Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2023 17:51 

złoty

Dokąd
  • Wszędzie

Data wylotu
  • 01.06.2023

Data powrotu
  • 29.10.2023

Długość pobytu
  • 21 dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • Przez to forum i różne atrakcyjne oferty, RTW trochę za bardzo mi się rozrosło.

Dodatkowe informacje
  • Jako, że niedawno zacząłem nową pracę i nie mogę już pracować zdalnie, a urlop nie jest z gumy, to potrzebuje Waszej pomocy w opanowaniu się. Chciałem jechać we wrześniu, ale termin może być nie co inny. Doceniam wszystkie rady pod względem oszczędności na lotach, ale bardziej proszę o radę, co lepiej pominąć i co ze sobą łączyć. Nie mam mil. Obecny plan wyglada mniej więcej tak:
    1. Lot do Singapuru z Berlina lub Aten Scootem
    2. Lot z Singapuru/Kuala Lumpur do Sydney/Brisbane
    3. 2 dni w Brisbane/gold coast
    4. Lot do Darwin - 2/3 dni
    5. Lot do Cairns - 2 dni
    6. Pociąg do Townsville - 2 dni
    7. Pociąg miejscowości przy wyspie whitsunday - 1 dzień
    8. Lot linią Bonza do Sunshine Coast - 1 dzień
    9. Dzień w Brisbane
    10. Lot na jakąś wyspę (norfolk, niue, nauru, Nowa Kaledonia, Timor - lot z Darwin?). Wiem, że większość jest tak mega turystyczna jak Sosnowiec, ale mam je na mojej liście do zobaczenia i z różnych dziwnych powodów mnie interesują. Tutaj docenię każdą sugestie zbijającą koszty. 500$+ RT za loty trwające 2-4h to sporo. Zdaje sobie sprawę, że ten punkt łatwo pominąć, ale też kiedyś te wszystkie wyspy trzeba odwiedzić, a w końcu człowiek już w okolicy.
    11. Lot na Fiji? - 1 dzień, gdyż akurat to państwo mnie nie interesuje.
    12. Lot Fiji do Honolulu przez Samoa. Inspiracja viewtopic.php?p=1594602#p1594602 12h to trochę mało, ale szczerze nie zamierzam płacić dwa razy tyle, żeby pobyć dłużej. Tylko z drugiej strony skoro i tak bym miał tam kiedyś wracać to trochę szkoda taki lot robić. Patenty na oszczędności miłe widziane.
    13. Honolulu - 1 dzień
    14. Kauai - 2 dni. Jedyna z większych wysp, na której nie byłem, a że Hawajów nie lubię i jest tam mega drogo, to więcej tam siedzieć nie bede. Jeśli bede na Hawajach, to punkt raczej nie do ruszenia.
    15. Dzień w Honolulu
    16. Lot do Kalifornii - 1 dzień pobytu
    17. Las Vegas? - 1 dzień
    18. Lot do NYC z przedłużoną przesiadką w jakimś mieście.
    19. 1 dzień w NYC
    20. Lot najdłuższym lotem rejsowym świata do Kuala Lumpur z przesiadką w Singapurze. viewtopic.php?p=1594602#p1595136
    21. Lot na Penang - 2 dni
    22. Lot do HKG/Makao z przesiadką w Manili?
    23. Pobyt w Delcie Rzeki Perłowej - 4/5 dni. To chyba do odrzucenia.
    24. Przelot do Manili
    25. Zwiedzanie tarasów ryżowych na wyspie Luzon - 2 dni. Parawan już sobie tym razem odpuszczę raczej.
    26. Kultowy lot Cebu do Dubaju
    27. Dzień w Dubaju
    28. Lot Wizzem z Abu Dhabi do Europy gdzieś gdzie będzie tani lot
    29. Jeden dzień tam i przelot do PL.

No jak sami widzicie, lot z Brisbane do Manili mam przez Nowy Jork, więc coś jest nie tak. Mimo napiętego harmonogramu i tak musiałbym wykorzystać urlop z dwóch lat ciurkiem. Całość powinna trwać 3 tygodnie, no góra 4.
    Plan jest tak głupi, że pewnie będę musiał realizować go sam, a wtedy lubię zwiedzać bardzo intensywnie, żadnego tam plażowania dłużej niż godzinę ani długiego biesiadowania (nie lubię jeść sam).
    Jeśli chodzi o wyjątkowe okazje, to chyba można do nich zaliczyć lot NYC-SIN w premium economy za 500$, okazyjne loty po Hawajach i po wschodniej Australii. Z nich najbardziej chciałbym skorzystać.

Dziękuje wszystkim, którzy to przeczytali. Proszę o pomoc w opanowaniu mojego wewnętrznego kilkulatka, który chce wszystko jednocześnie. Tak właściwie, to nawet nie musi z tego wyjść RTW.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 25 Lut 2023 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 582
Kilometry: 1 033 610
złoty
Podziel to na 2x RTW raz w prawo a raz w lewo bo inaczej dzień urodzin nie będzie Ci się zgadzał z liczbą przeżytych dni. Lecąc na wschód, będziesz je musiał obchodzić dzień wcześniej niż wskazuje na to data
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
adam1987 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 25 Lut 2023 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
W ogóle jak ktoś dużo lata, to wszystko się rozjeżdza. Dla osoby która się porusza, a tym bardziej tak szybko jak lecąc samolotem, to czas płynie wolniej niż dla osoby siedzącej na kanapie. Obchodzenie urodzin przestaje mieć jakikolwiek sens.

@adam1987 Wiem, że pytasz o ograniczenie się, ale dolecieć na środek Pacyfiku, na Fidżi, Samoa i zostać tam na 12h to sama myśl aż boli :(
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 25 Lut 2023 18:57 

złoty
No właśnie, skoro już będę na Pacyfiku, to szkoda nie zobaczyć kilku wysp. :lol: Tylko potem tak człowiek dodaje sobie kolejne punkty i efekt jest jaki jest.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Lut 2023 19:39 
Awatar użytkownika

platynowy
@adam1987 To zostań tam choć chwilę dłużej a odpuść rejony, do których zdecydowanie łatwiej dolecieć z Europy. Jeśli na Fidżi i Samoa będziesz po kilkanaście godzin to zobaczysz Nadi i Apię. Archipelagi wokół Fidżi to miejsca które IMHO wyglądają tak jak na folderach reklamowych. ;) A Samoa... No cóż, być w Apia, to też ciekawe przeżycie, ale nie poczujesz klimatu tych wysp (ech, jakbym chciał znów się tam znaleźć). Takie pobyty na kilka godzin, to IMHO "robienie kresek", czego oczywiście w żadnym wypadku nie krytykuję. ;)
adam1987 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Lut 2023 19:41 

srebrny
Byłem zarówno na Fiji jak i na Samoa. Bardzo odradzam wizytę na tych wyspach na kilkanaście godzin, tylko się zrazisz. Zarówno Nadi, jak i Apia nie są zbyt urodziwe, aby poczuć klimat Południowego Pacyfiku trzeba pojechać dalej i na dłużej. Szkoda pieniędzy na kilka godzin pobytu, chyba, że jara Cię zaliczanie danego kraju dla samego zaliczenia i pinezki na mapie (są tacy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 25 Lut 2023 19:52 
Awatar użytkownika

platynowy
@adam1987 Z trzeciej strony, skoro piszesz, że nie lubisz Hawajów, to może faktycznie wyspy Pacyfiku nie są dla Ciebie i nie powinieneś się sugerować opiniami nad tym postem. Wtedy albo faktycznie "zalicz" okolice lotnisk (bo deal Fiji Airlines jest super i warto to wykorzystać), albo poszukaj czegoś bardziej "bezpośrednio" na przekroczenie Pacyfiku. Mi się na Hawajach bardzo podobało i żałowałem, że byłem tak krótko, a Kauai to dla mnie jedno z najpiękniejszych miejsc jakie widziałem w życiu. Reasumując, bo jeszcze raz przeczytałem Twój post, ja bym ciął wszystko za wyjątkiem odcinka pomiędzy Sydney a Honolulu.

#8 PostWysłany: 25 Lut 2023 21:04 

złoty
Wiele na pacyfiku nie widziałem i moja główna radość wynikała z „jestem na hawajach” „jestem na Polinezji francuskiej”. Luksusowe resorty i drinki z palemką nie są dla mnie. Będąc tam nie byłem zachwycony. Muszę jednak przyznać, że z perspektywy czasu zaczynam myśleć o tych miejscach coraz bardziej pozytywnie. Moorea chyba podobała mi się najbardziej, ale tez więcej niż dwa dni (tyle tam byłem) nie chciałbym spędzić.
To może tak;
1. Europa-NYC
2. Jeden dzień przerwy w NYC
3. Lot do KUL via Singapur - nie mogę sobie odpuścić :lol:
4. Jednodniówka na Penang?
5. Lot do Brisbane i zwiedzanie okolicy - 3 dni
6 Cairns - 3 dni
7. Powrót Bonzą do Sunshin Coast
8. Lot na Fiji i 1 dzień pobytu (ze względów osobistych nie chce tam siedzieć dłużej niż to potrzebne)
9. Coś na Pacyfiku, tylko jest pytanie jak wymusić stop w taryfie. - 5 dni
10. Lot do Honolulu i jeden dzień odpoczynku
11. 2 dni na Kauai
12. Lot do Kalifornii
13. Powrót do Europy

Jakieś rady na obniżenie ceny lotu pacyficznego/wydłużenie przesiadki w Fiji Airways?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Lut 2023 21:14 
Awatar użytkownika

platynowy
adam1987 napisał(a):
9. Coś na Pacyfiku, tylko jest pytanie jak wymusić stop w taryfie. - 5 dni

Pisałem w wątku OW przez Pacyfik - można wymusić stop tygodniowy (lecisz jakby tym samym lotem, z międzylądowaniem w APW). Wg mnie warto i można się wybrać na Savai. Dasz radę, jeśli masz 3-4 tyg.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości