Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Svalbard
#1 PostWysłany: 04 Paź 2024 22:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Foteczki dodam potem

Pi razy oko to chyba "zaliczyliśmy" wszystkie knajpy poza jedną.

1.Vinterhagen Restaurant & Peisen Bar
Najdroższa w zestawieniu ale to restauracja premium. Niemiła obsługa ale to co dostaniemy na talerzu rekompensuje wszystko.
Przystawka z wedzonego mięsa foki/renifera/wieloryba i do tego kiszonki (220nok) dla jednej osoby za duża porcja a nawet dla dwóch. Warto wziąć w 4 osoby i sobie każdy po kawałku spróbuje każdego z trzech mięs.
Dania główne zjedliśmy dwa : 1. Stek z renifera z pure ziemniaczanym i warzywami z wody (445nok)- danie zasługujące na gwiazdkę Michelin lub jak to mówi młodzież "muala". Idealny poziom wysmażenia dodatki które nie przeszkadzały mięsu. Nic bym w tym daniu nie zmienił. Jedyne danie na które chciałbym wrócić na Svalbard. Drugim spróbowanym daniem był stek z foki ale tu poproszę @kamo375 lub @sko1czek o wypowiedź.
ImageImage
ImageImage

2.Café Huskies
Dla lubiących pieski lub potrzebujących popracować w miłych warunkach to spoko. Kawa 40-95 nok niby speciality a dla mnie lurkowata i paskudna. Dużo gadżetów z psiakami.
Image

3.Restaurant Kroa
Bardzo dobry burger z łosia(175nok ) z frytkami z batatów. Duża porcja mięsa ale nic co by spowodowało chęć powrotu. Po prostu bardzo dobry burger z mięsem innym niż wołowina a miejsce ze średnim klimatem.

Image

4.Stationen
Knajpa odwiedzana najczęściej ze względu na wybór piwa(warzone na miejscu 600m dalej) - Świetna Neipa. Sporo ciekawych dań jak gulasz z renifera,carpaccio z wieloryba czy burger z wielorybem a także klasyczne fish and chips. 11-15 w tygodniu jest lunch menu co w praktyce oznacza obniżki na niektóre dania w menu (burgery nie hehe). @pawfazi @cart wypowiedzcie się na temat jedzenia bo ja mope tylko na temat płynów.

5. Coop supermarket
Vis a vis Stationen jest supermarket gdzie w tygodniu można sobie kupić ciepłe jedzenie. Raczej klopsiki/lasagne/kotlety/kanapki niż coś wysublimowanego jednak cena za taki obiad to 20-30 pln. Kawa gratis. Cynamonki które tam sprzedają są wybitne.

6. Pyramiden cafe
W szeroko pojętym Svalbardzie jest tylko jedna knajpa w miejscowości Pyramiden i można się tam dostać tylko z wycieczką. Dwie rzeczy warte uwagi. Miodownik i kartoshka to przepyszne ciasta miodownik to poziom światowy. @kamo375 wziął coś innego i było paskudne i stare. Drugą rzeczą wartą uwagi jest szot " See you tommorow" - jagger/likier miętowy/blu curacao.
Image

Podsumowując absolutnie nie ma sensu brać michy z Polski. Chyba, że jakieś trekingowe batony energetyczne etc. Tak to wszystko jest. Co ciekawe zieleninę transportuje tam polski SprintAir z kontynentalnej Norwegii.
12 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
 Temat postu: Re: Svalbard
#2 PostWysłany: 04 Paź 2024 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
W Stationen jadłem stek z wieloryba za 325 NOK. Bardzo dobry, ale mięso specyficzne. Niektórzy mówią, że zalatuje wątróbką. Ma trochę żyłek.
To mój drugi raz z wielorybem - na Grenlandii kupowałem wędzony w markecie i opakowaniu próżniowym i kroiłem jak wędlinę.
Ciekawostka na spróbowanie i całkiem smaczne, ale jeść tego więcej to zamęczy.

Z piw, mnie najbardziej smakowało IPA. Neipa to Pale Ale w smaku.

Próbowałem też te klopsiki w sklepie Coop - 8 sztuk (smakują jak w Ikei) + puree + gotowane warzywa zapłaciłem 18 zł. Jak ktoś jest on budget to stołowanie się w tym sklepie jest dobrym pomysłem. Otwarty nawet w niedzielę 15-18.
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 05 Paź 2024 03:00 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Jadłem burgera z wieloryba w Stationen. Nie to że zalatuje wątróbka, ale ma lekko podobną konsystencję, choć bardziej zbite. Na serio dobre. To samo mięso podaj w burgerze, czyli stek a nie siekany, jak i oddzielne danie stek z wieloryba.

Hamburger z Łosia. Zaskakująco dobre i chyba nieco wyżej bym postawił niż mięso z wieloryba.

Gulasz z renifera w Stationen wygląda mało ciekawie ale za to było serio dobre.

Image
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Wrz 2025 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Byłem krótko, ale odwiedziłem kilka miejsc.

Stationen

Fish'n'chips z lunchowego menu. Smacznie, porcja niezbyt duża.
Kroa - burger z łosia - smaczny. Miejsce trochę bez klimatu.

Załącznik:
PXL_20250912_175952478-Resizer-800.jpg
PXL_20250912_175952478-Resizer-800.jpg [ 162.31 KiB | Obejrzany 82 razy ]

Vinterhagen

Wędzony wieloryb, foka i renifer - ciekawe doświadczenie kulinarne.Plus stek z wieloryba. Warto spróbować. Najdroższa z 3 wymienionych.

Załącznik:
PXL_20250913_164545139-Resizer-800.jpg
PXL_20250913_164545139-Resizer-800.jpg [ 172.86 KiB | Obejrzany 82 razy ]

Załącznik:
PXL_20250913_170213469-Resizer-800.jpg
PXL_20250913_170213469-Resizer-800.jpg [ 209.41 KiB | Obejrzany 82 razy ]

Miejscowy browar. Zwykle otwarte tylko na degustację, w piątki od 18 do 22 można przyjść i zamawiać normalnie, Wszystkie piwa 90 NOK, smaczne.

Załączniki:
PXL_20250912_164434833-Resizer-800.jpg
PXL_20250912_164434833-Resizer-800.jpg [ 66.23 KiB | Obejrzany 69 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość