Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lis 2012 12:52 

niebieski
Czy był ktos w Tiger Temple? Czy warto? Jak najtaniej dojechać tam z Bangkoku? Będę wdzięczny za rady i sugestie:)
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
#2 PostWysłany: 08 Lis 2012 19:55 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
niebieski
Witam,
nie wiem jak dojechać do Tiger Temple na południe od Bangkoku, ale byłem w Tiger Kingdom nieopodal Chiang Mai(jeżeli tam będziesz) i w tym mogę pomóc.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lis 2012 01:00 

niebieski
blantomat napisał(a):
Witam,
nie wiem jak dojechać do Tiger Temple na południe od Bangkoku, ale byłem w Tiger Kingdom nieopodal Chiang Mai(jeżeli tam będziesz) i w tym mogę pomóc.

Do Chiang Mai też się wybieram więc bardzo chętnie przyjmę wszelkie rady:)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Lis 2012 01:01 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Ja tam jechałem ze 2 lata temu z Bangkoku wycieczką całodniową którą dostaniesz wszędzie na Khao San Rd. Widzieliśmy floating market, most na rzece Kwai i tiger temple. Nie pamiętam dokładnie ile to kosztowało, ale chyba jakieś 500-600 batów. W tiger temple Cię za to skoszą lepiej dodatkowo, jak będziesz chciał zdjęcia razem z tygrysami robić.

Na własną rękę to nie wiem jak tam dojechać, pewnie kierowcę wynająć jakoś... Tylko wtedy wyjdzie pewnie na to samo. Nie jestem zwolennikiem zorganizowanych wycieczek, ale tam skorzystałem i nie żałuję.

edit: Widzę w necie jakieś chore ceny, nie sugeruj się tym. Na miejscu zacznij szukać :) Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 09 Lis 2012 01:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Lis 2012 01:04 

niebieski
zbyhu napisał(a):
Ja tam jechałem ze 2 lata temu z Bangkoku wycieczką całodniową którą dostaniesz wszędzie na Khao San Rd. Widzieliśmy floating market, most na rzece Kwai i tiger temple. Nie pamiętam dokładnie ile to kosztowało, ale chyba jakieś 500-600 batów. W tiger temple Cię za to skoszą lepiej dodatkowo, jak będziesz chciał zdjęcia razem z tygrysami robić.

Na własną rękę to nie wiem jak tam dojechać, pewnie kierowcę wynająć jakoś... Tylko wtedy wyjdzie pewnie na to samo. Nie jestem zwolennikiem zorganizowanych wycieczek, ale tam skorzystałem i nie żałuję.

dzięki bardzo za info. wlasnie zastanawialem sie czy nie bedzie wygodniej wykupic jakiejs wycieczki. Z drugiej strony wybieramy sie w 4 osoby wiec wynajecie kierowcy i samochodu moze sie oplacac. pewnie zdecyduje na miejscu. A ile sobie zyczyli za te zdjecia z tygrysami? pzdr:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lis 2012 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
romiso napisał(a):
Z drugiej strony wybieramy sie w 4 osoby wiec wynajecie kierowcy i samochodu moze sie oplacac.

Na miejscu zobaczysz :) Generalnie jednej rzeczy się nauczyłem w Azji, że nie warto za dużo planować, bo nigdy nie wiesz co się zdarzy, czy nie wskoczy może coś innego fajnego. Zwykle robię jako taką rozpiskę co gdzie kiedy, ale właśnie w Tajlandii się mocno przejechałem. To pociąg nam zakończył bieg w jakimś zadupiu z powodu powodzi, to trafiliśmy akurat w okolice full moon party i zostaliśmy jeszcze dwa dni na wyspach, różnie bywa. I tak się będziecie świetnie bawić :)

romiso napisał(a):
A ile sobie zyczyli za te zdjecia z tygrysami?

Tu to mnie już pamięć prawie kompletnie zawodzi. Nie wiem czy to nie było 1000 za grupowe (ja plus znajomi) z jednym, łeb na kolanach, a potem sesja dla jednej osoby (mnie) z jakimiś siedmioma-dziesięcioma. Bez łba na kolanach było taniej z tego co pamiętam, bo tak jeden kumpel zrobił. Fotki robią twoim aparatem i pstrykają całe mnóstwo, więc spokojnie coś wybierzesz.

Weź tylko pod uwagę że ceny mogły skoczyć trochę. Polecam popytać na tripadvisorze, tam będzie na pewno więcej osób które w te kierunki uderzają.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Lis 2012 01:22 

niebieski
Zbyhu, dzięki wielki za info:-)))
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Gru 2014 15:51 

niebieski
Witam:)Chcialbym sie dowiedziec czy ktos byl w Tiger Temple??Czy warto??Ile kosztuje wejscie??Jak dojechac z Bangkoku autobusem lub pociagiem??Dziekuje

#9 PostWysłany: 15 Gru 2014 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 282
Kilometry: 679 077
Sporo ciekawych informacji można znaleźć wpisując do wyszukiwarki pełną nazwę tej świątyni, a więc: Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno. W obrazach dla… jest schematyczna mapka dojazdu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Gru 2014 04:17 

niebieski
Leszek Barański napisał(a):
Sporo ciekawych informacji można znaleźć wpisując do wyszukiwarki pełną nazwę tej świątyni, a więc: Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno. W obrazach dla… jest schematyczna mapka dojazdu.

Witam Leszek:)Byles moze w Tiger Temple???Zona chce to zobaczyc ,a mnie jakos tam nie ciagnie za bardzo:/

#11 PostWysłany: 21 Gru 2014 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 282
Kilometry: 679 077
Niestety, kilka razy byłem w Tajlandii (i okolicach) ale zawsze brakowało mi czasu żeby tam pojechać, choć uważam że miejsce jest na pewno godne uwagi, ale jednocześnie budzące wiele kontrowersji. Kilka lat temu, na kanale Planete oglądałem film „Świątynia tygrysów”, z którego dowiedziałem się wiele o życiu codziennym tygrysów i mnichów z tej świątyni.
Ktoś zadał pytanie, czy świątynia buddyjska jest odpowiednim miejscem dla tygrysów? Czy nie powinny żyć w dżungli, zgodnie z prawami natury? Prawdą jest, że te tygrysy nie mogły by żyć na wolności, a gdyby trafiły jakimś cudem do dżungli, swojego naturalnego środowiska, na pewno nie przeżyły by jednego tygodnia. Nie potrafią polować, tropić, zabijać, nigdy nie widziały czerwonego mięsa, Mnisi karmią je pokarmem przetworzonym.
Tak jak napisałem powyżej, uważam że miejsce jest na pewno godne uwagi i bardzo atrakcyjne pod względem turystycznym, sam chciałbym się kiedyś tam wybrać. Bezpośredni kontakt z tymi zwierzętami, brak krat i ograniczeń, na pewno budzą wiele emocji. Ale trzeba cały czas pamiętać o tym, że te zwierzęta są wyzbyte ze swojej tożsamości, instynktów, normalnych zachowań, przez co są trochę… sztuczne. Prawdziwego tygrysa, króla dżungli, drapieżnika, trzeba szukać w innych miejscach. Sam miałem ogromne szczęście spotkać tygrysa, podczas mojej pierwszej podróży po Indiach w lutym 2003 roku, w parku narodowym Kanha. Ale to już inna bajka…
Powodzenia
Leszek
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Sty 2015 14:11 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Wow zazdrosc straszna ze zobaczyles tygrysa w naturalnym srodowisku! To na pewno 100 razy mocniejsze przezycie niz zobaczenie takich w swiatyni nawet jesli te widzisz z bardzo bliska. No wlasnie... Kocham koty niesamowicie ale sama chyba odpuszcze ta przyjemnosc bo cos mi to "nie siedzi". Moj dzikis w domu wydaje sie bardziej naturalny w zachowaniu niz te w swiatyni.
 Profil Relacje PM off
lollipop lubi ten post.

#13 PostWysłany: 03 Sty 2015 21:12 

Nie polecam tiger temple. Dziwna aura panuje w tym miejscu. Koty chodzą naćpane albo śpią. To samo komercyjni mnisi i "wolontariusze"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Sty 2015 21:36 

Potwierdzam to co pisze kolega wyżej. To kompletna kupa - zwierzęta naćpane albo tak zmęczone, szukają cienia i w nim leżą. Przykra sprawa, nie będziesz miał stamtąd dobrych wspomnień.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 03 Sty 2015 23:43 
Awatar użytkownika

Niestety może za mało się o tym mówi i dużo osób nie wie z czym się ów "świątynia" wiąże. Zwierzęta naćpane, rozmnażane, sprzedawane do Chin. To niestety znęcanie się nad zwierzętami pod niezłą przykrywką, bo jak nie ufać mnichowi? Z początku nie podejrzewa się niczego złego, ale gdy poszuka informacji można mocno się zawieść. Jeżeli komuś zależy na zwierzętach niech nie finansuje tego procederu, może uda się kiedyś zamknąć takie miejsca i stworzyć dla tygrysów prawdziwy rezerwat, gdzie nikt nie będzie ich trzymał na sznurku, macał i szprycował drug'ami. Niestety póki jest popyt znęcanie się trwa.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 04 Sty 2015 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
lollipop napisał(a):
Niestety może za mało się o tym mówi i dużo osób nie wie z czym się ów "świątynia" wiąże. Zwierzęta naćpane, rozmnażane, sprzedawane do Chin. To niestety znęcanie się nad zwierzętami pod niezłą przykrywką, bo jak nie ufać mnichowi? Z początku nie podejrzewa się niczego złego, ale gdy poszuka informacji można mocno się zawieść. Jeżeli komuś zależy na zwierzętach niech nie finansuje tego procederu, może uda się kiedyś zamknąć takie miejsca i stworzyć dla tygrysów prawdziwy rezerwat, gdzie nikt nie będzie ich trzymał na sznurku, macał i szprycował drug'ami. Niestety póki jest popyt znęcanie się trwa.

Zgadzam się w zupełności. Będąc w Chiang Mai, widzieliśmy liczne ogłoszenia i fotki turystów przy śpiących tygrysach, natomiast zapewnienia że tygrysy są pod dobrą opieką i po prostu najedzone nie są agresywne jakoś nas nie przekonały. Może faktycznie nie są faszerowane narkotykami, ale jeśli podają im kilkakrotną dawkę żywności po to żeby nie miały ochotę na więcej, to raczej też nie jest dla nich dobre. Tak czy inaczej, zrezygnowaliśmy z tej opcji, żeby nie mieć później wyrzutów ;)

Dla miłośników zwierząt, nie tylko tygrysów, z czystym sumieniem mogę polecić rezerwat dla słoni "po przejściach" - http://www.elephantnaturepark.org/. Krótką relację znajdziecie na naszym blogu https://gdziesakasperki.wordpress.com/2014/11/24/z-wizyta-u-sloni/
lollipop lubi ten post.

#17 PostWysłany: 01 Cze 2016 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Wykopię z szafy ku przestrodze, by rozważniej podchodzić do wybierania 'ciekawych' atrakcji turystycznych ze zwierzętami w tle.

Tajska Świątynia Tygrysów okazała się przykrywką dla pralni pieniędzy i nielegalnego handlu zwierzętami chronionymi. Dopiero teraz do ośrodka weszła policja i znaleziono ciała dziesiątek tygrysów.

http://edition.cnn.com/2016/06/01/asia/ ... ies-found/
http://www.nytimes.com/2016/06/01/world ... .html?_r=0
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość