Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Gru 2024 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Mamy za sobą safami własnym samochodem 4x4, świetna budżetowa opcja:) Safari potrafią kosztować naprawdę sporo, a w przypadku swojego samochodu płaci się tylko za wstęp do parku. W wątku o wynajmie podałam namiary na wypożyczalnię, z której braliśmy samochód.
Zaliczyliśmy Nakuru, Naivasha (Crescent Island) - tu akurat samochód niepotrzebny i Amboseli z niesamowitym Kilimandzaro w tle.
Znajomi byli jeszcze w Tsavo, ale ponoć drogi tam są naprawdę kiepskie i zwierzyna nie jest aż tak łatwa do "upolowania" z uwagi na rozmiar parku.
Rewelacja! Za dużego doświadczenia z safari nie mamy (zaliczony tylko Kruger Park w RPA), ale te miejscówki w Kenii są rewelacyjne, ogrom zwierzyny:)
Konieczne jest założenie konta eCitizen (można to zrobić w Polsce), czasem występują problemy z zakupem biletów wstępu do parków, ale na bramie wjazdowej pomogą.
Kenia zrobiła na nas ogromne wrażenie, świetny kraj do podróży na własną rękę.

Załączniki:
20241103_064756.jpg
20241103_064756.jpg [ 241.04 KiB | Obejrzany 1941 razy ]
20241030_114717.jpg
20241030_114717.jpg [ 579.58 KiB | Obejrzany 1941 razy ]
20241031_075925.jpg
20241031_075925.jpg [ 364.44 KiB | Obejrzany 1941 razy ]
20241030_121849.jpg
20241030_121849.jpg [ 300.08 KiB | Obejrzany 1941 razy ]
16 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 15 Gru 2024 02:26 

Loty: 201
Kilometry: 341 834
niebieski
Możesz coś więcej o Kenii, co można samemu?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Gru 2024 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Można wszystko samemu:) My przylecieliśmy do Nairobi, tam wzięliśmy samochód, przez 7 dni odwiedziliśmy 3 parki i zwiedziliśmy Nairobi (polecam walking tours po slumsach). Potem pociągiem do Mombasy, tam tydzień nad oceanem (przemieszczaliśmy się głównie tuk tutami, czasem taxi). Wspaniały kraj do podróży na własną rękę.
jerzy5 lubi ten post.
jerzy5 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 20 Gru 2024 11:09 

srebrny
Możesz napisać o kosztach wyjazdu (poszczególnych pozycjach)?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Gru 2024 20:29 

niebieski
Robiliśmy wynajętym autem trasę po Kenii- Amboseli, Hell's Gate, Aberdare, Nakuru, Masai Mara

https://portalpodroze.pl/kenia-parki-narodowe/

Nie wiem czy to wątek o podróży kolegi, który go założył, nie chcę ewentualnie zaśmiecać.
 Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 30 Gru 2024 17:24 

Jeśli ktoś jest zainteresowany safari z Nairobi do Mombasy - Amboseli oraz Tsavo to polecam mojego przewodnika - pochodzi z Voi i jest ekspertem od tych dwóch parków. Ceny ma bardzo atrakcyjne od 16 000 do 23 000 ksh za dzień za Vana lub Land Cruiser . Preferuje maksymalnie 4 osoby w aucie. Jeśli chcecie tylko półdniowe Safari w Tsavo to jest to raptem koszt 10 000 ksh . Do tych cen należy dołożyć bilety wstępu do parków oraz zakwaterowanie. Kontakt to przewodnika : Msherembe Safaris Voi. Przewodnik jest bardzo elastyczny : może odebrać was z Nairobi, stacji Emali ( Amboseli) , Voi ( Tsavo ). Jeśli odbiór będzie z Nairobi to dolicza sobie po prostu 1 dzień ekstra pracy . Bilety na pociąg i noclegi również wam zarezerwuje. W Voi polecam Ilala House .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Sty 2025 13:09 
Awatar użytkownika

niebieski
jaszon napisał(a):
Możesz napisać o kosztach wyjazdu (poszczególnych pozycjach)?

Wstęp do parków - znajdziesz na ich stronach, w przypadku safari na własną rękę płacisz tylko ten wstęp plus opłata za samochód. W parku raczej wszyscy jadą z przewodnikami, więc łatwo stwierdzić, gdzie znajduje się ciekawa zwierzyna, bo w tym miejscu jest koncentracja zatrzymanych jeepów.
Noclegi niedrogie, łatwo sprawdzić w google. Przykładowo w Nairobi jest sporo wypasionych apartamentów z basenami, parkingiem podziemnym. My za 2+2 standardowo płaciliśmy ok 250zł za taki apartament, to samo nad oceanem.
Wynajem 4x4 70 USD/dzień.
Jedzenie tańsze niż w PL i jakościowo bdb.
4 ludzi lubi ten post.
jaszon uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Sty 2025 16:41 

srebrny
@barka - Dzięki za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sty 2025 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Czy ktoś może polecić 1 dniowe Safari z Nairobi. Wylot do Wawy mam o 23.00 także myslalem zeby jeszcze od rana do wieczora gdzieś na Safari pojechać, ale jest troche opcji i nie wiem co będzie najbardziej korzystane

#10 PostWysłany: 22 Sty 2025 00:57 

niebieski
Nie wiem o jakich opcjach czytałeś bo mnie się wydaje, że w 1 dzień zrobisz tylko Nairobi National Park.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sty 2025 21:06 

Robaku napisał(a):
Czy ktoś może polecić 1 dniowe Safari z Nairobi. Wylot do Wawy mam o 23.00 także myslalem zeby jeszcze od rana do wieczora gdzieś na Safari pojechać, ale jest troche opcji i nie wiem co będzie najbardziej korzystane

Możesz podjechać do dzielnicy Kibera - największy slums. Ja wziąłem przewodnika/taksówkarza z hostelu ale to nie był dobry wybór - na miejscu same «dopłaty» : za bezpieczny parking ( 1000 ksh ) za miejscowego przewodnika ( 2 x 1000 ksh dla każdego z miejscowych bo mój był z zewnątrz ) itp itd - tak więc najlepiej wziasc ubera i niech Cię wyrzuci przy tej dzielnicy - i robisz obchód na własną rękę . Przy czym miejscowi wcale nie chcą abyś ich nachodził i filmował - najprawdopodobniej podejdzie do Ciebie bardzo szybko jakiś miejscowy przewodnik który zechce cie oprowadzić - i to jedyna opcja aby zobaczyć te slumsy - z miejscowym przewodnikiem ( nie z Nairobi ale z tej dzielnicy. ) . A same slumsy - w sumie domy jak w całej Kenii : po prostu te są największe pod względem obszarowym .

Mimo wszystko podaje numer kontaktowy to bardzo dobrego lokalnego taksówkarza pracującego dla hostelu przy lotnisku: może ci zrobić całodzienne zwiedzanie Nairobi. Ja zapłaciłem 6000 ksh za 8 godzin 752 113003 ( kierunkowy do Kenii przed numerem).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Lut 2025 13:06 
Awatar użytkownika

niebieski
My w Kiberze wzieliśmy "free walking tours" (mam kontakt do rodzenstwa, które nas oprowadzalo, jesli ktoś jest zainteresowany). Wiadomo opłata była, ale dobrowolna - na końcu zaprowadzili nas do siedziby organizacji wspierającej dzieci w Kiberze i tam zostawiliśmy wolne datki. Spacer bardzo ciekawy, prowadzili go ludzie wywodzący się z Kibery, dlatego mogliśmy zaglądnąć tu i tam. Przyjechaliśmy do Kibery swoim samochodem, zaparkowaliśmy pod bankiem (tam zaczytał się spacer) bez żadnego problemu (nawet zapytaliśmy strażnika banku, czy można tam parkować). Nie było żadnych dodatkowych płat.
M_Karol lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 26 Sie 2025 20:59 

barka napisał(a):
My w Kiberze wzieliśmy "free walking tours" (mam kontakt do rodzenstwa, które nas oprowadzalo, jesli ktoś jest zainteresowany). Wiadomo opłata była, ale dobrowolna - na końcu zaprowadzili nas do siedziby organizacji wspierającej dzieci w Kiberze i tam zostawiliśmy wolne datki. Spacer bardzo ciekawy, prowadzili go ludzie wywodzący się z Kibery, dlatego mogliśmy zaglądnąć tu i tam. Przyjechaliśmy do Kibery swoim samochodem, zaparkowaliśmy pod bankiem (tam zaczytał się spacer) bez żadnego problemu (nawet zapytaliśmy strażnika banku, czy można tam parkować). Nie było żadnych dodatkowych płat.

Czy mogę Cię prosić o namiary na to rodzeństwo? Właśnie kupuję bilety na okres świąteczno-noworoczny do Nairobi, chcemy pojeździć z dwa tygodnie wynajętym autem. Widziałem że byliście z dzieckiem, my lecimy z dwójką - coś fajnego dla dzieciaków polecisz?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Sie 2025 09:32 
Awatar użytkownika

niebieski
hej,
spacer bukowałam na guruwalk.com, a oprowadzała nas Stella Ogutu.
Jeśli pytasz o atrakcje dla dzieci stricte w Nairobi, to my akurat w Nairobi odpoczywaliśmy między zwiedzaniem parków. Braliśmy apartamenty z basenami, dzieci karmiły żyrafy w Giraffe Centre i z ciekawszych doświadczeń to kolację jedliśmy w Carnivore. Świetna sprawa dla mięsożerców :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość