Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Przez bliskość Erytrei, a potem wojnę domową, mam wrażenie, że Tigraj zniknął trochę z turystycznej mapy Etiopii - a poza Aksum są ta fantastyczne miejsca - zwłaszcza góry z ukrytymi skalnymi kościołami. Odwiedziłam jeden z bardziej znanych - Abuna Yemata Guh (z podejściem wymagającym małej wspinaczki i niesamowitymi widokami - załączone kilka poglądowych fotek).

Można zrobić jednodniową wycieczkę zahaczając o jakieś kościoły na trasie Mekelle-Aksum, można zrobić kilkudniowy trekking. Góry Geralty wyglądają jak Zion w Utah poprzedzony małym Serengenti - pięknie jest. Tę część wyjazdu organizował nam Haile Milano Tesfay (https://www.tigrayheavenlandtours.com/ +251938780734) - spoko gość, pomocny i miły - wart polecenia.

Załączniki:
DSC_0430_res.JPG
DSC_0430_res.JPG [ 164.35 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0417_res.JPG
DSC_0417_res.JPG [ 156.89 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0379_res.JPG
DSC_0379_res.JPG [ 165.18 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0370_res.JPG
DSC_0370_res.JPG [ 94.42 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0344_res.JPG
DSC_0344_res.JPG [ 146.08 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0330_res.JPG
DSC_0330_res.JPG [ 209.29 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0321_res.JPG
DSC_0321_res.JPG [ 205.51 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0319_res.JPG
DSC_0319_res.JPG [ 144.83 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0315_res.JPG
DSC_0315_res.JPG [ 156.91 KiB | Obejrzany 315 razy ]
DSC_0291_res.JPG
DSC_0291_res.JPG [ 97.6 KiB | Obejrzany 315 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
#2 PostWysłany: 29 Lis 2024 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 272 264
niebieski
Osobiście z części Etiopii, którą widziałem najbardziej podobało mi się to miejsce :) Samodzielne wybraliśmy się na jednodniową wyprawę z Mekelle do Megab, w praktyce wystarczy kilka minut cierpliwości na targowanie się, a potem to nic trudnego. Na początku podchodzi się pod górę po schodach i na sam koniec jest jedyny trudny moment to ściana o wysokości 7-8 metrów. Za 500 birr można sobie zażyczyć asekurację na uprzęży, ale jak ktoś raz był na ściance wspinaczkowej i potrafi zrobić choć drugi poziom trudności, to tutaj sobie poradzi bez żadnego problemu. Myślałem, że skauci to będą jacyś chłopcy, a to byli dorośli faceci po trzydziestce. Nie da się z nich "zrezygnować", i tak będą szli i podpowiadali, gdzie wsadzać nogę czy rękę. Byliśmy tylko we dwójkę i nie byli zbyt nachalni nt. haraczu. Ksiądz, (który chyba na wszystkich zdjęciach jest ten sam) również. Zaskoczyło nas to, że można dotknąć owych ksiąg. Śpieszyliśmy się i całość od wyjścia i powrotu do bajaja zajęła nam 1,5 h.

Załącznik:
20241113_145644.jpg
20241113_145644.jpg [ 763.8 KiB | Obejrzany 244 razy ]

Kosztorys w listopadzie 24:
- 300 x 2 - bajaj z hotelu na północny dworzec w Mekelle (https://maps.app.goo.gl/cPLU6wzFuG9hEiSU7)
- 400 x 2 + 50 wymęczony napiwek za wskazanie busa - minibus Mekelle - Hawzien i z powrotem (localsi płacili tyle samo)
- 100 - minibus Hawzien-Megab w jedną stronę
- 650 - bajaj Megab - podnóże góry i z powrotem do Hawzien
- 2000 - miejscowy przewodnik, który akurat był w gotowości już na wjeździe do Megab. Powiedział, że cena jest stała w ich "guide association", na sam koniec nie chciał nawet przyjąć napiwku.
- 600 - entrance fee
- 300 - napiwek dla skautów
- 300 - napiwek dla księdza (był zadowolony)

Łączny koszt to 5400 birr za 2 osoby, czyli ok. 22$/os. Żałuję, że nie zaplanowaliśmy więcej czasu w tym regionie. Teraz wziąłbym 3-4 dniowy trekking, więcej pochodził i zobaczył więcej Kościołów. Przesyłam inny nr, ale chyba do tego samego Haile, który zaprasza Was na dłuższe trekkingi właśnie :) +251910455135

A tutaj filmik BBC, który najlepiej pokazuje jak piękne jest to miejsce:

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość