Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: RUH Rijad <-> miasto
#1 PostWysłany: 16 Gru 2022 00:29 

niebieski
Do momentu uruchomienia metra, nie działa żadna komunikacja publiczna łącząca lotnisko z centrum Rijadu. Przejazd taksówką lub Uberem kosztuje około 100 SAR i zajmuje około godziny. Istnieje tylko autobus łączący poszczególne terminale.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Sewilla w rytmie flamenco 💃🌆 Loty i 4* hotel w centrum za 919 PLN 🎶🇪🇸 Sewilla w rytmie flamenco 💃🌆 Loty i 4* hotel w centrum za 919 PLN 🎶🇪🇸
SUPER🔥 Loty do Nowego Jorku od 1281 PLN🗽🤩✈️ Wiosną i na majówkę 😎 SUPER🔥 Loty do Nowego Jorku od 1281 PLN🗽🤩✈️ Wiosną i na majówkę 😎
#2 PostWysłany: 06 Lut 2023 19:07 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@niedzwiecki.pl A jak jest z dostępnością Ubera? Jest jakieś wifi na lotnisku? A w razie czego taryfiarze przyjmują karty czy tylko gotówka?
Dzięki.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2023 21:11 

niebieski
Jak masz kartę podpiętą do Ubera, to co się martwisz.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Gru 2023 18:09 

niebieski
Sudoku napisał(a):
@niedzwiecki.pl A jak jest z dostępnością Ubera? Jest jakieś wifi na lotnisku? A w razie czego taryfiarze przyjmują karty czy tylko gotówka?
Dzięki.

Uberowców na lotnisku sporo. Natomiast osobiście polecam Bolta. W 90% przypadków wychodził taniej niż Uber czy Careem w całej Arabii.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lut 2024 12:47 

Loty: 58
Kilometry: 128 479
z własnego doświadczenia sprzed paru dni z Rijadu - po wyjściu ze strefy kontroli granicznej dosłownie rzuca się tabun lokalsów ( biedniejszych i bogatszych), którzy oferują podwózkę do miasta. Jeden mnie jakoś uporczywie zatrzymał i krzyknął 180 riali za kurs w rejon KAFD - jak mu pokazałem ze Boltem zapłace 75 riali zszedł z ceny, po czym poprosił przy wyjeździe z parkingu żebym zapłacił 30 riali i to obniży koszt ( nie obniżyło :D )
w mieście to samo - bez auta nie istniejesz, metro nie działa a autobusy to chyba jeden na całe miasto jeździ - tylko Bolt i Uber wchodzą w grę, bo miasto jest kolosalne
 Profil Relacje PM off
NBE322 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 02 Lut 2024 16:22 

platynowy
Chyba trochę nie do końca fair pisać "metro nie działa" na temat metra które obecnie jest w budowie :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 28 Gru 2024 19:48 

Czy ma ktoś aktualne informacje na temat tranzytu?
Rzekomo w grudniu 2024 została otworzona linia metra łącząca centrum Riyadh'u z lotniskiem?

Czy ktoś zna szczegóły i mógłby się podzielić?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2025 11:23 

Loty: 517
Kilometry: 1 137 346
srebrny
Nie jechałam metrem, ale wjeżdżając na lotnisko widzialam jadący wagonik więc prawdopodobnie działa. Później schemat linii . Zdjęcie z dziś
Załącznik:
20250104_105007.jpg
20250104_105007.jpg [ 60.16 KiB | Obejrzany 1160 razy ]

#9 PostWysłany: 13 Sty 2025 09:46 

amadeusz444 napisał(a):
Czy ma ktoś aktualne informacje na temat tranzytu?
Rzekomo w grudniu 2024 została otworzona linia metra łącząca centrum Riyadh'u z lotniskiem?

Czy ktoś zna szczegóły i mógłby się podzielić?

Metro elegancko śmiga, kolejki w linii lotniskowej polskiej produkcji :-)
Póki co w budowie jeszcze 2 lub 3 stacje na starym mieście niebieskiej linii - National Museum, Qasr Al Hokm i chyba Al Owd.
Za 5 SAR w automacie można kupić plastikową kartę DARB i doładować, 2 godzinna podróż 4 SAR z możliwością zmiany środków transportu między metrem a autobusami.
Nie trzeba jednak kupować karty aby wejść do metra, wystarczy przyłożyć kartę płatniczą, która zostanie obciążona 4 SAR i tą samą kartą płatniczą odbić się na bramce wyjściowej.
Jeździ co kilka minut, początkowo było raczej puste a teraz sporo ludzi zaczęło korzystać, obsługa stoi gotowa do pomocy przed każdymi bramkami wejściowymi, przy kioskach biletowych, na dworcach i w pociągach, raczej bez problemu z angielskim.

Śmiało można polecić i wziąć auto z lokalnej wypożyczalni na mieście plus hotel w lokalizacji blisko stacji, ostatnio byłem w Cantonal Warwick i Joudyan Olaya. Z pierwszego widok bezpośrednio na 'otwieracz', restauracja na dachu w drugim prześwietny bufet śniadaniowy.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 18 Lut 2025 12:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Karta DARB kosztuje 10 SAR, można ją kupić w automacie lub okienku (ważna 5 lat).
Doładować ją można również w automacie lub okienku, jednak minimalna kwota to 5 SAR.
Płatność w automatach kartą lub gotówką (tylko banknoty).

Darmową kartę DARB udostępnia aplikacja na iOS i Androida.
Nie trzeba jej doładowywać, można bezpośrednio kupować poszczególne bilety, np. 2h za 4 SAR - płatność kartą lub Apple Pay.
Bilet w apce ma kod QR który skanujemy przy wejściu / wyjściu.

Ostatnia opcja to wspomniana wyżej bezpośrednia płatność kartą zbliżeniową.

Dla aktywnych dobrym wyborem będzie 3-dniowy bilet za 20 SAR.

Jedyna niedziałająca stacja na niebieskiej linii metra to Qasr Al Hokm blisko placu Alsafat, ale łatwo można tam dojść z poprzedniej stacji Al Bat'ha, co wiąże się też z lekką zmianą otaczającego klimatu ;)

Metro jeździ często, stacje są duże, czyste i z darmowymi toaletami.
Informacje i komunikaty są również w języku angielskim.

Załączniki:
darb.jpg
darb.jpg [ 52.46 KiB | Obejrzany 822 razy ]

Ostatnio edytowany przez Hose, 18 Lut 2025 12:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 18 Lut 2025 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
@Hose

Apka przy płatności na iOS nie umożliwia dokończenia płatności.
Jak chciałem sobie kupić tą kartę na pamiątkę to odsyłali mnie do bramki metra i przyłożenia karty płatniczej.
Przejazd 4 SAR i po 2h obciąża kartę.
Dziwnym trafem karta KK z Millennium Banku jest odrzucane. Czerwony komunikat.
W godzinach szczytu ciężko wsadzić nogę w wagonik. Niestety
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lut 2025 12:42 
Awatar użytkownika

srebrny
@Martinuss
Na lotnisku kupiłem w apce na iOS bilet za 4 SAR bez problemów, następnego dnia kupiłem w automacie fizyczną kartę i bilet 3 dniowy.
Intensywnie przez kilka dni jeździłem metrem i busami - tłoku strasznego nie stwierdziłem. Jedyny problem to ludzie pchający się od razu do wagonu zanim inni zdążą wysiąść.
W ichni piątek, czyli we czwartek wieczorem obsługa taśmami odgradzała potoki pasażerów, bo tego sami też jeszcze nie ogarniają.
Martinuss lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość