Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 08 Lut 2024 12:01 

złoty
W sumie bardziej potrzebuję doradzenia właśnie po Azji, bo później już sobie poradzę a tu w tych rejonach to nie mam za bardzo wiedzy co gdzie i jak

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN First minute w 5* hotelu na Riwierze Tureckiej 🏖️🏊‍♀️ All inclusive w Side za 2210 PLN
🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
#102 PostWysłany: 08 Lut 2024 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
jaras724 napisał(a):
31.09 - powrót przez stany do PL,

Będzie ciężko;-) Linia zmiany daty nie pomoże. Wrócisz w październiku.
5 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 08 Lut 2024 16:16 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
lecąc na wschód nadrobi, ale i tak nie zdąży ;)
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 08 Lut 2024 17:45 

złoty
A tak poza tym coś doradzicie/odradzicie? ;)

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 08 Lut 2024 18:56 
Awatar użytkownika

złoty
Ja bym się kierowała pogodą. Wyrzuciłabym Wietnam, Kambodżę, Tajlandię, bo to (podobno) najgorszy okres w tamtych stronach. Dodałabym miejsca ze zdecydowanie lepszą pogodą, Malezja (np. Borneo) i Indonezja. A skoro już dolecisz do Nowej Zelandii i chcesz wracać przez USA, to grzechem byłoby nie zrobić stopa na którejś z rajskich wysepek Oceanii. Wrzesień to bardzo dobra pora zarówno dla Oceanii jak i zachodniego wybrzeża USA.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 09 Lut 2024 10:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tą pogodą @elwirka ma rację, lepiej z Singapuru na południe do Indonezji gdzie na zachodnich wyspach będzie dobra pogoda (Sumatra, Jawa, Bali, Lombok, Borneo). I to jest najbardziej naturalny kierunek skoro zamierzasz dalej jechać do Sydney i Auckland. Manila jakoś tak nie po drodze a i wrzesień w Manili to jeden z najbardziej deszczowych miesięcy a poza tym nie za bardzo jest tam co robić przez tyle dni.
Druga rzecz, o ile Singapur i Kuala Lumpur jest spoko (znaczy Singapuru nie lubię ale nie jest uciążliwy) to Bangkok i Manila są jak dla mnie wyjątkowo męczące, śmierdzące, zatłoczone i głośne a masz same miasta po drodze z wyjątkiem Phuket.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#107 PostWysłany: 09 Lut 2024 10:39 
Awatar użytkownika

złoty
Właśnie byłem w Singapurze po raz drugi, tym razem zrobił super pozytywne wrażenie, na razie numer 1 na moim rtw, pozdrawiam z Waikiki, po drodze w Azji byłem w Indiach i Sri lance, przedwczoraj w Tokio, i kwitnące wiśnie i podający śnieg, trafił nam się najgorszy dzień w miesiącu ale i tak uważam, że pytania i odpowiedzi na temat pogody są w dzisiejszych czasach bez sensu, co roku latam w porze deszczowej i nie mam z tym problemu, odradzał bym tylko Nepal w porze deszczowej tym co chodzą po górach, a tak wszystkie inne kraje indochin można zwiedzać, siem rep i Angkor Wat jak najbardziej trzeba zobaczyć,
Załącznik:
IMG20240208182414_copy_1152x520.jpg
IMG20240208182414_copy_1152x520.jpg [ 134.03 KiB | Obejrzany 2435 razy ]

To na tyle idę spać
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#108 PostWysłany: 09 Lut 2024 11:27 
Awatar użytkownika

srebrny
kostek966 napisał(a):
uważam, że pytania i odpowiedzi na temat pogody są w dzisiejszych czasach bez sensu

oczywiście, że nie są bez sensu bo o ile deszcz w porze deszczowej w Azji SE może irytować (intensywna krótkotrwała zlewa) to już np. skutki monsunu w postaci osuwisk, pozapadanych dróg, zerwanych mostów itp. albo nie daj boże tajfun może mocno pokrzyżować plany podróżnicze nie mówiąc o tym, że można gdzieś utknąć albo zginąć.
A akurat wrzesień na Filipinach to spore szanse na załapanie się na tajfun.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 09 Lut 2024 11:57 
Awatar użytkownika

złoty
W przypadku RTW nie wszędzie będzie piękna i słoneczna pogoda. To jest pewne. Ale jeżeli @jaras724 nie kupił jeszcze lotów, tylko jest na etapie planowania, to nie zaszkodzi mu podpowiedzieć, jak zoptymalizować zakupy w stosunku do miesiąca, w którym podróżuje. Jego pierwotny plan byłby idealny na styczeń-kwiecień. Tylko zamiast pobytu w wielkich, głośnych i śmierdzących stolicach ja wybrałabym krótkie skoki na okoliczne wyspy. Ale co kto lubi;-)
2 ludzi lubi ten post.
jaras724 uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 10 Lut 2024 06:18 
Awatar użytkownika

złoty
@cypel, są bez sensu, bo jak mam gdzieś jechać za pół roku to mam się sugerować czyjąś opinią, że wtedy MOŻE, będzie brzydka pogoda ?, to wtedy lepiej nigdzie nie jechać, u nas jest zawsze super pogoda,
Dzisiaj na Oahu popaduje od czasu do czasu, a jest to dzień w którym najwięcej zwiedzam, a i jeszcze gość poproszony o zrobienie zdjęcia powiedział, że na sąsiedniej wyspie było trzęsienie ziemi, więc na Hawaje też lepiej nie jechać
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 10 Lut 2024 18:10 

HON fly4free
Jak RTW jest na składkach (czyt. kilku / wielu różnych biletach), czyli w praktycznie pewnie 98% przypadków (bo nawet jeśli ktoś ma jeden główny bilet RTW to pewnie będzie miał też osobno ticketowane jakieś sides), to pogodę trzeba uwzględniać w tym sensie, żeby nie pchać się do miejsc / regionów (a zwłaszcza jakiś wysp) szczególnie narażonych na perturbacje klimatyczne w danym momencie roku typu tajfuny, ostre monsuny itp. Przyczyna jest prosta - to proszenie się o posypanie się całego dalszego tripu (= spore kłopoty i koszty) w razie utknięcia gdzieś ze względu na pogodę i np. odwołane przez kilka dni loty.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#112 PostWysłany: 11 Lut 2024 05:49 
Awatar użytkownika

złoty
To fakt, też przestrzegam przed kupnem biletów z małym odstępem czasowym, miałem kiedyś taki przypadek z lotem do Australii, gdzie wydawałoby się, że lufa z zapasem doleci z fra do lhr, ale przy dobrej pogodzie jeden lot odwołany, przeniesiony na następny który opóźniony i jeszcze przy lądowaniu mgła i odejście, na szczęście po kilku minutach mgła się rozeszła i lądowałem, a samolot do Australii poczekał, ale byłem mocno spocony, teraz też kupiłem lot z Vancouver do LAX, godzinę po wylądowaniu z Tokio do Vancouver. Dopiero później dotarło do mnie, że trzeba będzie przejść US immigration, a przed lotem, że nie chce przejść odprawa on line i trzeba będzie wyjść z airside, pomogło przejście przez stronę programu lojalnościowego i udała się odprawa, lot też był z Tokio punktualnie więc zdążyłem, ale uczulam żeby jednak takich krótkich przesiadek nie robić,
P.S. w być bardzo sprawnie można przejść airside na lot do USA i na dodatek immigration nie zatrzymuje każdego, większość przechodzi bez zatrzymywania, kontrola jest sporadyczna
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 20 Maj 2024 12:17 

złoty
Moje RTW już zaczyna być bardziej ogarnięte niż pisałem ostatnio, ale jeszcze potrzebuję porady, być może ktoś ma jakieś doświadczenie. Ostatecznie planuję wrócić MNL-GUM-PNI-?-BOS-EU i właśnie o ten znak zapytania pojawia się pytanie - czy z PNI do stanów - na mainland - za mile M&M da się jakoś sensownie dolecieć? Wyszukiwarka basiców typu LAX/SFO/JFK mi nie znajduje, a to jeden z najbardziej kosztownych odcinków i nie chcę spalić mil na samo PNI-HNL, jeśli jest opcja ogarnąć "coś dalej".

Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 20 Maj 2024 14:22 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Miałem taki sam dylemat. Niestety w MM Hawaje to osobna strefa, a z PNI United nie lata na wschód dalej niż do HNL.
Co prawda system MM czasem wyrzuca bilet z przesiadką w 3cim regionie ale w zwykłej taryfie dwustrefowej i szczerze mówiąc nie wiem jakie są kryteria (np SIN-HNL pokazywało mi przez Tokyo lub Seul ale z stawką 30tys mil OW).
Ja planowałem loty w drugą stronę, ostatecznie zrezygnowałem z PNI. Kombinowałem jeszcze z YAP, bo wtedy przy podobnej ilości mil ma się coś fajnego, ale tam loty były tylko 2x w tyg i w chorych godzinach nocnych. Zostało tak, że zwiedziliśmy tylko Guam i Saipan.
 Profil Relacje PM off

#115 PostWysłany: 22 Maj 2025 09:50 

złoty
Hej,

planuję sobie kolejne RTW lub pół RTW (HTW? ;)) pod koniec roku. Utknąłem na AKL i zastanawiam się co dalej. Mam dwie opcje:
1.
dzień 1 AKL-NAN
dzień 3 NAN-CXI
dzień 10 CXI-HNL
dzień 14 HNL-LAX itd. powrót przez Stany, mamy RTW

2.
dzień 1 AKL-RAR
dzień 4 RAR-PPT
dzień 6 PPT-HNL
dzień 9 HNL-CXI
dzień 17 CXI-NAN itd. powrót przez Azję

Serio nie wiem na co się zdecydować. O ile 3 dni na Rarotonga wydają się jeszcze ok, o tyle 2 dni na Tahiti wydają się już serio niewystarczające i zastanawiam się czy to warte inwestowania swojego czasu i pieniędzy. Choć mimo wszystko o wiele bardziej skłaniam się tej opcji 2 bo jest o wiele bardziej egzotyczna, to jednak chciałbym się Was doradzić - co byście w tym przypadku wybrali? Może macie jakieś doświadczenie? Z góry zaznaczam, że nie mogę raczej tu nic wydłużać przez charakter dostępności lotów w tym regionie.

Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#116 PostWysłany: 22 Maj 2025 10:00 

niebieski
Ja się podłączę, bo część mamy podobną:
3.09 WAW - CPT
8.09 CPT - JNB
9.09 JNB - AKL (12h stop w HKG w ciągu dnia)
15.09 AKL - PPT
20.09 PPT - SFO
22.09 SFO - GRU
30.09 GRU - WAW

Mniej więcej coś takiego złożyłem, na pewno w Brazylii będę chciał się przemieścić do Rio. Na Hawajach już byłem, więc celowo pomijam.
Nie wiem czy PPT to najlepszy wybór w tamtym rejonie, może warto też to jakoś podzielić, ewentualnie z czegoś zrezygnować żeby gdzieś indziej wydłużyć pobyt albo zmienić na coś innego?
Nie wiem który z tych lotów zoptymalizować ewentualnie wziąć za mile (Miles nad Morę, około 120k, ale lecą 2 osoby dorosłe i dziecko 6 lat).
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#117 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:16 
Awatar użytkownika

złoty
jaras724 napisał(a):
o tyle 2 dni na Tahiti wydają się już serio niewystarczające i zastanawiam się czy to warte inwestowania swojego czasu i pieniędzy. Choć mimo wszystko o wiele bardziej skłaniam się tej opcji 2 bo jest o wiele bardziej egzotyczna,.

Jeżeli w trakcie tych 2 dni jesteś w stanie popłynąć lub polecieć na Moorea, to brałabym tę opcję. A jeżeli chcesz zostać w okolicach Papeete w oczekiwaniu na kolejny lot, to odpuść sobie. Szkoda pieniędzy.

#118 PostWysłany: 22 Maj 2025 13:21 

złoty
@elwirka no to chyba sobie tam popłynę ;) dzięki!

Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#119 PostWysłany: 22 Maj 2025 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@jaras724 Osobiście nie jestem fanem morza, plaży i palemek, ale te wysepki na Fidżi wyglądają faktycznie jak żywcem z folderów reklamowych. Jest pięknie. Moja relacja: miesieczne-rtw-przez-wyspy-pacyfiku,219,143426
Biorąc jednak pod uwagę, że w drugiej opcji jest RAR i PPT to bym wybrał jednak tę opcję.
jaras724 lubi ten post.

#120 PostWysłany: 23 Maj 2025 01:01 
Awatar użytkownika

Loty: 969
Kilometry: 2 124 232
HON fly4free
@jaras724 nie musisz siedzieć tydzień na CXI, można obrócić w ok. 10h jak samolot wraca z HNL. Cena chyba z 2.5k, ale przynajmniej nie umrzesz z nudów.
jaras724 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości