Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Singapur - ogolnie
#41 PostWysłany: 28 Kwi 2014 14:15 

Jeśli ktoś wybierze tylko KL, to nie jest problemem pojechać na jeden dzień do Singapuru.

Miejsce leżące w pociągu jest na prawdę tanie (tylko trzeba pamiętać żeby w KL kupić bilet w obie strony, bo KL-SIN-KL jest tańsze od SIN-KL ;)
Więc dwie noce i jeden dzień w Singapurze.
Sama podróż wąskotorowym wagonem z miejscami leżącym jest atrakcją.

Są też autobusy.
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#42 PostWysłany: 28 Kwi 2014 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Mikolaj2206 napisał(a):
Jaka jest najlepsza opcja na poruszanie się po Singapurze komunikacją miejską? Kupować kartę EZlink czy bilety jednorazowe?

Dodam, że będziemy we dwoje. Sporo możemy przejść na pieszo biorąc pod uwagę to że odległości nie są jakieś wielkie (?).

Drugie pytanie: Czytałem że do Singapuru nie można wwozić alkoholu z zewnątrz. Czy przewiezienie butelki alkoholu z Polski przejdzie czy lepiej nie ryzykować?

Odnośnie wwożenia alkoholu do Sinpaguru - można, ale z restrykcjami:
You are 18 years old or above;
You have spent 48 hours or more outside Singapore immediately before arrival;
You have not arrived from Malaysia; and
The liquors are not prohibited from import into Singapore.
http://www.customs.gov.sg/leftNav/trav/ ... Relief.htm
Nie ryzykowałbym jakichkolwiek prób naginania singapurskich przepisów celnych czy jakichkolwiek innych - w tym sprawach są wyjątkowo poważni i mogą być poważne problemy. Jeśli nie lecisz przez Malezję to z flaszką nie będzie problemów, ale kac w takich klimacie zabija straszliwie ;)
Odnośnie transportu - nigdy nie testowałem EZlink, mieszkając w centrum - przy Bugis - w większość miejsc chodziliśmy z buta albo korzystając wedle potrzeby z biletów jednorazowych. Pamiętaj jednak, że Singapur nie jest aż tak mały...
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 28 Kwi 2014 17:25 

srebrny
ja raz niechcacy zlamalem przepisy, mianowicie kupilem flaszke na bali polecialem do kuala lumpur i... zostala sie flaszka.
wracalem do singapuru autobusem no i flaszke zapakowana w folie na lotnisko znalezli celnicy. po dokladniejszej kontroli,
i krotkiej rozmowie okazalo sie, ze zlamalem prawo, i do wyboru mialem zaplacic 30 dolarow usd cla lub zostawic flaszke.
wybralem to drugie :) okazalo sie, ze limit 1 litr alkoholu nie obowiazuje na przejsciach ladowych.
skonczylo sie tylko na strachu, juz myslalem ze 200 dolcow kary mnie czeka.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 28 Kwi 2014 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
miałem 24h stopover w SIN z racji wysokiego statusu w linii lotniczej eskortowała mnie do wyjścia z Changi ładna chineczka, i mówię jej że mam papierosy gumy do żucia i alkohol (sporo małpek), a ona do mnie puszcza oko i mówi żebym głęboko schował - zagadała do celnika pieczątka i tyle, w sumie podręczny kilka razy podręczny przez rentgen przejeżdżał i tylko perfumy sprawdzali i tyle.
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Maj 2014 15:45 
Awatar użytkownika

Widzę, że temat wwożenia alkoholu wciąż popularny (nie tylko chodzi o Singapur) :D
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Cze 2014 21:48 

Loty: 94
Kilometry: 139 004
Myślicie że wystarczy 1,5 dnia na zobaczenie głównych atrakcji SIN? Ląduje jednego dnia o 15 i zamierzam lecieć na Bali o 19 następnego dnia. Łatwo można przemieszczać się między głównymi atrakcjami?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Cze 2014 21:59 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
gibson007 napisał(a):
Myślicie że wystarczy 1,5 dnia na zobaczenie głównych atrakcji SIN? Ląduje jednego dnia o 15 i zamierzam lecieć na Bali o 19 następnego dnia. Łatwo można przemieszczać się między głównymi atrakcjami?

Dasz radę, ale na pewno nie odwiedzisz Sentosy bo za mało masz czasu. Singapur ma bardzo dobrze rozwiniętą sieć metra więc spokojnie wszędzie dojedziesz, a jak coś jest niedaleko to dojdziesz bo dystanse nie są aż tak duże. Omijaj Geylang bo tam nic nie ma.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Cze 2014 17:07 
Awatar użytkownika

gibson007 napisał(a):

Nie wystarczy, ale warto zobaczyć ile się da. W jeden pełny dzień da się dużo zwiedzić. Kolega napisał o metrze i ma rację. Dobrze sobie to zaplanuj. Nie siedź przypadkiem na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 04 Cze 2014 23:23 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Taksówki też nie są drogie. Jak jest mało czasu i jest się w 2 lub 3 osoby, to może wyjść porównywalnie z komunikacją miejską.

Przykładowo 2 lata temu autobus z lotniska do hotelu kosztował 9 SGD, a taxi na tej samej trasie ok. 18 SGD. Więc już przy dwóch osobach wychodzi na to samo, nie mówiąc o oszczędności czasu.

Chociaż kolejka do taksówek na lotnisku było ogromna, ale posuwała się dość szybko.

#50 PostWysłany: 12 Lip 2014 22:44 

Singapur zdecydowanie warto odwiedzić i absolutnie nie jest nudny. Jedyny minus, który może działać odstraszająco to ceny.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Paź 2014 20:24 

Loty: 16
Kilometry: 16 794
Hej,

Planuję na pierwszą połowę przyszłego roku wyjazd do Singapuru i pojawia się pytanie - czy będąc tam trzy tygodnie mogę potraktować Singapur jako bazę wypadową do innych miast/państw? Oczywiście poza Kuala Lumpur, co mówi samo przez się ;) Sprawdzałam loty do Bangkoku, ale z racji, że do tej pory latałam tylko po Europie to Azja jest dla mnie ziemią nieodkrytą. Odpadają mi noclegi (mam znajomą), więc tylko pytanie co warto zobaczyć i czy, patrząc na wasze doświadczenia, 5 000 to wystarczająca suma na przelot i życie tam?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 25 Paź 2014 14:27 

Singapur jest idealny dla wypadów dalej. Tanimi liniami dolecieć można praktycznie wszędzie w obrębie Azji czy nawet do Australii.
W Singa warto wszystko z wyjątkiem Little India, ale jak kto lubi. 5000 SGD byłoby idealne :) Jeśli jednak PLN to troszkę mało - na dolot i życie w samym Singa wystarczy. Najgorszy koszt - noclegi masz z głowy. Jedzenie, komunikacja są tanie, tak więc jeśli nie palisz i nie pijesz za dużo piwa ;) będzie ok. Wypad dalej w Azję to dodatkowe koszty na loty i noclegi - w ramach 5tys wykonalne ale imo mało.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 25 Paź 2014 20:43 

srebrny
eh... koszty... temat rzeka, jednym wystarczy 5k pln, innym 20k będzie za mało.
z mojego doświadczenia wygladalo to tak, ze 2k poszlo na bilety lotnicze, i około 3k pln na zycie na miejscu
widziałem Singapur, kl, bali, cos tam w Malezji, wyspy gilli. nastawienie raczej backpareskie, spanie po kosztach,
ale jakies piwo się na imprezie tez wypilo :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 29 Paź 2014 21:31 
Awatar użytkownika

martussa napisał(a):
Hej,

Planuję na pierwszą połowę przyszłego roku wyjazd do Singapuru i pojawia się pytanie - czy będąc tam trzy tygodnie mogę potraktować Singapur jako bazę wypadową do innych miast/państw? Oczywiście poza Kuala Lumpur, co mówi samo przez się ;) Sprawdzałam loty do Bangkoku, ale z racji, że do tej pory latałam tylko po Europie to Azja jest dla mnie ziemią nieodkrytą. Odpadają mi noclegi (mam znajomą), więc tylko pytanie co warto zobaczyć i czy, patrząc na wasze doświadczenia, 5 000 to wystarczająca suma na przelot i życie tam?

Cześć,

powiedzmy, że lot do SIN w 2 strony uda się kupić za 2 300 PLN. Pozostaje 2,7k PLN, czyli ~ 1k SGD. Nocleg masz, więc reszta na loty i życie. Przy oszczędnym gospodarowaniu powinno wystarczyć (biorę pod uwagę samą Azję). Dobrą bazą wypadową jest również KL (LCCT) m.in. ze względu na AirAsia, ale to chyba już wiesz. Osobiście za 5k z noclegiem dałbym radę z takimi parametrami :) Ale jak ktoś wcześniej napisał i 20k może okazać się za mało :]

W przypadku 3 tygodni w samym Singapurze (turystycznie), 1000 dolarów to wystarczająca suma (nie liczę noclegu).
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Lis 2014 15:51 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
W sumie to możesz nawet pociągiem pojechac z Singapuru, aż do Bangkoku po drodze zwiedzając sporą cześć zarówno Malezji, jak i Tajlandii. Z powrotem wrócić samolotem. Singapur z całego regionu jest niestety zdecydowanie najdroższy, a im bardziej na północ ceny stają się przyjaźniejsze.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 22 Cze 2015 12:56 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
zanosi się na to, że będę miał 13h pomiędzy lotami w Singapurze.
Da się coś ogarnąć w takim czasie?
Jak najlepiej dostać się z lotniska do centrum, co zobaczyć?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 22 Cze 2015 13:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak się ma 13 godzin, to polecam darmowe wycieczki, które przygotowane są przez lotnisko w Changi

http://www.changiairport.com/at-changi/ ... apore-tour
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:08 

@Fafikdog
W 13 godzin mógłbyś ogarnąć 26 pokoi hotelowych (za przeczytanym kiedyś artykułem o standardach czystości w londyńskich hotelach). ;-)

A już na poważnie - darmowa wycieczka to fajny pomysł, ale: 1) nie wolno zabierać na nią alkoholu i walizek kabinowych, 2) teoretycznie nie wolno z takiej wycieczki zniknąć "po angielsku", co oznacza powrót na lotnisko po ok. 2 godz. jeżdżenia małym autokarem i 20-minutowym spacerze, 3) jeśli grupa nie jest zbyt energiczna i zdyscyplinowana, samo wyjście z lotniska trwa prawie godzinę.

Jeżeli przylatujesz w godzinach kursowania metra, lepiej odżałować jakieś 5 SGD na bilet powrotny i wybrać się do miasta samemu (czas przejazdu do/ z miasta ok. pół godziny).

Listę atrakcji znajdziesz w 2. poście w tym wątku albo tutaj: singapur-w-2-dni,953,50470. Zoo, Sentosę czy Jurong Bird Park musisz raczej sobie odpuścić z racji ograniczonego czasu.

Jeśli kolejny lot masz późnym wieczorem, dobrze jest zakończyć dzień na tarasie hotelu Marina Sands, na rejsie łódką po rzece, w Singapore Flyer albo (wersja "za darmo") w Gardens by the Bay - na pokazie "światło i dźwięk" (który dobrze widoczny jest też z tarasiku przy kładce prowadzącej z ww. hotelu).

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 22 Cze 2015 15:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:11 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
niebieski
Problem w tym, że lądujemy o 00:30, a wylatujemy 13:55...
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 22 Cze 2015 15:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to ja bym poszedł spać na lotnisku, i rano (6-7) bym podjechał na miasto. Szybki spacer w Little India, China Town, Marina Bay i powrót na lotnisko ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 88 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość