Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Sposoby kontaktu z Ryanair:

1) Chat https://www.ryanair.com/pl/pl/lp/chat
Pon.–pt. 7:00–21:00 CET
Sob. 9:00–18:00 CET
Niedz. 10:00–18:00 CET

2) Telefon +48 221522000 - opłata za polaczenie według stawek lokalnych
Pon.–pt. 09:00–19:00 CET
Sob. 09:00–18:00 CET
Niedz. 10:00–18:00 CET

3) Informacje o wrzucaniu nowych rozkładów: ryanair-kiedy-nowy-rozklad,226,36182

4) Informacje o nowych trasach, kasowanych trasach, zmianach rozkładowych: zmiany-w-siatce-lotow-nowe-bazy-itd,191,24030

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#1461 PostWysłany: 03 Sie 2023 10:59 

złoty
Nie jest problem.
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#1462 PostWysłany: 01 Wrz 2023 22:05 

niebieski
Może ktoś coś z doświadczenia zna więc podpowie.
Loty okres Boże Narodzenie - Nowy Rok.

Będę się rozglądał za jakimiś lotami z Polski, głównie Modlin. W kierunkach południowych. Taki szybki wypad w najbardziej gorącym sezonie czyli między świętami a nowym rokiem. W obie strony.
Jedyna opcja aby z rodziną plany urlopowe dograć.
I pytanie jak wygląda polityka cenowa Ryana. Wiadomo, jest drogo. Ale czy czasem rotują niższymi cenami lotów?
Komuś udało się wtedy lecieć w bardziej ludzkich cenach?

Szczerze to nigdy nie latałem w tym okresie i ciekaw jestem jakie są Wasze doświadczenia. Wiadomo, nikt tu nie liczy na promocje. Ale może chociaż bilety za kilkaset pln a nie 1k+ za nawet średnie kierunki ...
Pytam tutaj bo nie mam lepszego chyba miejsca :)
 Profil Relacje PM off  

#1463 PostWysłany: 02 Wrz 2023 23:39 

niebieski
Rezerwowałem dzisiaj lot na stronie Ryanaira (będąc zalogowanym na konto), mail i telefon taki sam jak w poprzednich stu lotach, ale Ryan uroił sobie że rezerwuję przez biuro i chce skan dowodu.
Oczywiście nie spodobało mi się to i zacząłem googlować procedurę zgłoszenia do UODO, ale jak widać zostałem uprzedzony:

Cytuj:
Procedura weryfikacji pasażerów linii Ryanair. UODO reaguje

W związku z licznymi sygnałami pasażerów korzystających z usług linii lotniczych Ryanair dotyczącymi procedur weryfikacyjnych wykorzystywanych przez tego przewoźnika, UODO podjął działania zmierzające do wyjaśnienia, w jaki sposób przewoźnik przetwarza dane osobowe w procedurze weryfikacji pasażerów.

W ostatnim czasie zaniepokojeni pasażerowie skierowali do organu nadzorczego liczne sygnały – poprzez infolinię UODO, zawiadomienia i skargi – na spółkę Ryanair, której zarzucają – ich zdaniem – niewłaściwą praktykę postępowania z danymi osobowymi. Powiadomili m.in. o tym, że przewoźnik w celu przeprowadzenia odprawy żąda, np. skanów dowodów osobistych. Ponadto pojawiały się sygnały, że w przypadku odmowy oczekuje się uiszczenia przez pasażera opłaty za weryfikację jego tożsamości w systemie komputerowym.

– Konsekwentnie przypominamy, że utrata kontroli nad danymi osobowymi rodzi niebezpieczeństwo nieuprawnionego wykorzystania tych danych. Także ich nadmiarowe pozyskiwanie przez administratorów bywa nieuzasadnione. Dlatego cieszę się, że Polacy zwracają uwagę, jak i gdzie wykorzystywany jest ich dowód osobisty. Podjęliśmy odpowiednie działania, aby wyjaśnić, czy bezpieczeństwo ich danych osobowych nie jest zagrożone – powiedział Jakub Groszkowski, Zastępca Prezesa UODO.

Po analizie skarg i uzupełnieniu braków formalnych sprawa zostanie przekazana do irlandzkiego organu nadzorczego (The Data Protection Commission). Zaangażowanie w sprawę irlandzkiego organu nadzorczego wynika z faktu, iż spółka Ryanair ma siedzibę w Irlandii. Jak przewiduje ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) w takich przypadkach dalsze procedowanie odbywać się może w ramach mechanizmu współpracy między wiodącym organem nadzorczym a innymi organami nadzorczymi, których sprawa dotyczy (art. 60).

Jednocześnie Prezes UODO Jan Nowak zwrócił się do Prezesa UOKiK o rozważenie zbadania praktyk stosowanych przez tę linię lotniczą pod kątem tego, czy nie naruszają one zbiorowych interesów konsumentów.

https://uodo.gov.pl/pl/138/2815

Mam nadzieję, że skończy się wysoką karą.
 Profil Relacje PM off  

#1464 PostWysłany: 03 Wrz 2023 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@mikerus Wystarczy jak "ogarną się" z weryfikacją, bo te wszystkie kary i tak na końcu płacą pasażerowie.

#1465 PostWysłany: 03 Wrz 2023 09:52 
Awatar użytkownika

platynowy
UODO zlał sprawę i wysłał do Irlandii. I do UOKIK. Który zapewne tak samo się przejmie jak pierwszy urząd.
 Profil Relacje PM off  

#1466 PostWysłany: 03 Wrz 2023 11:37 

niebieski
Hose napisał(a):
@mikerus Wystarczy jak "ogarną się" z weryfikacją, bo te wszystkie kary i tak na końcu płacą pasażerowie.

No właśnie nie wystarczy - ja jestem postawiony pod ścianą, bo kupiłem już bilet i chcąc nie chcąc będę musiał wysłać ten skan, więc co mi z tego, że wycofają się z tej nielegalnej procedury?

Jak dostaną kilka mln kary to z całą pewnością zadziała to na wyobraźnię potencjalnych naśladowców.
 Profil Relacje PM off  

#1467 PostWysłany: 03 Wrz 2023 14:46 
Awatar użytkownika

srebrny
mikerus napisał(a):
więc co mi z tego, że wycofają się z tej nielegalnej procedury?

Wielomilionowa kara Twojej sytuacji też raczej nie zmieni.

#1468 PostWysłany: 03 Wrz 2023 17:18 

niebieski
Hose napisał(a):
mikerus napisał(a):
więc co mi z tego, że wycofają się z tej nielegalnej procedury?

Wielomilionowa kara Twojej sytuacji też raczej nie zmieni.

Gdybyś przeczytał linijkę niżej to wiedziałbyś już co zmieniają wielomilionowe kary.

Zmianiają to, że za pół roku nie będziesz musiał wysyłać skanu dowodu do Wizzaira, Flixbusa, Amazona i MediaMarktu, bo nagle ubzdurają sobie, że chcą zweryfikować nie wiadomo co.
 Profil Relacje PM off  

#1469 PostWysłany: 03 Wrz 2023 17:38 

srebrny
Kary i tak zapłacą klienci.
 Profil Relacje PM off  

#1470 PostWysłany: 03 Wrz 2023 18:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Ale przynajmniej Cleo nie będzie chciała dowodu jak baterie do pilota będziesz kupował :)

#1471 PostWysłany: 04 Wrz 2023 14:31 

niebieski
boots napisał(a):
Kary i tak zapłacą klienci.
Jak rozłożysz to na 180 mln pasażerów rocznie to raczej tego nie odczują.

@Hose jak ktoś bardzo lubi się dzielić na lewo i prawo skanami dowodów to zawsze sobie może wrzucić do darknetu, czy gdzieś ;) No, ale jeśli ktoś nie lubi to nie powinien być do tego zmuszany, zwłaszcza gdy nawet nie spełnia tego warunku:
Cytuj:
6.2.8 Jeśli dokonano rezerwacji u zewnętrznego pośrednika, który nie ma relacji handlowych z Ryanair w zakresie sprzedaży naszych lotów, należy zweryfikować się, przeprowadzając jeden z naszych procesów weryfikacji klienta („Weryfikacja”). Weryfikację można przeprowadzić online do 120 minut przed planowanym odlotem.
 Profil Relacje PM off  

#1472 PostWysłany: 06 Wrz 2023 10:45 

srebrny
Czy ktoś mógłby mi napisać ile godzin przesunięcia lotu przez linię uprawnia teraz do zmiany terminu lotu? Słaby mam net na przeszukiwanie wątków :(
 Profil Relacje PM off  

#1473 PostWysłany: 06 Wrz 2023 10:49 

złoty
Minimum 5 godzin
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#1474 PostWysłany: 07 Wrz 2023 13:51 

Czy ktoś się orientuje kiedy wpadnie siatka połączeń na przyszły rok sierpień/wrzesień? Ktoś historycznie się orientuję ile wcześniej wrzucają ofertę? Planuje ślub za granicą i czas pokazania się połączeń jest dla mnie mega ważny.
 Profil Relacje PM off  

#1475 PostWysłany: 07 Wrz 2023 14:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie lepiej sprawdzić ofertę Lufthansy na przyszły rok?
 Profil Relacje PM off  

#1476 PostWysłany: 07 Wrz 2023 14:10 

Dlaczego akurat lufthansy? Sprawdzę ale wątpię że znajdę coś w normalnej cenie dla 8 osób na Santorini z Krakowa

Edit: lufthansa nie ma rozkładu na wrzesień na tej trasie
 Profil Relacje PM off  

#1477 PostWysłany: 07 Wrz 2023 16:13 

złoty
Przed dzisiejszym lotem, obsługa zaczęła sprawdzać, czy ktoś nie zmienił miejsca i siedzi na swoim oryginalnym z karty pokładowej. Kto się przesiadł musiał wrócić na swoje pierwotne miejsce.

Jakaś nowa polityka Francy? Spotkał się ktoś z tym jeszcze?
 Profil Relacje PM off  

#1478 PostWysłany: 07 Wrz 2023 16:45 

niebieski
Tak. Ostatnio na locie FR do Turynu.
A dwa tygodnie wcześniej la locie wizza do i z Goteborga - i tu i tu pilnowano, zeby się nie przesiadać i cofano przesiadajacych się.

Pewnie polityka firm, zeby wym7sić dokupywanie miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#1479 PostWysłany: 07 Wrz 2023 16:58 

złoty
Czyli idzie ku gorszemu... Do tej pory zdarzało się nawet, że obsługa sama sugerowała czy wręcz pomagała w takich roszadach.
 Profil Relacje PM off  

#1480 PostWysłany: 16 Wrz 2023 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Czy ktoś miał wcześniej tak że Ryanair sam odprawił Was na jakiś lot? Zdarzyło mi się to 1 raz… Wchodzę w moje bilety a tam już karta pokładowa.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1657 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości