Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Turki(e)stan
#1 PostWysłany: 24 Lip 2025 23:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Hej, jestem w trakcie planowania Azji Środkowej (głównie Kirgistan i Uzbekistan). Z racji braku tanich połączeń Kirgistan-Uzbekistan (tzn przynajmniej w dni, które mi pasują ;) ) rozważam przejazd przez Kazachstan (z Biszkeku do Ałmat) i zobaczenie Turkiestanu (pociąg z Ałmat), a potem przejazd do Uzbekistanu.

I teraz zasadnicze pytanie. Czy ktoś może był w Turkiestanie i wie, jak to się ma pod względem atrakcyjności do Samarkandy? (też mam ją w planie, bardziej chodzi mi o to, czy jest sens zatrzymywać się w Turkiestanie, czy lepiej skierować się od razu do Taszkentu /pociąg z Ałmat do Taszkentu jedzie podobnie długo/ i poświęcić ten czas np. na góry w Uzbekistanie [ew. park narodowy Aksu-Żabagły w KZ]? Żeby nie było potem że "w sumie to w tej Samarkandzie jest to samo co w Turkiestanie, tylko trochę większe" ;) (przy czym nie należę do jakichś ogromnych fanów zwiedzania muzeów)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej

Ostatnio edytowany przez Szymon2020, 25 Lip 2025 00:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
 Temat postu: Re: Turkistan
#2 PostWysłany: 25 Lip 2025 00:02 
Awatar użytkownika

złoty
Rozumiem, że chodzi o Turkiestan, jeśli tak to jest inny od Samarkandy, a jeśli chodzi o dojazd to też z Biszkeku jechałem busem do Ałmaty, a tam samolotem do Taszkentu, tak było najwygodniej, chyba są jeszcze loty na południowy wschód Uzbekistanu do Urgenczu, w zeszłym roku zaczynali latać po moim pobycie dopiero,
A jeśli zupełnie budżetowo to może od razu busem z Biszkeku do Taszkentu
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

Temat postu: Re: Turkistan
#3 PostWysłany: 25 Lip 2025 00:06 
Awatar użytkownika

platynowy
kostek966 napisał(a):
Rozumiem, że chodzi o Turkiestan, jeśli tak to jest inny od Samarkandy

a porownalbys go do ktoregos z trojki: Samarkanda, Buchara, Chiwa? (wszystkie 3 mam w planie) Zaczalem tez rozwazac lekka modyfikacje i jednak w ogole zrezygnowanie z Turkiestanu, na rzecz wydluzenia pobytu w Kirgistanie z 5 do 7.5 dnia (i lot FRU-TAS - w tej konfiguracji jest w znosnej cenie)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Turki(e)stan
#4 PostWysłany: 25 Lip 2025 00:36 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Turkistan tym różni się od uzbeckich odpowiedników, że mauzoleum jest stare (remontowane za Sojuza), wygląda więc autentycznie w porównaniu do uzbeckich nówek sztuk

Obok jest odjechane centrum handlowo - rozrywkowe - historyzowane (hihi)
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 25 Lip 2025 09:33 
Awatar użytkownika

złoty
Kirgistan warto wydłużyć jeśli ma się w planie chodzenie po górach, a ogólnie to Uzbekistan podobał mi się najbardziej ze wszystkich tych 3 krajów i chętnie bym tam wrócił jeszcze raz i posiedział, ale wiadomo każdy ma inne potrzeby i podejście więc trudno na 100% coś polecić
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 25 Lip 2025 09:48 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Jeśli nie jesteś miłośnikiem muzeów, a w zasadzie to mauzoleum w Turkistanie ma znaczenie przede wszystkim religijne, i jest w remoncie (zapomniałem o tym napisać - znaczy zwiedzalne, ale są rusztowania) to raczej nie warto poświęcać pół dnia na Turkistan (chyba, że kolekcjonujesz nocelgi w Hiltonie, tam Hampton jest strategicznie położony)

Znaczy jest tak - mauzoleum to zabytek wagi ciężkiej, ale bardziej dla wyznawców lub osób posiadających kompetencje historyczno sztuczne. Dla laików nówki sztuki z Uzbekistanu są bardziej atrakcyjne
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Lip 2025 10:32 

złoty
Rozwinę to co napisał @pabien. Mauzoleum jak mauzoleum, ale dla mnie jest to miejsce gdzie można zobaczyć efekt jak ktoś chce zbudować wypasiony kurort, ale coś nie pyknie i mamy specyficzną estetykę tandety. Projekt nie jest dokończony,a turystów jest nieproporcjonalnie mało w stosunku do założeń. Mi się bardzo podobało.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 16 Wrz 2025 22:59 
Awatar użytkownika

złoty
@Szymon2020 Sam oceń czy Ci odpowiada. Wewnątrz zdjęć nie można robić. Wokół mauzoleum jest słaba oferta gastronomiczna ale jak połazisz i poszukasz to znajdziesz szaszłyka z baraniny.

Marszrutki często jeżdżą również z Szymkentu (ok. 3h w jedną stronę, ceny nie pamiętam).

Załącznik:
11.JPG
11.JPG [ 188.62 KiB | Obejrzany 123 razy ]

Załącznik:
22.JPG
22.JPG [ 142.42 KiB | Obejrzany 123 razy ]

Załącznik:
33.JPG
33.JPG [ 235.75 KiB | Obejrzany 123 razy ]

#9 PostWysłany: 17 Wrz 2025 07:50 

złoty
Szczerze mówiąc to mnie nie zachwyciło jakoś bardzo. Największe (ale nie jakieś duże) wrażenie zrobił na mnie praktycznie opuszczony wielki kompleks handlowo rozrywkowy wokół. Jak ktoś już jest w okolicy to może i warto, ale jechać specjalnie tylko tam np. Z Taszkientu to bym chyba nie polecał.

Przyjechałem tam nocnym pociągiem z Sum (jechałem z Kirgistanu) ale można też jechać z Ałmaty. Kosztowało to jakieś trzydzieści kilka zł za miejsce leżące w trzeciej klasie. Potem wracałem do szymkentu shared taxi za 1400 czyli jakieś 10 zł.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości