Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Sty 2015 20:17 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Cena za osobę ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
#42 PostWysłany: 20 Sty 2015 10:45 

Garuda88 napisał(a):
Jak najtaniej zorganizować wyjazd na safari do Yala National Park? Zauważyłem dużą rozpiętość cenową, a nie chciałbym przepłacić. W hotelu,w którym mamy nocleg (w Tissamaharama) koszt takiego safari dla dwóch osób to 25 000 lkr, czyli ok. 640zł. U kogoś na blogu widziałem z kolei, że płacili 30$/osoba. Różnica jest więc spora.

najlepiej na miejscu pytać , z hoteli ceny są astronomiczne , tak z ciekawości przeglądałem katalog to takie safari dla 2 osób w Hotelu 4 * w Hikkaduwa kosztowało 400 usd . Image

Wystarczy pojechać do Kataragama i popytać o przewodnika z autem 4x4 możesz tez napisać do https://www.facebook.com/buddhika.gomis?fref=ts i pomoże ci zorganizować taka wycieczkę .

Image

Image

Image

Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

safari jest ok ale mi wystarczyły wschody i zachody słońca

Image

Image
Image

Image
Image

Image

Image
Image

Image

Ella

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 14 Lut 2015 13:07 

savoj napisał(a):
Polecam transport kolejowy na wschodnie plaże Sri Lanki w okolicach Trincomalee (naprawdę biały piasek ;)
Jechałem nocnym pociągiem z prywatnym wagonem obsługiwanym przez Exporail za 1900 lkr (ok 50zł )- w cenie woda i gorący posiłek , pełny luksus , klimatyzacja - wszystko obsługiwane przez dwóch stewardów .Można to zaliczyć jako nocleg i przejazd i wyjdzie naprawdę tanio .
pozdraw
Wojtek

Hey !

To może ja pomogę :) .. Jak ktoś będzie potrzebował wrócić z okolic Trincomalle do Colombo to polecam autokar (typowy turystyczny LUX), zaletą jest to, że wyjeżdża o 23 z Trinco i jesteś ok. 5 w Colombo.. kosztuje ok. 900lkr, można się wyspać. Wyjeżdża codziennie z dworca w Trinco wystarczy zapytać o bilet miejscowych lub w guesthousie

Pozdr
Przemek
 Profil Relacje PM off
Koala22 uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 03 Mar 2015 00:53 

[quote="jacek1973"]
Pochwal się sprzętem, którym robiłeś zdjęcia, please...
Jakaś zaawansowana obróbka Photoshopem?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 19 Gru 2015 14:49 

Wlasnie skomczylismy objazd wyspy i zaleglismy na plazy, wiec czas na subiektywne podsumowanie.

Top 3 atrakcji:
1. Adams Peak (koniecznie o wschodzie slonca), plus fajny klimat wioski Dalhousie (polecam jedzenie na przeciw niebieskiego domu)
2. Sigriya - drogo 30£, ale zapiera dech w piersiach (uwazajcie na samowolnie dolaczajacych sie przewodnikow - nie sa potrzebni)
3. Przejazdzka koleja z Nanu Oya do Ella - tanio, calkiem sprawnie, no i widoki, widoki, jeszcze raz widoki (polecam cociaz chwile spedzic w otwartych drzwiach)

Najwieksze rozczarowanie - Kandy i Nuwaera Elliya. Ogolnie miasta sa brudne, smierdzace i nieciekawe. Ceremonia w swiatyni zeba jest przereklamowana. Wieksze wrazenie robia jaskinie w Dambuli.

Jak ktos jedzie w gory, to Ella bije na glowe Haputale. Polecam pobyt w Elli w Chamodya Home Stay. Przecidowni slasciciele, super warunki i te sniadania z widokiem na Ella Rock i Little Adams peak!!!

Jesli chodzi o plaze, to narazie widzielismy 2:
1. Tangalle (na wschod w strone Laguny) - piekne, szerokie, puste, malo infrastruktury, woda bardzo gleboka, a fale i prady bardzo silne - ale sa miejsca dobre do kapieli - trzeba szukac takich oslonietych skalami.
2. Mirissa - przeurocza, ale juz bardziej zatloczona, jest sporo infrastruktury, ale ceny sa umiarkowane. Wieczorem imprezy, w dzien surferzy ;).
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 22 Gru 2015 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam odmienne wrażenia:)

Sigirija podobała mi się umiarkowanie - tzn. jak się ma sporo czasu to warto, ale jakbym miała z czegoś zrezygnować to chyba w pierwszej kolejności właśnie z tego miejsca.

Za to Kandy i Nuwara Eliya podobały mi się bardzo. Miasta rzeczywiście brudne, ale w Kandy fajny kompleks świątyń a w okolicach Nuwara piękne pola herbaciane.

Pełna zgoda co do Ella :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 23 Gru 2015 11:52 

Wiadomo, wszystko jest subiektywne.

Zauwaz jednak, ze w kontekscie NE piszesz o okolicznych polach herbacianych i z tym sie totalnie zgadzam. Caly Hill Country jest krajobrazowo przepiekny. Natomiast NE jako miasto moim zdaniem to strata czasu.

Aczkolwiek ja wszedzie wole peryferia niz miasta.
Choc mysle, ze wiele osob zgodzi sie, iz cejlonskie miasta sa akurat bardzo malo atrakcyjne w porownaniu do innych popilarnych kierunkow azjatyckich jak Tajlandia, czy Malezja.
Co nie zmienia faktu, ze Sri Lanka jest piekna i jedyna w swoim rodzaju. Przede wszystkim na malej powierzchni jest tu ogromna roznorodnosc "atrakcji" :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 03 Lut 2016 00:52, edytowano w sumie 1 raz
podwójny post
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 22 Lut 2016 23:26 

Gdyby ktoś z Was zastanawiał się nad miejscem do wypoczynku do zdecydowanie polecam Mirisse. Spędziłem 3 dni w Unawatunie oraz 3 dni w Mirissie i szczerze mogę polecić drugie z miejsc. W Unawatunie 90% obcokrajowców stanowią Rosjanie, knajpy są stosunkowo drogie a na plaży jest ich bardzo mało, plaża nie jest piaszczysta a żwirowa. Za to w Mirissie jest taniej, można spotkać ludzi z całego świata, jest większa różnorodność jeśli chodzi o restauracje, plaża jest piaszczysta. Jedyny minus dla niektórych stanowić mogą wysokie fale na morzu (dla innych to oczywiście nieoceniona zaleta :) )
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 23 Lut 2016 02:09 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
mikolaj99 napisał(a):
Jedyny minus dla niektórych stanowić mogą wysokie fale na morzu (dla innych to oczywiście nieoceniona zaleta :) )

Wysokie fale to owszem, na tej głównej plaży, lecz jeśli podejdziesz w kierunku tej wystającej skały na którą można wleźć (co wszyscy czynią z okazji zachodu słońca :P ), to zatoczka po lewej jest już bardzo spokojna. Ja się sama osobiście nauczyłam w niej pływać ;)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 23 Lut 2016 20:10 

Mnie Mirissa niestety nie uwiodła. Za to ......Dodanduwa, oj tak, szeroka, piękna i prawie bez turystów. :D
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 23 Lut 2016 20:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Sigrija-to powod dla ktorego tam pojechalem
wszystko inne to dodatek

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 23 Lut 2016 20:47 

dużo ciekawych informacji. dziękuje :P
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:48 
Awatar użytkownika

juliaka napisał(a):
Ja mam odmienne wrażenia:)

Sigirija podobała mi się umiarkowanie - tzn. jak się ma sporo czasu to warto, ale jakbym miała z czegoś zrezygnować to chyba w pierwszej kolejności właśnie z tego miejsca.

Zgadzam się, że wyjazd w te rejony ma sens jeśli:
- odwiedzi się też Park Minneriya
- pojedzie się poodkrywać zapomniane ruiny w Ritigali
- zahaczy się o Anuradhapurę i jej świątynie

Zamiast przedrożałej Sigiriji osobom lubiącym przygody polecam wspinaczkę na pobliską świętą górę PIDURUTALANGALĘ - znajduje się ona zaledwie kilometr od Sigiriji, prowadzą do niej znaki (normalnie idzie się jak do głównego wejścia Sig, ale obchodzi sie Sig od dołu wzdłuż wałów /murów). Cena to darowizna a dla mnichów, o ile pamiętam 300 lkr. Po drodze na szczyt zobaczycie wydrążone w skałach cele medytacyjne, posągi Buddy w tym jeden imponujący leżącego Buddy. Na szczycie jest niezwykła formacja skalna i widok na całą okolicę oraz na sigiriję. Weźcie lornetki!

Mam nadzieję, że zachęciłam do wizyty w tym mniej znanym miejscu :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Mar 2016 21:49 
Awatar użytkownika

Koala22 napisał(a):
juliaka napisał(a):
świętą górę PIDURUTALANGALĘ

chodziło mi oczywiście o górę PIDURANGALA!

Załączniki:
pidurangala.jpg
pidurangala.jpg [ 64.29 KiB | Obejrzany 2802 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 20 Mar 2016 12:00 

Super plaża w sezonie to ahangama - jeden ze sławnych spotów surfingowych. Mieszkaliśmy u Polaków w surfing villa - pensjonat świetny, a jedzenie najlepsze jakie jedliśmy na całej Sri-Lance. Z całego serca polecam w przeciwieństwie do Mirissy :)
 Profil Relacje PM off
Koala22 lubi ten post.

#56 PostWysłany: 11 Kwi 2016 01:34 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Martwi mnie bardzo, że Mirissa spadła nieco na liście polecanych miejsc; naprawdę tam tak źle? My byliśmy w 2013 i było cudnie, nie za turystycznie dosyć cicho, niezbyt drogo: czy od tego czasu Mirissa zrobiła się już nieznośnie turystyczna?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 11 Kwi 2016 07:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Uwazam, ze nie ma sensu uogolniac na podstawie pojedynczych opinii, pozbawionych argumentow na poparcie swoich tez, zwlaszcza jesli ktos chce przy okazji zachwalic jakis obiekt. ;) . My bylismy w Mirissie dwa miesiace temu i bardzo nam sie podobalo. Rzeczywiscie plaza blizej Weligamy wydawala sie oblegana, ale spedzalismy czas na odcinku blizej Matary (zwlaszcza od charakterystycznej skaly ze schodami) i byla piekna, miala fajny egzotyczny charakter. W wolnej chwili postaram sie wkleic zdjecia (ciagle obiecuje sobie, ze napisze relacje, ale mam tyle innych rzeczy do zrobienia). Sama miejscowosc pozbawiona jest duzych hoteli, AI i duzych wycieczek z biur podrozy, moim zdaniem jest b. sympatyczna. Zastrzezenia mam, co do cen w restauracjach przy plazy, ale w osobnym watku wspominalem o mozliwosci zjedzenia fantastycznych, niedrogich ryb na plazy rybackiej w Weligamie, a to przeciez chwila autobusem (dodatkowy plus Mirissy to swietne skomunikowanie, mozna sie wybrac autobusem np. do Galle). Moim zdaniem w gorzej sytuacji bedzie wlasnie Weligama, bo buduja tam wielki hotel (zdaje sie Holiday Inn), ktory juz szpeci krajobraz Weligamy.
 Profil Relacje PM off
xladystarrrdustx lubi ten post.

#58 PostWysłany: 09 Wrz 2018 17:20 

srebrny
Mój plan na 6 dni wygląda następująco. Ląduję w piątek o 14:30 w CMB. Wylatuję z CMB w środę o 23:00. Zdaję sobie sprawę, że z będę musiał coś wykreślić. Pytanie co. :) Chcę te kilka dni wykorzystać jak najintensywniej, więc dużo jeżdżenia i szybkie zwiedzanie jest ok. :)

CMB -> Kandy (transfer bezpośrednio z lotniska i nocleg)
Dambulla, Sigiriya i myślę czy nie Minneriya (na to wszystko 2 dni)
Badulla, Ella Rock (+ plantacje), Diyaluma Falls i nie wiem czy wystarczy czasu na Horton Plains, zapewne nie ;) (2 dni)
Bentota, powrót do Colombo (ostatni dzień)

Zależy mi na słoniach (jakieś szybkie safari, a Udawalawe jest jednak kawałek drogi i pewnie trzeba na nie poświęcić jeden pełny dzień), plantacji herbaty (może jakaś inna niż w Ella?).

#59 PostWysłany: 13 Sty 2019 00:03 

Loty: 176
Kilometry: 409 606
Witam!
Jesteśmy odmieńcami ;) i w odróżnieniu od 95% odwiedzających Sri Lankę będziemy przez 8 dni, tylko leżeć na plaży, na wschodnich obrzeżach Tangalle 8-) Jednakże, nasza gnuśność trochę przegrywa z bliskością czterech okolicznych parków/rezerwatów... Jaka jest Wasza subiektywna opinia na temat: Udawalawa, Lunugamvehera, Yala Strict i Kumana National Park? Który z tych czterech wybrać? Będziemy na przełomie stycznia i lutego. Z góry dziękuję za odpowiedź tym, którzy byli w jednym (lub kilku) z wymienionych parków/rezerwatów.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 10 Paź 2019 12:04 

Hej! Czytam, że wielu z Was korzystało z pomocy przewodnika w czasie swojej podróży - my zwykle działamy sami ale z uwagi na duże odległości i liczne rekomendacje bierzemy pod uwagę wynajęcie kierowcy na np. 2-3 dni. Czy możecie całkiem subiektywnie napisać co warto, z różnych powodów zobaczyć właśnie z pomocą doświadczonego lokalesa? Nurtuje mnie strasznie to czy warto korzystać z pomocy czy tradycyjnie zdać się na siebie. Wiadomo, że da się wszystko ale może coś przeważa za przewodnikiem na kilka dni? Będziemy pierwszy raz i mamy 14 dni na zwiedzanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 86 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość