Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 06 Lut 2015 15:15 

Przeszukałam forum na tyle, ile dałam radę, ale znalazłam dużo info o przewalutowaniu z EURO na PLN, a u mnie sytuacja jest trochę inna :) a za chwilę muszę kupić bilet FR na konkretny dzień i godzinę. Jeśli sytuacja się powtórzy z tej opisanej, to cena wzrośnie mi o jakieś 40-50 zł:/

Czy ktoś spotkał się już z taką sytuacją? zwykle jak kupowalam bilety ryanaira (start z Polski) to placilam w PLN. Teraz kupilam bilety, ktore powinny byc za 168zł, placone mastercard debetowka, wiec bez dodatkowych oplat i na koniec przy potwierdzaniu platnosci przeliczylo mi na euro.
Pojawil sie komunikat o gwarancji kursu i takiej samej cenie jak wczesniej w PLN, ale z konta pobralo mi ok 20zl wiecej.
Na f4f znalazłam taki wpis:
"Jeśli nie chcemy, aby kwota transakcji została przeliczona na PLN według „gwarantowanego”, acz złodziejskiego kursu wymiany walut proponowanego przez linię Ryanair, klikamy link „informacje”. Gdy pojawią się szczegóły, wystarczy odznaczyć okienko na dole. Puste pole sprawi, że kwota zostanie pobrana w walucie obcej i nasz bank przeliczy ją według aktualnego kursu."
sprawdziłam kurs z mojego banku z tego dnia, który był bardzo zbliżony do tego gwarantowanego, więc nic by to nie zmieniło.
Czyli teraz kupując loty z Polski w PLN ostatecznie i tak bardziej opłaca się płacić kartą w €? Czy da się jakoś to przewalutowanie obejść? Przy locie za 168 zł nie jest to aż tak wielka różnica, ale teraz kupując droższy lot, cena może znacznie skoczyć :(
 Profil Relacje PM off  

Tylko 351 PLN za wycieczkę przez Majorkę, Andaluzję i Walencję 🌤️😎 Hiszpańskie słońce czeka Tylko 351 PLN za wycieczkę przez Majorkę, Andaluzję i Walencję 🌤️😎 Hiszpańskie słońce czeka
HIT 🔥 Meksyk w supercenie ☀️ Loty do San Jose del Cabo od 1383 PLN 😊 HIT 🔥 Meksyk w supercenie ☀️ Loty do San Jose del Cabo od 1383 PLN 😊
#42 PostWysłany: 06 Lut 2015 18:10 

O ile dobrze rozumiem Twój post, odpowiem tak. Przy locie RT z wylotem z Polski, cena wyświetla się w PLN i jeśli płacisz kartą podpiętą do konta w PLN, nie powinno nastąpić żadne przewalutowanie (suma w PLN-> kwota pobrana w PLN). Jeśli jest inaczej, zgłoś reklamację do swego banku.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Lut 2015 02:07 
Awatar użytkownika

@kate_05

Zdarzało się i z tego co się słyszy, zdarza się, że mimo ceny podanej w PL wyskakuje o przewalutowaniu na EUR, ale dotyczyło to raczej kart VISA.
PS. Lot w jedną stronę czy może w dwie?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:52 

Czy jest ktoś kto pomógłby mi w zakupie biletów w ryanair ? Chodzi o lot krajowy między Gdańskiem a Modlinem. Koszt transakcji 36zł. Jeśli tak to poproszę o kontakt na pw.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:54 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Dasz radę:
http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -poradnik/

-- 03 Mar 2015 11:54 --

Dasz radę:
http://www.fly4free.pl/rezerwacja-bilet ... -poradnik/
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:56 

Przepraszam. Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Nie posiadam odpowiedniej karty do opłacenia rezerwacji i moje zapytanie o pomoc brzmi: Czy kupiłby mi ktoś bilet na wskazany przeze mnie lot ? Posiadam konto w mbanku.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:57 
Site Admin
Awatar użytkownika

Przecież każda karta jest odpowiednia Oo
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Mar 2015 12:58 
Redaktor F4F

Kupisz praktycznie każdą kartą debetową. Najwyżej zapłacisz dodatkowo opłatę w wysokości 2% transakcji, co w przypadku rezerwacji za 9 PLN wynosi 0,18 PLN, więc chyba do przeżycia.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Mar 2015 13:00 

Wybaczcie moją niewiedzę. Dawno nie kupowałem biletów a odrzuciło mi płatność i pomyślałem że mam złą kartę. Dzięki za infromację.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 03 Mar 2015 13:02 
Redaktor F4F

Sprawdź, czy nie masz ustawionych jakiś limitów na transakcje internetowe. Lub czy masz wystarczającą ilość pieniędzy na koncie ;)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 03 Mar 2015 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi tez odrzuciło transakcję ale przyczyną tego jest to, że w międzyczasie po prostu ktoś inny nabył te bilety :/
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 03 Mar 2015 13:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Bo dzisiaj jest "szalony wtorek" u Ryana ...
 Profil Relacje PM off
sive lubi ten post.

#53 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
paweł napisał(a):
Czy jest ktoś kto pomógłby mi w zakupie biletów w ryanair ? Chodzi o lot krajowy między Gdańskiem a Modlinem. Koszt transakcji 36zł. Jeśli tak to poproszę o kontakt na pw.

:) bawcie sie dobrze pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
paweł uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:49 

Dziękuję bardzo 'correos' za pomoc w zakupie biletów :).
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Myki mykami ale pierwszy raz od dłuższego czasu próbuję kupić bilet OW z UK do PL i wkurza mnie to że na polskiej stronie jest za 79PLN a brytyjskiej ponad 20funtów...do zapłaty 124...jest sposób jak to obejść?? to nie kwestia przewalutowań ale ceny wyjściowej :(

#56 PostWysłany: 04 Mar 2015 20:50 

z mykiem na teraz 114,19 zł płacąc kartą debetową bez gwarancji, że nie będzie podwójnego przewalutowania, innego rozwiązania nie ma gdy pierwszy lot jest z UK
 PM off
vivere uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 04 Mar 2015 21:54 

niebieski
vivere na tak niskiej kwocie mozesz sie bawic w podmiany waluty
moj kumpel robi rezerwacje ryana wylacznie na ich stronie
wiec pokazalem mu podmiane waluty, wszystko zrobione
elegancko podmienione na euro - płatnosc debetowka aloru kantoru
nim eneter jeszcze dokladna ontrola odfajkowania ptaszkow itp

efekt - szlag trafi reklamacja do aliora kantora, podwojne przewalutowanie
sprawie ukrecono łeb

Odpowiedź na zgłoszenie z dnia xx/xx/2015

Witam serdecznie,

dziękuję za przesłaną wiadomość.

Uprzejmie informuję, iż wskazana transakcja z dnia dzisiejszego, tj. xxxx: 5575 **** **** xxxx została zrealizowana w PLN. Bank otrzymał pierwotne zapytanie kartowe w kwocie xxx i dokonał przewalutowania po bieżącym kursie 3,9791. Stąd kwota transakcji w wysokości xxxx EUR.

Operacja wykonana kartą płatniczą rozliczana jest z datą otrzymania operacji do rozliczenia przez Bank. Operacje w innej walucie niż PLN dokonywane przy użyciu kart płatniczych ze znakiem Mastercard:

Obowiązujące w danym dniu kursy walut są dostępne w oddziale Alior Banku albo na naszej Infolinii a także na stronie internetowej.

http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/kurs ... ualne/main

Kurs Organizacji MasterCard dostępny jest na stronie https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html

W razie dodatkowych pytań zapraszam do ponownego kontaktu z bankiem.

Do Pana dyspozycji pozostaje także Infolinia Banku, pod numerem (12) 19 502.

(Koszt połączenia dostępny na stronie Banku: http://www.aliorbank.pl/pl/o_banku/info ... ku/kontakt)

Zapraszam również do wizyty w Oddziale Banku.

Pozdrawiam,
xxxxx xxxxxxx
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: to_ja oraz 3 gości