Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sri Lanka 22.03-03.04
#1 PostWysłany: 16 Mar 2015 18:02 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Witam.

Wybieram sie 22.03 z Pragi na Sri Lanke.

Czy ktos bedzie? Czy do kogos moge sie podlaczyc?

Podrozoje samotnie.
maciek 40 l.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2 PostWysłany: 16 Mar 2015 18:10 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Ja swoją przygodę 17-dniową ze Sri Lanką kończę 20 marca. W razie pytań służę pomocą :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Mar 2015 18:18 

niebieski
Dzis kupilem bilet i zastanawiam sie co dalej.

Od dawna chce wypozyczyc motocykl i pojezdzic z 7-9 dni.

podaj w pkt 5 miejsc najlepszych wg Ciebie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Mar 2015 19:07 
Awatar użytkownika

1. Przejazd pociągiem na trasie Kandy - Nuwara Eliya (Nanu Oya). Niesamowite widoki.
2. Nuwara Eliya. Najpierw wycieczka do fabryki herbaty Pedro, a następnie spacer wśród pól herbacianych.
3. Park Narodowy Horton Plains - świetne miejsce na spokojny trekking 3-4h w otoczeniu przyrody z wizytą "na końcu świata".
4. Park Narodowy Yala - koniecznie ze sprawdzoną firmą i dobrym przewodnikiem.
5. Sigirija - wejście na Lwią Skałę o poranku, na której znajdują się ruiny pałacu i skąd rozprzestrzenia się wspaniały widok na okolicę.

Jeśli nie przeszkadza Ci poruszanie się w ruchu lewostronnym i masz obycie w jeździe motorem to możesz spróbować objechać Sri Lankę. Napiszę Ci tylko, żebyś przygotował się na ciężkie warunki. Oni jeżdżą jak wariaci i nie ma w tym cienia przesady. Ja przemieszczam się pociągami i autobusami, co samo w sobie jest przygodą. Dla mnie środek wyspy jest cudowny. Jeśli lubisz ciszę i spokój, to będzie to dla Ciebie idealne miejsce ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Mar 2015 19:12 

niebieski
Jezdzilem po Sajgonie ,wiec mysle ze dam rade.:>
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Mar 2015 19:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli chcesz np. wyskoczyć na jeden dzień lub nawet dwa lub nawet trzy ( :D ) na chwilę na plażę to ja polecam Mirissę, bardzo ładna plaża, spokojna okolica, pyszne ryby i krewetki w knajpkach na plaży, super ocean - czego chcieć więcej :D

Potwierdzam Nuwara Eliya i plantacje herbaty koniecznie, ogólnie tamte tereny są cudowne, widoki wśród pól herbaty i gór niesamowite - my poruszaliśmy się samochodem z przewodnikiem,ale motorem będzie już w ogóle super :) drogi dość kręte, uważaj :D omijaj większe miasta np.Colombo, tam już w ogóle jest meksyk z poruszaniem się pojazdami - 5pasów samotworzących się, klakson to podstawa każdego najmniejszego ruchu, psy leżące na ulicy (to raczej na obrzeżach miast), ogólnie droga służy każdemu naraz :P Nasz kierowca jak zobaczył nasze miny kiedy wyprzedzał na trzeciego na wąskiej drodze to chyba później się zlitował i trochę ograniczał ze swoimi ekscesami :P
Park Yala też polecam, fajna przygoda, dużo zwierząt w naturalnym środowisku, chociaż lamparty (których tam podobno najwięcej na km2) ciężko wypatrzeć ;)

Kandy - świątynia Zęba Buddy - jeśli lubisz takie klimaty to też polecam, chyba, że świątyń się już naoglądałeś ;) Kandy też spore i tłoczne, więc pod tym względem trudne do samotnego podróżowania motocyklem.

Ogólnie Sri Lanka jest super, polecam i bardzo zazdroszczę :D Muszę tam wrócić :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Mar 2015 19:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Kian napisał(a):
Jezdzilem po Sajgonie ,wiec mysle ze dam rade.:>

Nie wiem jak się jeździ po Sajgonie, ale na Sri Lance są mniej więcej takie zasady:
- krowy i psy na ulicach są święte, ludzie trochę mniej
- kierunkowskazy są dla lamusów
- klakson służy do wszystkiego, poza używaniem go w sytuacjach awaryjnych/ostrzegawczych. Klaksonu używa się przede wszystkim jak się wyprzedza, tak żeby poinformować otoczenie „oto jestem!”
- świateł używa się tylko w nocy i to też raczej, żeby pomrugać dyskretnie, że ktoś jedzie na czołowe
- tuktuk to tak naprawdę człowiek w budce, więc nie trzeba tak na niego uważać jak na krowy i psy
- warto za to uważać na autobusy, bo są większe
- poza tym, że autobusy są większe też mają jakieś dziwne zwyczaje się czasami zatrzymywać, ale tylko czasami, bo dobrze się też wysiada z autobusu podczas jazy; obstawiam, że z wsiadaniem gorzej

Jeśli będziesz na południu (np. właśnie w okolicach Mirissy czy Galle) polecam Muzeum Tsunami. Muzeum to za duże słowo, ale miejsce bardzo ujmujące.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Mar 2015 04:38 
Awatar użytkownika

olajaw napisał(a):
Park Yala też polecam, fajna przygoda, dużo zwierząt w naturalnym środowisku, chociaż lamparty (których tam podobno najwięcej na km2) ciężko wypatrzeć ;)

Jak wspominałem liczy się dobry przewodnik-kierowca. Wczoraj w parku widziałem 4 lamparty. Mało brakowało a bylibyśmy świadkami polowania (zwierzyna zdążyła uciec). :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Mar 2015 12:53 

@Kian

orientujesz się jak wygląda kwestia wypożyczenia motocykla/skutera na Sri Lance? Nie ma kłopotów z limitem km? jakie są ceny? masz jakieś namiary na wypożyczalnie?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Mar 2015 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
artwawa napisał(a):
orientujesz się jak wygląda kwestia wypożyczenia motocykla/skutera na Sri Lance? Nie ma kłopotów z limitem km? jakie są ceny? masz jakieś namiary na wypożyczalnie?

Wypożyczaliśmy skuter w styczniu, nie pamiętam dokładnie ale coś ok. 800LKR za dzień. Żadnych limitów km, umów, blokad na kk czy innych formalności, musiałem tylko zostawić paszport drugiego dnia (skutery ogarniał nam właściciel guest house w Matarze, a drugiego dnia jechaliśmy dalej do Mirissy). Paliwa zalaliśmy za jakieś 600-700LKR i starczyło na cały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:42 

dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Mar 2015 15:17 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
kadet dobrą cenę za skuter miałeś! my zeszliśmy jedynie do 1000rs (też w styczniu) ;) a wypożyczaliśmy w 3 miejscach - w Galle, Tangalle i w Trincomalee. Ze swej strony jeśli chodzi o plaże polecam z Tangalle udać się w stronę Rekawa Beach właśnie skuterkiem albo zrobić sobie długi spacer z Tangalle plażą w kierunku Rekawy. Plaże tam są przepiękne i w styczniu były w miarę puste. Jedyny szkopuł to dość mocne fale :?
Polecam również plaże na wschodzie - Trincomalee i okolice np. Nilaveli - fale już spokojniejsze były a widoki także wspaniałe :)
Mirisa, Unawatuna, Kogalle - wszystkie mają urok, ale jak dla mnie zbyt tam turystycznie.
Co do poruszania się na motorze/skuterze to dawaliśmy radę na południu i wschodzie, w centralnej części na pewno byłoby ciężko ze względu na wzniesienia i kiepski stan dróg. Z miast typu Kandy, Colombo uciekaliśmy tak szybko jak tylko się dało, na skuterze bym nie chciała się znaleźć w centrum jednego z tych miast, przejazd przez rondo w Galle był już wyczynem :lol:
Co do wypożyczalni to warto zasięgnąć języka w knajpkach, u taksiarzy albo tam, gdzie będziecie spać. Mogę Ci powiedzieć gdzie my wypożyczaliśmy ale tam na pewno motorów nie mieli, jedynie skuter.
Nikt mnie co prawda nie pytał ale też podam moją piątkę 8-) kolejność przypadkowa ;)
1. Pigeon Island - dla miłośników snorkowania oraz dla tych, którzy jeszcze nimi nie są a pewnie się staną :)
2. Rekawa Beach - widoki, puste plaże, palmy, woda
3. Kitulgala - rafting - wspaniała przygoda!
4. Nuwara Eliya - zarówno trasa z miasta do fabryki Mackwooda jak i sama fabryka i to, co po zwiedzaniu (wisienka na torcie :lol:) - atrakcja polecona przez jednego z użytkowników forum - potwierdzam zarówno wspaniały klimat miejsca jak i wyjątkowy i do tej pory niedościgniony smak zielonej herbaty (co do zakupów to istnieje miejsce alternatywne z tańszym produktem)
5. Haputale - dobra miejscówka na piesze tripy po górach i wśród plantacji herbacianych oraz kolejowe do Ella, Nuwara itp. Oprócz tego przemili policjanci, którzy zabrali nas na wycieczkę do fabryki Liptona oraz na Lipton's Seat i jeden z lepszych a tańszych noclegów z całego naszego pobytu na SL... do tego z ciepłą wodą 8-)
no to się rozpisałam :? jakbyś potrzebował jeszcze jakiś inf to uderzaj ;)
ale Ci zazdroszczę tego pobytu :P

edit: ps. fabryka Mackwooda to nie to samo co fabryka Pedro
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Mar 2015 19:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Witam. Wybieram się na Sri Lankę 25.04-09.05, niestety z przyczyn niezależnych ode mnie będę musiał lecieć sam. Czy wybiera się ktoś w podobnym terminie również sam albo jakaś grupa do której mógłbym się dołączyć? Priv :)

#14 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:33 

niebieski
Znalazlem lokalnego przewodnika z ktorym uzgadniam szczegoly

http://www.toursbylocals.com/dreamcylon

zobaczymy co z tego wyjdzie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Mar 2015 00:37 

kamo375 napisał(a):
Witam. Wybieram się na Sri Lankę 25.04-09.05, niestety z przyczyn niezależnych ode mnie będę musiał lecieć sam. Czy wybiera się ktoś w podobnym terminie również sam albo jakaś grupa do której mógłbym się dołączyć? Priv :)

Hej ja się wybieram w okresie 24.04- 08.05, można razem gdzieś skoczyć na piwo ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Mar 2015 01:47 

niebieski
Nasz filmik z wakacji:

Nasze TOP5:
1. Sigiriya Rock
2. Nuwara Elija
3. Kandy (Świątynia Zęba Buddhy)
4. Park Yale
5. Pinnawala
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Kwi 2015 20:37 

niebieski
Wrocilem.

1260km skuterem.

nie ma lepszego kraju w Azji do jazdy skuterem niz SR.

drogi doskonale,kierowcy uprzejmi. Uzywaja kierunkow,puszczaja-wszystko idealnie. Uwazac nalezy tylko na kierowcow autobusow-oni nie zartuja :>

Kazdemu polecam jazde skuterkiem w tym kraju.

-- 06 Kwi 2015 20:37 --

Wrocilem.

1260km skuterem.

nie ma lepszego kraju w Azji do jazdy skuterem niz SR.

drogi doskonale,kierowcy uprzejmi. Uzywaja kierunkow,puszczaja-wszystko idealnie. Uwazac nalezy tylko na kierowcow autobusow-oni nie zartuja :>

Kazdemu polecam jazde skuterkiem w tym kraju.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 07 Kwi 2015 22:45 

brzmi rewelacyjnie!
zaczynam polować na bilety na Sri Lankę :-)

będziesz pisał jakąś relację z wyprawy?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Kwi 2015 14:27 

Cześć, podłącze się do tematu o wyspie. W tym roku podróżuje cztery miesiące po Indiach i pomyślałem sobie, żeby spróbować też poznać Sri Lankę. Czy znacie może jakieś tanie sposoby żeby się tam dostać?

Pzdr.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość