Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 556 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym noclegi
#521 PostWysłany: 09 Sie 2020 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Ja płaciłem - płatność realizowana przez booking (portfel -10EUR ), pobrali z karty kwotę bez podatku, ten trzeba było zapłacić na miejscu - wszystko napisane w podsumowaniu rezerwacji.

To była opcja dla wybranych, ale takich ludzi jest coraz więcej. Jadą po 500 km przez Polskę, bo upolowali bilety za półdarmo To była opcja dla wybranych, ale takich ludzi jest coraz więcej. Jadą po 500 km przez Polskę, bo upolowali bilety za półdarmo
Cypryjskie lato na wyciągnięcie ręki 🏝️ 🌊 Loty i aparthotel w Protaras za 997 PLN 😎 Cypryjskie lato na wyciągnięcie ręki 🏝️ 🌊 Loty i aparthotel w Protaras za 997 PLN 😎
#522 PostWysłany: 25 Sie 2020 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 646 645
niebieski
Ja natomiast płaciłam podatek tylko w Rzymie (bookowane bezpośrednio na stronie hotelu). Pozostałe rezerwacje z blokingu, mimo adnotacji o dodatkowym podatku nikt się nigdy o niego nie upominał;)

#523 PostWysłany: 25 Sie 2020 17:40 

Zbanowany
niebieski
Najczęściej trzeba zapłacić podatek w...hotelach lub hostelach. W apartamentach jak prowadzą osoby prywatne a nie firmy często dostajesz to ...gratis. Nie wierz , że Włosi są tak uczciwi jak Polacy :lol: i wszystko wykazują w swoim rozliczeniu podatkowym :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 09 Paź 2020 23:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 538
Kilometry: 839 706
The Right Place guest house, Via Pinerolo 2
Bardzo przyjemny pensjonat. Przylatywaliśmy 22:40 na Ciampino i szukałem czegoś, dokąd nie będzie trzeba zbyt długo jechać transportem publicznym i żeby było blisko metra. Right Place zlokalizowane jest zaraz obok placu Re di Roma i stacji metra o tej samej nazwie i spełniało oba wymagania. Dojazd z lotniska autobusem 520 do stacji Cinecitta i przesiadka na metro.

Rezerwacja bezpośrednio przez stronę (bo okazało się, że było taniej niż przez pośredników). Na stronie booking (i w potwierdzeniu rezerwacji od obiektu) znajdziecie informację, że za zameldowanie po 20:00 opłata 20 euro. Przy rezerwacji przez stronę obiektu trzeba wybrać godzinę zameldowania i nie można było późniejszej niż 20:00, napisałem więc pytanie - odpisali, że w takim przypadku dostanę kod do wejścia i załatwię to samoobsługowo. Nic nie pisali o opłacie, więc na wszelki wypadek nie dopytywałem. Płatność ściągali z karty dzień przed zameldowaniem (ale późno rezerwowałem, więc nie wiem czy to zasada).
W dniu przyjazdu dostałem na What's App instrukcję jak się dostać do budynku i pensjonatu - wszystko poszło bezproblemowo. Budynek stary, z "klimatyczną" windą pośrodku klatki schodowej. Pokoje wyglądają na dość świeże albo niedawno wyremontowane. W naszym wystarczająco dużo miejsca dla dwóch osób. Łóżko, stolik, lodóweczka, wieszaki. Klimatyzator zamontowany nisko przy oknie. Czysto i schludnie. Ciekawostka i może dla co poniektórych ostrzeżenie - w naszym pokoju była łazienka, ale prysznic znajdował się w pokoju :)

W pokoju właściwie bywaliśmy tylko na noc i od piątkowej nocy do niedzielnego poranka nie widzieliśmy nikogo z właścicieli - niemniej komunikacja przez WA była bezproblemowa. W czasach Covidu taka samoobsługa może być nawet plusem 8-)

Okolica - na placu wieczorami grupki młodzieży, czuliśmy się dość bezpiecznie. Piechotą jakieś niecałe 15 minut do Bazyliki św. Jana na Lateranie. Na kolację polecam Trattoria re di Roma - 2 minuty od pensjonatu.

Cena: za 2 noce na początku września zapłaciliśmy 81,84 EUR (pokój dwuosobowy) + 14 EUR (podatki miejskie) za 2 osoby. Uważam, że cena rozsądna jak za oferowany standard. Podejrzewam jednak, że w roku niecovidowym byłoby sporo drożej. Dodam, że nie zażyczyli sobie opłaty za późne zameldowanie.

Poniżej fotki (wybaczcie - robiłem przed wymeldowaniem, a nie po przyjeździe ;) )

Załączniki:
1-2020-09-007.jpg
1-2020-09-007.jpg [ 250.43 KiB | Obejrzany 5002 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

#525 PostWysłany: 16 Cze 2021 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 66 826
niebieski
Spacious and Luxury Flat near the Vatican and St. Peter
https://www.airbnb.pl/rooms/plus/19169098?source_impression_id=p3_1623848181_mnerOOecEpN7N1px
Mieszkanie, nie należy do tych z kategorii budżetowych, ale za to jest bardzo przestronne. posiada 3 sypialnie, a w każdej z nich łazienka. Podróżowaliśmy w 5 osób dorosłych i 2 dzieci, a układ łózek pozwala na podróż jeszcze z min. dwoma osobami. Mieszkanie wykończone w bardzo dobrym standardzie i bardzo dobrym wyposażeniem. Dojście do stacji metra zajmuj nie więcej niż 5 minut a w okolicy znajdują się przyzwoite restauracje. Podróż pieszo do Watykanu zajmowała mi ok. 20 minut.

#526 PostWysłany: 16 Lis 2021 17:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 159 632
Czy ktoś miał okazję tu spać ? RADISSON BLU GHR , ROME. Cena u nich na stronie 140e/noc a w róznych OTA mniej niż 100e

#527 PostWysłany: 30 Mar 2022 11:37 
Awatar użytkownika

bede w Rzymie 7-10 kwietnia - szukamy noclegu dla 2 osób. Co moglibyście polecić w miarę rozsądnej cenie? dzieki wielkie

Ostatnio edytowany przez Abcn, 07 Sie 2022 06:00, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 30 Mar 2022 13:53 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Polecam Vatication B&B
http://www.booking.com/Share-PFMYSa
Bardzo blisko Watykanu, metra, w miarę normalne śniadania.
Dla 2 osób w sam raz.

#529 PostWysłany: 30 Mar 2022 14:21 
Awatar użytkownika

AFC

dzieki, niestety brak miejsc w 'naszym' terminie
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 06 Sie 2022 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Jak jest aktualnie z "opłatą klimatyczną" w Rzymie? Cena na bookingu niby zawiera wszystkie opłaty i podatki, a potem wchodzę w opinie i widzę, że ludzie piszą, że na przykład musieli dopłacić 30 euro w całkiem dobrym hotelu.

#531 PostWysłany: 06 Sie 2022 20:21 

Opłata klimatyczna zawsze jest pobierana oddzielnie na miejscu. Nigdy nie spotkałem się by była wliczona w cenę hotelu czy u pośrednika. Czasem jest wskazana, a informację że będzie pobrana na miejscu, a to z powodu że obowiązek jej zapłaty dopiero po odbyciu noclegu. Jej wysokość jest uzależniona od ilości gwiazdek hotelu. Czym więcej tym drożej.
 PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#532 PostWysłany: 06 Sie 2022 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 692
Kilometry: 924 529
platynowy
Tu artykuł na temat podatku miejskiego.
Co ciekawe wynika z niego, że w przypadku Airbnb podatek jest wliczony w cenę rezerwacji

https://renatoprosciutto.com/tourist-tax-rome/
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#533 PostWysłany: 05 Wrz 2022 15:55 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Lecimy niedługo pierwszy raz do Rzymu na 4 dni. Szukam noclegu i trochę się już gubię. Zakładam raczej spokojne tempo zwiedzania, bo będziemy z 2 letnim dzieckiem. Czy okolice Termini albo metra Vittorio Emanuele są ok. Jak w okolicach dworca to jest jakaś preferowana strona? Jak ktoś ma jakieś konkretne obiekty do polecenia, to też z chęcią sprawdzę.
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 05 Wrz 2022 16:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Lokalizacyjnie OK, ale jak to w okolicach dworca, sporo bezdomnych/narkomanów/odrzutków śpiących na ulicy - właśnie zwłaszcza między dwoma wspomnianymi przez Ciebie stacjami. Tam jest jednak najwięcej niedrogich hoteli (cecha wspólna: małe pokoje) i dwie linie metra. Raczej nikt tam Cię nie zabije, ino wieczorami bywa niezbyt przyjemnie. Hotel, jaki byś nie brał, warto mieć wokół metra A (pomarańczowego) najlepiej, komunikacja naziemna "nie jest szybka" ani regularna
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#535 PostWysłany: 05 Wrz 2022 20:49 

niebieski
W 2019 brałem hotel Rossi koło termini - było tanio i czysto, choć nazwa hotel to trochę na wyrost - to mieszkania w kamienicy, w których każdy pokój jest osobnym pokojem hotelowym z własną łazienką. Do tego wspólny hol i wspólna na kilka pokoi kuchnia.
Okolica faktycznie klasycznie dworcowa i zróżnicowana rasowo, ale świetna komunikacyjnie, a skoro jedziecie z małym dzieckiem to po nocach nie będziecie się szwędać i poczucie zagrożenia odpada.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#536 PostWysłany: 07 Wrz 2022 19:58 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
https://www.anfiteatroflavio.com
Szału nie było, śniadania można sobie darować, parking jest na ulicy, jak sobie znajdziesz. Z okien było widać Colloseum.
 Profil Relacje PM off
4989341 lubi ten post.

#537 PostWysłany: 23 Paź 2022 16:09 

niebieski
Hejka,

mam pytanie o nocleg we Włoszech. Zrobiłem rezerwację na booking.com w jakimś pensjonacie w Rzymie. Sporo opinii, w tym aktualne, także od gości z Polski. Nie mam żadnych złych podejrzeń.

Zastanawia mnie jedno. Wysłali mi różne informacje w wiadomości na bookingu i chcą tez ode mnie zdjęcie paszportu lub dowodu osobistrgo.

Treść oryginalnej wiadomości poniżej. Czy to jest normalne? Zdjęcia dowodu niekoniecznie chcę im wysyłać, może wysłać im z paszportu?

Kod:
Please send us pictures of your identification documents, of you all (non-European citizens: passport; European citizens: passport or identity card) in this chat or at WhatsApp number (...) at least one or two days before arrival (to give me time to check them)

Sending those pictures is necessary, having an autonomous entrance to the flat, to identify you. Collect those datas is an obligation that Italian law imposes on the hotelier who will subsequently have to transmit them to the Police Headquarters

Once your documents will be sent, you will receive a PIN code and information on how to access the building, the flat and your room
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 23 Paź 2022 16:17 

platynowy
Tak, normalne.
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 23 Paź 2022 21:54 

Loty: 38
Kilometry: 106 785
niebieski
Tak. Tam na xero chwilówki nie dostaniesz.
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 28 Gru 2022 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Spaliśmy ostatnio w Hotel Camelia. Bardzo ładne pokoje, w miarę czysto. W pokoju parę udogodnień, blisko dworca Termini. Śniadania po 8 euro i bardzo dobre.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 556 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość