Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 702 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 12 Wrz 2012 17:33 
Awatar użytkownika

Najtaniej stopem ;)

Byłem z kumplem pod koniec sierpnia na 2 dni, z lotniska do Nykoping i z Nykoping na przedmieścia Sztokholmu dojechaliśmy na stopa, później do centrum metrem 3 przystanki (bilet godzinny 20SEK).
Z powrotem wyjechaliśmy metrem do stacji Midsomarkransen (blisko autostrady), z buta na wjazd do autostrady i łapaliśmy na przystanku autobusowym na wjeździe.

Na 5 podwózek, w 4 przypadkach nie czekaliśmy dłużej niż 10minut, raz tylko prawie godzinę, bo pewna Pani wysadziła nas praktycznie na autostradzie i był mały problem, ale w pobliskim miasteczku jakaś miła Pani zatrzymała się i zawiozła nas do Nykoping :]

Do Sztokholmu jechaliśmy jakieś 1,5h, z powrotem niecałe 3h, ale za taką cenę było warto :D W dodatku można sobie fajnie porozmawiać ze Szwedami (i nie tylko) ;)

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#182 PostWysłany: 13 Wrz 2012 15:47 

"Youth tickets are valid for people from age 12 to 25 (inclusive)..."

people ==> więc tyczy się wszystkich w tym przedziale wiekowym, a nie tylko "students"
25 (inclusive) ==> więc jeśli ktoś leci we wrześniu, a w grudniu będzie miał 26 lat, to się jeszcze łapie ?

jeśli ktoś kto podróżował Flygbussarnas'a, wie jak to jest w końcu z tą zniżką, niech napisze ;)

#183 PostWysłany: 13 Wrz 2012 16:28 

izuuu123 napisał(a):

people ==> więc tyczy się wszystkich w tym przedziale wiekowym, a nie tylko "students"
25 (inclusive) ==> więc jeśli ktoś leci we wrześniu, a w grudniu będzie miał 26 lat, to się jeszcze łapie ?

jeśli ktoś kto podróżował Flygbussarnas'a, wie jak to jest w końcu z tą zniżką, niech napisze ;)

Byłem 27-29 września. Bilety kupuje się w automacie, najlepiej w pierwszym, który zobaczysz, zaraz przy wejściu do kibli, nastepne automaty sa tuż przy wyjściu z lotniska i tam czasem są do nich kolejki. Najlepiej kupić powrotny, bo taniej. A najbardziej optymalny jest zakup przez internet, wtedy wychodzi najkorzystniej. Z biletem (tym z automatu lub własnoręcznie wydrukowanym) wychodzimy z lotniska i tuż po wyjście z prawej strony jest przystanek Flygbussarna. Pan sprawdza bilety, ale nikomu żadnych legitymacji nie ogląda.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 13 Wrz 2012 20:03 

izuuu123 napisał(a):

Jechałem wczoraj Flygbussarnas i nikt mi nie sprawdzał ile mam lat, chociaż na bilecie miałem Youth. Skanuje tylko czytnikiem kod QR z biletu i zaprasza do środka ;) Bilet kupowałem przez neta ;)

Nie ma znaczenia kim jestes, ważne żebyś miał =< 25lat

a kolega wyżej to chyba z przyszłości jest :D:D
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 14 Wrz 2012 10:36 

Aktualne ceny flygbussarna to za jednorazowy bilet dla osoby dorosłem to 129 koron, kupując przez internet. Ktoś pisał, że na miejscu jest drożej. Wiadomo o ile?

#186 PostWysłany: 14 Wrz 2012 12:05 

Troszkę straszny bałagan w tym temacie, a info na pierwszej stronie nie aktualne. Postanowiłem je napisać w jednym miejscu, może Adminowi się spodoba i przesunie ten post jako pierwszy ;)

Do wyboru mamy bezpośredni autokar Flygbussarna lub autobus 515 bądź 715 do pobliskiego Nyköping (czyt. Nyzioping) a następnie pociągiem regionalnym do centrum. Samo miasto jest dość małe i można mu poświęcić 2-3h.

Ze względu na to że ja miałem przylot do Skavsty o 23:20, do Stockcholmu jechałem autobusem (ostatnie jadą o 23:30 i 00:00) a powrót pociągiem.

Kilka przydatnych linków:
Strona Flugbassarny: http://www.flygbussarna.se/?lang=EN
Strona szwedzkich kolei (SJ) http://www.sj.se/start/startpage/index.form?l=en
Strona przewoźnika lokalnego w Nyköping (Länstrafiken) http://www.lanstrafiken.se/

Koszty:
Flugbassarna:
Dorośli:
129SEK w jedną stronę 248SEK RT (ok. 60/115zł)
Osoby między 12 a 25 rokiem życia włącznie
115SEK / 218SEK (ok 54/101zł)
Bilet jest ważny 3 miesiące od daty zakupy, nie jest imienny. Kupiony bilet drukujemy i później pokazujemy kierowcy, który czytnikiem kodów QR kasuje nam bilet. Bilety można też kupić w automatach na lotnisku (są nawet znaki gdzie jest automat Flugbassarny) jest chyba droższy o 10SEK. Gdy zabraknie miejsca, po 10 min podstawiają następny :)
Czas przejazdu 80min.

Autobus miejski w jedną stronę dorośli 24SEK (ok 12zł), osoby mniej niż 20lat 12SEK. Nie jest imienny. Ważny jest zarówno w 515 jak i 715. Jeżdżą one dość często. Między lotniskiem a Nyköping są 3 przystanki.
Bilet ten kupowałem za gotówkę w niebieskiej budce, była ona obok przystanku w Nyköping. Aby tam dojść z pociągu należy się udać do przejścia podziemnego, a tam już pokaże nam się tabliczka z samolotem kierująca nas w lewą stronę. Po wyjściu mamy praktycznie pod nosem wspominaną niebieską budkę ;) Można także kupić bilet u kierowcy, ale płatność jedynie kartą kredytową. Z forum pamiętam że z MasterCard mogą być problemy, Visa podobno przechodziła bez problemu.
Kupiony bilet wkładamy do takiego śmiesznego zielonego kasownika który nam go porywa na kilka sekund i oddaje :) Kompletne zaskoczenie dla mnie ;) Bilet wygląda jak... papierowa karta do bankomatu ;)
Warto pomachać kierowcy żeby się zatrzymał na przystanku ;)
Czas przejazdu ok 10min.
Można też ten odcinek pokonać piechotą, jest to ok 7km wzdłuż głównych dróg przy których dosłownie nic nie ma. Autostopu nie próbowałem, ale podobno łatwo złapać.

Pociąg
Bilety na pociąg należy kupić z ogromnym wyprzedzeniem, nawet większym niż miesiąc przed planowanym przejazdem. Wtedy kosztuje on ok. 49SEK czyli ok 23zł OW. Ja kupowałem 10.08 bilety na 12.09 Wraz z zbliżającym się terminem mocno drożeją. Oczywiście kupiony bilet drukujemy i okazujemy do kontroli, teoretycznie trzeba potwierdzić swoją tożsamości jakimś dokumentem, ale w praktyce po prostu skanują kod kreskowy i idą dalej ;)
Same pociągi.. No właśnie.. To jak podróż do przyszłości. Pociąg nie szarpie przy ruszaniu, jest piekielnie cichy! Mało tego, jedzie ok 100km/h cały czas! Nie są zdewastowane, działają w nich gniazdka 220V i są rozkładane stoliki. Są w nich reklamówki na śmieci. Toalety czyste, wyposażone odpowiednio, nie ma się do czego przyczepić. Fotele są regulowane. A to tylko pociąg regionalny! Byłem pod takim wrażeniem, że pomimo 10h chodzenia po Sztokcholmie oprzytomniałem i patrzyłem na to wszystko z niedowierzaniem. Przystanki są zapowiadane przez głośnik, ale troszkę ciężko zrozumieć. Zapytałem miłą panią konduktor o liczbę przystanków(oczywiście po angielsku), i z uśmiechem na twarzy otrzymałem odpowiedź, że na 4 przystanku muszę wysiąść :). Jedyny minus to taki, że przy wjeździe i wyjeździe do tunelu mogą zaboleć odrobinę uszy. Ale rekompensuje to widok wspaniałych lasów, jezior, mostów i charakterystycznych szwedzkich machoniowych domków :)
Czas przejazdu ok 70min. Może kiedyś u nas tak będzie funkcjonowała kolej..

Dla hardkorów: Można próbować łapać stopa nawet do Sztokcholmu. Czytając wątek na forum kilka osób się chwaliło takim wyczynem ;)

Gdyby jakieś info się nie zgadzało, lub ktoś by chciał coś uzupełnić to proszę o PW, edytuję posta.
 Profil Relacje PM off
szczota1992 lubi ten post.
yarck uważa post za pomocny.

#187 PostWysłany: 14 Wrz 2012 12:46 

I takiego posta brakowało. W zasadzie wszystkie inne można skasować. :)

#188 PostWysłany: 14 Wrz 2012 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
A czy jeśli kupuje się bilety w automacie na lotnisku (return ticket) to od razu musisz zdecydować , na która godzinę wybierasz powrotny?

#189 PostWysłany: 14 Wrz 2012 22:31 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Można także kupić bilet u kierowcy, ale płatność jedynie kartą kredytową.

debetówkami też
Cytuj:
Z forum pamiętam że z MasterCard mogą być problemy, Visa podobno przechodziła bez problemu.

płaciłem MC i problemów nie było
Cytuj:
Same pociągi.. No właśnie.. To jak podróż do przyszłości. Pociąg nie szarpie przy ruszaniu, jest piekielnie cichy! Mało tego, jedzie ok 100km/h cały czas!

na porannych kursach(na pewno na tym 6.07) jeżdżą nowoczesne piętrusy, jedzie się ciszej niż samochodem, widoczki z wiekszej wysokości
Cytuj:
Jedyny minus to taki, że przy wjeździe i wyjeździe do tunelu mogą zaboleć odrobinę uszy.

potwierdzam
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 17 Wrz 2012 09:54 

Wróciłem.

Pabloo napisał(a):
A czy jeśli kupuje się bilety w automacie na lotnisku (return ticket) to od razu musisz zdecydować , na która godzinę wybierasz powrotny?

Nie. Te bilety w ogóle nie są na żadną konkretną godzinę. W takim przypadku drukuje Ci się bilet z dwoma kwadracikami. Przy wejściu do autokaru kierowca robi w jednym z nich parafkę, a na powrocie w drugim.

#191 PostWysłany: 17 Wrz 2012 20:46 

Aha. Co do tego ile droższy jest bilet w automacie od tego kupowanego przez internet... Bilet Youth return na stronie Flygbussarna kosztuje 218 SEK, natomiast w automacie... 219 SEK. :D

#192 PostWysłany: 18 Wrz 2012 18:15 

Zbanowany
Mam do Was pytanie, na poprzedniej stronie doczytałam że autobus miejski do Nykoping kosztuje 24 SEK dorosły i 12 SEK młodzież.

Czy to sprawdzone ? Do tej pory wszędzie widziałam 29 SEK wszyscy.

Teraz na srtonie http://www.sj.se wyczytałam że młodzież 16 SEK a dorośli 26 SEK.

I zastanawiam sie czy nie opłaca się bardziej przez neta kupić, tylko minus taki że trzeba na konkretną godzinę.

No i która cena w końcu jest prawdziwa ?:)
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 18 Wrz 2012 18:24 

Wczoraj płaciłem 24 SEK, moje dziecko w wieku 6 lat jechało za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 18 Wrz 2012 19:40 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Tydzień temu płaciłem 12 SEK, ta cena obowiązuje do 20 roku życia. Jak już masz 20 lat+ to płacisz 24 SEK. Bilety kupowałem na lotnisku, zaraz po przylocie.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 23 Wrz 2012 10:34 

A czy za bilety w automacie można płacić gotówka czy tylko karta?
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 27 Wrz 2012 22:56 
Awatar użytkownika

W zeszłym tygodniu płacone - 24SEK. Jeśli się podróżuje w większej grupie (np. 4 os.), to warto wziąć od razu w dwie strony. Dostaje się wtedy 3 bilety normalne + 1 trochę inny, który trzeba najpierw skasować, uprzednio mówiąc kierowcy ile osób jedzie. Pani w kasie długo liczyła i liczyła na kalkulatorku i zamiast 192 SEK policzyła 172.
A za 20 SEK to można kupić 3 bułki w promocyjnej cenie w 7eleven :D
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 01 Paź 2012 18:33 

Hej,
Czy te autobusy/pociągi jezdzą w nocy? Tzn muszę sie dostać na lotnisko na godzinę 6 rano. w Niedzielę
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 03 Paź 2012 00:20 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Rozkład mówi, że:
Cytuj:
2012-10-07 05:05 05:20 00:15
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 03 Paź 2012 15:46 

codriver napisał(a):
Rozkład mówi, że:
Cytuj:
2012-10-07 05:05 05:20 00:15

Chodzi mi raczej o dojazd ze stockholmu do nykoping. Nie wiem do którego przystanku są najlepsze połączenia
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Sztokhom Skavsta
#200 PostWysłany: 07 Paź 2012 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy z Waszego doświadczenia, dotychczas często się zdarzało, aby w miesiącach zimowych samoloty miały jakieś opóźnienia na tym lotnisku, np. ze względu na złe warunki atmosferyczne. Chodzi mi o sytuacje gdy samolot wyleciał już (w tym wypadku z Gdańska) i w Skavsta miał być np. na 15, ale ze względu na złe warunki wylądował o 17. Raczej jest to krótka trasa więc wydaje mi się, że jakby miała być zła pogoda to opóźnili by wylot z Gdańska, niż wisieli potem w powietrzu gdzieś nad docelowym lotniskiem... Tak wychodzi na logikę, ale czy mam rację?

PS. Gdzieś na tym forum czytałem, że np. Oslo Torp jest niebezpieczne do przesiadek zimą, gdyż często tam występują złe warunki atmosferyczne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 702 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość