Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:31 
Site Admin
Awatar użytkownika

Dotarcie do portu w Savonie jest proste - 1,7 km spacer z dworca kolejowego, moim zdaniem nie ma sensu brać taksówki, aczkolwiek jest ich sporo jak ktoś potrzebuje. Cen nie znam

Wejście do terminala znajduje się w tym miejscu: https://maps.app.goo.gl/nUo2HXq7FeB6V6bg6

Załączniki:
2024-01-31_12-30.png
2024-01-31_12-30.png [ 359.48 KiB | Obejrzany 3739 razy ]
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Atak rakietowy na lotnisko Ben Guriona. Ryanair, Wizz Air i LOT odwołują kilkanaście lotów z i do Polski! Atak rakietowy na lotnisko Ben Guriona. Ryanair, Wizz Air i LOT odwołują kilkanaście lotów z i do Polski!
Zjeżdżalnie i słońce 🌊☀️ 4* Best Western w Bułgarii z aquaparkiem za 852 PLN Zjeżdżalnie i słońce 🌊☀️ 4* Best Western w Bułgarii z aquaparkiem za 852 PLN
 Temat postu: Re: Savona
#2 PostWysłany: 31 Sty 2024 14:41 

srebrny
Gdyby komuś nie chciało się iść na piechotę, ewentualnie miał ciężki bagaż to można również skorzystać z autobusu.
Z dworca w okolice portu kursują trzy linie: 7, 7/ oraz 30.
Bilet na strefę ROSA (aktualnie 1,5 EUR) można kupić w kiosku na dworcu. U kierowcy jest drożej.
Strona operatora z rozkładami jazdy: https://www.tpllinea.it/index.php/linee ... nali-2023/
Przystanek końcowy zlokalizowany jest w okolicach kładki zwodzonej Sandro Pertini (po prawej stronie w kierunku jazdy), dosłownie kilka kroków od bramy portu.
W zależności od sytuacji na drodze przejazd zajmuje ok. 10 minut.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2024 08:06 

Loty: 80
Kilometry: 175 645
srebrny
Mam takie pytanie: jak najlepiej dostać się do Savony? Planuję dojechać pociągiem i z tego co sprawdzałem to najwięcej połączeń jest z Genui, ale tam trudniej z lotami. Co jeszcze brać pod uwagę? Mediolan i Turyn wyglądają jakby były w zasięgu rozsądnej długości podróży pociągiem.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2024 08:25 

Jak nie znajdowałem taniego lotu do Genui to zawsze leciałem do Mediolanu (tam zawsze są tanie bilety). Z Mediolanu do Savony pociągiem IC 2 godziny albo regio 3 godziny.. Przy porannym wylocie akurat dojeżdżam wczesnym popołudniem do hotelu w Savonie. Parę razy tak robiłem i nie narzekałem na dojazd pociągiem tym bardziej, że włoskie koleje jakby nie patrzeć są dużo lepsze od naszych.
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.
bruce09lili uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 18 Paź 2024 23:27 

Ja leciałem przez Genuę. Lufthansą, bo z bagażem tak było najtaniej.
Z Genui z lotniska autobus AirLink z lotniska do dworca kolejowego, co ok 15min, 2EUR. Dworzec Sestri Ponente. Kładką trzeba przejść na drugą stronę torów (są windy) i dojść do budynku dworca. Potem przejść na środkowy peron (za budynkiem dworca są windy).
I pociągiem do Savony.
Dalej tak jak pisali koledzy:
a) na nogach to tak z 20-30 min, bardzo prosta droga
b) taksówka, tak z 15 EUR
c) autobus 7, 7/ i 30 - jak na dworcu to bilet 1,5 EUR, jak u kierowcy to 3 EUR, przystanek jest z 50m od budynku dworca, takie wysepki na lewo jak się wyjdzie z dworca. Autobusem jest z 5min. Przystanek przy porcie łatwo znaleźć, jak minecie zamek, po prawej stronie będzie to zaczyna się port i tam trzeba wysiąść. Przy składanym moście. Przechodzimy przez most, idziemy ok 100m i jest wejście do portu i zaraz terminal statków pasażerskich. UWAGA: przystanek powrotny, po zejściu z mostu składanego, przejść na drugą stronę i skręcić w lewo, ok 100m w podcieniach budynku jest przystanek 7, 7/, 30.
Ponoć Costa Crociera ma płatny shuttle do Genui ale to trochę jak Yeti. Pytałem, ale już nie było miejsc.
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.
bruce09lili uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 27 Gru 2024 18:56 

srebrny
Przed rejsem zrobiłem mały rekonesans w opcjach dojazdu:

1. Genua - opcja zdecydowanie najlepsza w kontekście dojazdu do Savony. Za to trochę trudna w kontekście lotów. Połączeń jest mało (bodajże LH ma 2x) i np pierwszy odlot jest wcześniej rano co obcina powrót do 1 lotu po południu lub nocki w Genui i odlot kolejnego dnia. W naszym przypadku Genua odpadła jako lotnisko powrotne ze względu na cenę lotu popołudniowego. Sam dojazd do Savony banalny. Pociąg od 30 minut do 67 minut w zależności od rodzaju połączenia. Cena od 6 do 10 Euro. Częstotliwość bardzo duża.

2. Mediolan - zdecydowanie najłatwiejsza opcja dolotu do północno zachodnich Włoch. Zwłaszcza z Berlina. Dojazd do Savony to ok 2h20 z dworca centralnego + dojazd z któregoś z lotnisk. Kosztowo to 25-30Euro.

3. Turyn - nieco mniej popularna opcja ale dość ciekawa. Lotów może nie ma mnóstwo ale dojazd do Savony dość sprawny - bezpośredni pociąg ok 2h za 12 Euro lub Flixbus poniżej 2h.

4. Piza - to już daleki strzał, ale jeśli ktoś nie był (a ja nie byłem) to można połączyć ze zwiedzaniem. Jedyny feler to, że bezpośredni pociąg jest tylko raz dziennie (rano z Savony do Pizy, a wieczorem z Pizy do Savony) 3h od 15 Euro. Pozostałe połączenia są z przesiadką w Genui.

5. Nicea - trochę mnie ta opcja zaskoczyła ale w sumie okazała się korzystna. Ilość połączeń lotniczych średnia + a połączenie z Savoną dość proste. Albo pociąg (z przesiadką na granicy. Czas jazdy to nieco ponad 2h. Jest też flixbus za ok 10 euro i z czasem przejazdu też powyżej 2h.

Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. W naszym terminie najtaniej wychodzi Mediolan. Za to najfajniej (a niewiele drożej) - przylot do Nicei, a powrót z Mediolanu.
Mediolan ma dość sporą ofertę późnych powrotów w rozsądnych cenach więc jest szansa uniknąć nocki na powrocie. Przylecieć i tak trzeba wcześniej więc fajnie byłoby coś zwiedzić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 27 Gru 2024 19:52 

złoty
Jest jeszcze dojazd z Pl samochodem. W kilka osob moze wyjsc całkiem fajnie finansowo, a i czasowo licząc pociagi i przesiadki moze wyjsc podobnie.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Gru 2024 21:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

bruce09lili napisał(a):
1. Genua - opcja zdecydowanie najlepsza w kontekście dojazdu do Savony. Za to trochę trudna w kontekście lotów. Połączeń jest mało (bodajże LH ma 2x) i np pierwszy odlot jest wcześniej rano co obcina powrót do 1 lotu po południu lub nocki w Genui i odlot kolejnego dnia. W naszym przypadku Genua odpadła jako lotnisko powrotne ze względu na cenę lotu popołudniowego. Sam dojazd do Savony banalny. Pociąg od 30 minut do 67 minut w zależności od rodzaju połączenia. Cena od 6 do 10 Euro. Częstotliwość bardzo duża.

W sezonie letnim Wizz ma latać z WAW i KRK do Genui bezpośrednio
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Gru 2024 21:55 

srebrny
Z tego co widziałem to Wizz startuje z trasą jakoś już po moim powrocie. Przy czym mieszkam na zachodzie i za specjalnie nie chce mi się tłuc do WAW, a tym bardziej do Krakowa.

Co do jazdy to jest to opcja, ale ja ogólnie nie lubię jeździć. 2 godziny to dla mnie optymalnie, czyli Poznań, a 3 to maks czyli Berlin lub Wrocław. Na jazdę do Włoch chyba bym się nie pisał i traktuję taką opcję jako absolutną ostateczność.

Przy lotach na statek jakoś też nie po drodze mi z tanimi liniami. Jednak trochę gratów człowiek zabiera. Dla naszej rodziny 2+1 optymalnie na tydzień jest 3x podręczny i 1 rejestrowany. W sezonie na luzie maski pełnotwarzowe się mieszczą
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Gru 2024 01:35 

niebieski
Jeśli komuś nie wystarczy bagaż podręczny, polecam przesyłki zagraniczne inpost'u
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Lut 2025 12:19 

srebrny
Ostatecznie zarezerwowałem loty LH WRO-FRA-TRN. W grze była jeszcze Nicea, która jest celem na zwiedzanie przed rejsem. Myślałem o wynajmie auta na dwa dni, ale ostatecznie okazało się, że różnica między 2 dnia a 10 nie jest jakaś znacząca, a parking to ok 100 Euro więc chyba zdecydujemy się na auto na cały pobyt. Zwłaszcza, że po rejsie mamy odlot z Turynu w ten sam dzień, po południu więc wolę się nie tułać pociągami czy autobusami.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:05 
Site Admin
Awatar użytkownika

merlot55 napisał(a):
Jeśli komuś nie wystarczy bagaż podręczny, polecam przesyłki zagraniczne inpost'u

Tylko póki co z Włoch się nie da nadać, więc na powrót może się przydać :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość