Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tuzla-Sarajewo
#1 PostWysłany: 19 Cze 2014 09:45 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 29 412
Cześć,
Jak przemieszczaliście się po BiH? Jestem na etapie zbierania informacji, wszelkie wskazówki co do autobusów, przystanków i innych środków transportu mile widziane. Ląduje w Tuzla i chciałabym się udać w kierunku Sarajewa, Mostar. Z góry dzięki za wszystkie porady :)
 Profil Relacje PM off  

Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎 Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎
 Temat postu: Re: Tuzla-Sarajewo
#2 PostWysłany: 19 Cze 2014 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Trzeba zacząć od tego, że lotnisko w Tuzli jest daaaaleko za miastem i nic do miasta nie jeździ oprócz taksówek. A tamtejsi taksówkarze, jak to zwykle oni, chcą z człowieka skórę zedrzeć. :(

#3 PostWysłany: 19 Cze 2014 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 29 412
Z tego co udało mi się wyczytać to koszt przejazdu do centrum ok. 15 euro. Polecasz jakaś konkretną korporacje?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Cze 2014 19:49 

Loty: 218
Kilometry: 294 994
10 euro. Trochę przycinają na kursie marki (1.95).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Sie 2014 00:35 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 327 442
niebieski
Też bym ''złapał'' kilka wskazówek od kogoś kto tam był. Bardzo mało jest informacji i waham się czy lecieć i załatwiać wolne. Tym bardziej, że nikogo chętnego na podróż nie znalazłem.

Cees -- > Jak masz jakieś informację nt. transportu to daj znać. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Sie 2014 07:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Transport po między głównymi miastami w BiH na pierwszy rzut oka nie wygląda źle. Są pociągi i autobusy.
Link do wyszukiwarki autobusów: http://www.transturist.ba/?g=stanica&m= ... o%C5%BDnje
i cennik pociągów: http://www.zfbh.ba/zfbhenx/index.php?op ... &Itemid=27

EDIT:
Znalzłem informacje na temat transportu z/do lotniska. Wrzuciłem tutaj żeby nie syfić : tuzla-bosnia-i-hercegowina,1311,33267&p=431849#p431849

Wysłane z telefonu. Przepraszam za brak polskich znaków.
wojtekf93 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Wrz 2014 16:24 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Jadąc z Tuzli do Sarajewa korzystaliśmy z autobusu:
http://www.centrolines.ba/loc/showdetai ... d=Sarajevo
Koszt 20KM.
Włożenie bagażu do luku to koszt dodatkowy 1 KM. Wszystko o czasie, a i widoki po drodze ok.
Dworzec w Tuzli znajduje się tutaj:
https://www.google.pl/maps/place/Me%C4% ... IsBEPwSMAo

W Tuzli raczej mało jest rzeczy do zobaczenia, ale mają fajną knajpę na wieczór i jeziorka spoko (teraz już po sezonie, więc nieczynne).
Skończyliśmy ze znajomymi małą wycieczkę po Bośni, więc jak znajdę trochę czasu to co nieco opiszę.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Wrz 2014 22:54 

Na trasie Tuzla - Sarajewo cena biletu zależy od przewoźnika - rozkład jazdy można znaleźć tutaj: http://www.transturist.ba/?g=stanica&m= ... o%C5%BDnje Uwaga - nie jest on do końca aktualny, na pewno nie ma autobusu do Neum przez Sarajewo o 21:45. Różnica w cenie biletów jest spora - przejazd do Sarajewa autobusem o 7:30 kosztuje 11 marek, podczas gdy autobusem innej firmy może kosztować 2 razy drożej! Generalnie jeżeli przylatujecie przez Malmo to jesteście skazani na nockę w Tuzli, a do Sarajewa możecie ruszyć następnego dnia z rana - polecam wskazany wyżej autobus z uwagi na cenę. W załączniku macie rozkład jazdy z Sarajewa - niedawno była zmiana rozkładu i mogą być jakieś drobne korekty, aktualne jest na pewno to że ostatnie autobusy do Tuzli odjeżdżają odpowiednio o 18:00 i 18:50. Bilet Sarajewo - Mostar kosztuje 17 lub 20 marek - w zależności od przewoźnika. Na tej trasie jeżdzą też 2 pary pociągów dziennie, cena za bilet to około 10 marek. Jeżeli ktoś by chciał się wybrać do Dubrownika to z Mostaru odjeżdżają 3 autobusy dziennie - 1 o 7 rano, a ostatni około południa. Warto kupic bilet powrotny, jego cena to 47 marek, w 1 stronę chyba 31 marek. Autobusy do Dubrownika jadą przez Neum.

Załączniki:
rozklad.jpg
rozklad.jpg [ 243.25 KiB | Obejrzany 18071 razy ]
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 04 Paź 2014 14:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety ze zdjęcia nic nie mogę odczytać :(
Ktoś ma może jakieś świeże info na temat transportu do Mostaru z Tuzli ?

#10 PostWysłany: 21 Paź 2014 22:33 

Loty: 42
Kilometry: 75 324
Jak wygląda sprawa z punktualnością autobusów? Z tego co patrzyłem to Tuzla jest miastem na trasie. Jak autobus będzie wcześniej to odjeżdża wcześniej, czy jednak czekają do godziny odjazdu?

Próbował ktoś rezerwować wcześniej bilety?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lis 2014 20:01 

Sam sobie odpowiem na pytania, może komuś się przyda :)
Autobusy odjeżdżają punktualnie i korków na trasie Tuzla-Sarajewo-Tuzla się nie uświadczy (choć zawsze może się trafić TIR, którego trudno wyprzedzić). Autokar, którym jechałem był praktycznie pusty, do Sarajewa o 7:30 było może z 6 osób, z powrotem (o 15:00) może 3.
Warto wcześniej sprawdzić rozkłady przewoźników i kupić bilet w dwie strony. U przewoźnika SEMBERIJATRANSPORT wyszło 18KM za bilet normalny i 10KM za ulgowy (honorują legitymacje studenckie). Niestety na dworcu autobusowym w Sarajewie doliczają "opłatę dworcową", 2KM od biletu RT.

Co ciekawe nasz gospodarz (Rooms Centre) przekonywał nas, ze nie ma żadnego autobusu o 7:30, tylko o 7:00 i 9:00 :D Także mimo to, że ludzie są bardzo pomocni nawet nie są świadomi, że mają kilka razy więcej połączeń autobusowych niż myślą ;)

Kto przylatuje do Tuzli w sobotę niech więcej środków zatrzyma sobie na koncie, bo w grę wchodzą tylko bankomaty. Banki w niedzielę są zamknięte, a w centrum Sarajewa natknąłem się tylko na 2 kantory. Z dworca autobusowego w Sarajewie do centrum najlepiej dojechać tramwajem nr 1 (bilet 1,6KM, brak rozkładów i trasy na przystankach), taxi weźmie 15KM.
 Profil Relacje PM off
scomin lubi ten post.

#12 PostWysłany: 25 Lis 2014 15:00 
Awatar użytkownika

srebrny
W Sarajevie na dworcu zanim się przejdzie na perony, trzeba podejść do kasy i "zweryfikować" bilet jeśli ma się już kupiony powrotny. Bez tego na peron nie wpuszczą. Przy kasach jest nawet kartka z tą informacją po angielsku. Na dworcu jest darmowe WiFi.
W Tuzli za wystawienie biletu też doliczyli mi 1 KM (btw: na kolejowym też doliczają chyba 1,7 KM, bilet można kupić u konduktora, ale on dolicza 3 KM - testowane na trasie Sarajevo-Mostar).
Wrzucam zdjęcia rozkładów z dworców autobusowych, jakość trochę słaba, ale może komuś się przyda.
PS.
Z dworca w Sarajevie do centrum jedzie się tramwajem nr 1, ale uwaga, bo przystanek koło dworca jest pętelką i tramwaj może pojechać w przeciwnym kierunku wzdłuż Alei Snajperów. Piechotą z dworca do centrum ok.30 min.

Załączniki:
Tuzla rozkład.jpg
Tuzla rozkład.jpg [ 194.79 KiB | Obejrzany 17711 razy ]
Przyjazdy Sarajevo.jpg
Przyjazdy Sarajevo.jpg [ 199.07 KiB | Obejrzany 17711 razy ]
Odjazdy Sarajevo.jpg
Odjazdy Sarajevo.jpg [ 144.33 KiB | Obejrzany 17711 razy ]

#13 PostWysłany: 25 Lis 2014 15:18 

HON fly4free
stan napisał(a):
(...) w centrum Sarajewa natknąłem się tylko na 2 kantory (...)

albo słabo szukałeś, albo niewiele tego centrum zobaczyłeś - kantorów jest zdecydowanie więcej niż dwa
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Lis 2014 01:36 

Nie rozglądałem się na każdym kroku i nie szukałem na siłę kantorów, bo mi nie były potrzebne i wolałem zwracać uwagę na zupełnie co innego ;)
Najłatwiej znaleźć ten obok Sebilj.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Lis 2014 19:35 

Loty: 218
Kilometry: 294 994
Warto pamiętać, że w okolicach dworca jest tylko jeden bankomat (przy poczcie), więc w przypadku jego awarii, trzeba się cofać w stronę centrum (ani za pociąg, ani za busy nie można niestety płacić kartą).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Wrz 2015 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 35 620
Koszt vana na 8 osób lub dwóch taksówek z lotniska w Tuzli do Sarajeva to 100 euro
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Wrz 2015 22:48 

Potwierdzam to co wyżej, my jechaliśmy zamówionym wcześniej samochodem spod lotniska w Tuzli pod konkretny adres w Sarajewie za 90 BAM. W czwórkę bilety na autobus wyniosłyby ok. 80 BAM, więc opłacało się, zwłaszcza przy lądowaniu późnym wieczorem, gdzie według informacji z internetu (nie mieliśmy okazji sprawdzić osobiście) nie było już żadnych autobusów do Sarajewa.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Paź 2015 14:15 

niebieski
W związku z kiepską wyszukiwarką internetową połączeń kolejowych, może komuś się przyda - rozkład pociągów w Federacji Bośni i Hercegowiny 2014-2015 (m.in pociąg w kierunku Capljina przez Mostar odjeżdżający z Sarajewa o 7:15 i 18:57):

http://www.zfbh.ba/zfbhbax/Ispravni2014-2015.pdf

I chyba trochę bardziej aktualne rozkłady jazdy autobusów z Sarajewa:

http://sarajevo.co.ba/servisi/javni-tra ... rcegovina/
http://www.avaz.ba/clanak/177360/autobu ... edu-voznje
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 07 Wrz 2016 19:26 

Loty: 29
Kilometry: 28 962
Ja właśnie wróciłam z BiH, dzielę się więc świeżymi informacjami. Transport Tuzla-Sarajewo jest przeciętny. Na tę chwilę, z resztą już od dłuższego czasu, pociągi na tej trasie nie kursują. Pani w kasie wspominała coś o połączeniu przesiadkowym, ale nie znam szczegółów. Wydaje mi się, ze raczej ta opcja transportu nie ma sensu . W ogóle odnoszę wrażenie, że bosniacka kolej nie ma się najlepiej wbrew temu, co można stwierdzić patrząc na stronę internetową przewoźnika. Autobus kosztuje 20 KM i odjeżdża co 30-45 min z dworca autobusowego. Niestety nie we wszystkich autobusach klima działa jak trzeba, okna się nie otwierają, a podróż trwa jakieś 4 h. Latem jest więc niezła sauna i brak tlenu. :oops: W jedną stronę trafił nam się właśnie taki duszny busik, w drugą już było okej.
Natomiast z lotniska pod Tuzlą do samej Tuzli można dostać się albo taksą albo busem miejskim. Busik kosztuje 2 KM i odjeżdża z przystanku oddalonego około kilometr od lotniska. Po wyjściu z terenu lotniska trzeba cisnąć prosto i na rozwidleniu ulic w prawo. Po drodze jest sklep i restauracyjka, za 4-6 KM można posilić się jakimś bośniackim specjałem,za 2KM napić zimnego winka albo piwka :) rozkładu na przystanku oczywiście nie ma, ale co około 30-40 jakiś odjeżdża w stronę miasta. Za taksę w drugą stronę - z miasta na lotnisko zapłaciliśmy 20KM. Nie ma tragedii, zwłaszcza, że nasz samolot (do Malmo) był na tyle wcześnie, że miejskim autobusem o tej porze nie nie dojedzie się. Taksówkę zamawiała nam dziewczyna z recepcji hotelu, ten przejazd trwał jakieś 20 minut.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Kwi 2017 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 82 989
Chciałbym trochę odświeżyć temat. Dawno nikt nic nie pisał :-)

Czy coś się w transporcie zmieniło? Będę kilka dni w Sarajewie następnie Wizzarem z Tuzli (niestety porannym lotem) lecę do Bratysławy.

1. Czy można się dostać bezpośrednio z stolicy na lotnisko w Tuzli?
2. Jak wyglądają połączenia na trasie Sarajewo – Tuzla?

My goal is to visit as many sovereign states and dependent territories in Europe as possible
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość