Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Maj 2014 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Ponieważ udało mi się kupić lasta na Teneryfe nie mam już możliwości dostania pozwolenia na wejście.
Niektórzy z Was pewnie wiedzą, że pozostaje jedna opcja - przespanie się w schronisku (24 euro) i wejście z rana. Wyczytałem, że:
Cytuj:
This is the one scenario where you don't need a permit, but you DO:
need to be at the summit early as you must be off the Telesforo Bravo trail before 9am,
need to provide evidence when you exit at the Telesforo Bravo gate that you stayed at the Refugio Altavista the night before.

Zastanawiam się jak wygląda sprawdzenie dowodu spania w schronisku przez strażnika, jeśli pojawia się tam (o ile się nie mylę) dopiero o 9 rano, przy pierwszym wyjeździe kolejką? Czy ktoś z Was przerabiał taki scenariusz i może potwierdzić, że wcześniej droga jest wolna i nikt nie sprawdza pozwoleń? Zastanawiam się na ile realne jest nocne wejście na szczyt i zejście zaraz po wschodzie słońca ;)
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
#2 PostWysłany: 01 Maj 2014 18:34 

złoty
Podbijam. Też mnie to interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Maj 2014 19:17 
Awatar użytkownika

niebieski
to ja dodam, że znalazłem dwie wypowiedzi które potwierdzają, że powinno nie być problemów 7-8 rano:
Cytuj:
Co do pozwoleń, są wymagane, ale jest powszechną wiedzą wśród mieszkańców, że jeżeli wejdzie się i zejdzie przed godziną otwarcia kolejki, to nikt o pozwolenie nie zapyta, bo po prostu nikogo tam nie ma. Ale oczywiście nie zachęcam:D, warto pozwolenie mieć co by na wypadek jakiegoś wyjątku od reguły nie rozczarować się;)

Cytuj:
No właśnie....ja takie rozczarowanie "zaliczyłam" raz, więc pisałam na wszelki wypadek- jeśli ktoś wybiera się na Teide w dzień i w godzinach otwarcia kolejki  

W tym roku wybieram się porobić fotki wschodzacego słońca- więc pewna jestem, że na bramce nikogo nie będzie

dam znać w ciągu kilku dni, choć licze że ktoś jeszcze potwierdzi te informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Maj 2014 00:18 

W schronisku nie byłem ,ale doszedłem na szczyt te jedyne 500 czy 700 m od kolejki ,kiedy nie mozna było wchodzić, bo zalegał śnieg i wszystko było oblodzone.
Powiem tak : dla babć po 75 tak - zakaz wejścia ,ale jak ktoś chciał to mógł. Dokładnie 27 stycz br. Nawet w tym dniu nikt nie pilnował, wystarczyło obejść ok 200 m od kolejki i wejść.
Sprawa rannego wejścia bez zezwolenia to: wstajesz i idziesz ,nikogo tam nie ma ,a jak wracasz to wkręcasz się w inne osoby i nikt tego nie sprawdza. Inaczej jest jak coś się stanie, tobie lub komuś z grupy, wtedy nallepiej odczekać do pojawienia się pierwszych legalnych turystów. Te słowa przekazał mi znajomy.
 PM off  

#5 PostWysłany: 10 Maj 2014 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Wróciłem i mam dla was kilka informacji.
1. Rano wychodzi na szczyt więcej osób, niż się wydaje. Oprócz schroniska (50-60 osób) widzieliśmy kilka ekip z czołówkami. Da się iść w nocy, choć trzeba patrzeć pod nogi :)
Ostatecznie zrezygnowaliśmy z nocnego wejścia, choć warto się przejechać choćby dla nocnego nieba ;)

Image

2. Właściwy atak przeprowadziliśmy jednak w drugim możliwym slocie, czyli po południu. Ok. 16 byliśmy pod stacją kolejki, przeczekaliśmy do ostatniego zjazdu (właściwie to jest kilka ostatnich zjazdów bo turyści potrafią się gubić :)) i ok. 17:15 przeszliśmy strefę "tylko dla tych, którzy mają pozwolenie". Żadnych strażników. Przed 18:00 byliśmy na szczycie - wrażenia bezcenne. W przeciwieństwie do poranka byliśmy sami (rano całe schronisko idzie na wschód słońca). Później dołączyła do nas emerytka z Anglii, pogadaliśmy chwile i zeszliśmy na dół ze względu na zimny wiatr. Przed 19 byliśmy pod stacją kolejki, przed 22 pod parkingiem na początku szlaku. Plusem tej wersji jest również to, iż zarówno do góry jak i w dół idziemy przy dziennym świetle (jedynie na sam koniec przyda się latarka).

W skrócie: osoby, które chcą wejść na Teide last-minute polecam wejść tam po 17. Praktycznie nikogo oprócz was + zejście bez latarek.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#6 PostWysłany: 28 Sty 2025 19:27 

Blackall napisał(a):
Wróciłem i mam dla was kilka informacji.
1. Rano wychodzi na szczyt więcej osób, niż się wydaje. Oprócz schroniska (50-60 osób) widzieliśmy kilka ekip z czołówkami. Da się iść w nocy, choć trzeba patrzeć pod nogi :)
Ostatecznie zrezygnowaliśmy z nocnego wejścia, choć warto się przejechać choćby dla nocnego nieba ;)

Image

2. Właściwy atak przeprowadziliśmy jednak w drugim możliwym slocie, czyli po południu. Ok. 16 byliśmy pod stacją kolejki, przeczekaliśmy do ostatniego zjazdu (właściwie to jest kilka ostatnich zjazdów bo turyści potrafią się gubić :)) i ok. 17:15 przeszliśmy strefę "tylko dla tych, którzy mają pozwolenie". Żadnych strażników. Przed 18:00 byliśmy na szczycie - wrażenia bezcenne. W przeciwieństwie do poranka byliśmy sami (rano całe schronisko idzie na wschód słońca). Później dołączyła do nas emerytka z Anglii, pogadaliśmy chwile i zeszliśmy na dół ze względu na zimny wiatr. Przed 19 byliśmy pod stacją kolejki, przed 22 pod parkingiem na początku szlaku. Plusem tej wersji jest również to, iż zarówno do góry jak i w dół idziemy przy dziennym świetle (jedynie na sam koniec przyda się latarka).

W skrócie: osoby, które chcą wejść na Teide last-minute polecam wejść tam po 17. Praktycznie nikogo oprócz was + zejście bez latarek.

Czy ta metoda jeszcze działą ? Tj wjeżdżam ostatnim wagoniekiem, czekam na zamkniecie kolejki i moment kiedy strażnicy kończą prace, wtedy wchodzę bez posiadania "permitu" na szczyt i schodzę szlakiem do podnóża ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sty 2025 09:57 

złoty
Na wejście nocne też trzeba mieć permit + osobny na szlaki
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 29 Sty 2025 10:49 

A kto między 22 a 6 rano to sprawdza ??
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sty 2025 11:05 

złoty
Sprawdzenie to jedno, ale wprowadzono to niedawno przez liczne wypadki.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 29 Sty 2025 21:37 

@dg72
Czyli co? Muszę czy nie muszę mieć zgodę na nocne wejście? I czy jak wyjadę kolejka to do której. Max mogę zostać u góry? O której strażnicy schodzą z bramki?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sty 2025 21:46 

złoty
Serio...minuta szukania

Kod:
Zgodnie z nowymi regulacjami każdego dnia 300 osób może obecnie wejść na szczyt w trzech przedziałach czasowych w godzinach: od 9 do 16, od 16 do północy i od północy do godz. 9.

Trasa parku narodowego jest obecnie patrolowana 24 godziny na dobę, 365 dni w roku.

Turyści muszą zarejestrować się za pośrednictwem aplikacji Tenerife ON.

Firmy zajmujące się turystyką i zrzeszeni alpiniści są traktowani preferencyjnie z przydziałem 20% całkowitej liczby miejsc każdej dobry.

Nowe przepisy nakazały, że każdy turysta musi zarejestrować się online przed wejściem na szlaki parku. Dostęp do tras będzie możliwy obecnie wyłącznie po wcześniejszym zgłoszeniu i uzyskaniu pozwolenia za pośrednictwem centralnej platformy rezerwacyjnej. Po otrzymaniu odpowiedniego dokumentu należy go wydrukować lub zapisać na urządzeniu mobilnym, aby okazać go podczas kontroli przy wejściu na wybrane szlaki górskie na Teide.

Kontroli podlegają następujące szlaki:

Szlak 7 (Montaña Blanca-Pico del Teide),
Szlak 11 (Mirador de la Fortaleza),
Szlak 23 (Regatones Negros),
Szlak 9 (Teide-Pico Viejo).
Osoby, które nie zastosują się do nowych przepisów i wejdą na szczyt Teide, będą musiały zapłacić w wysokości 600 euro  (2500 zł) oraz pokryć koszty ewentualnej akcji ratunkowej, która może wynosić od 2000 euro (8600 zł) do nawet 12000 euro (51 tys. zł). Dlatego w tej sytuacji warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie turystyczne, które obejmuje także koszty akcji ratunkowej.   

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:49 
Awatar użytkownika

niebieski
marecki1 napisał(a):
A kto między 22 a 6 rano to sprawdza ??

Właśnie, że sprawdzają i wlepiają kary.
Zeus lubi ten post.

#13 PostWysłany: 04 Lut 2025 16:11 

@Akna
Tym samym, wnioskuje że nie ma absolutnie żadnej opcji dotarcia na szczyt góry nie posiadając zezwoelnia. Biorac pod uwage, że są one juz zablokowane do połowy maja, to albo załatwię przez "konika" w postaci przewodnika (dostałem ofertę na 100e/osoba z wjazdem i zjazdem) albo po prostu z tego zrezygnuję.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 04 Lut 2025 16:36, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Lut 2025 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@Yuhri no nie ma, Kanaryjczycy się wkurzyli po kilku nadmiarowych akcjach ratunkowych i zaczęli pilnować.
Kary są zdecydowanie wyższe niż 100 euro ;-)
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Lut 2025 18:08 

złoty
@Yuhri A sprawdzałeś dostępność permitów na nocne wejście? Bo z tymi zwykle nie ma problemów.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2025 21:04 

Nie wiem, czy wiesz, ale wchodzenie tam przy pełni księżyca to nie jest najlepszy pomysł. A jeśli zauważą latarkę, to mogą po ciebie helikopter wysłać. A co im zależy, skoro to ty za niego zapłacisz. Poza tym chyba nie ma sensu te ostatnie metry się wspinać. Kolejka cię wwozi na 3,555 m. Szczyt ma 3.718 m. Różnica w wysokości, to raptem 163 metry. Myślisz, że warto tylko dla samego "bo warto"? Zdjęcia czy ze szczytu, czy z okolic kolejki są takie same, a w okolicy górnej stacji pospacerować można.

Jedź zamiast tego do El Medano (autobusem) i wejdź sobie na Czerwoną Górę. Różnica wysokości podobna, a widoki, kto wie, czy nie lepsze.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Lut 2025 08:46 

Mar77 napisał(a):
@Yuhri A sprawdzałeś dostępność permitów na nocne wejście? Bo z tymi zwykle nie ma problemów.

Tylko jeśli dobrze rozumiem, rezerwuje zezwolenie na wejście na szlak ale na szczyt nadal w nocy wejść nie mogę ? ?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 12 Lut 2025 12:59 

złoty
Są osobne permity na wejście na szczyt poza "standardowymi" godzinami i ich dostępność jest duża, wiec problemu być nie powinno
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Lut 2025 13:59 

@Mar77
Mozesz mi podpowiedziec i i jak to ogarnąć ?

Widzę że są wejścia na trasy, poza tym wejścia na szczyt za dnia. Ale nocne o których wspominasz to nie znam i nie widze ich na tenerife ON
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Lut 2025 14:09 

złoty
Tym razem 2 minuty szukania
https://atrakcyjnateneryfa.pl/wulkan-el-teide/

Interesuje nas dokładna instrukcja tj

Instrukcja rezerwacji pozwolenia na nocne wejście na El Teide

https://www.reservasparquesnacionales.e ... e6cUIFmr_c
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości