Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Mar 2023 18:03 

Cześć,
czy dodatkowy bagaż sportowy w postaci sprzętu narciarskiego uwzględnia pokrowiec na narty + torbę z butami? Mam wykupiony dodatkowy "sprzęt narciarski", ale nigdzie nie znalazłem informacji o dopuszczonej wadze, ilości bagażu czy o jego rozmiarze. W internecie na forach znalazłem różne opinie. Widziałem nawet tweet z oficjalnej strony Ryanaira, który potwierdzał, że sprzęt narciarski uwzględnia buty, ale tweet był sprzed 6 lat, więc sporo mogło się zmienić w tym zakresie.

Sprawdzał to ktoś ostatnio?

Piotr
 Profil Relacje PM off  

Rajskie zakątki Filipin za 3468 PLN 💙💚 El Nido, Panglao, Bohol + zwiedzanie Manili ☀️🌴 Rajskie zakątki Filipin za 3468 PLN 💙💚 El Nido, Panglao, Bohol + zwiedzanie Manili ☀️🌴
Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷 Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷
#2 PostWysłany: 23 Mar 2023 20:35 

złoty
@piokow9
Rok temu, też dostałem tę samą informację.
Najlepiej i najtaniej wysyłać sprzęt narciarski, w dużym pokrowcu snowboardowym. Wchodzą do niego narty, buty, kaski i cała reszta potrzebna do ubrania.
Sam latam ze snowboard'em i zapytałem na czacie o powód dla którego sprzęt narciarski jest droższy od "sprzętu sportowego" i wyjaśniono mi, że w ramach sprzętu narciarskiego można wysłać osobno narty, buty i kijki.
 Profil Relacje PM off
piokow9 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Mar 2023 23:52 

Chupacabra napisał(a):
@piokow9
Rok temu, też dostałem tę samą informację.
Najlepiej i najtaniej wysyłać sprzęt narciarski, w dużym pokrowcu snowboardowym. Wchodzą do niego narty, buty, kaski i cała reszta potrzebna do ubrania.
Sam latam ze snowboard'em i zapytałem na czacie o powód dla którego sprzęt narciarski jest droższy od "sprzętu sportowego" i wyjaśniono mi, że w ramach sprzętu narciarskiego można wysłać osobno narty, buty i kijki.

Dzięki za odp.

Ogólnie jakby ktoś miał te same wątpliwości - w ramach sprzętu narciarskiego można nadać narty (i kijki w pokrowcu) oraz buty, więc nadałem cały sprzęt bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Kwi 2025 16:46 

Wybieram się z: Ryanair Sun (to chyba obecnie Buzzair) na cypr z jednym z biur podróży. Mam tam wykupiony bagaż rejestrowany 20 kg. I mam pytanie, czy mogę wziąść deskę do pływania SUP (Stand up board)? A jeśli mogę to czy muszę mieć jakąś specjalną torbę?
Próbowałem się dodzwonić na infolinie Buzzair ale nie da się ;/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Kwi 2025 16:52 

platynowy
Jeżeli mieści się w założonym limicie to co stoi na przeszkodzie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Kwi 2025 17:32 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
pametaj o limcie kilogramowym, ale przy supie to przede wszystkim wymiarowym

Ostatnio edytowany przez Robaku, 28 Kwi 2025 17:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Kwi 2025 17:34 

platynowy
Przecież napisałem o limicie w ujęciu całościowym, bez rozdrabniania się na wagę i wymiar.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Kwi 2025 17:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie wiem jak w biurach podróży, ale kupując przelot na stronie ryanaira, można dokupić przewóz sprzętu sportowego za ok. 65 EUR/290 zł w jedną stronę.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Kwi 2025 18:42 

No właśnie zastanawiałem się głównie czy nie policzą sobie dodatkowo za to że to jest sprzęt sportowy, stąd było pytanie czy w standardowym rejestrowanym to przejdzie
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Kwi 2025 18:46 

platynowy
Przejdzie, nikt przy check in nie będzie ci do bagażu przecież zaglądał.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 28 Kwi 2025 19:12 
Awatar użytkownika

złoty
Nie byłbym taki pewien, jeśli się zmieści w normalnym bagażu to powinno przejść ale sam byłem świadkiem jak gość przewoził sprzęt do nurkowania i w jedną stronę nikt się nie przyczepił a na powrocie ktoś zauważył że bagaż jest ciężki, kazał otworzyć i płacił za sprzęt sportowy
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Kwi 2025 19:28 

platynowy
A jaki to sportowy? On spać na tym będzie, ot taki materac.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 28 Kwi 2025 19:39 
Awatar użytkownika

złoty
Może niech pytający napisze jakie wymiary ma ta deska, bo jeśli np 2m długości to na bank policzą jako ponadwymiarowy bagaż i kg nie mają znaczenia, wymiary bagażu nadawanego też są określone i nie mogą przekraczać sumy 3 wymiarów
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Kwi 2025 20:20 

platynowy
Panie, SUP to dmuchana deska, zazwyczaj 80-90 cm ma najdłuższy bok.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 28 Kwi 2025 21:01 

Tak, około 100 cm najdłuższy bok i SUP ma swoje opakowanie
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Maj 2025 23:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Ryan jest bardzo spoko jak chodzi o sprzęt sportowy, woziłem już sprzęt sportowy w normalnym bagażu (bo czemu by nie, co ich to), normalny bagaż w normalnej torbie wykupionej jako sportowa, wielokrotnie sportowy w ponadwymiarowej (wykupionej jako sportowa oczywiście) itp itd

często się zdarzało (choć nie wiem jak ostatnio bo mniej ostatnio ze sprzętem sportowym latałem a ryanem to już w ogóle) że w ogóle nie ważyli tego sportowego / ponadwymiarowego (to już nie tylko ryan, inne linie często też, ale ryan, ogólnie znany ze swojej upierdliwości, w tym względzie zupełnie upierdliwy nie był)

wiadomo, byle nie miał >32kg bo się ludzie na oversized przyczepią
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Maj 2025 03:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Zawsze można owinąć stretchem bagaż i wtedy nikt raczej nie będzie prosił o otworzenie. Tak dla pewności. O ile oczywiście bagaż wizualnie nie przekracza dopuszczalnych wymiarów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości