędnościowe
EUR z oprocentowaniem powyżej 0,01% i również nielimitowaną liczbą wypłat?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 03 Cze 2023 09:56 

srebrny
Slavekk napisał(a):
To który bank ci oferuje konto oszczędnościowe w PLN oprocentowane na 8% z nielimitowaną liczbą wypłat?

Aion od dawna nie ma 8%, zjechało na 7,3% i potem na obecne 7%.
A 8% na KO z nielimitowaną liczbą wypłat można mieć w Velobanku.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#234 PostWysłany: 03 Cze 2023 12:33 

Kolega narzekał na 5% Aiona i o tym mówiłem.
A z Velo podwójna nieprawda:
- tylko 1 bezpłatna wyplata w miesiącu
- 8% to promocja na 3 miesiące - standardowe jest 3%

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 04 Cze 2023 19:53, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 03 Cze 2023 12:44 

srebrny
Przecież wszędzie te 7% czy 8% to promocja, a standardowe są dużo niżej.
A z Velo to jednak Ty się mylisz, bo nowe KO mają nielimitowane darmowe bezpłatne przelewy.
https://www.velobank.pl/klienci-indywid ... ciowe.html
"0 zł za przelewy wewnętrzne w bankowości elektronicznej"
A przekształcenie starego KO na nowe KO to chwila na infolinii czy zawnioskowanie przez internet, więc jak masz stare, to działaj i zmieniaj ...
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:01 

srebrny
@Slavekk nie potrzebuję nielimitowanej liczby wypłat z konta oszczędnościowego. Na co dzień płacę kartą kredytową, mam ROR z około 500 zł, oraz konto oszczędnościowe z trochę większą sumą na wszelki wypadek plus trochę gotówki. Normalnie w ogóle nie wypłacam z konta oszczędnościowego.

A jak ty to zorganizowałeś, że zależy ci na nielimitowanych wypłatach z konta oszczędnościowego?

Co do kont oszczędnościowych w innych bankach, to jest wiele ciekawych propozycji. Np do niedawna w Pekao było konto 8% na 6 miesięcy do 200k, teraz zdaje się pogorszyło warunki. Jak niedawno sprawdzałem, to PKO ma aktualnie ofertę 10% na 2 miesiące do 50k. Parę innych banków również oferuje konta na 8%, zazwyczaj na 2-3 miesiące, ograniczone czasowo, do pewnej kwoty, zazwyczaj z dodatkowymi wymogami, ale w większości łatwymi do spełnienia. Po prostu przerzucam sobie pieniądze z konta na konto, jakieś 4 razy w roku.

Co do kont w euro, to nie znam, z tego co wiem jest z tym bardzo trudno. Nawet jakby była tylko 1 wypłata lub nawet lokata. A Aion ile daje % w bezpłatnym planie?
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:08 

No właśnie.
Jeśli porównujemy to porównywalne czyli standardową ofertę.
Aion Light ma:
- KO PLN 5%
- KO EUR 0,9%
Velo ma:
- EKO PLN 3%
- KO EUR 0,01%
...nadal czekam na info o realnej konkurencji dla Aiona...
Przelewy wewnętrzne Velo mnie nie grzeją, bo zlikwidowałem tam konto kiedy skasowali bezpłatność po 1xBlik.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:17 

srebrny
-- 03 Cze 2023 13:12 --

To jeszcze, żeby dokończyć wątek:

piotrkr napisał(a):
Podjąłem decyzję - zamykam konto.

Zamknąłem, poszło całkiem sprawnie. Mniej więcej tydzień po zgłoszeniu (przez chat) chęci zamknięcia konta i wysłaniu dokumentów dostałem maila że przyjęli zgłoszenie, potem po 20 dniach mail że zamknęli i zwrot pieniędzy. W sumie w mniej niż miesiąc się uwinęli. Kartę miałem tylko wirtualną i zamknąłem ją na początku, pieniądze były do końca na koncie oszczędnościowym i ROR.

-- 03 Cze 2023 13:17 --

@Slavekk ty czekasz na odpowiedź, ale sam nie odpowiadasz na pytania do siebie? Nieładnie, to po co ja mam z tobą rozmawiać?

Porównuję takie oferty, z których korzystam. Za plan nie-light musiałbym płacić więc z niego nie korzystam. Oferty promocyjne w innych bankach mam "za darmo" więc z nich korzystam.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 03 Cze 2023 13:39 

piotrkr napisał(a):

@Slavekk ty czekasz na odpowiedź, ale sam nie odpowiadasz na pytania do siebie? Nieładnie, to po co ja mam z tobą rozmawiać?
.

No nie nadążam
Jak robię?
Wszystkie przychody przerzucam na KO Aiona. Z tego spłacam 2x KK.
Próbowałem używać Aiona do powtarzalnych płatności ale interfejs jest koszmarny, więc doładowuję Revoluta z KK Santandera i stamtąd czynsz, parking, TV, internet.
Za każdym razem gdy Euro zejdzie do sensownego poziomu robię sobie przelew po 1-2-3×500 - 1000 zl z KO PLN Aion na konto EUR i dalej na KO EUR.
Z ewentualnymi wypłatami gotowkowymi lub niespodziewanymi potrzebami też wypłacam z KO Aiona.
Nie ma szans na 1 wypłatę w mcu...
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 20 Cze 2023 15:24 

niebieski
Czy Aion ma panel www czy wszystko z poziomu telefonu? Czy ktoś się spotkał z problemami przy większych przelewach np powyżej €20.000 ? Z tego co rozumiem kursy wymiany walut mają bezkonkurencyjne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 508 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości