Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2014 02:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Hello, planuję tygodniowy wypad do Toskanii i chcielibyśmy również zrelaksować się nad morzem 8-) , z tego, co widzę wybrzeże Toskanii obfituje w różne miasteczka, ale nie mam pojęcia które wybrać, gdzie ładna plaża, co Was zauroczyło? Poradźcie coś! ;)

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 19 Lip 2014 07:52 
Awatar użytkownika

Z Piombino masz promy na Elbę, a tam pięknych plaż od groma.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lip 2014 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
Jeżeli skałki to w dół od Livorno - droga biegnie nad samym wybrzeżem. Można praktycznie w każdym miejscu przystanąć. Dobrze być o zachodzie, usiąść na skałkach i podziwiać zachód słońca. My byliśmy w okolicach Castello Sannino .....
Jeżeli miasteczko to Marina di Pisa - w miarę mało ludzi. Miasteczko typowo nadmorskie - są duże kamienne falochrony, chronią przed wzburzonym morzem. Raczej unikać weekendów - cała Pisa tam się zjeżdża. O zachodzie nad ujściem rzeki Arno klimatyczne domki i siatki do połowu małż.
Jeżeli lubisz tłok - to Viarregio. Parasolki, leżaki i itp sprawy - snobistyczne miejsce i ......... tanio nie jest.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lip 2014 10:17 

niebieski
to miasto na V koło pizy
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lip 2014 13:29 

Też polecam prom na Elbę i plażowanie tam. Zresztą sama wyspa warta zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lip 2014 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
tompot napisał(a):
Z Piombino masz promy na Elbę, a tam pięknych plaż od groma.

Jak będę się pytać o Elbę to na pewno ujmę to w pytaniu, póki co bardziej przydatne by było gdybyś napisał coś o Piombino i okolicach :P

Zibid napisał(a):
Jeżeli skałki to w dół od Livorno - droga biegnie nad samym wybrzeżem. Można praktycznie w każdym miejscu przystanąć. Dobrze być o zachodzie, usiąść na skałkach i podziwiać zachód słońca. My byliśmy w okolicach Castello Sannino .....
Jeżeli miasteczko to Marina di Pisa - w miarę mało ludzi. Miasteczko typowo nadmorskie - są duże kamienne falochrony, chronią przed wzburzonym morzem. Raczej unikać weekendów - cała Pisa tam się zjeżdża. O zachodzie nad ujściem rzeki Arno klimatyczne domki i siatki do połowu małż.
Jeżeli lubisz tłok - to Viarregio. Parasolki, leżaki i itp sprawy - snobistyczne miejsce i ......... tanio nie jest.

Pozdrawiam

Zibid a kojarzysz takie coś za Marina d Pisa - Tirrenia? Tam ponoć piaszczyste plaże, a ja lubię bardzo:)) I wspomniana Marina di Pisa byłaby na wyciągnięcie ręki. Jeśli zdecydowalibyśmy się na ten rejon to od razu po przylocie, a dzień naszego lądowania to wtorek czyli nie byłoby najazdu mieszkańców Pizy.

Googlałam Viareggio i chyba jednak przeraża mnie ilość tych leżaków na plaży :D

-- 19 Lip 2014 13:43 --

bohdan napisał(a):
Też polecam prom na Elbę i plażowanie tam. Zresztą sama wyspa warta zobaczenia.

Wyspy Toskańskie zostawiam sobie na inne wakacje, teraz skupiam się na lądzie :P

#7 PostWysłany: 19 Lip 2014 18:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak poprzednicy polecam Marina di Pisa, nie polecam Viareggio (prawie same płatne plaże ). Zachęcam natomiast do zobaczenia Cinque Terre (choć to już nie Toskania, ale blisko). Z Pizy można zrobić np. pociągiem jednodniowy wypad i obejrzeć miasteczka. Co prawda z plażowaniem nie jest tam najlepiej, bo wybrzeże jest strome i skaliste, ale np. w Monterosso jest kawałek piaszczystej plaży. Za to widoki warte wszystkich pieniędzy.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2014 21:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Marina d Pisa - Tirrenia - chciałem tam zajechać lecz był remont na drodze i objazdy. Dlatego pojechałem przez Marine di Psa i ................ tam zostałem :roll:
to rzut beretem zawsze można podjechać i sprawdzić - chwilka od Mariny

Taka uwaga - plaże między miejscowościami (dzikie , niezagospodarowane) są bardzo brudne - nie polecam nikt, tam nie sprząta, generalnie syf. Tak jest np w Marina di Tore - szukaliśmy czegoś na uboczu. Tam kończą się platme plaże i szok - takiego syfu nigdzie nie widziałem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Lip 2014 12:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Podjechać można, tylko że chciałam sobie jakiś hotelik zabookować;-) Niemniej dzięki za pomoc i wskazówki;-)

#10 PostWysłany: 21 Lip 2014 15:45 

Polecam wygooglować fotki i filmy z Rosignano Solvay, jeszcze tam nie byłem, ale znajomi zachwyceni.
Biały piasek jak na Karaibach, lazurowa woda, efekt psuje tylko wygląd na ląd (jakaś fabryka w tle).

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Lip 2014 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Aaaa!!!! Co za mistrz!!!:)) DZIĘKI :D

#12 PostWysłany: 21 Lip 2014 20:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Kris napisał(a):
Polecam wygooglować fotki i filmy z Rosignano Solvay, jeszcze tam nie byłem, ale znajomi zachwyceni.
Biały piasek jak na Karaibach, lazurowa woda, efekt psuje tylko wygląd na ląd (jakaś fabryka w tle).

Image

Byłem w Rosignano Martimo - miejscowość wyżej. Na pierwszy rzut oka widać potężną rafinerię. Nie wiedziałem że za nią tak piękne plaże są. Żałuję że tam nie zajrzałem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Lip 2014 08:36 

Jak to mówią, każdy kij ma dwa końce. Polecam ciekawy artykuł odnośnie Rosignano Solvay:

http://www.kierunekwlochy.pl/rosignano- ... ada-wlochy

a tym, którym nie chce się czytać całości, to jego fragment:

"Wspomniane zakłady chemiczne Solvay zostały wybudowane tuż przy morzu w 1912 r. i są częścią międzynarodowej grupy chemicznej. Niejednego plażowicza rozbolałaby głowa, gdyby dowiedział się, że według włoskiej Wikipedii produkuje się tutaj węglan sodu, nadtlenek wodoru, polietylen, chlorek wapnia, wodorowęglan sodu i kwas solny! Tereny wzdłuż plaży - te same, gdzie teraz znajduje się parking dla turystów - do 1983 r. były wykorzystywane jako składowisko niebezpiecznych odpadów. Nie jest jasne, czy zakłady Solvay jako uboczny skutek działania, nie wypuszczały do morza rtęci. Z tego powodu “biała plaża” jest uznawana za jedną z najbardziej zanieczyszczonych plaż we Włoszech, a połów ryb jest tu ograniczony. W 2000 r. przyjęto program ochrony środowiska Narodów Zjednoczonych mający na celu eliminację rtęci z cyklu produkcyjnego zakładów. Program został zakończony w 2010 r. Mimo to, co roku fabryka odprowadza do morza 100 tys. ton odpadów różnego pochodzenia. Pewnym paradoksem jest fakt, że w ostatnich latach plaża w Vadzie otrzymywała certyfikat Bandiera Blu. Mogłoby to oznaczać, że zanieczyszczenie już tu nie występuje.

Trudno zrozumieć fenomen tego miejsca. Zmieniony przez przemysł piasek przyciąga tu tłumy ludzi nawet z najdalszych zakątków świata. Będąc na plaży można spotkać Azjatów, którzy wraz z osobistym fotografem przyjeżdżają zrobić sobie tutaj sesję ślubną. Licznie przyjeżdżają też turyści z Włoch, Niemiec i Francji, niezrażeni widokiem fabryki, drogim parkingiem i tłumem ludzi na plaży. Jednak spędzenie w tym miejscu więcej niż kilku godzin, mając do dyspozycji tak piękne, naturalne toskańskie wybrzeże, byłoby istnym szaleństwem."

+ zarknijcie na zdjęcia na tej stronie jak wygląda plaża z kominami w tle.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Lip 2014 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Plaza z fotki powyzej ma jedna wade - brak infrastruktury, przynajmniej w czesci polnocnej. Widok z morza faktycznie kiepski, dlatego lepiej sie nie odwracac w kierunku plazy ;) zaleta jest bezplatny parking czy darmowe wejscie na plaze, ale lepiej przyjsc ze swoim ekwipunkiem, bo marnie mozna skonczyc :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Lip 2014 10:31 
Awatar użytkownika

niebieski
RzorJ napisał(a):
Jak to mówią, każdy kij ma dwa końce.

No właśnie...niepotrzebnie Kris wczoraj zachęcał do googlania filmików, bo mi pierwszy taki wyskoczył, ech...;/

(5 minuta 20 sek. się zaczyna)

#16 PostWysłany: 22 Lip 2014 12:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Niedaleko Grosseto jest Parco Naturalle della Maremma. Na plaże dojeżdża się Strada del mare i jest to jedyna droga. Wjazd samochodem jest płatny przy wyjeździe (przepraszam ale nie pamiętam ile kosztowała ta przyjemność) To park - więc plaże naprawdę dzikie, bez infrastruktury turystycznej, czysta woda, cicho, pięknie, piasek....
Castiglione della Pescaia - bezpłatne plaże, przynajmniej na obrzeżach - szerokie i bez tłumów, piaszczyste ale to oczywiście nie to samo co w Maremma. Natomiast plaże w okolicach Pizy to dla mnie totalna porażka. Niekończące się rzędy parasoli i ogromne ilości ludzi - jak przy molo w Międzyzdrojach.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość