Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Sty 2012 20:05 

Jak w temacie - którego środka lepiej używać? Gotówki przywiezionej z Polski czy wypłaconej z szwedzkiego bankomatu? A może płatności zwykłą debetówką? Szwecja jest droga, więc myślę, że warto na coś takiego zwrócić uwagę. Co jest najbardziej opłacalne?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 12 Sty 2012 23:50 

niebieski
Jeżeli nie chcesz puścić w obrót milion koron to w zasadzie nie ma to znaczenia.
Jak chcesz wypłacać kasę/płacić kartą podpytaj jedynie w banku o kolejność przewalutowań. Korzystniejsza jest kolejność korona->euro->peeleny. Niektóre banki jednak robią to inaczej: korona->dolar->euro->peeleny.

Kursy bankowe są zwykle mniej korzystne niż kantorowe, ale różnice przy niewielkich kwotach są znikome.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Sty 2012 00:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Jeżeli nie chcesz puścić w obrót milion koron to w zasadzie nie ma to znaczenia.
Jak chcesz wypłacać kasę/płacić kartą podpytaj jedynie w banku o kolejność przewalutowań. Korzystniejsza jest kolejność korona->euro->peeleny. Niektóre banki jednak robią to inaczej: korona->dolar->euro->peeleny.

Kursy bankowe są zwykle mniej korzystne niż kantorowe, ale różnice przy niewielkich kwotach są znikome.

ło, jaki bank ma to drugie przewalutowanie?

co do problemu - karty: najkorzystniejsza bedzie karta Mastercard w EUR albo Visa w USD - wówczas mamy tylko jedno przewalutowanie, oczywiscie nie liczac kupna EUR/USD ale to mozna zrobic w tej chwili w zasadzie co do 4 miejsca po przecinku (walutomat np)

a jesli mieszkasz w wiekszym miescie, to korzystnie kupisz SEKi w kantorze. W krakowie np 505/508 w tej chwili, czyli calkiem przyzwoity spread ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Sty 2012 00:36 

niebieski
Blackall napisał(a):
ło, jaki bank ma to drugie przewalutowanie?

Fortis i Pekao z Żuberkiem na pewno. Są pewnie jeszcze jakieś extra.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Sty 2012 00:51 

niebieski
Zawsze jak lecę do Szwecji to SEKi kupuję w Polsce :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Sty 2012 01:27 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Myślę, że w Warszawie nie będzie problemu z kantorami :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Sty 2012 01:38 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja zawsze zabieram gotówkę (piwo w pubie itp) oraz kartę kredytową (autobusy itp).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Sty 2012 01:56 

A czy w autobusach nie ma problemu z przyjmowaniem płatności kartą Mastercard Prepaid?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Sie 2012 07:52 

Loty: 73
Kilometry: 72 829
Witam

słyszałem gdzieś ostatnio że Szwecja wycofuje się powoli z transakcji gotówkowych w juz praktycznie wszędzie płaci się kartą. I tu mam pytanie, czy wszystkie polskie karty płatnicze tam działają bez problemu,lub jaka waszym zdaniem spisuje się tam najlepiej. Ja do tej pory za granicą używałem Visa elektron z mBanku i Pko bp nigdy nie było z nimi problemu tylko opłaty za wypłatę z bankomatów były spore

Pzdr

#10 PostWysłany: 11 Sie 2012 08:30 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Pama napisał(a):
Jak w temacie - którego środka lepiej używać? Gotówki przywiezionej z Polski czy wypłaconej z szwedzkiego bankomatu? A może płatności zwykłą debetówką? Szwecja jest droga, więc myślę, że warto na coś takiego zwrócić uwagę. Co jest najbardziej opłacalne?

Najbardziej opłaca się nic nie kupować i wszystko zmieścić co potrzebne w podręcznym.
Ale drobne zawsze trzeba mieć przy sobie.
Przecież rodzinka czeka na prezenty :)

#11 PostWysłany: 13 Sie 2012 08:02 
Awatar użytkownika

olw napisał(a):
Witam

słyszałem gdzieś ostatnio że Szwecja wycofuje się powoli z transakcji gotówkowych w juz praktycznie wszędzie płaci się kartą. I tu mam pytanie, czy wszystkie polskie karty płatnicze tam działają bez problemu,lub jaka waszym zdaniem spisuje się tam najlepiej. Ja do tej pory za granicą używałem Visa elektron z mBanku i Pko bp nigdy nie było z nimi problemu tylko opłaty za wypłatę z bankomatów były spore

Pzdr

Gotówka ma się w Szwecji bardzo dobrze, więc nie powinieneś się obawiać. Był swego czasu pomysł, żeby karty płatnicze wzięły na siebie ciężar krajowych płatności... ale to tylko pomysł, który rozdmuchały media.

Jeśli masz kartę Visę lub MasterCard, to nie powinno być żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:11 

Ile byście wymienili koron na 3 dniowy wyjazd dla 4 osób (hotel, dojazd do centrum sztokholmu opłacone)?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:18 

llukasz, zdajesz sobie sprawę, że Twoje pytanie w takiej postaci jest całkowicie bezsensowne?
Odpowiadając na takie pytanie, ja bym nic nie wymieniał, tylko płacił kartą na bieżąco.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:24 

mm0512 napisał(a):
llukasz, zdajesz sobie sprawę, że Twoje pytanie w takiej postaci jest całkowicie bezsensowne?
Odpowiadając na takie pytanie, ja bym nic nie wymieniał, tylko płacił kartą na bieżąco.

Twoja rada jest bez sensu gdyż kartą stracę jakieś 100zł na głupim przewalutowaniu i prowizji 2% mbanku

Pytam o jakąkolwiek radę jeśli ktoś tam był i wie ile wymienił - abym miał jakikolwiek pogląd ile mogę wymienić

Sam szacuję, że minimum jakie wydam to około 3000-4000 tysiące koron, a jak zabraknie wtedy użyję karty, ale chciałbym wiedzieć ile inni wymienili / wydali
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:24 

mm0512 napisał(a):

Dokładnie. Llukasz, tak to ja Cię mogę zapytać - ile byś mi poradził mieć gotówki w Polsce na wydatki we wrześniu? Każdy ma inne potrzeby. Jeden nie wyda nic, bo będzie się poruszał tylko pieszo, zwiedzał to co za free i jadł jedzenie przywiezione z Polski. A ktoś inny będzie jeździł komunikacją, jadł w knajpach i zwiedzał muzea. Już nie mówiąc o tym ile chcesz brać ze sobą a ile wypłacać z bankomatu.

Ja już wolę poświęcić te 2% za przewalutowanie niż spędzać kupę czasu na planowaniu ile wydam przez cały wyjazd - szczególnie że to i tak się nigdy nie sprawdza w praktyce :) Dlatego wziąłbym w gotówce minimum, które wiesz że wydasz. A resztę płacił kartą/wypłacał z bankomatu. Szczególnie że do Szwecji bez sensu brać nadmiar gotówki bo potem stracisz na ewentualnej wymianie tego co Ci zostało z powrotem na PLN. To nie Euro, które prędzej czy później przyda się podczas następnej wycieczki.
eltun lubi ten post.

#16 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jezeli masz to płac tam gdzie to mozliwe prepaidem Auchan Skarbonka - swietne kursy
ostatnie ksiegowania np koron norweskich za Ryana nizsze niz kursy sprzedazy w kantorach

Praktyczny przykład:

Ksiegowanie NOK z dnia 05/09/2012
Płatność RYANAIR 0000000XXXXXX 16,00 NOK Kurs wymiany 0,57813

Kurs NOK/PLN
http://stooq.com/q/?s=nokpln&d=20120905 ... l&a=ln&b=0

Ostatnio edytowany przez correos, 11 Wrz 2012 12:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:43 

Dzięki za rady w takim razie wezmę tak jak wspomniał Tadex - w gotówce minimum, a resztę będę płacił kartą Auchan tak jak doradził correros

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Wrz 2012 12:49 

niebieski
llukasz napisał(a):
mm0512 napisał(a):

Twoja rada jest bez sensu gdyż kartą stracę jakieś 100zł na głupim przewalutowaniu i prowizji 2% mbanku

Twoje zdanie jest bez sensu, bo stracisz 100 zł w przypadku, gdybyś wydał aż 5000 zł a tyle chyba nie zamierzasz wydawać, skoro wspominasz o 3000 koron.

Mbank przewalutowuje płatności wg kursu wydawcy karty, masz poniżej link do kalkulatora visy:
http://usa.visa.com/personal/using_visa ... tes_us.jsp
Wychodzi z tego, że kurs wyniesie Ciebie 0,49 za koronę. Wg tego linku:
http://kantory.pl/kursy/
korona kosztuje nieco ponad 0,47

A ryzyko zagubienia gotówki niepodważalnie większe.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 12 Wrz 2012 23:22 

niebieski
Pennywise napisał(a):
olw napisał(a):
Witam

Pzdr

Gotówka ma się w Szwecji bardzo dobrze, więc nie powinieneś się obawiać. Był swego czasu pomysł, żeby karty płatnicze wzięły na siebie ciężar krajowych płatności... ale to tylko pomysł, który rozdmuchały media.

Jeśli masz kartę Visę lub MasterCard, to nie powinno być żadnych problemów.

Dokładnie. Też słyszałem o takich pomysłach, ale to raczej prędko w życie nie wejdzie, biorąc pod uwagę, że w Szwecji jest teraz reforma, w ramach której bodajże rok czy 2 lata temu zostały wycofane z obiegu monety 50öre, a następnie mają zostać wprowadzone monety 2SEK, banknot 200SEK, a obecne banknoty zostaną zamienione nowymi, na których będzie między innymi Greta Garbo, Ingmar Bergmann czy Astrid Lindgren. :) To chyba w latach 2014-2015 ma nastąpić, o ile się nie mylę.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Lip 2014 09:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A ja mam takie pytanie, trochę z innej beczki. Jaki jest minimalny nominał który mogę wziąć z bankomatu? Bo sobie policzyłem i wychodzi ze potrzebuję około 400 SEK i nie chciałbym więcej :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość