Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat ten dotyczy: Informacji praktycznych lotniska

Pytania dotyczące dojazdów zapraszam tu:
Z TLV do Jerozolimy: lotnisko-ben-gurion-jerozolima,1166,31013
Z TLV do Tel Awiwu : lotnisko-ben-gurion-tel-aviv,1166,55458

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 23 Sty 2018 19:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na podstawie doświadczeń własnych (3x) i wielu historii przeczytanych w internetach mam nieodparte wrażenie, że po lądowaniu w TLV trafia się do jednej wielkiej mszyny losującej, a to co się ma w paszporcie albo czego nie ma, jest tak na prawdę nieistotne.

Moje najnowsze osobiste doświadczenie z wczoraj (22.01.) jest takie, że po opuszczeniu samolotu o 10:40 (moment przejścia z samolotu do rękawa) bez problemu zdążyliśmy na 485 do Jerozolimy o 11:00 i okazało się to wykonalne bez żadnej spiny nawet z uwzględnieniem długiej drogi do kontroli (rękaw na końcu satelitki) a także odbiorem bagażu rejestrowanego.
Do wczoraj w życiu bym nie przypuszał, że w tak krótkim czasie można się stamtąd wydostać.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#182 PostWysłany: 23 Sty 2018 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
@kemot
Na pewno są czynniki zwiększające zainteresowanie. Narodowość, wiek, to czy jesteś sam lub w grupie i jeśli tak to jakiej, dotychczasowe pieczątki w paszporcie - wszystko to ma swoją ilość punktów w systemie i pewnie jeśli masz ich za dużo to wygrywasz wycieczkę do pokoju rozmów. Choć tak jak piszesz i ja sam wnioskuję na podstawie własnych doświadczeń i relacji innych osób, również jest prawdopodobne, że w pewnych sytuacjach(duża, ale nie maksymalna liczba punktów 8-) ) ichniejsze służby graniczne losują co którąś taką osobę i zapraszają do dłuższej dyskusji.
Dla Polaków najistotniejsze jest chyba to, że największe prawdopodobieństwo długiej zabawy na lotnisku mają młodzi, samotnie podróżujący mężczyźni, z pieczątkami krajów arabskich w paszporcie(najwięcej punktów dają pewnie Iran, Liban, Syria, Irak :D).

#183 PostWysłany: 24 Sty 2018 01:27 

Dotarłem bez żadnych przeszkód:) od przyjazdu pociągiem na lotnisko całość zajęła mi 25 przepytanie kontrola dokumentów itp. Ale od 18 stycznia miałem anioła stróża w Jerozolimie przez 3 dni i od niedzieli ten sam anioł stróż był że mna w tel aviv. W niedzielę cała trasę od hotelu do jafy byłem obserwowany i to samo w poniedziałek gdzie nie poszedłem to babeczka chodziła za nami

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#184 PostWysłany: 24 Sty 2018 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Przy wlocie zazwyczaj nie ma problemów. Zabawa zaczyna się przy opuszczaniu kraju.

#185 PostWysłany: 24 Sty 2018 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Przy wlocie zazwyczaj jeśli są problemy, to zdecydowanie bardziej angażujące od tych przy wylocie. Jak wylatujesz to nawet jak będą cię przepytywać, to zrobią to tak byś zdążył na swój samolot. Przy przylocie możesz spędzić dodatkowe 5 godzin na lotnisku, będąc wypytywanym dużo bardziej szczegółowo.

#186 PostWysłany: 24 Sty 2018 15:31 

niebieski
Moje doswiadczenia sa dokladnie odwrotne. Wlot jest z reguly bezproblemowy, pieczatkami z krajow arabskich czy Turcji nikt sie nigdy nie przejmowal, tak samo jak np czystym nowym paszportem. Nigdy nie w moim przypadku kontrola nie trwala dluzej niz 15 minut.

Wylot to osobna sprawa, lepiej przygotowac sie na dluzsze przepytywanie. Widzialem tez przypadki spoznienia na samolot z powodu dluzszej kontroli.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Apocalipse lubi ten post.

#187 PostWysłany: 24 Sty 2018 22:07 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
chcni napisał(a):
Dotarłem bez żadnych przeszkód:) od przyjazdu pociągiem na lotnisko całość zajęła mi 25 przepytanie kontrola dokumentów itp. Ale od 18 stycznia miałem anioła stróża w Jerozolimie przez 3 dni i od niedzieli ten sam anioł stróż był że mna w tel aviv. W niedzielę cała trasę od hotelu do jafy byłem obserwowany i to samo w poniedziałek gdzie nie poszedłem to babeczka chodziła za nami

Wierz mi kolego, że profesjonalna obserwacja nie jest prowadzona przez jedną osobę przez kilka dni...chyba, że masz manię prześladowczą ;) Co jak co, ale Izrael jest słynny z metod inwigilacji..., jak by Cię mieli faktycznie obserwować to nie zauważył byś tego. Spytam, a czymś miał byś się wyróżniać, że na cel obserwacji spośród tysięcy codziennie przybywających turystów wybrali właśnie Ciebie? Niemyl tu zwykłej Policji ubranej po cywilnemu, której f-sze faktycznie nie ukrywają swojego zainteresowania pewnymi osobami.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 24 Sty 2018 22:27 

Przy wjeździe miałem przesłuchanie wizę dostałem tylko na 7 dni na czas pobytu. W drugi dzień pobytu przysiadla się do śniadania kobieta mówiąca w języku rosyjskim zagadywala nas ale powiedziałem że nie znam rosyjskiego ani angielskiego. Przez kolejne dni pobytu w Jerozolimie za każdym razem przy śniadaniu siadala w pobliżu i obserwowala. W niedzielę wyruszyliśmy w 5 osób do tel avivu. Ledwo co weszliśmy pod recepcję i owa kobieta weszła za nami z torba podróżna wielkości małego bagażu podręcznego i torebka damska, chyba nie sądzisz że kobieta która jedzie do Izraela na około 7 dni bierze tak mało bagażu. . Do pokoju można było wejść dopiero od godziny 14 jako że mieliśmy sporo czasu to chcieliśmy iść w stronę jafy. Kobieta która nas obserwowala wyszła przed hotel na promenade róbic zdjęcia morza. Czekała chyba z 30 min aż wypijemy kawę i wyjdziemy na zewnątrz szła za nami jakiś czas po czym odpuscila i kolejne osoby nas obserwowaly wzdłuż drogi do jafy. Wieczorem wychodząc z hotelu poszliśmy w stronę portu w tel avivie ale dosłownie tylko z 300 metrów po czym zwróciliśmy w przeciwnym kierunku i ta sama kobieta czekała przed hotelem na ławce, a jak opuszczalismy hotel to nikogo przed nim nie było. gdy ja minelismy po jakimś czasie wstała i szła za nami. Wiem że ciężko w to uwierzyć gdy piszę to osoba ktora ma kilka postów zawsze łatwiej uwierzyć osobie która ma 500 postów i jest zasłużonym użytkownikiem tego forum :)

Profil Relacje PM off
Marek Smołucha uważa post za pomocny.

#189 PostWysłany: 24 Sty 2018 23:19 

niebieski
Jestem kobietą i na tydzień w ciepłe miejsca jadę z małym podręcznym i małą torebeczką. To żaden wyczyn
Bardzo często ‚na trasie’, nawet w bardzo odległych miejscach spotykam te same osoby. Po prostu ludzie często robią podobne trasy.
Osoby jeżdżące samotnie nie zawsze stronią od ludzi, odezwanie się, zagadanie, to też nic niezwykłego.

Nie wiem czemu to piszę /tłumaczę, przecież powinnam ukrywać swoją faktyczną rolę
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 24 Sty 2018 23:34 

Izrael o tej porze roku to raczej nie " ciepły kraj". To jak wytłumaczyć to że za każdym wyjściem z hotelu kobieta wychodziła za nami. Siedząc na promenadzie ona w tym czasie staoi w odległości kilkudziesięciu metrów.

Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 24 Sty 2018 23:54 

Przepraszam z góry, jeśli się powtarza to pytanie, ale czytam, czytam czytam i jestem zupełnie skołowany różnymi odpowiedziami i kolejnymi poprawkami błędnych odpowiedzi :roll: Pal licho przepytywanki, nowy paszport (stary stracił ważność,) bardziej interesuje mnie strona praktyczna. Konkretnie o T1 i T3. Mam co do nich zupełny mętlik w głowie. Na wydrukowanych kartach pokładowych nie ma żadnej wzmianki o terminalu.
Przede mną:
1. wylot z Gdańska Ryan do Tel Avivu, tylko bagaż podręczny
Na którym terminalu ląduje? Jeśli na T1, to jak dostać się do T3? Stąd z poziomu S jedziemy pociągiem do centrum.
2. wylot do Gdańska Ryan, tylko bagaż podręczny
Z którego terminala? Jeśli z T1 to jak się tam dostać z T3? Przyjeżdżamy pociągiem z centrum.
3. Trzeba podać im termin pobytu nim wydrukują "wizę"?
4. Nasz angielski nie jest zbyt dobry.... da się jakoś porozumieć z "wykrywaczami kłamstw"? :)
Bardzo proszę forumowiczów, którzy odbyli już taką podróż między tymi lotniskami, o udzielenie kilku zdań prostych wyjaśnień.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 25 Sty 2018 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
delt40 napisał(a):
Przede mną:
Na którym terminalu ląduje? Jeśli na T1, to jak dostać się do T3? Stąd z poziomu S jedziemy pociągiem do centrum.

T1. Jest bezpośrednie przejście na pociąg z T1.
delt40 napisał(a):
Z którego terminala? Jeśli z T1 to jak się tam dostać z T3? Przyjeżdżamy pociągiem z centrum.

T1. Jest bezpośrednie przejście z peronu na terminal.
W razie czego jest jeszcze bezpłatny autobus między terminalami.

#193 PostWysłany: 25 Sty 2018 00:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Miedzy terminalami kursuje bezplatny autobus, darmowa wize otrzymuje sie na 3 m-ce. Nie trzeba informowac o terminie pobytu, chyba ze zostaniesz o to zapytany.
 Profil Relacje PM off
delt40 uważa post za pomocny.

#194 PostWysłany: 25 Sty 2018 00:16 

Rozumiem zatem, że wszystkie kontrole i odprawy na przylot i odlot odbywają się na T1.
Serdecznie Wam dziękuję ;)
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 25 Sty 2018 00:17 

domenico_xl napisał(a):
Miedzy terminalami kursuje bezplatny autobus, darmowa wize otrzymuje sie na 3 m-ce. Nie trzeba informowac o terminie pobytu, chyba ze zostaniesz o to zapytany.
Ja wizę dostałem tylko na 7 dni

Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 25 Sty 2018 00:23 

Apocalipse napisał(a):
delt40 napisał(a):
Przede mną:

T1. Jest bezpośrednie przejście na pociąg z T1.
delt40 napisał(a):

T1. Jest bezpośrednie przejście z peronu na terminal.
W razie czego jest jeszcze bezpłatny autobus między terminalami.

Z Krakowa po wylądowaniu zawsze wychodziliśmy przez T3 , gdzie jest wejście na perony

Powrót zawsze odbywał się z T1 , gdzie pociąg bezpośrednio nie dojeżdża
 Profil Relacje PM off
delt40 uważa post za pomocny.

#197 PostWysłany: 25 Sty 2018 12:11 

Dla osób lecących z Lublina (może komuś się przyda): lądowaliśmy na tym "dalszym" terminalu, ale od razu po wyjściu z samolotu podstawili autobus, który dowiózł nas do tego, z którego odjeżdżają pociągi, więc nie ma się o co martwić.

Wracając, czyli TLV-LUZ: wysiedliśmy z pociągu, weszliśmy na terminal 3 (dla pewności zapytałam się w informacji czy musimy coś tutaj robić, czy od razu udać się na ten drugi) i mieliśmy od razu udać się na stanowisko, z którego kursuje autobus (bezpłatny) między T3, a T1. Dojechaliśmy i dopiero tam przechodziliśmy całą procedurę. T1 bardzo mały i niezbyt atrakcyjny, a trochę czekania mieliśmy, bo kontrola w naszym wypadku poszła sprawnie.
 Profil Relacje PM off
galma lubi ten post.
galma uważa post za pomocny.

#198 PostWysłany: 25 Sty 2018 12:23 

To w takim razie jeszcze pytanie:
W którym miejscu terminalu znajduje się przystanek na T1 i T3 dla lotniskowego autobusu?
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 25 Sty 2018 12:30 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
Dyrdymała napisał(a):
Dla osób lecących z Lublina (może komuś się przyda): lądowaliśmy na tym "dalszym" terminalu, ale od razu po wyjściu z samolotu podstawili autobus, który dowiózł nas do tego, z którego odjeżdżają pociągi, więc nie ma się o co martwić.

Wracając, czyli TLV-LUZ: wysiedliśmy z pociągu, weszliśmy na terminal 3 (dla pewności zapytałam się w informacji czy musimy coś tutaj robić, czy od razu udać się na ten drugi) i mieliśmy od razu udać się na stanowisko, z którego kursuje autobus (bezpłatny) między T3, a T1. Dojechaliśmy i dopiero tam przechodziliśmy całą procedurę. T1 bardzo mały i niezbyt atrakcyjny, a trochę czekania mieliśmy, bo kontrola w naszym wypadku poszła sprawnie.

Ale pewnie piszesz o lotach Wizzair? Na tej trasie jest też LOT i w tym przypadku przylot i odlot jest z T3.
flyfox lubi ten post.

#200 PostWysłany: 25 Sty 2018 12:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na pewno chodzi o W6, LOT na T3 i zawsze rękaw w TLV.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość