Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 07 Sty 2025 12:37 

złoty
Właściwy temat
teide-potrzebne-informacje-praktyczne,1255,47392&p=1745397&hilit=Teide#p1745397

Skoro zezwolenie jest godzinowo na 15-17 to i masz odpowiedź czy jest możliwe
Samo wchodzenie z górnej stacji kolejki na szczyt Teide trwa 20-40 minut, zejście podobnie

A i Teleferico Teide bardzo często z powodu wiatru nie działa, schronisko jest nieczynne i musisz być przygotowany na szusowanie pieszo RT 8-)

Analsix napisał(a):
Udało mi się uzyskać pozwolenie na wejście na Teide - niestety slot na godzinę 15:00
Czy realne jest przejście na szczyt i powrót na kolejkę linowa przed ostatnim zjazdem?
Dziękuję za informację
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#482 PostWysłany: 07 Sty 2025 13:04 
Awatar użytkownika

platynowy
Auc, lekko spóźniony raportuje re:
"Edit: alternatywnie, jeśli ktoś z Was oglądał gdzieś na Teneryfie gwiazdy na nocnym niebie przy użyciu teleskopu, to też będę wdzięczny za opinię. Widzę, że jest sporo ofert. Możemy podjechać autem w okolice Teide (bo chyba tylko tam są organizowane takie pokazy), więc wystarczy, że trafimy na kogoś z dobrym teleskopem i ciekawie opowiadającego."

Juz 2x widzialem w nocy obserwujących gwiazdy i planety przy użyciu teleskopow tu:
Mirador El Tabonal Negro
https://maps.app.goo.gl/hfpDURTZcjNsrDaY7
Jedno z ciemniejszych miejsc na wyspie w takiej nieformalnej calderze.

Raz facet miał jakąś 2-3 metrową "lunetę" o jakiejś gigantycznej średnicy jak na moje oko. Podłączona do akumulatorów w samochodzie i z podglądem live na laptopie. Rozstawiony stolik i cały sprzęt na nim. Nie wyglądał na amatora....
Po raz pierwszy widzialem pierścienie Saturna live...
Nawet jak nie spotkasz tam takich miłośników nieba, to zaciemnienie jest prawie calkowite i rewelacyjnie mozna obserwować nawet gołym okiem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#483 PostWysłany: 23 Lut 2025 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Z uwagi na nieszczęście które się wczoraj wydarzyło w Charco del Viento na Teneryfie- zaginęło dziecko z Polski - pozwolę sobie zaapelować, nie ignorujmy czerwonych flag i miejmy na uwadze, że ocean to potężny żywioł.
Niestety z tego co wiem, nie udało się go znaleźć.

Ps.z tego co wiem oglądali tylko kraby i porwała ich fala... masakra :(
tropikey lubi ten post.

#484 PostWysłany: 08 Kwi 2025 17:33 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
https://www.facebook.com/groups/teneryf ... 371794488/

Punta Teno otwarte po remoncie.

Cytuj:
Punta Teno
W dalszym ciągu wjazd wyłącznie autobusem.
Edit 8.04 po dokonaniu prac na drodze, ta ponownie jest przejezdna, wylacznie dla autobusow i taxi.
Według nowych zasad, nie ma możliwości wjazdu na cypel, w żaden dzień tygodnia i o żadnej porze.
Tylko „guagua” w godzinach funkcjonowania z podziałem na lato i zimę.
Jest remont drogi. Po remoncie okaże się co dalej.
Tym samym jest również zakaz przejścia pieszo czy rowerami.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#485 PostWysłany: 14 Kwi 2025 20:03 

FUX napisał(a):
https://www.facebook.com/groups/teneryfa24/permalink/9815687371794488/

Punta Teno otwarte po remoncie.

Cytuj:
Punta Teno
W dalszym ciągu wjazd wyłącznie autobusem.
Edit 8.04 po dokonaniu prac na drodze, ta ponownie jest przejezdna, wylacznie dla autobusow i taxi.
Według nowych zasad, nie ma możliwości wjazdu na cypel, w żaden dzień tygodnia i o żadnej porze.
Tylko „guagua” w godzinach funkcjonowania z podziałem na lato i zimę.
Jest remont drogi. Po remoncie okaże się co dalej.
Tym samym jest również zakaz przejścia pieszo czy rowerami.

Wybieram się za tydzień po raz drugi w życiu na Teneryfę. Poprzednio w latach młodzieńczych bardziej przyciągało mnie południe wyspy :) Aktualnie z żoną i dzieckiem chciałbym zwiedzić północ.
Prześledziłem cały wątek i nasunęły mi się dwa pytania:

Pierwsze odnośnie właśnie Puenta Teno. Gdzieś przeczytałem, że bilety na autobus można nabyć tylko z kartą. Czy to się zmieniło i czy można zapłacić po prostu kierowcy?
Jeśli nie to gdzie najlepiej nabyć taką kartę? Zaznaczam, że będę wynajmował samochód i kartę będę potrzebował tylko ewentualnie na ten przejazd.

Drugie pytanie: jaką drogę najlepiej wybrać z Puerto de la Cruz do parku Teide?
I czy bez nie posiadając biletu do parku ma sens podjeżdżać jak najwyżej?
W sumie chodzi mi tylko o jakąś fajną trasę i punkty widokowe po drodze.
Zastanawiam się czy ma sens pakować się pod samą kolejke jeśli nie chce wjezdzać się na szczyt.
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 14 Kwi 2025 20:58 

niebieski
Na Teneryfie jest Cicar i Autoreisen, więc samochód bym rozważył. Bez niego średnio.
PdlC bym brał jako bazę.
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 14 Kwi 2025 21:02 

złoty
Ad 1. Pierwsze słyszę. O ile nic się nie zmieniło w ostatnim czasie, to można płacić bezpośrednio u kierowcy zarówno kartą jak i gotówką.

Ad 2. Jeśli nie chcesz robić niepotrzebnie kilometrów, to jest tylko jedna droga z Puerto de la Cruz, przez La Orotavę i Aguamansę. Ewentualnie, jeśli nie chcesz wracać tą samą drogą, możesz jechać przez La Esperanzę. A do samego parku nie ma żadnych biletów. Bilety są na kolejkę, a na szlaki permity.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Goddam uważa post za pomocny.

#488 PostWysłany: 14 Kwi 2025 21:22 

niebieski
Tras jest kilka z każdej strony. I za każdym razem masz inne widoki w zależności od kierunku przemieszczania się.
Warto objechać wszystkie. Więcej niż raz.
 Profil Relacje PM off
Goddam lubi ten post.

#489 PostWysłany: 14 Kwi 2025 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Goddam napisał(a):
Drugie pytanie: jaką drogę najlepiej wybrać z Puerto de la Cruz do parku Teide?
I czy bez nie posiadając biletu do parku ma sens podjeżdżać jak najwyżej?
W sumie chodzi mi tylko o jakąś fajną trasę i punkty widokowe po drodze.
Zastanawiam się czy ma sens pakować się pod samą kolejke jeśli nie chce wjezdzać się na szczyt.

Dla mnie zdecydowanie najfajniejsza widokowo jest trasa od strony Santiago del Teide, na drugim miejscu ta od La Esperanza. Trasy od północy i od południa mniej lubię.

Tak, oczywiście jest sens wjeżdżać najwyżej. Może pod samą kolejkę nie trzeba skręcać, ale trzeba się przejechać tę główną drogą przez park czyli tam gdzie np. Roques de Garcia, Minas de San Jose i inne punkty widokowe. Można przejść się jakimś szlakiem itp.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#490 PostWysłany: 19 Kwi 2025 09:06 

Dziękuję za wszystkie wskazówki, mam jeszcze dwa pytania.
Jedno z gatunku tych "ulubionych" o pogodę.

Jako, że wszystkie prognozy na najbliższy tydzień (przylatuję w poniedziałek wielkanocny) jakie przeglądałem sugerują, że pogoda na wyspie ma być gorsza niż obecnie w Polsce :roll:
To czy jest tak jak pamiętam z zamierzchłej przeszłości, ż południe wyspy i plaża Teresitas są cały czas słoneczne i cieplejsze niż Puerto de la Cruz, w którym się zatrzymam?

I drugie pytanie: z jakich bankomatów wypłacę bez prowizji gotówkę z Revoluta i czy ktoś się orientuje, czy taki bankomat znajduje się na lotnisku na południu wyspy?
 Profil Relacje PM off  

#491 PostWysłany: 19 Kwi 2025 11:56 

niebieski
Jest różnica między Teresitas a PdlC.
Teresitas nie urywa. Są fajniejsze i mniej oblegane i nade wszystko naturalne.

W ramach podziękowań masz na dole takie listewki. Pomocny, i Lubię.
 Profil Relacje PM off
Goddam lubi ten post.

#492 PostWysłany: 30 Lip 2025 09:05 

Cześć Forumowicze!
Lada moment rozpocznę swój pobyt na Teneryfie (01-07 sierpnia 2025) w hotelu Globales Acuario Puerto de la Cruz, plaża Playa Jardin. Mam dwa pytania.
Czy wejście do oceanu na Playa Jardin jest już dostępne? Pytam bo czytałem że wejście na plażę jest cały czas dostępne natomiast wejście do oceanu (np. pół roku temu) było zabronione ze względu na jakieś zanieczyszczenie wody.
Gdzie kupilibyście wycieczki na Teneryfie u touroperatora (u mnie TUI) czy lokalnie (np. u kogoś na plaży jak w Egipcie)? Przykładowe interesujące mnie propozycje: Sites & Bites: Icod de los Vinos oraz banany i wino w mieście La Orotava za 210,00 zł (w cenie m.in. tradycyjne wioski w cieniu Teide, Icod de los Vinos i zobaczysz 1000-letnie smocze drzewo, uprawy bananów, La Orotava, wizyta w XVII-wiecznym młynie można skosztować lokalnych win i mąki gofio), Wycieczka na wulkan Teide z biletem na kolejkę linową za 343,00 zł (w cenie: Park Narodowy Teide, Przejażdżka kolejką linową, wspaniałe trasy przez wulkaniczne krajobrazy), Czterogodzinny rejs Royal Delfín z obserwowaniem wielorybów i delfinów za 257,00 zł (Rejs łodzią, Rejs z obserwacją delfinów, Lunch, Piwo, sangria, woda i napoje bezalkoholowe, Transport, leisure port "Puerto Colón" en Costa Adeje - dock 12), Wyjątkowy rejs katamaranem Freebird do miejscowości Masca z obserwowaniem delfinów i wielorybów za 262,00 zł (Rejs katamaranem, Lunch, Piwo, sangria, woda i napoje bezalkoholowe, Przewodnik, Kamizelka ratunkowa, Obserwacja delfinów, CC. Puerto Colón, Local 227 B, Playa de Las Américas, 38660 – Adeje, Tenerife).
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi i informacje w szczególności te udzielone możliwie szybko.
 Profil Relacje PM off  

#493 PostWysłany: 30 Lip 2025 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 179 751
niebieski
Byłem w marcu w tym samym hotelu co Ty, do plaży Jardin masz jakieś 20 minut pieszo przez miasto. Plaża była otwarta ale kąpiel zabroniona, powodem to zanieczyszczenie fekaliami z pobliskiego Punta Brava brak kanalizacji, wszystko leci wprost do oceanu, nie sądzę że sytuacja szybko się zmieni, ale coś się dzieje.
https://wyspykanaryjskie.info/playa-jardin-puerto-de-la-cruz-otwarcie-przed-latem/

O wycieczkach nic nie powiem bo zawsze mam auto i wszystko robię na własną rękę.
 Profil Relacje PM off
karol1c lubi ten post.
karol1c uważa post za pomocny.

#494 PostWysłany: 30 Lip 2025 11:09 

HON fly4free
Cytuj:
Plaża była otwarta ale kąpiel zabroniona, powodem to zanieczyszczenie fekaliami
do poł. czerwca nic się nie zmieniło
 Profil Relacje PM off
karol1c lubi ten post.
karol1c uważa post za pomocny.

#495 PostWysłany: 30 Lip 2025 11:15 

Dziękuję czarny 38 i poemat za odpowiedź.
To z których plaż korzystaliście (wejście do oceanu najbliżej hotelu)?
Pytam bo opalać można się na dachu hotelu przy basenie a do oceanu bym wszedł, bo nie co dzień ma się okazję aby to zrobić...
Gdyby ktoś miał podpowiedź dotyczącą wycieczek, to proszę o informację/wiadomość.
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 30 Lip 2025 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Otwarta była Playa San Telmo - to nie jest typowa plaża, tylko skałki pod głównym deptakiem/bulwarem. Jest tam kilka naturalnych i dobudowanych wejść do oceanu.

A miejscowość La Orotava polecam.

#497 PostWysłany: 30 Lip 2025 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 179 751
niebieski
karol1c napisał(a):
To z których plaż korzystaliście (wejście do oceanu najbliżej hotelu)?

Do Jardin masz niestety najbliżej, ale kiepsko się idzie bo 20 min.dość ruchliwą ulicą i wracasz pod górę :-) Jeżeli bardzo Ci zależy na kąpieli w oceanie to w centrum miasta masz maleńka plazę Muelle w porcie i tam się kąpali w marcu ale ja bym tam nie wszedł nie podobało mi się. No i tam masz jeszcze dalej.
Osobiście bym autem gdzieś indziej pojechał.

Załączniki:
Muelle.jpg
Muelle.jpg [ 484.75 KiB | Obejrzany 208 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 30 Lip 2025 13:12 

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi dotyczące plaży.
Jeśli możecie jeszcze jakieś podpowiedzi w sprawie wycieczek to będę wdzięczny...
Kupić w biurze turystycznym z którego jadę (wybrać jakieś z TUI) czy kupić jak już będę na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 30 Lip 2025 13:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wycieczki kup na miejscu. Jest tego masa. A jak kupisz w lokalnej agencji przynajmniej dwie, to dostaniesz rabat i może jakieś darmowe wejściówki np. do Siam Parku.

#500 PostWysłany: 30 Lip 2025 14:00 

srebrny
karol1c napisał(a):
Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi dotyczące plaży.
Jeśli możecie jeszcze jakieś podpowiedzi w sprawie wycieczek to będę wdzięczny...
Kupić w biurze turystycznym z którego jadę (wybrać jakieś z TUI) czy kupić jak już będę na miejscu?

wycieczki na miejsu, nawet spotkałam Polkę sprzedającą wycieczki.
Ale polecam zarezerwować auto, są dobre wypożyczalnie i podjechać samemu gdzie chcesz, włącznie z plantacją bananów czy innymi plażami.
Na pewno wyjdzie taniej, niż płacić za wycieczki za kilka osób- zakładam, że sam nie lecisz.
Mar77 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości