Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Lis 2016 14:57 

niebieski
Dokładnie zapłaciłem 10,73 2 tyg temu jadąc ALSĄ za bilet RT przez neta (chyba inna cena niż kupując osobno czy na miejscu).

Pierwsze kroki warto skierować po wyjściu z dworca autobusowego do punktu informacji turystycznej :) Miłe osoby dadzą mapkę, wskażą gdzie skierować swoje kroki w zależności od posiadanego czasu, oznaczą wejścia do atrakcji, godziny otwarcia itp. itd. Przyjemny początek zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#22 PostWysłany: 19 Lis 2016 13:24 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Jesli chodzi o podroz autokarem:

Na dworzec Eliptica wchodzi sie jak do metra - jest on podziemny. Autokaty do Toledo (bezposrednie) odjezdzaja z przystanku nr 7, ktory znajduje sie chyba na poziomie -1. Kolo przystanku znajduja sie dwa biletomaty - UWAGA, nie przyjmuja 50e. Normalna kasa oraz kolejny biletomat (z reguly nie oblegany) znajduja sie kolejne dwa poziomy nizej. Mily zaskok jesli chodzi o cene biletu - RT kosztowal tylko 9,70e. Nie wem dlaczego, ale przegladajac forum oraz spradzajac na stronie Alsy bylem przekonany, ze bilet w JEDNA strone kosztuje 10,79e...
Co do rozkladu, to jest on fikcja - z racji duzego zainteresowania i ciaglej kolejki na przystanku, autokary zaraz po zapakowaniu (mieszcza 65 osob) od razu odjezdzaja i podstawia sie kolejny. Autokar przyjemny, dobrej klasy.
Czas podrozy wlasnie sprawdzam ;)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Lis 2016 21:19 

złoty
Intchy napisał(a):
Co do rozkladu, to jest on fikcja - z racji duzego zainteresowania i ciaglej kolejki na przystanku, autokary zaraz po zapakowaniu (mieszcza 65 osob) od razu odjezdzaja i podstawia sie kolejny

Czyli jeśli na jutro nie ma biletów na stronie Alsy, to i tak jechać na dworzec w ciemno? Jest szansa załapać się na jakiś autokar?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 21 Gru 2016 11:43 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Sorki, dawno tu nie zaglądałem, ale może odpowiedź przyda się komuś w przyszłości.

w tym przypadku jak najbardziej nie należy się sugerować dostępnością biletów na stronie internetowej. Jedziesz na dworzec, kupujesz bilet w automacie lub kasie i ustawiasz się w kolejce, żeby wsiąść do autokaru - busy podstawiają taśmowo ;)
 Profil Relacje PM off
michcioj uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 23 Gru 2016 17:43 

złoty
Tak właśnie zrobiłem, ale busów nie podstawiano taśmowo. Jeździły dokładnie co pół godziny, zgodnie z rozkładem ze strony internetowej, tylko po prostu w automacie nie kupowało się biletów na konkretną godzinę, a na dowolny kurs w trakcie dnia. Kto się nie zmieścił do jednego autobusu, był pierwszy w kolejce do tego za pół godziny.

Tak czy inaczej, śmiało w ciemno można jechać na dworzec.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Kwi 2017 14:39 
Awatar użytkownika

srebrny
OK, busy do Toledo co pół godziny. A do Segowii jak wygląda sytuacja? Czy też można w ciemno?
Niestety ani strona Alsa, ani Renfe nie zachęcają do planowania podróży z ich pomocą.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Kwi 2017 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 464 873
niebieski
Nie wiem jak na autobus ale na szybki pociąg (Avant) kupowałem w automacie na dworcu przed odjazdem i nie było problemu z miejscami.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Kwi 2017 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
Antares napisał(a):
A do Segowii jak wygląda sytuacja? Czy też można w ciemno?

Moim zdaniem można jechać w ciemno. Autobusów też jest sporo. W przypadku popularnych godzin, są nawet dwa autobusy o tej samej godzinie rozkładowej. Miałam akurat taką sytuację przy powrocie z Segowii o bodajże 17. Nie wiem tylko czy te dwa autobusy były zaplanowane w rozkładzie wcześniej, czy też była to szybka decyzja i podstawienie dodatkowego autobusu. Dodam jeszcze, że to było w listopadzie zeszłego roku w piątek, już poza typowym sezonem turystycznym.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Kwi 2017 10:46 

niebieski
Nvjc napisał(a):
Tak właśnie zrobiłem, ale busów nie podstawiano taśmowo. Jeździły dokładnie co pół godziny, zgodnie z rozkładem ze strony internetowej, tylko po prostu w automacie nie kupowało się biletów na konkretną godzinę, a na dowolny kurs w trakcie dnia. Kto się nie zmieścił do jednego autobusu, był pierwszy w kolejce do tego za pół godziny.

Tak czy inaczej, śmiało w ciemno można jechać na dworzec.

Ze stanowiska nr 6 odjezdzaja autobusy do Toledo jadace nie autostrada ale drogami bocznymi. Przystankow wiecej, czas jazdy dluzszy ale jak kolejka do 7 jest dluga to mozna rozwazyc ta opcje. Cena biletu taka sama, mozna kupic bezposrednio u kierowcy.

Edit:literowki

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Antares uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 03 Kwi 2017 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
@‌Antares‌
Aktualne godziny i ceny biletów autobusowych z Madrytu (dworzec autobusowy Moncloa) do Segowii. Może nie jeżdżą co pół godziny, jak do Toledo, ale jest ich całkiem sporo. Przewoźnikiem jest La Sepulvedana - na dworcu trzeba się rozglądać za ich zielono-białym logo.
Załącznik:
Madryt-Segowia.jpg
Madryt-Segowia.jpg [ 224.67 KiB | Obejrzany 3204 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 03 Kwi 2017 20:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki, rewelacja! :idea:
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#32 PostWysłany: 17 Maj 2017 14:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Wczoraj wieczorem wróciłam z Hiszpanii, więc na gorąco.
Z Madrytu do Toledo busy co pół godziny, wszystko działa bardzo sprawnie.
Z Madrytu do Segovii można kupić bilet zarówno w automacie, jak i w okienku - w naszym przypadku oba dostępne automaty się powiesiły w trakcie zakupu. :shock:
Z Segovii do Madrytu można jechać przez wioski, czas przejazdu do 10 min dłuższy, niż bezpośredni.
Jeżeli kupujemy w Madrycie bilet w obie strony, ale z powrotem typu open, to po przyjściu na dworzec w Segovii trzeba obowiązkowo podejść do kasy, żeby pani potwierdziła, czy w busie jest dla nas miejsce. O tym akurat nie pomyślałyśmy i trzeba było czekać na kolejne połączenie.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#33 PostWysłany: 14 Lip 2020 00:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Odświeżam temat w celu aktualizacji informacji. Sposób na dojazd autobusami Alsa z Madrytu do Toledo nadal funkcjonuje. Odjazdy z Plaza Elíptica, cena za bilety kupione w automacie na dworcu to 10,5 € za podróż w dwie strony.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Lip 2020 17:44 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Dwa lata temu z Madrid-Estacion Sur (Estación de Autobuses de Madrid Estacion Sur) do Estación de Autobuses de Toledo jechałem autobusem firmy Samar https://samar.es/ Trochę gorszy standard niż ALSA, ale praktycznie nikogo oprócz nas nie wiózł. Dwa bilety RT kupiłem 4 dni wcześniej przez internet.

Dwie osoby RT w sumie 26,24€ (dziś na stronie te same ceny)

Załącznik:
samar_madryt-toledo.jpg
samar_madryt-toledo.jpg [ 152.95 KiB | Obejrzany 1615 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 22 Cze 2025 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 558 574
platynowy
Odświeżam. Miałem półtora dnia i początkowo zastanawiałem się które miasto wybrać, a że wybór trudny, to postanowiłem ogarnąć oba i te półtora dnia jest wystarczające.
Nie potrafię też odpowiedzieć na pytanie co lepsze. Toledo tak ogólnie jest ciekawsze, ale akwedukt i zamek w Segowii są spektakularne. Mi się najbardziej podobały punkty widokowe - w Toledo cała południowa droga po drugiej stronie Tagu, a w Segowii - Mirador del Ultimo Pino (https://maps.app.goo.gl/3rjcyTZ86vTSq4k ... eview.copy). Jak dla mnie oba miejsca must see.
Do Toledo dojechałem autobusem ALSA z Plaza Eliptica, niecałe 12 euro za bilet RT Flex, tzn. że możemy pojechać dowolnym kursem danego dnia. Autobusy bezpośrednie (ok. 50 min.) jeżdżą co pół godziny od wczesnego rana do późnego wieczora. Pociąg trochę szybszy ale 2x droższy.
Do Segowii dojechałem pociągiem RENFE Avant z dworca Chamartín. 22 euro jeśli kupimy RT. Pociąg jedzie 28 minut (większość ok. 70 km trasy tunelami pod górami i osiąga 250km/h). Z dworca jeżdżą autobusy linii 11 (pod akwedukt) i 12 (pod dworzec autobusowy). Na dworcu autobusowym dostępne skrytki bagażowe w cenie 3 euro. Rozkład skorelowany jest z pociągami. Cena to niestety aż 2,25 euro za przejazd. Z/do dworca Chamartin stosunkowo tanio bo 2,60 (3,10 jeśli nie mamy karty RENFE, czerwona karta miejska nie działa) dojedziemy Cercanias C1 do/z MAD T4).

Oba miasta bardzo polecam. Są świetne i choć turystów nie brakowało (czerwiec) to ich ilość była zupełnie znośna tzn. brak dzikich tłumów i całkiem spokojnie.

Załączniki:
IMG_8611.jpeg
IMG_8611.jpeg [ 163.49 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8598.jpeg
IMG_8598.jpeg [ 156.96 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8575.jpeg
IMG_8575.jpeg [ 158.95 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8534.jpeg
IMG_8534.jpeg [ 134.04 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8501.jpeg
IMG_8501.jpeg [ 142.69 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8489.jpeg
IMG_8489.jpeg [ 143.93 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8469.jpeg
IMG_8469.jpeg [ 195.36 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8302.jpeg
IMG_8302.jpeg [ 159.08 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8221.jpeg
IMG_8221.jpeg [ 155.71 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8129.jpeg
IMG_8129.jpeg [ 195.3 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8126.jpeg
IMG_8126.jpeg [ 142.89 KiB | Obejrzany 272 razy ]
IMG_8097.jpeg
IMG_8097.jpeg [ 152.72 KiB | Obejrzany 272 razy ]
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość