Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Kwi 2013 13:50 

Cześć, mam pytanie, czy korzystał ktoś z was z biletu weekendowego DB?
Z tego co wyczytałam to bilet kosztuje 42 euro i może na nim podróżować jednocześnie do pięciu osób do oporu w sobotę i niedzielę pociągami regionalnymi.

Niby wszystko jest opisane na stronie
http://www.bahn.com/i/view/POL/pl/price ... cket.shtml
ale nie do końca rozumiem

1. Ważność: Słoneczny Bilet Weekendowy (Schönes-Wochenende-Ticket) obowiązuje od soboty do niedzieli od północy do godziny 3 dnia następnego na nieograniczoną ilość podróży

Co to znaczy że bilet jest ważny do 3 następnego dnia? 3 w nocy? Jeśli zacznę podróż powiedzmy o 1 w nocy z piątku na sobotę to kiedy dokładnie muszę ją zakończyć?

2. Na stronie jest napisane, że można podróżować pociągami S-Bahn, RB, IRE, RE oraz w wielu kolejach związków przedsiębiorstw komunikacyjnych i w kolejach nie pozostających we własności federacji zgodnie z tamtejszą umową w drugiej klasie. Czy te bilety również się wyszukuje na stronie DB? Jeśli tak to jakie mają skróty?

3. Czy bilet jest również ważny na wybranych odcinkach w Holandii? (z tego co wiem to w Polsce jest)

Będę wdzięczna za odpowiedz na którekolwiek z pytań :)
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳 Wycieczka do Goa za 2618 PLN 🌴 Loty do Indii + 11 nocy w 4* hotelu ze śniadaniami 🇮🇳
Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍 Zimowa wycieczka na Sycylię 🌋 Loty i hotel w Taorminie ze śniadaniami (i widokiem na morze) za 806 PLN 😍
#2 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:25 
Awatar użytkownika

srebrny
1. Bilet jest ważny w jeden wybrany dzień, a nie cały weekend. Jeśli wybierasz sobotę to jest on ważny od godziny 0.00 w nocy z piątku na sobotę do 3.00 (rano) w niedzielę. Czyli w skrócie: jest ważny 27 godzin.
2. Chodzi im o prywatnych przewoźników kolejowych w Niemczech takich jak: ODEG (grupa Arrivy), SWEG czy NEB. Jeżeli będziesz chciała skorzystać z jakiegoś pociągu spoza DB, napisz na forum to sprawdzimy czy bilet jest u nich honorowany. Jeżeli będziesz jeździć tylko pociągami Deutsche Bahn to nie masz się czym przejmować.
3. Zdaje się, że poza granicami Niemiec jest ważny tylko na kilku liniach przygranicznych w Polsce. O Holandii nic nie piszą.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:45 

super, bardzo dziękuję!!!

wygląda na to, że mój plan przejechania z Leer do Monachium w jeden weekend właśnie legł w gruzach ;) ale przynajmniej uniknę niespodzianek w postaci mandatu za jazdę bez biletu

pozdrawiam z Groningen!
Kasia
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Bilet jest waźny na przygraniczne stacje.Wystarczy sprawdzić na mapie plus na stronie DB.
Jeździłem sporo na Słonecznym kiedy jeszcze kosztował 30 euro i był waźny przez 2pełne dni teraz sie troche popsuł:/.

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:59 
Awatar użytkownika

srebrny
kasiab9 napisał(a):
wygląda na to, że mój plan przejechania z Leer do Monachium w jeden weekend właśnie legł w gruzach ;)

Chodzi ci tylko o sam przejazd w jedną stronę? Czy chciałaś się przejechać w dwie strony na jednym bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Kwi 2013 15:25 

CamperWestfalia napisał(a):
Bilet jest waźny na przygraniczne stacje.Wystarczy sprawdzić na mapie plus na stronie DB.
Jeździłem sporo na Słonecznym kiedy jeszcze kosztował 30 euro i był waźny przez 2pełne dni teraz sie troche popsuł:/.

A wiesz może czy Groningen w Holandii się zalicza do "stacji przygranicznych"? Albo powiedzmy Winschoten...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Kwi 2013 15:27 

koncentrator napisał(a):
kasiab9 napisał(a):
wygląda na to, że mój plan przejechania z Leer do Monachium w jeden weekend właśnie legł w gruzach ;)

Chodzi ci tylko o sam przejazd w jedną stronę? Czy chciałaś się przejechać w dwie strony na jednym bilecie?

W dwie strony :) Zawsze myślałam, że ten bilet obowiązuje przez cały weekend... najwidoczniej tak było ale zasady się zmieniły
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Kwi 2013 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 8 613
Z tego co widze to obecnie obowiązuje 1 dzien plus do 03:00 dnia następnego czyli.Wskakujesz do pociagu 00:01 z piątku na sobote i mozesz jeździc do niedzieli do 03:00.
Co do stacji to przeciez mozesz to sprawdzić w swojej miejscowosci w automacie biletowym mapki albo poprostu w sieci.
Widze ze na polskiej wersji strony podaja 40euro a nie 42euro.
W automacie biletowym jest pewnie taniej poprostu.
No i warto szukac osób które jadą w ta sama strone.

#9 PostWysłany: 14 Kwi 2013 19:07 
Awatar użytkownika

srebrny
CamperWestfalia napisał(a):
[...]Widze ze na polskiej wersji strony podaja 40euro a nie 42euro.
W automacie biletowym jest pewnie taniej poprostu.

Jakiś błąd jest na polskojęzycznej stronie. Powinno być 42/44 EUR. 2 EUR więcej w Reisezentrum DB za tzw. koszta obsługi.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Kwi 2013 13:14 

Loty: 17
Kilometry: 39 506
Nowy Sonne to jak BayernTicket. Kiedys byl w miare sensowny i dobry, teraz to smiech na sali. Ma sens tylko przy wiekszej liczbie osob i dlugich trasach. Choc czesto przy 2-3 osobach koszt podrozy samochodem jest taki sam a wygoda (jednak) bez porownania.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Kwi 2013 13:17 

A czy ktoś wie czy ten bilet umożliwa podróżowanie z rowerem? A jeśli nie to jak wygląda sprawa dopłat?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Kwi 2013 14:37 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Konieczne jest kupienie go szybciej? W sensie, czy jest jakaś ograniczona ilość? Rozumiem, że kupując przez Internet oszczędzam 2EUR w porównania do kupienia go w biletomacie na stacji?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Kwi 2013 15:13 

Te bilety mozna (przynajmniej na Bawarii) kupic w kazdym automacie biletowym, tak jak w Polsce - na kazdym duzym przystanku. Nie sa limitowane - to po prostu taryfa jak "strefowki" w PKP na slasku.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Kwi 2013 15:14 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
OK, super, dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:03 

Czy dobrze rozumiem?

Na jeden bilet może jechać max.5 osób, działa tylko w weekend (sobota/niedziela) i można jeździć każdym pociągiem DB?

Uda mi się pojechać nim na trasie Basel - Berlin?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:32 
Awatar użytkownika

srebrny
codriver napisał(a):
Rozumiem, że kupując przez Internet oszczędzam 2EUR w porównania do kupienia go w biletomacie na stacji?

Nie. Cena przy zakupie przez internet i w biletomacie jest taka sama. 2 EUR więcej płaci się przy zakupie w ichniejszej kasie biletowej (Reisezentrum DB)

bohlen napisał(a):
działa tylko w weekend (sobota/niedziela)

Dla ścisłości - bilet jest ważny w sobotę LUB w niedzielę.

bohlen napisał(a):
Na jeden bilet może jechać max.5 osób

Tak, może na nim podróżować do 5 osób.

bohlen napisał(a):
i można jeździć każdym pociągiem DB?

Nie. Tylko pociągami: S-Bahn, RB, IRE, RE.

bohlen napisał(a):

Bazylea nie leży w Niemczech, więc całej trasy na tym bilecie nie przejedziesz. Możesz kombinować z dojazdem do pierwszej stacji w Niemczech na zwykłym bilecie, a potem już na Schönes-Wochenende-Ticket, ale nie wiem czy to jest opłacalne, ponieważ taka podróż będzie trwać co najmniej z 15 godzin i trzeba będzie się przesiąść z 8-9 razy.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:59 

Tego moze nie napisalem ale dluzsza podroz przez Niemcy pociagiem innym niż ICE trwa wiecej niz naszym PKP, a cenowo wychodzi drogo.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Kwi 2013 23:48 

koncentrator napisał(a):

bohlen napisał(a):

Bazylea nie leży w Niemczech, więc całej trasy na tym bilecie nie przejedziesz. Możesz kombinować z dojazdem do pierwszej stacji w Niemczech na zwykłym bilecie, a potem już na Schönes-Wochenende-Ticket, ale nie wiem czy to jest opłacalne, ponieważ taka podróż będzie trwać co najmniej z 15 godzin i trzeba będzie się przesiąść z 8-9 razy.

Pozdrawiam!

Do Bazylei jak najbardziej dojedziesz na tym bilecie. DB mają "swój" dworzec w Bazylei - Badischer Bahnhof (w skrócie Bad. Bhf.). Stąd swoje trasy rozpoczyna wiele pociągów jadących do Niemiec. Są tu niemieckie automaty i bez problemu kupisz ten bilet. Przykładowo jak wyjedziesz o 06:34 rano z Bazylei, to w Berlinie będziesz o 21:48 :D Masz 7 przesiadek i korzystasz tylko z pociągów regionalnych.

Tu masz wykaz, gdzie ten bilet jest ważny (zagranica na ostatnich stronach): http://www.bahn.de/p/view/mdb/bahninter ... 09_v03.pdf
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Cze 2013 13:14 

Witam,

Też mam zapytanie odnośnie biletu Schönes-Wochenende-Ticket oraz przewozu roweru. Wyszukałem połączenia najpierw Görlitz
- Basel Bad Bf pociągami RE, RB, S, oraz powrotną Friedrichshafen Stadt - Görlitz pociągami IRE, RE, RB z zaznaczonymi opcjami przewozu rowerów.

Pytanie czy bilety na rower też można zakupić przez Internet? z tego co wyczytałem to dodatkowo 5 euro na rower ważne z biletem Schönes-Wochenende-Ticket przez 1 dzień. Czy muszę kupić bilet weekendowy a na rower dopiero w automacie jest możliwy?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Cze 2013 10:46 

'tapir' przypomniales mi moj 3 miesieczny pobyt w Bqwarii swoim opisem. Wtedy jezszce na Bayern Ticket nie trzeba bylo wpisywac danych podrozujacych i pod dworcami stalo zawsze pare osob, ktore mowilo ze za 10 mozesz z nimi na bilecie do Salzburga jechac....

Wracajac do meritum posta, radze skorzystac z mitfahrgelegenheit, gdyz w niemczech ta siec jest b.dobrze rozwinieta :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość