Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2013 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Proszę Was o radę, ponieważ nie latam często i nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o obecne standardy linii lotniczych.
Szykuje mi się lot do Las Vegas lub Los Angeles i potem powrót z Chicago do Polski. Na długiej trasie wszelkie niedogodności są bardziej odczuwalne - jeśli ceny biletów byłyby porównywalne, bądź różnice niewielkie, to którą linię lotniczą polecilibyście?

- Lufthansa
- British Airways
- Brussles Airlines
- Air France
- Delta Airlines
- Finnair
- American Airlines

Osobiście pozytywne opinie słyszałam o British Airways a negatywne o American Airlines.

Na terenie Stanów będziemy mieć też przelot międzystanowy - lot 3-4 godzinny, więc da się przeżyć, nawet gdyby było coś nie tak, ale jeśli mielibyście wybór

- Alaska Airlines
- Delta Airlines
- United Airlines
- American Airlines

to wybór ten padłby na...?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#2 PostWysłany: 06 Lis 2013 13:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Maxima0909 napisał(a):
...
Osobiście pozytywne opinie słyszałam o British Airways a negatywne o American Airlines.
...

znajomy często lata do us&a i tez miał takie wrażenia. AF tez lepiej niż AA czy delta.
jakkolwiek, te amerykańskie wychodziły taniej

#3 PostWysłany: 06 Lis 2013 14:15 
Awatar użytkownika

myslę ze ile ludzi, tyle opinii i pewnie tez zalezy jakie masz wymagania. ja np slyszalam negatywne opinie o liniach TAM i byłam bardzo zaskoczona bo odnioslam pozytywne wrazenie. no ale ja zwykle latam Ryanem, wszystko inne powinno byc ok. Zadbaj tylko o to zebys nie musiala leciec dreamlinerem ( poważnie ).

#4 PostWysłany: 06 Lis 2013 14:49 

A ja po podróży do SF z Air France więcej nie wsiądę na ich pokład:

- okropny system zarządzania rezerwacją online. Zawiesza sie, nie znajduje rezerwacji albo np. eticket nie ma tylu liter co wymagane, etc.
- miejsca w samolocie tak mało, że ludzie przesiadali się żeby nie siedzieć na sobie nawzajem
- serwis na pokładzie ogranicza się do rozdania posiłku a później chowają się i nie można o nic się doprosić
- słaby system rozrywki pokładowej
- niemalże najgorsze: przesiadki z Delta na AF w Nowym Jorku. Jak doleciałem to dziwili się skąd się wziąłem bo przecież nie widzą mojej
rezerwacji (w SF widzieli). Okazało się, że mój samolot nie leci. Lecę wcześniejszym.
- no i najgorsze: przesiadki na Charles de Gaule! W ponad godzinę nie zdążyli odprawić samolotu i wszyscy przesiadkowicze się spóźnili.
Później oczekiwanie na kolejny samolot. Straszna obsługa i same najgorsze wrażenia.

Na plus na pewno:
- jedzenie (choć zdarzały się zimne porcje).
i tyle?

Podsumowanie: ze swojego doświadczenia odradzam AF.
 Profil Relacje PM off
Dr. Woo uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 06 Lis 2013 15:01 

Zbanowany
A ja zdecydowanie polecam AF, szczególnie na długich trasach. :-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lis 2013 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie znalazłam kolejną opinie:

"WAW - JFK (LOT) - jak poprosilem o 3 piwo to Pan mi odpowiedzial ze to nie jest bar
Lufthansa - chyba maja przystepne ceny do USA ale szalu nie robi. duzo floty ma stare samoloty, placisz to samo a mozesz trafic na stary 747 i bedziesz ogladal zaglowek osoby siedzacej przed Toba; serwis tez szalu nie robi, obrazone niemki po pokladzie zasowaja (lecialem moze z 8 razy do anglii, do bangkoku, do malezji itd)

British Airways - serwis jest okay ale nie lubie byc otoczony cabin crew 40YO+
Air France - zawsze zadowolony, super serwis
KLM - bylo w sumie okay, niemile doswiadczenie na lotnisku w amsterdamie, mialem opozniony lot z anglii takze wyladowalem w amsterdamie pozniej niz powinienem i przez to spoznilem sie na samolot do wawy. bieglem do gate'u nawet security mi pokazywali zeby szybciej i powiedzieli ze na czas, podchodze do Pani przy wyjscie daje boarding pass i mi mowi ze za pozno. no to odruchowo powiedzialem no jak za pozno, nie moja wina .... i dostalem odpowiedz "to tez nie moja wina"... moim zdaniem brak customer service

czym tam jeszcze mozesz leciec,
SAS - szalu rowniez nie robi, mila obsluga ale zawsze maja drogie bilety (przynajmniej na trasach na ktorych ja latam)
SWISS - zawsze bylo ok, happy crew, wszystko gra

jezeli mialbym wybierac to wybralbym SWISS badz Air France"

Na razie skłaniałam się ku British Airways, Brussel Airlines i Air France
A co myślicie o KLM? O ich istnieniu nawet nie wiedziałam - oto moja wiedza o liniach lotniczych.. ;/

W zeszłym roku do Chicago leciałam Lufthansa, głównie ze względu na cenę biletów, które jak się później okazało wcale nie były jakies hiper atrakcyjne 2300 za osobę. Standard był niezły, ale nie mam porównania...
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lis 2013 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Z powyzszego zestawu tez polece AF na long haul'u, z wlasnego doswiadczenia moge porownac AF i LH:
- AF do Punta Cana na B747: ekstra serwis, dobre wino w Y, barki ogolno dostepne w każdej kuchni, jedzenie ok, jaja byly tylko na CDG ze zmiana terminala, jakies kosmiczne odleglosci
- LH do CPT, SIN, MEX na A340, A380, B744: solidnie ale nudno, poprawnie bym rzekł, A380 super cichy, B744 ciasny, ratuja ich ceny i przewaga FRA i MUC jako miejsc przesiadek

#8 PostWysłany: 07 Lis 2013 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
może ktoś coś jeszcze doradzi...?

czy bilety za 2400 do Las Vegas i z powrotem to dobra oferta czy standard?
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Lis 2013 21:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

KLM na międzykontynentalnych - rewelacja.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Lis 2013 21:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja natomiast ostatnimi czasy leciałem trasę przez Atlantyk LH (a340-400) i gorąco polecam. Co prawda kilka stewek było lekko szarpniętych czasem, lecz serwis jak na najlepszym poziomie.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Lis 2013 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Nie wiem jak starawe te samoloty Lufthansy o których mówicie są, ale ja najlepiej wspominam przelot LOTowskim 767 jakiś czas temu. Leciałem też wcześniej Deltą i kilka razy Air France'm, całkiem nowymi maszynami i pamiętam że było ciasno. A ten nasz 767 miał naprawdę dużo miejsca bo pewnie te 20 lat temu kiedy go budowali inne standardy były. Może w tych benkach 747 Lufthansy jest podobnie, ale nie wiem. Na system rozrywki zwykle nie zwracam uwagi bo cały lot staram się kimać.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Lis 2013 00:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zbyhu napisał(a):
... A ten nasz 767 miał naprawdę dużo miejsca bo pewnie te 20 lat temu kiedy go budowali inne standardy były....

mam dokładnie takie same wrażenia po jeździe starym TGV a tymi nowymi co w niemczech mają.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Chan oraz 7 gości