Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 24 Lip 2024 09:49 

srebrny
pare lat temu nie, tylko shuttle busy
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#42 PostWysłany: 24 Lip 2024 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Ok to jak jest możliwość dotarcia shuttle busami to jest jakiś plus.

#43 PostWysłany: 03 Lip 2025 14:08 

Witam forumowiczów i miłośników Nowej Zelandii.

Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę o radę. Będę w NZ za kilka miesięcy (ichniego lata) przez 12 dni. Wiem, że to mało czasu ale na tyle mogę sobie pozwolić. Oczywiście chciałbym zobaczyć jak najwięcej i w oko wpadł mi TAC. Nie będę wypożyczał samochodu, jadę sam więc cenowo to się nie zepnie ale nie mam też doświadczenia z jazdą po tej drugiej stronie. Czy według Was jest sens tracić 3 dni z 12 na TAC? Liczę trzy, bo jeden dzień na dojazd jakimś pociągiem/busem z Auckland czy też Wellington, drugi to wynajęcie busika z np. National Park na szlak i z powrotem, a trzeci dzień do dalsza podróż busem/pociągiem do Auckland czy Wellington. TAC bardzo mi się podoba, wydaje się must see ale biorę też pod uwagę, że będę mało elastyczny więc przy nienajlepszej pogodzie mogę stracić czas i niewiele zobaczyć.
Co radzicie? A może macie pomysł na jakiś inny trekking (pewnie nie tak spektakularny) w pobliżu jakiegoś większego miasta (patrz brak auta).
Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Lip 2025 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 316
Kilometry: 632 595
niebieski
waganci napisał(a):
Oczywiście chciałbym zobaczyć jak najwięcej [...] Nie będę wypożyczał samochodu

Jedno z drugim się wyklucza ;) Niestety ale brak auta bardzo ogranicza tam możliwości dotarcia w ciekawe miejsca. Jeśli nie masz problemów z jazdą po prawej stronie, to po lewej też sobie dasz radę, pierwsza godzina będzie kwadratowa, ale potem już z górki ;) W NZ ruch poza miastami jest niewielki, jeździ się naprawdę fajnie. Ja się uczyłem właśnie tam, polecam ;)

Auto można wynająć tanio, a autobusy w NZ (przynajmniej jak sprawdzałem kiedyś połączenia na Wyspie Południowej) są raczej drogie. Plus pewnie będziesz chciał kupić jakieś wycieczki, żeby dojechać do atrakcji gdzie nie ma regularnych połączeń, więc nie jestem wcale przekonany, czy bez auta wyjdzie taniej. Masz jeszcze sporo czasu, przemyśl temat.

Co do samego TAC, oczywiście szlak jest mega, ale poświęcać na niego aż 3 z 12 dni to wg mnie dużo. Z tym że liczenie w ten sposób jest trochę bez sensu, bo jeśli wybierasz się też na południe wyspy, to masz go po drodze. Z Rotorua czy Taupo dojazd nie zajmie cały dzień.
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 04 Lip 2025 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
+1
Zwiedzanie NZ bez samochodu, a szczególnie południowej wyspy jest kompletnie bez sensu. Z samochodem zobaczysz 2-3x więcej. Jak już wydasz tyle kasy na bilet to szkoda oszczędzać na samochodzie.
maciass lubi ten post.

#46 PostWysłany: 04 Lip 2025 22:26 

@maciass @cart

Wielkie dzięki za porady.

Plan miała taki aby zahaczyć o TAC jadąc z Auckland do Wellington tym panoramicznym pociągiem. On wyjeżdża rano, po południu jest na miejscu, kolejnego dnia trekking, i jeszcze kolejnego dalsza podróż. Stąd mi wychodzą aż trzy dni. Dużo, wiem. Dlatego zacząłem zastanawiać się nad sensem tego punktu zwiedzania.

Chyba rzeczywiście zastanowię się nad tym samochodem. Gdzieś słyszałem, że pierwsza godzina jazdy jest "dziwna" a potem już idzie i nawet nie okazuje się to takie trudne. Wiadomo, człowiek też jest wtedy bardziej elastyczny i niezależny.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Lip 2025 23:17 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
TAC jest warte, by go zrobić. W szczególności jadąc z Rotorua. My chyba właśnie tak mieliśmy ułożona trasę, że jechaliśmy z Auckland do Rotorua a stamtąd poprzez Taupo do jakiejś miejscowości bliżej początku szlaku. Sam szlak to jest pol dnia. Jak ruszysz rano to po południu możesz ruszać dalej w trasę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość