Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Paź 2020 23:47 
Awatar użytkownika

srebrny
po 5 tygodniach pływania na kajcie w Tarifie byłem już mocno zmęczony i chciałem trochę wypocząć przed powrotem do PL. W tym celu udałem się do Kadyksu.

Nie będę tutaj szczegółowo opisywał jego atrakcji - jest sporo miejsc w internecie gdzie jest to zrobione dokładniej i lepiej niż ja bym to zrobił. Podam za to kilka ogólnych porad praktycznych, które ułatwią zwiedzanie miasta:

*na samym szczycie półwyspu na którym znajduje się Kadyks, znajduje się stare miasto, 'poniżej' - nowe miasto.

*jako, że miasto jest na półwyspie, miejsca na nim niewiele, zwłaszcza na parkingi. Jeśli ktoś chce parkować za darmo - nie polecam wjeżdżać samochodem do starego miasta (gdzie darmowych parkingów po prostu nie ma) ani w jego pobliże, lepiej zostawić samochód gdzieś w 'nowym mieście' i do starego dojeżdżać autobusem. Sieć autobusowa jest dobrze zorganizowana, autobusy (linia 1) jeżdżą często i do późnej nocy (w tygodniu bodajże do 1.00), więc spokojnie można samochód na kilka dni na parkingu zostawić. W kioskach (estancos) można kupić bilety wieloprzejazdowe (karta którą doładowywuje się 10 lub więcej przejazdami)

*niby trochę lepiej jest mieszkac w starym mieście - bliżej do większości atrakcji turystycznych, deptaków & placyków itp, ale w nowym mieście też jest ok - bez względu na miejsce zamieszkania (nowa część miasta jest dość wąska i z jednego boku na drugi idzie się góra 10 minut) bedzie się niedaleko którejś z dłuuuugich plaż, które ciągną się przez całą prawie długość miasta, a, jak wspominałem wcześniej, jeśli ktoś chce podjechać do starego miasta, to nie ma z tym problemu

*plaże - jak na plaże miejskie to są rewelacyjne. Ich wielkim plusem jest to, że są dostępne z każdego prawie miejsca w mieście w kilka minut (z powodu wspomnianego wcześniej położenia i kształtu miasta).
*** wzdłuż nowego miasta - playa de Victoria
***jeszcze przed nowym miastem - najlepsze wg. mnie, nieco dzikie playa de Cortadura & playa del Chato
***tuż przy starym mieście malownicza La Caleta - polecam wizytę podczas odpływu i podczas zachodu słońca. Niektórzy z Was nieświadomie mogli ją (jak i fragmenty miasta) widzieć już wcześniej:

* jedzenie - na starym mieście można bez obaw i sprawdzania ocen w internecie wchodzić do większości tapas barów, ciężko trafić na coś szczególnie nieudanego, praktycznie wszędzie jedzenie jest smaczne bądź bardzo smaczne. Choć najlepsze tapy znaleźliśmy w nowym mieście, Vinos y Tapas Sur.

*oferta hotelowa i apartamentowa jest bogata, a ceny niewysokie. Z różnych powodów pobyt w Cadiz miałem kombinowany, częśc noclegów w hotelu w nowym mieście, część w apartamencie w starym. Na początku października można było znaleźć naprawdę porządne (ocena 9+) apartamenty w starym mieście na bookingu za 50-65€ za noc.

* polecam przejechać się mostem la Pepa, czy to za dnia czy wieczorem (gdy jest podświetlony):

jest to najdłuższy wiszący most w Hiszpanii i jeden z najwyższych tego typu mostów w Europie

Kadyks nie ma wielu niesamowitych zabytków jak Sevilla, nie ma jednego przykuwającego uwagę obiektu jak Mezquita w Cordobie czy Alhambra w Granadzie, ale jest świetnym miejscem łączącym unikatowe położenie, świetne plaże, znakomitą kuchnię, ciekawą architekturę, a koniec końców ma też kilka obiektów wartych zobaczenia, co summa summarym czyni go świetnym miejscem na kilkudniowy, leniwy wypoczynek. Gorąco polecam!

Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
13 ludzi uważa post za pomocny.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 13 Lip 2021 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
A jest w Kadyksie system rowerów miejskich ? sprawdzałeś może coś ?
właśnie sie zastanawiam nad tą destynacją pod względem surfu.
A most pewnie byłoby ciekawie przejechac bicyklem

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Lip 2021 22:43, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lip 2021 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Robaku napisał(a):
A most pewnie byłoby ciekawie przejechac bicyklem

Nie wolno ;)

Załączniki:
rower_power.jpg
rower_power.jpg [ 365.24 KiB | Obejrzany 7654 razy ]

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lip 2021 23:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Robaku napisał(a):
sprawdzałeś może coś ?

sprawdzałem o tyle, że spędziłem tam tydzień i nie rzuciło mi się w oczy, a raczej zwracam uwage na tego typu rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lip 2021 08:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Z którego lotniska (i ewentualnie czym) najłatwiej dojechać do Kadyksu?
Robaku lubi ten post.

#6 PostWysłany: 14 Lip 2021 08:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Słuszne pytanie,
patrze na dojazd z Malagi do Jerez lub Kadyksu i problem jest spory, ktoś wie czy coś innego rozsądnego działą oprócz blabla?

Kadyks wydaje sie spoko miejscem do surfingu, tak więc chce sprobowac tam dotrzec

Ostatnio edytowany przez Robaku, 14 Lip 2021 09:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lip 2021 09:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja do Kadyksu jechałem pociągiem z Sewilli. Sprawdziłem przed chwilą, jest mnóstwo biletów po 16,65€ OW (nawet na jutro). Czas przejazdu ok. 1:40h
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lip 2021 09:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Sevilla to wiadomo, ale robić z Malagi połączenie Sevilla - Jerez/Kadyks to troche jak jechac z Gdańska do Wawy przez BYdgoszcz

#9 PostWysłany: 15 Lip 2021 00:00 
Awatar użytkownika

srebrny
wtak napisał(a):
Z którego lotniska (i ewentualnie czym) najłatwiej dojechać do Kadyksu?

z lotniska Jerez, pociągiem podmiejskim Cercanias
ew. z Sevilli, też pociągiem
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Lip 2021 12:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Akurat pociag to dosc kiepski pomysl na dojazd z lotniska Jerez do centrum Jerez, bo jedzie doslownie tylko kilka razy na dzien, w dodatku o nieregularnych godzinach. Wbrew pozorom, rozsadniejszym rozwiazaniem moze byc taksowka do Jerez... Zreszta, mamy osobny watek od tego:
jerez-de-la-frontera-dojazd-z-do-jerez-i-kadyksu,1300,83505#p1437715

A z Jerez do Kadyksu mozna dojechac w zasadzie na dwa sposoby:
- bezposrednio pociagiem - cercanias (pociagi podmiejskie) lub nieco szybciej Renfe (ale wybierajcie MD czyli Media Distancia, ktore sa o wiele tansze niz np. Alvia),
- lub ciekawiej: pociagiem + promem; najpierw za grosze dojezdza sie pociagiem jedna stacje z Jerez do Puerto de Santa Maria (mozna tez nie wysiadac z pociagu i jechac az do Kadyksu, tylko po co, jesli mozna urozmaicic trase :D ), tam przejsc spacerem 1,5km do portu i wsiasc na prom do Kadyksu (cena 1,90€ z karta wielokrotnego uzycia, mozna wykorzystac ja tez do autobusow i pociagow pozniej);

Operator promow:
http://www.catamaranbahiacadiz.es/horarios.php
wtak lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 15 Lip 2021 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Ale jak tak na gorąco patrzę, to ten Jerez airport (XRY) nieco słabo z Polską skomunikowany jest niestety.

Ostatnio edytowany przez wtak, 15 Lip 2021 13:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Lip 2021 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
@rw30
Ciekawy, bardzo przydatny post o jednym z moich ulubionych miejsc w Hiszpanii. Tam przecież wymyślili (wynaleźli? ;)) fish and chips. Zahara i Tarifa też są świetne i "na końcu świata".
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 15 Lip 2021 13:21 
Awatar użytkownika

srebrny
wtak napisał(a):
Ale jak tak na gorąco patrzę, to ten Jerez airport (XRY) nieco słabo z Polską skomunikowany jest niestety.

Do wyboru w rozsadnych cenach tylko Ryanair z BCN/PMI/STN, Vueling z BCN/PMI/BIO lub Binterem w drodze z TFN/LPA.
Poza tym to tylko Iberia, grupa Lufthansa (LH, EW, Luxair) i niemieccy touroperatorzy.
wtak uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 15 Lip 2021 14:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobra, a ktoś rzuci pomysłem z Malagi do Jerez/ Kadyksu
oprócz blabla

#15 PostWysłany: 15 Lip 2021 15:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Autobus avanza
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#16 PostWysłany: 06 Gru 2024 21:57 

platynowy
Podłączę się pod post (mam nadzieję, że @rw30 nie będzie miał nic przeciwko).
W Kadyksie udało mi się zobaczyć:
- Plaza Mendizábal, Cádiz, placyk z wysoką palmą i ławeczkami
- Katedrę św. Krzyża
- Mercado Central de Abastos - tętniący życiem targ miejski
- Plaza de Topete - plac kwiatowy, gdzie również można kupić pamiątki
- Castillo de San Sebastian - twierdza usytuowana na małej wyspie
- Playa de La Caleta - plaża miejska

Moim zdaniem miasto jest warte zobaczenia. Klimatyczne, stare budynki, niewielka ilość turystów (byłem w listopadzie), szeroka i piaszczysta plaża.

Standardowo kilka fotek na zachętę. ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 07 Gru 2024 20:24 

niebieski
Potwierdzam :) Świetne miasto (trochę pachnące Afryką), pyszne tapas na Mercado, widoki. Byłam w grudniu 23, cudne słońce i w południe krótki rękaw.
Ponieważ miałam bazę w Sewilli-dojazd (pociąg do Jerez i potem autobus ) zajął mi trochę czasu i brakło na dłuższe oglądanie. Planuję powtórkę w kwietniu :)

I jeszcze polecam bardzo klimatyczne, niezwykle położone malutkie Arcos de la Frontera.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 26 Lut 2025 01:23 
Awatar użytkownika

srebrny
ewaolivka napisał(a):
Ponieważ miałam bazę w Sewilli-dojazd (pociąg do Jerez i potem autobus ) zajął mi trochę czasu

są bezpośrednie pociągi Sevilla - Cadiz, to chyba najszybszy sposób jeśli się nie ma samochodu
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 26 Lut 2025 20:37 

Przy okazji, może ktoś zaplanować trochę inaczej zwiedzanie Kadyksu. Moim zdaniem warto poszukać lotów do Jerez. Stamtąd do Kadyksu jest pociąg, ale ja proponowałbym nocleg w Rocie, a do Kadyksu wtedy można popłynąć katamaranem. Przy okazji można obejrzeć (szkoda że z daleka) Base Naval de Rota, no chyba, że komuś uda się trafić na dzień otwarty, to można pokombinować z załapaniem się na zwiedzanie bazy. W zeszłym roku dniem otwartym była sobota 25 maja, Trochę formalności, ale chyba warto, szczególnie dla miłośników militariów.
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

#20 PostWysłany: 27 Lut 2025 03:23 
Awatar użytkownika

złoty
No i w Jerez można się wybrać na Jerez. Znaczy sherry
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości