Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Mam taki problem. W lipcu złożyłem wniosek o nowy paszport. Dokument jest już gotowy do odbioru. Dzisiaj byłem w Urzędzie Wojewódzkim, ale miałem przy sobie tylko dowód osobisty. Rano nie mogłem znaleźć starego paszportu, poszedłem, myślałem że może to wystarczy. Niestety Pani nowego paszportu mi nie wydała. Powiedziała, że jeśli mam stary, który jest ważny, muszę go mieć ze sobą przy odbiorze. Jeśli go zgubiłem, żeby mi wydała ten nowy muszę zapłacić karę i to ponad 400 zł !

Wróciłem do domu, przeszukałem cały pokój i paszportu nie ma. Czy ktoś miał podobny przypadek ? Czy akurat ta babka była złośliwa, czy serio to jedyne rozwiązanie - tak wysoka kara ? Mogę zgłosić sprawę na policję, ale podobno to i tak nie wiele pomoże. W środę mam lot i paszport będzie mi potrzebny. Gdyby ktoś mógł pomóc, to będę wdzięczny za radę ? Może zamiast zgubienia dokumentu, zgłosić jego kradzież, albo zniszczenie ? Nie uśmiecha mi się tyle płacić.
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:31 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek69 napisał(a):
Takie sa przepisy

A mógłbyś zacytować ten przepis, razem z wysokością kary ? Bo ja nigdzie nie mogę go znaleźć w Internecie. Jeśli ktoś Cię napadnie na ulicy, zabierze Ci dokumenty, zgłosisz to na Policję, też musisz płacić jeśli już dokument wyrobiłeś (zapłaciłeś 140 zł za jego wyrobienie) i czeka on tylko do odbioru ? Pytam, czysto teoretycznie.

To już korzystniej byłoby złożyć nowy wniosek o wyrobienie paszportu i zapłacić znów 140 zł, a nie ponad 400.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:42 

Loty: 14
Kilometry: 26 318
Jeśli paszport został skradziony i zostało to zgłoszone na policję to płacisz jak za normalne wyrobienie. Natomiast, jeśli zgubiłeś paszport to płacisz ekstra. To dlatego, że dzięki Tobie, ktoś niepowołany może go użyć do przekraczania granicy. Nie ma co dywagować, tylko albo znaleźć paszport albo płacić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeżeli by przyszło ci do głowy zgłoszenie na policję fikcyjnej kradzieży, żeby obniżyć koszty wyrobiebia nowego paszportu, to szczerze odradzam taką drogę.
Oni tam mają swoje sposoby na wyłapywanie fikcyjnych zgłoszeń i można się tak zamotać, że potem postawią ci zarzut składania fałszywych zeznań.
Znam przypadek zgłoszenia fikcyjnej kradzieży telefonu, po której gość miał spore kłopoty i sprawę karną.

Ostatnio edytowany przez maczala1, 16 Wrz 2013 17:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:56 

niebieski
Ustawa z dnia 13 lipca 2006 r. o dokumentach paszportowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., poz. 268)
art. 10a ust. 1
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Wrz 2013 17:59 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Zgubiłem paszport. Ile wyniesie opłata za wyrobienie nowego?

Osoba, która utaciła dokument paszportowy (lub której dokument uległ zniszczeniu) jest obowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym organ paszportowy (przy utracie w Polsce - właściwego wojewodę przy utracie za granicą - konsula). Według Ustawy o dokumentach paszportowych (Dz. U. 143, poz. 1027, Art. 10, ust. 3) opłata za wydanie nowego paszportu przed upływem terminu ważności dotychczas posiadanego, ulega podwyższeniu o 200%, jeżeli paszport został utracony lub zniszczony z winy posiadacza. Podwyższona opłata za utratę to 420 zł (bez ulg).

#7 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:12 
Awatar użytkownika

niebieski
A jeszcze 2 tygodnie temu go skanowałem :(

Heh, dowód wyrabiają za free, ale przy paszporcie to już z opłatami ładnie łupią.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:25 
Awatar użytkownika

niebieski
lider napisał(a):
opłata za wydanie nowego paszportu przed upływem terminu ważności dotychczas posiadanego, ulega podwyższeniu o 200%, jeżeli paszport został utracony lub zniszczony z winy posiadacza

Ciekawe, co w przypadku, jeśli został zniszczony z winy kogoś innego, np. dziecko wrzuciło go do zniszczarki ? Wtedy nie jest to wina posiadacza.

Choć czuję, że z tymi babkami, które pracują w tym UW, to będzie ciężko te przepisy obejść.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
piotrek_ napisał(a):
...
Ciekawe, co w przypadku, jeśli został zniszczony z winy kogoś innego, np. dziecko wrzuciło go do zniszczarki ? Wtedy nie jest to wina posiadacza...

oczywiście że nie! jest to jawna wina niszczarki czy nawet zakładu energetycznego!

#10 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Podałem pierwszy, jakiś tam przykład. Teoria też jest interesująca. Można stracić dokument nie ze swojej winy. Ciekawe, jak wtedy działa ustawa.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:45 

niebieski
W praktyce tylko kradzież i jej zgłoszenie pozwoli ominąć tę podwyższoną opłatę.
Mógł Ci go zjeść pies, mogło dziecko wrzucić do niszczarki - w każdym przypadku to niestety Twoja wina a nie psa, dziecka,niszczarki czy elektrowni.
Lepiej na spokojnie przeszukaj jeszcze raz cały dom, samochód i wszystkie miejsca gdzie go miałeś ze sobą, bo jak go znajdziesz po zapłaceniu tych 420zł. to dopiero będzie przykrość.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Wrz 2013 18:48 
Awatar użytkownika

niebieski
kendi napisał(a):
jak go znajdziesz po zapłaceniu tych 420zł. to dopiero będzie przykrość.

znając życie tak się to skończy :P
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Wrz 2013 20:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
może w torbie podróżnej został?
mój znajomy, przy przeprowadzce, w takiej torbie znalazł 8000zł oszczędności więc i może się poszczęści!

#14 PostWysłany: 16 Wrz 2013 22:24 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
A długo jest jeszcze ważny ? Bo jak minie termin ważności to już tej opłaty "karnej" nie pobierają przeciez ?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Wrz 2013 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
11 luty 2014.

Wszystko byłoby na razie ok, tylko w środę mam samolot na KBP ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości