Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2010 07:22 

Witam wszystkich.

Mam taki problem: Mam kupione bilety z Wrocławia do Malagi z przesiadką w Bolonii i dostałem maila, ze zmienił się dzień lotu Malaga-BLQ. Pierwotnie podróż wyglądała tak, że 29 września wracałem do Bolonii i następnego dnia miałem lot do Wrocławia. Dzisiaj się dowiedziałem, że mój lot został przesunięty z 29 na 27 - czyli przesiadka trwała by ponad 2 dni.

Pytanie co mam teraz zrobić w takiej sytuacji? jest jakieś wyjście, żeby moja podróż wyglądał tak, jak było to wcześniej zaplanowane?

Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#2 PostWysłany: 20 Sie 2010 08:43 

niebieski
Jak sobie wyobrażasz żeby podroż miała wyglądać tak jak sobie zaplanowałeś? Skoro zmienili rozkład to nie ma na to szans. Ryan nie poinformował CIę o Twoich prawach w mailu? O locie BLQ-WRO zapomnij ale z tego co kojarzę możesz wymienić lot AGP-BLQ na inny więc zmień sobie na AGP-WRO np 1.10
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sie 2010 10:08 

ok.

a czy jest możliwe zaakceptowanie tego co mi proponują - czyli wracał bym z Malagi do BLQ 27 - i zmiana tego drugiego lotu (BLQ -> WRO) na 28?? skrócił bym urlop ale nie ponosił bym żadnych dodatkowych kosztów
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Sie 2010 10:14 

niebieski
nie
zmiana dotyczy AGP-BLQ a nie BLQ-WRO
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sie 2010 10:18 

aha - czyli jak chce wracać wcześniej to muszę sobie jeszcze jeden bilet BLQ -> WRO kupić na 28...

co zrobić - takie życie. Uroki taniego latania :)

dzięki wielkie za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2010 10:33 

niebieski
akurat bilet BLQ-WRO jest tani.. ew przebukowac AGP-BLQ na AGP-WRO
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sie 2010 10:57 

Ja podpowiem co mi się wydarzyło - zmienili mi odlot około 1,5 godziny. Według prawa Ryana dopiero powyżej 3 godzin można przebudować lot, ale udało mi się wykłócić - niestety przez ich infolinię czyli 5 zł za minutę ;/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Sie 2010 12:06 

cyt. ze stronki ryanair:

"ODWOŁANIE LOTÓW I ZMIANY W ROZKŁADZIE
W przypadku odwołania lotu lub przeniesienia go na termin wcześniejszy, więcej niż trzy godziny, przed planowaną datą odlotu; jeśli pasażer powiadomi firmę Ryanair przed datą odlotu, że zaoferowany lot alternatywny mu nie odpowiada, może po rezygnacji z podróży otrzymać kredyt podróżny lub pełny zwrot kosztów.

Linie lotnicze Ryanair nie zapewniaja pasazerom odszkodowan na mocy art. 7 rozporzadzenia UE nr 261/2004 w przypadku opóznienia lub odwolania lotu z przyczyn, na które nie maja wplywu (okolicznosci nadzwyczajne). Dlatego pasazer powinien sie upewnic, ze ma aktualne ubezpieczenie prywatne o odpowiednim zakresie, które obejmuje takie przypadki. Pasazerom przysluguja prawa wynikajace z rozporzadzenia UE nr 261/2004, dlatego w przypadku odmowy wejscia na poklad, odwolania lotu lub opóznienia przekraczajacego 2 godziny pasazer otrzyma pisemna informacje o zasadach przyznawania odszkodowan i udzielania pomocy zgodnie z powolanym rozporzadzeniem.

Pasażerowie dokonujący rezerwacji z dużym wyprzedzeniem powinni sprawdzić godziny odlotu/lotu powrotnego, korzystając z sekcji "Zarządzanie rezerwacją" w witrynie http://www.ryanair.com lub w centrum rezerwacji firmy Ryanair w terminie od 24 do 72 godzin przed odlotem."

pzdr!

PS powyższe rozporządzenie dostępne pod adresem http://www.konsument.gov.pl/files/rozp261-2004.pdf
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Sie 2010 18:54 

Zbanowany
skoro zmienili ci godzinu o 2 dni, to w Ryanair mozesz zmienic ten lot na DOWOLNY LOT z ich siatki w terminie +/- 7dni od daty oryginalnego lotu

dzwon do skutku na infolinie irlandzka, to w koncu trafisz na konsultanta ktory pomoze ;D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Sie 2010 18:39 

niebieski
Cytuj:
Prosimy o zwrocenie szczegolnej uwagi na ponizej zaistniale zmiany dotyczace godziny, daty i/lub kursu Panstwa lotu.

Prosimy o szczegolowe zapoznanie sie z zaistnialymi zmianami w Panstwa locie

Prosimy o poinformowanie o zaistnialych zmianach pasazerow lecacych z Panstwem

****PROSIMY KLIKNAC TUTAJ W CELU ZAAKCEPTOWANIA ZMIANY GODZINY LOTU******

Jesli powyzszy link zajal dwie linijki, prosimy skopiowac i wkleic go w calosci do przegladarki internetowej.
Prosimy kliknac na powyzszy link w celu akceptacji zmiany godziny Panstwa lotu.

W przypadku gdy Panstwo nie akceptuja zmiany godziny lotu.
Jesli godzina Panstwa lotu zmienila sie znaczaco (ponad 2 godziny wzgledem oryginalnej godziny odlotu badz przylotu), moga Panstwo ubiegac sie o kredyt podrozny w wysokosci pelnej kwoty biletu lub o calkowity zwrot kosztow.

Kredyt podrozny:
Kredyt podrozny nalezy wykorzystac w ciagu 180 dni od jego daty wydania, z tym ze podroz moze odbyc sie w przeciagu 1 roku czasu od daty wydania kredytu.

W celu ubiegania sie o kredyt podrozny prosimy kliknac na ponizszy link i wprowadzic wymagane dane.

Zwrot kosztow:
W celu ubiegania sie o calkowity zwrot kosztow prosimy kliknac na ponizszy link i wprowadzic wymagane dane.

Ryanair przeprasza za jakiekolwiek niedogodnosci wynikajace ze zmiany Panstwa lotu.

Mam lot Oslo - Paryż - Oslo. Zmienili mi o jeden dzień wylot z Oslo, co psuje cały plan. Z tego co piszą mogę dostać od nich 10 NOK, czyli zwrot kosztów (nie interesuje mnie to) albo kedyt podróżny.

I tutaj pytanie: co to jest ten kredyt podróżny? Mogą sobie po prostu wybrać dwa dowolne loty z całej siatki połączeń z dowolnych lotnisk i dokonać zamiany? Czy musi to być trasa warta 10 NOK (5 NOK za odcinek)? A może musi to być lot Oslo - Paryż?

Jeśli tak to byłaby fajna opcja. Jest możliwość zostawienia samego powrotu (dolot bym znalzł nowy, a miałbym jednego jokera na dowolny lot)?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Sie 2010 19:25 

możesz zmienić na dowolny lot , choćby na kanary. Nie musi kosztować 10 NOK
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Sie 2010 19:33 

niebieski
I w dowolny terminie?

Czy tak jak wyczytałem na pasażer.com (ale data 2009) maksymalnie na tydzień po lub przed od daty lotu.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Sie 2010 20:51 

7 dni + -
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Sie 2010 00:26 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja mam 6 takich odwołanych odcinków. O ile 2 były do wyrzucenia bo były to bilety kupione na 15.12 do Paryża tylko w jedną stronę i napotkałem problem z sensownym powrotem, to 4 dotyczyły RYG- BVA i BVA-RYG (wyjazd z żoną - miał być "romantyczny" Paryż w listopadzie).Czy przysługują mi 1 czy 2 bilety za utracony odcinek? Czy mam dzwonić na infolinię czy załatwia się to klikaniem w linki. Jakie kierunki w zamian proponujecie?

#15 PostWysłany: 28 Sie 2010 00:49 
Awatar użytkownika

niebieski
cyberpunk64 napisał(a):
Jakie kierunki w zamian proponujecie?

Co do wczesniejszych pytan sie nie wypowiem, co do kierunku - skoro przysługuje Ci wymiana na cokolwiek innego, ja bym wzial jakąs słoneczna hiszpanie ;) wybierz sobie cos bezposredniego z polski typu Madryt (z krk), Alicante, Reus, no chyba ze znajdziesz cos fajnego z RYG w miare w terminie ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Sie 2010 01:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy zauważyłeś ale w listopadzie jest Lanzarote z Madrytu przez cały miesiąc za 5 EUR

#17 PostWysłany: 28 Sie 2010 01:42 
Awatar użytkownika

niebieski
cyberpunk64 napisał(a):
Nie wiem czy zauważyłeś ale w listopadzie jest Lanzarote z Madrytu przez cały miesiąc za 5 EUR

zauwazyłem bo sam to wrzucilem na forum chwile po tym jak napisalem wczesniejszego posta..

anyway, w tej chwili zdecydowanie najlepiej byłoby wymienic anulowany odcinek na KRK - MAD i dokupić MAD - ACE..
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Wrz 2011 19:32 

Witam, jakiś czas temu kupilem na listopad bilety do Londynu dla 4 osób. Dziś dostalem maila z Ryanair, że lot z 9:30 zostal przeniesniony na 15:30 a dla mnie to duża roznica, bo mam kupione bilety na EasyBus na konkretne godziny, co mam teraz zrobić? godzina przylotu mi nie bardzo pasuje, ale najgorszy jest ten EasyBus, bo bilety z lotniska dla 4 osób w tych godzinach kosztowały sporo. Jakieś pomysly?

#19 PostWysłany: 30 Wrz 2011 19:52 
Awatar użytkownika

Pozostaje kupno nowych biletów easyBusa.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Paź 2011 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 356
Kilometry: 492 212
srebrny
Iwan napisał(a):
Witam, jakiś czas temu kupilem na listopad bilety do Londynu dla 4 osób. Dziś dostalem maila z Ryanair, że lot z 9:30 zostal przeniesniony na 15:30 a dla mnie to duża roznica, bo mam kupione bilety na EasyBus na konkretne godziny, co mam teraz zrobić? godzina przylotu mi nie bardzo pasuje, ale najgorszy jest ten EasyBus, bo bilety z lotniska dla 4 osób w tych godzinach kosztowały sporo. Jakieś pomysly?

Witam, ja również otrzymałem maila z taką samą treścią. Średnio mi to wszystko odpowiada, bo w dniu przylotu chciałem jeszcze trochę pozwiedzać Londyn, a w tej chwili nie będę miał takowej możliwości, gdyż przylecę właściwie na sam nocleg - dojazd z lotniska do centrum, potem z centrum do hotelu. Czy jest jakakolwiek szansa, że ta godzina znów ulegnie zmianie? Do wylotu zostało jeszcze ca. 50 dni.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości