Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Maj 2025 19:05 

Właśnie wróciłam z Teneryfy, gdzie wchodziłam nocą na wschód słońca.

Sporo się w tej kwestii obecnie pozmieniało. Dzień przed wejściem specjalnie pojechałam do Parku, żeby porozmawiać ze strażnikami i żeby dowiedzieć się jak obecnie wygląda sytuacja.

Ja startowałam o 00:30 z parkingu na Montana Blanca. W nocy na parkingu są obecnicy strażnicy i sprawdzają wymagany ekwipunek i pozwolenia. W nocy patrole są także obecne na szlaku. Ja spotkałam jeden patrol i ponownie weryfikowano czy posiadam potrzebne pozwolenia. Jest z tym spore zamieszanie bo informacje na tablicy przy wejściu na szlak, informacje na stronie Tenerifeon i informacje w regulaminie wejścia na szlak przesyłane na maile po dokonaniu rezerwacji są niespójne.

Aby uniknąć dyskusji ze strażnikami i mieć pewność, że zostanie się w puszczonym na szlak należy mieć ze sobą:
- dwa pozwolenia
na szlak numer 7 dostępne tutaj:
https://www.tenerifeon.es/en/routes/hik ... a-rambleta
oraz na wejście na wschód słońca na szczyt dostępne tutaj
https://www.reservasparquesnacionales.e ... en=2&act=7
- buty górskie, mogą być podejściówki, nie muszą mieć usztywnienia kostki (na tenerifeon jest napisane, że musi być usztywnienie, co nie jest prawdą - potwierdzone w czasie rozmowy ze strażnikami); nie mogą być to buty do biegów górskich (kolega miał buty do biegania po górach i nie został wpuszczony)
- koc termiczny - dość trudno go kupić na Teneryfie; jest dostępny w Decathlonie, Leroy Marlin; praktycznie nie do dostania w aptekach czy innych sklepach sportowych
- długie spodnie
- kurtka
- czapka i rękawiczki
- płaszcz przeciwdeszczowy
- czołówka plus zapasowe baterie
- naładowany telefon plus powerbank
- jedzenie i picie

Strażnicy tłumaczyli, że w związku z rozbieżnościami w regulaminach na chwilę obecną należy mieć to co podane na tabliczce przy wejściu na szlak.

Jeżeli ktoś planuje zejście ze szczytu szlakaimi przez Pico Viejo wymagane są dodatkowe pozwolenia na przejście szlakiem 9 i 23. Dostępne na Tenerifeon. Mnie w czasie zejścia nikt nie sprawdził, ale została poinformowana przez pracowników firmy Volcano Teide, że pozwolenia są wymagane.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Ucieczka do Turcji 🎄🏖️ Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem za 1619 PLN Ucieczka do Turcji 🎄🏖️ Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem za 1619 PLN
Sewilla w rytmie flamenco 💃🌆 Loty i 4* hotel w centrum za 919 PLN 🎶🇪🇸 Sewilla w rytmie flamenco 💃🌆 Loty i 4* hotel w centrum za 919 PLN 🎶🇪🇸
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości