Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:18 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Witam,

Mam pytanie pod koniec marca będę w Brazylii. Na lotnisku IGU ląduję z Rio o północy, orientuje się ktoś jaki jest koszt taksówki o tej porze z lotniska na dworzec autobusowy w brazylijskim mieście Foz de Iguazu? Bo raczej o tej porze busy miejskie nie kursują ;)

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 13 Mar 2015 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
http://www.pmfi.pr.gov.br/ArquivosDB?idMidia=65444

Jeśli dobrze widzę ostatni bus jedzie o 0:40 z parku. :D Może uda się zdążyć.

A taxi kosztuje chyba koło 40 - 50 reali.
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Mar 2015 11:23 

niebieski
A masz nocleg? Jesli tak - ja bym napisal do tego hotelu/hostelu czy moga ci zorganizowac transport i za ile - cena moze byc konkurencyjna do taksowki, nasz "Pousada" oferowala takie uslugi, ale z racji tego ze podrozowalismy w "normalnych" godzinach, korzystalismy z autobusow.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2015 11:51 

niebieski
jedz tylkjo jesli masz hotel bliskoprzystanku. Jelsi nie znasz miasta to moze byc roznie

#5 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za info, w takim razie mam nadzieję, że jednak zdążę ;)

Co do noclegu to upatrzony hostel mam praktycznie przy dworcu autobusowym więc nocne spacery po mieście mnie nie czekają ;)

#6 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:22 
Awatar użytkownika

srebrny
W razie czego tak jak pisał qras koszt taksówki to około 40-50R$. Ja w październiku o 4 rano płaciłem 40R$, ale jechałem z hostelu na wlocie do miasteczka na lotnisko, więc do centrum trzeba tą dyszkę doliczyć.
bim-bam uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:28 
Awatar użytkownika

Również bym sobie darował busa jeśli to jest daleko od dworca. Ja tam po nocy nie chodziłem, ale mogą kręcić się dziwne typy zwłaszcza w okolicach granicy z Paragwajem. To jest przemytnicza okolica niestety. Ew. dojechać do dworca i podjechać taryfą. :evil: Poza tym te *** bramki w autobusach i przerzucanie plecaka.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak wspominałem hostel jest w okolicach dworca więc to jakiś plus ;) minus taki, że przylatuję właśnie o tak późnej porze, a wylot do Sao Paulo mam też o niekorzystnej porze bo o 6 rano ;)

#9 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:25 
Awatar użytkownika

My mieliśmy wylot o 6.50. Przyszliśmy koło 5 na dworzec autobusowy i pan otworzył nam bramkę, przez co nie musieliśmy płacić za przejazd :). Warto pamiętać, że wszelkie przesiadki do innych autobusów na dworcu są w cenie biletu. Np. przejazd spod elektrowni Itaipu aż do Parku Iguacu.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ogólnie rozumiem, że busy na brazylijską i argentyńską część wodospadów odjeżdzają z tego samego dworca? ;)

#11 PostWysłany: 13 Mar 2015 14:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Legion1 napisał(a):
Ogólnie rozumiem, że busy na brazylijską i argentyńską część wodospadów odjeżdzają z tego samego dworca? ;)

Tak, jednak na argentyńską, że tak powiem 'zza płota', a dokładnie z tej ulicy wzdłuż płotu dworca. :) Przynjamniej autobus firmy Rio Uruguay, którą ja jechałem.

A autobus na brazylijską stronę to ten sam co na lotnisko (numer 120). Bo wodospady są jeden czy dwa przystanki za lotniskiem i są przystankiem końcowym tej linii.
grodzioflic uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 13 Mar 2015 15:16 
Awatar użytkownika

Stąd odjeżdżają busy do Argentyny. Zza płotu :) Ulica Men de Sa

Załączniki:
bus.jpg
bus.jpg [ 105.63 KiB | Obejrzany 4534 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 17 Mar 2015 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Qras mam pytanie. Pamiętasz o której jest autobus na lotnisko bo też mam wylot z Iguazu o 6.50 ? I drugie pytanie , chcę jechać na stronę argentyńską na wodospady,ale najpierw chcemy pochodzić po Puerto żeby min. wymienić kase i jak mam kupić bilet od razu na całą trasę tzn, Foz do Iguazu -wodospady argentyńskie -Foz do Iguazu czy oddzielnie: Foz do Iguazu - Puerto ,Puerto- wodospady argentyńskie i Wodospady argentyńskie - Foz do Iguazu :?:

Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Mar 2015 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Jedna ważna uwaga. Dwa lata temu zamówiliśmy taksówkę z hostelu przy samej bramie parku na lotnisko na 4 rano. Trzy razy dzwonili i potwierdzali a rano typ się nie pojawił i naparzalismy z wózkiem, bagazami i 10-cio miesięczną Adą z buta z parku na lotnisko po nocy.
Więc proponuję mieć plan B na taką okazję.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Mar 2015 08:58 
Awatar użytkownika

niebieski
qras ja również mam jeszcze jedno pytanie, ile czasu jedzie bus z lotniska na dworzec? zapewne nie jest to zbyt długa podróż ;)

#16 PostWysłany: 18 Mar 2015 09:18 

srebrny
Pytanie nie do mnie, ale odpowiedź jako taka znam.
Czas zależy od tego czy na lotnisku trafisz na autobus w stronę parku czy w stronę centrum i dworca.
Jak w stronę dworca to orientacyjnie do pół godziny, pewnie nieznacznie szybcie dojedziesz.
Jak podjedzie autobus w stronę parku to możesz albo wsiąść albo czekać dalej, ale na 99% podjedzie ten sam autobus po zrobieniu pętli przy parku. Wtedy czas podróży Ci się o kilka minut wydłuży.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Mar 2015 11:01 
Awatar użytkownika

mmaratonczyk napisał(a):
Qras mam pytanie. Pamiętasz o której jest autobus na lotnisko bo też mam wylot z Iguazu o 6.50 ? I drugie pytanie , chcę jechać na stronę argentyńską na wodospady,ale najpierw chcemy pochodzić po Puerto żeby min. wymienić kase i jak mam kupić bilet od razu na całą trasę tzn, Foz do Iguazu -wodospady argentyńskie -Foz do Iguazu czy oddzielnie: Foz do Iguazu - Puerto ,Puerto- wodospady argentyńskie i Wodospady argentyńskie - Foz do Iguazu :?:

1. Pierwszy autobus w dni robocze odjeżdża o 5.25, ale lepiej się upewnić. My byliśmy tak 5.55 na lotnisku. Rano jest bardzo zatłoczone - odlatuje tam kilka samolotów praktycznie na raz, a terminal jest malutki. Jak coś to obsługa woła pasażerów po nazwisku i raczej dość sprawnie to wygląda. Jak my jechaliśmy pierwszy autobus nie robił pętli przy parku, tylko jechał prosto na lotnisko.

2. Z dworca nie ma autobusu bezpośredniego na wodospady. Coś takiego jest dostępne przez biuro turystyczne - ja z tego nie korzystałem. Wszystko oddzielnie. Nie wiem, czy aktualne godziny busów, ale tyle ich mniej więcej jest:
http://blogdefoz.blogspot.com/2012/08/l ... oz-do.html
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Maj 2015 13:39 
Awatar użytkownika

Witam

czy ktoś może podpowiedzieć jak najwygodniej/tanio dostać się z lotniska Foz na wodospady po stronie argentyńskiej ? Jsteesteśmy w na miejscu o 17:40, hostel mamy zarezerwowany w Argentynie ?!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Maj 2015 13:42 
Awatar użytkownika

Busem nr 120 do dworca autobusowego w Foz do Iguacu. Później autobusem Rio Uruguay zza dworca do Argentyny. Wszystko jest w wątku. Wystarczy połączyć informacje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 02 Maj 2015 13:48 
Awatar użytkownika

dzięki, a jescze jedno pytanie, czy wiesz może czy z tego dworca autobusowego gdzie przyjeżdża autobus 120 wyjeżdżają autobusy krajowe np. do Campo Grande ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 54 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość