Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#11 PostWysłany: 08 Sty 2011 16:41 

niebieski
Ja w Berlinie po przylocie z Turcji miałem sporo czasu do pociągu w kierunku Polski, więc poszedłem spać. Spałem na dwóch krzesłach + stoliku (dość wygodnie). W pewnym momencie zaczęły mnie uwierać rzeczy z kieszeni spodni, więc je wyciągnąłem. Tylko nie chciało mi się ich chować, więc... położyłem je przed sobą na plecaku (aż kusiły). Byłem jednak spokojny, gdyż co kilkanaście minut przechodziła ochrona lotniska.

PS. Oczywiście nic nie zginęło.

Według mnie lotniska to jedne z najbezpieczniejszych publicznych miejsc do spania.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#12 PostWysłany: 08 Sty 2011 22:49 

Spałem na Stansted i tam jak już wspomniano po lotnisku łazi policja z wielkimi pistoletami. Rzeczy pod ławką, wartościowe rzeczy w kieszeniach i nikt nie ruszył. Raz to się obudziłem, ktoś siedział obok blisko, ale tam to standard.
Na Ciampino też z racji, że to małe lotnisko można spać bez obaw. Sam nie spałem, wolałem pilnować całą noc dobytku, ale inni spali bez oporów.
W kwestii metody, jak usnąłem to pewnie trzebaby mnie zrzucić, żebym się obudził :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Lut 2011 01:41 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 149 516
niebieski
Ja zawsze latam z dziewczyną i przeważnie kończy się tym, że ona sobie elegancko kima, a ja czuwam :)
Chyba tylko w Treviso zasnąłem głębokim snem, ale wtedy poznaliśmy na lotnisku trochę fajnych osób, wytworzyła się korzystna atmosfera i czułem się bezpiecznie (dodatkowo lotnisko było zamknięte na noc).
Zapewne podróżujesz tylko z bagażem podręcznym, dlatego moja rada jest taka: ukryj w bezpiecznym miejscu (np. wewnętrzna kieszeń bluzy/kurtki) dokumenty, karty odpraw, pieniądze, aparat. To najważniejsze rzeczy :) Jeśli skubną Ci plecak (na 99% się tak nie zdarzy) to zdobędą najwyżej kilka koszulek i trochę bielizny :p
Generalnie lotnisko to bezpieczne miejsce :)
Trzeba wyluzować i po prostu spróbować odpocząć po dniu pełnym wrażeń :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Kwi 2011 20:54 

27 III 2011 Leciałem pierwszym lotem z Jasionki do Girony. Samolot przyleciał przed północą a ja rano ok 9 miałem dalej samolot do Palmy. Postanowiłem że nie zasnę. Podpiołem komórkę Samsung s8500 (dałem 1500) do gniazdka przy filarze i sam z odległości ok 30 metrów monitorowałem by mi jej nikt nie ukrad. Jakie było moje zdziwiemie kiedy nagle okazało sie że jedt już 7 jak przespałem ponad 6 godzin. Komórka dalej się ładowałau a aparat który był na sąsiednim krzesałku też nikogo nie zainteresował. Wg. mnie jest większa szansa że cię ktos w kościele okradnie niż na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Kwi 2011 21:09 

Przepraszam za post pod postem. Mam jednak ważne pytanie !!! Raz na forum czytałem,że lotnisko w PIZA nie nadaje się do spania bo jest zamkane 00.30-04:00 . A kilkanaście wątków wyżej ktoś napisał, że tam spał. Jak z tym lotniskiem, bo lecę 16 V i nie wiem czy brać hotel, hostel a są tam dość drogie. Czy jak na noc zamykają lotnisko to wypraszają tych któży tam już są. Spałem już na lotniskach jednak były one otwarte 24h

Bardzo proszę o odpowiedz i z góry serdecznie wszystkim dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Kwi 2011 21:36 
Awatar użytkownika

niebieski
attalus napisał(a):
Przepraszam za post pod postem. Mam jednak ważne pytanie !!! Raz na forum czytałem,że lotnisko w PIZA nie nadaje się do spania bo jest zamkane 00.30-04:00 . A kilkanaście wątków wyżej ktoś napisał, że tam spał. Jak z tym lotniskiem, bo lecę 16 V i nie wiem czy brać hotel, hostel a są tam dość drogie. Czy jak na noc zamykają lotnisko to wypraszają tych któży tam już są. Spałem już na lotniskach jednak były one otwarte 24h

Bardzo proszę o odpowiedz i z góry serdecznie wszystkim dziękuję

w pazdzierniku zamykali, jednak trawa przed lotniskiem jest całkiem wygodna.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Kwi 2011 22:09 

niebieski
trawa trawą ale chyba fajniejsza ta pod wieżą... ;-) w nocy i tak tam nic sie nie dzieje i jest pusto a od lotniska tylko jakies 45min. spacerkiem :-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Kwi 2011 23:20 

Niecały tydzień temu (sob/niedz) przykimałem sobie w końcu pierwszy raz na lotnisku. Było to w Rzymie - Ciampino. Byłem sam, ale tak jak dzarek pisze, jest to tak małe (chodzi tu o halę przylotów, która nie jest na noc zamykana), że spokojnie można się kimnąć.

Jak przyjechałem tam o 20:00 to czekały 4 osoby, ok 23:00 rozłożonych dookoła było już ponad 40 :D Nie mam więcej porównań, patrząc na siebie polecam pojawić się tam max o 22 by jeszcze jakieś w miarę miejsce dorwać.

Ludzie idąc do łazienki zostawiali wszystko, tak samo i ja zrobiłem jak szedłem ząbki umyć, oczywiście no problem.

Wydaje mi się, że na Ciampino to nie ma bata by ktoś coś ukradł, chyba, że sąsiadzi obok Ciebie przyszli specjalnie dla kradzieży :?

Wygodnie rozłożyłem sobie karimatę i wskoczyłem w śpiwór, akurat mi były potrzebne wcześniej w wyprawie :D Niektórzy się podśmiewali widziałem ale co tam - to ich potem dupa bolała od twardej i zimnej podłogi a nie mnie 8-) Ludzie, nie bójcie się tylko rozkładajcie się tak aby Wam było jak najprzyjemniej noc spędzić :!:
Bagaże sobie leżały dookoła, komórka też luzem przede mną z nastawionym budzikiem na rano żebym nie przespał lotu. Jak wstałem wszystko leżało jak pozostawiłem.

Uwaga: w praktyce da się spać od północy do 4:00 bo potem przyjeżdża koleś na machinie i czyści hal(k)ę, przepędzają wszystkich.

Byłem też na Stansted ale tam akurat nie zasypiałem tylko przesiedziałem z 5h do rana. Ludzi dookoła masa, połowa spała i to też w śpiworach, jak kto wolał. Pozytywne wrażenia.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Kwi 2011 23:28 

Mam pytanie. Czy ktoś był może na lotnisku w Salonikach (Grecja)? Jak bezpieczeństwo i sprawa noclegu na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Kwi 2011 16:54 

Wszystkim pytkom:
http://www.sleepinginairports.net/

na prawde dobry portal o spaniu na lotniskach. Wszelkie informacje jakie tam wyczytalem sprawdzily sie w 100%!
Spalem juz w Stansted, Skavsta, Malta, Bergamo. Wszedzie wygodnie i bez obaw.
Lotniska to najbardziej strzeżone obiekty cywilne z jakimi miałem stycznośc. Kamery + obsługa + "policja" + niskie prawdopodobieństwo że gość obok to akurat złodziej a inaczej ciężko coś fizycznie ukraść :)

Spać jeśli pozwalaja!
Na lotnisku w Skavsta jest informacja że ludzi w śpiworach wproszą do hotelu. Spalem przykryty kurtka. Dla oszczędności energii (małe lotnisko) przygasili światło więc spało się wyśmienicie :)

Pozdrawiam

#21 PostWysłany: 29 Kwi 2014 21:35 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Rychło w czas:
info-o-spaniu-na-lotniskach-sleepinginairports-net,135,9879
:)
 Profil Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 29 Kwi 2014 22:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Witaj.

Spałam sama na lotnisku w Wenecji (VCE), w Bergamo, w Los Angeles (LAX) i w Charleroi. Niezbyt wygodnie, ale za darmo i całkiem bezpiecznie :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Kwi 2014 22:25 

srebrny
dzarek napisał(a):
Spałem na Stansted i tam jak już wspomniano po lotnisku łazi policja z wielkimi pistoletami. Rzeczy pod ławką, wartościowe rzeczy w kieszeniach i nikt nie ruszył.

owszem, lotniska to bezpiecznie miejsca do spania. wielokrotnie zdarzalo mi sie czekac na ranny lot na stansted i kilka razy niestety widzialem
osoby bezdomne, niestety.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 29 Kwi 2014 22:28 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
No to ja też wypowiem się merytorycznie: z tego co pamiętam zdarzyło mi się spać na CDG, STN, BLQ i OPO. Najmilej wspominam Stansted. Mnie osobiście ciężko wyobrazić sobie "twardy" sen na lotnisku, więc siłą rzeczy człowiek nie wstaje bardzo wypoczęty. W moim wypadku powodem dla którego spędzałem noce na lotnisku był bardzo wczesny odlot następnego dnia. W każdym z tych miejsc było raczej bezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 29 Kwi 2014 23:25 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
Polecam również SleepingInAirports.net.
Drobny trik: spać w okularach przeciwsłonecznych. Może trochę zniechęcić potencjalnego złodzieja, bo nie widać czy oczy otwarte.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Maj 2014 22:37 

tupungato napisał(a):
Polecam również SleepingInAirports.net.
Drobny trik: spać w okularach przeciwsłonecznych. Może trochę zniechęcić potencjalnego złodzieja, bo nie widać czy oczy otwarte.

trick dobry, a to że głupio to wygląda - who cares? :D

a w praktyce - ma ktoś jakieś negatywne doświadczenia w tym temacie? a jeśli tak - jak do tego doszło?
bo póki co wszyscy piszą że super i że bezpiecznie itp
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Maj 2014 23:09 

Ja spałem w FCO i LHR. W obu przypadkach nie było najgorzej, tylko w rzymie nie byłem przygotowany i leżałem na ławkach i było niewygodnie, oraz śmieszył mnie jeden murzyn, który spał na lotnisku, a potem się przebrał w garnitur i wyrywał laski, że niby taki biznesmen :D , a w LHR grupka kobiet plotkowała do 3 w nocy i ciężko było spać ( leżałem w jednej z zamkniętych kawiarni na kanapie).
Generalnie cenowo na plus, i nic mi nie ukradli, mimo, że byłem sam.

#28 PostWysłany: 05 Maj 2014 01:12 

To ja tez dorzucę swoje trzy grosze :D
Tam gdzie spałem wielokrotnie:
Stansted: Zawsze było widać policjantów karabinkami. Zapytałem kiedyś ich czy można kupić alkohol w Sparze na lotnisku i go wypić na ławeczce :P Odpowiedz: Można. Ale nie można robić problemów. Radzę ulokować się blisko gniazdek jak się da, coby podładować sprzęt. Większość gniazdek jest zniszczona ale polecam poszukać.
Chopin(WAW): Jest bezpiecznie. Nie ma co się przejmować dużą ilością bezdomnych, policja chodzi w nocy i legitymuje każdego. Więc budzenie zapewnione przynajmniej raz. Ostatnio (25.04) z jakiegoś powodu było bardzo dużo mundurowych. Także z długą bronią. Net jest dostępny przy CheersBar. Lotniskowy to jakaś pomyłka.
Frankfurt Hahn: Bardzo słabe lotnisko do spania. Około 1 w nocy wszystko jest zamknięte. Można kupić piwo wcześniej i udać się na 1 piętro. Powinny być tam wygodniejsze kanapy należące do restauracji. Dużo gniazdek. Bezpiecznie.
Kopenhaga(Kastrup): Terminal Domestic jest niby czynny całą dobę...ale zamykają go jak nie ma lotów na parę godzin około 1 w nocy. Warto jednak sprawdzić czy jest czynny bo mają bardzo wygodne fotele i sofy.W terminalu 1 i 2 też ciężko spać. Na 2 (chyba) są takie trampolino-ławki :D Można się przekimać parę godzin. Względnie bezpiecznie. Policji brak, chodzi ochrona. Niedaleko (jakieś 500m) jest McDonald's i Netto, więc nie trzeba się stołować na lotnisku.
Kuala Lumpur: LCCT - Tłoczno i raczej mało bezpiecznie. Radzę wykupić wejściówkę do loży za pare dolarów. KL - duży, pusty budynek. Dużo miejsca żeby się położyć i spać (np. przy kantorkach). Bezpiecznie. Oba lotniska mają prysznice z których można skorzystać za free już po odprawie.
Singapur (zarówno Low Cost jak i zwykłe terminale): Idealne miejsca do spania. Na tym lotnisku jest wszystko. Kino, basen, salon XBOX'a. Wycieczki do Singapuru za darmochę. Rewelka.
Ogólnie stronka sleepinginairports.net jest bardzo przydatna.
 PM off  

#29 PostWysłany: 05 Maj 2014 08:41 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Blackall napisał(a):
rozwal sie najlepiej pod kamerą monitorującą, plecak pod nogi, wartosciowe rzeczy do śpiwora i tyle..
nigdy nie mialem problemow, by ktos chcial mnie okrasc podczas snu, zazwyczaj to ludzie sie smieja widzac "biedaków" ktorzy spia na lotnisku. Wiec skoro tak spia, to raczej za duzo kasy nie maja... :)

Dokładnie :) Wszyscy biedacy, bo śpią na lotniskach i latają za grosze;)))

Ludźmi nie ma co się przejmować, tylko robić swoje :-)

#30 PostWysłany: 05 Maj 2014 08:53 
Awatar użytkownika

a ja nawet lubię spać na lotnisku, jest to swojego rodzaju przygoda :D najlepsze lotnisko gdzie zdarzyło mi się spać to Bergen i komfortsone z mega wygodnymi fotelami :)

na innych lotniskach zostaje przeważnie ławka. Do tego okulary do spania, śpiworek, dmuchany rogal i można spać do rana... raz o mało a zaspalibyśmy na samolot ;) do tej pory nie spotkało nas nic przykrego na lotnisku i oby tak zostało!

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość